Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Zībarts: "Uzvara Stambulā ir pakāpiens ceļā uz nākamajiem mērķiem"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Zībarts: "Uzvara Stambulā ir pakāpiens ceļā uz nākamajiem mērķiem"
Mārtiņš Zībarts: 10 uzvaras Eirolīgas kvalifikācijā un pamatturnīrā. Foto: Renārs Koris

"Bija brīži, kuros nostrādāja spēles stratēģija, bet izskaņā visu izšķīra aizsardzība. Pēdējās sekundēs nostājāmies tā, ka "Fenerbahce" nebija, kur likt bumbu," pēc iekļūšanas Eirolīgas izslēgšanas spēlēs teica basketbola kluba "TTT Rīga" galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Latvijas čempionēm ceturto sezonu pēc kārtas ir pozitīva bilance Eirokausu pamatturnīrā, taču šosezon sperti vēl vairāki soļi augšup. Iepriekšējos trīs gados apmēram 40 komandu konkurencē izdevās stabili iekļūt Eiropas kausa “Top 16”, bet tālākam lēcienam allaž nedaudz pietrūka.

Tagad ir citādi – TTT krāj uzvaras pret arvien spēcīgākiem pretiniekiem. Pēc trešdien izcīnītā panākuma Āzijā komandas rēķinā ir jau 10 uzvaras pret augstākā līmeņa vienībām no Itālijas (2-0), Turcijas (4-0), Francijas (1-1, +6), Spānijas (1-1, +9) un Grieķijas (2-0). Tas ir tikpat daudz, cik rīdzinieces 2007.-2011. gadā nopelnīja četrās Eirolīgas sezonās (10-30, ieskaitot 20:0 pret CSKA).

TTT minimālais mērķis pēc iekļūšanas Eirolīgā bija izcīnīt vismaz sesto vietu B grupā un nodrošināt sezonas turpinājumu Eirokausos. Vienu kārtu pirms pamatturnīra beigām nodrošināta iekļūšana četriniekā un izslēgšanas spēlēs. Komanda pārspējusi cerēto?
Eirolīga nav beigusies – regulārajā sezonā palikusi vēl viena spēle. Tajā jācīnās par uzvaru un mājas laukuma priekšrocībām ceturtdaļfinālā. Kopsavilkumu izdarīsim pēc pēdējās spēles turnīrā. Tagad noskaņosimies spēlei pret Šopronu.

Kurā brīdī uzzināji un piekriti šīs nedēļas modelim – izlidot uz Stambulu vakarā pirms spēles?
Ņēmām vērā lidojumu grafiku. Otrdienas vakara lidojums uz Stambulu bija vienīgā iespēja nokļūt galamērķī bez pārsēšanās. Pieskaņojām treniņus ceļošanas grafikam, lai varētu komfortabli aizlidot un ceļā pavadīt mazāko iespējamo laiku.

Kāda bija šī pieredze? Aizbrauc un uzreiz ej gulēt.
Nakts uz trešdienu sanāca diezgan īsa (gulēšanai atvēlētais laiks nepārsniedza septiņas stundas), taču varējām atpūsties pēc rīta treniņa. Spēlei bijām gatavi.

Spēle izvērtās diezgan asa. Pretinieču spēlētāja ātri saņēma nesportisko piezīmi, vēlāk tehniskā piezīme tika “Fenerbahce” soliņam. Vai bija jūtama nervozitāte?
Tagad visām komandām katra spēle ir izšķiroša. “Fenerbahce” bija uzņēmusi labu tempu (piecas uzvaras sešās iepriekšējās Eirolīgas spēlēs) un savās mājās noteikti negribēja zaudēt. Stambulas klubs, atšķirībā no mūsu komandas, ir viens no izteiktiem turnīra favorītiem.

Ievas Pulveres darbs aizsardzībā pret Kelsiju Plamu un garo spēlētāju cīņa ar Anastasiju Veremejenku – cik liela nozīme tam bija trešdienas spēlē?
Pret Plamu izmantojām vairākas sedzējas, kuras mainījās. Mums bija spēles stratēģija – dažos brīžos tā nostrādāja, citos nē. Tā basketbolā notiek – vienreiz paveicas mums, citreiz pretiniekiem.

Pēdējā minūtē abas komandas nerealizēja vairākus metienus.
Svarīgākā bija aizsardzība. Kelsijas Plamas metieni divreiz lidoja pāri rokām, bet pēdējā aizsardzībā sastājāmies tā, ka “Fenerbahce” īsti nebija, kur likt bumbu.

Tā ir pretinieku problēma, ka viņi nespēj izmantot savas iespējas. Trenera skatījumā – vai “Fenerbahce” grupas turnīrā izmantoja savu potenciālu?
Par citām komandām grūti vērtēt. “Fenerbahce” sastāvā ir labas Itālijas izlases spēlētājas – Čečilja Zandalasini un Džordžija Sotana. Abas labāko sniegumu parādīja tikai dažās spēlēs, piemēram, izbraukumā pret Šopronu. Stambulas klubam ir tik labas spēlētājas, ka “Fenerbahce” noteikti var spēlēt labāk kā šobrīd.

Cik lielu atbildību treneris prasīja no sevis pirms cīņas Stambulā?
Gan es, gan komanda – koncentrējamies tikai uz izpildījuma mērķiem (performance and process goals). Zinām, kas mums der uzvaras gadījumā. Pašu panākums Stambulā un Kurskas uzvara mājās pār “Avenida” – tās bija divas nepieciešamās sastāvdaļas, lai mēs jau trešdien iekļūtu izslēgšanas spēlēs.

Ar tādu mērķi devāmies uz Turciju. Izdarījām savu darbu un izcīnījām uzvaru. Pēc tam telefonā apskatījāmies Kurskas spēles iznākumu un varējām pateikt komandai par izcīnīto sasniegumu. Trešdienas spēle kļuva par vienu no pakāpieniem ceļā uz nākamajiem mērķiem.

Kāda ir Aivijas Sloteres pašreizējā situācija?
Trešās ceturtdaļas pēdējā minūtē viņas labās kājas ceļgals cieta sadursmē ar Kiu Stouksu. Uzreiz pēc atgriešanās mājās Aivija devās uz medicīnisko izmeklēšanu, kuras pilnie rezultāti kļūs zināmi piektdienas vakarā.

Ko sagaidi nākamajā trešdienā?
Lielu atbalstu no līdzjutējiem. Viņu klātbūtnei var būt izšķiroša nozīme mūsu panākumos.

  +1 [+] [-]

, 2019-02-15 13:28, pirms 5 gadiem
Jāpiekrīt, ka Zandalasini nevarīgums spēlē ar TTT bija diezgan pārsteidzošs - 2 pts. 2/8, 3 pts. - 0/2. Spēlētāja, kurai līdzās Plamai vajadzēja būt Fenerbahce līderei, nospēlēja knapi 15 minūtes un izšķirošajos brīžos trenere viņu pat nelaida laukumā. Protams, te liels arī TTT aizsardzības nopelns. Šī nebija vienīgā spēle šajā Eirolīgas sezonā, kur Zandalasini sniegums nepārliecināja. Nav saprotams, kas noticis ar slaveno itālieti Eiropas U-20 2016. gada čempionāta MVP (toreiz viņai ceturtdaļfinālā pret Latvijas U20 izlasi 31 pts un 11 atlecošās bumbas), spēlētāju, kas bija simboliskajā pieciniekā 2017. gada Eiropas čempionātā, kas toreiz spēlē ar Latvija iemeta 25 punktus, lai gan viņas nesportiskā piezīme pēdējā minūtē lielā mērā palīdzēja mums tikt uz pasaules čempionātu. Viņa arī 2017. gada WNBA čempione. Varbūt vienkārši basketbola viņai par daudz - ziema Eirolīgā un arī Turcijas čempionāts nav nekāda pastaiga, vasara WNBA, vēl izlase! Bet jāteic, ka Zandalasini brīžam spēlē pārāk individuāli, kad viss sanāk, tad ir varone, ja bumba tomēr spītīgi veļas ārā no groza, tad trenere atsēdina uz soliņa! Visu cieņu TTT basketbolistēm,kas apturēja Zandalasini, jo domāju, ka tā bija viena no galvenajām atslēgām uzvarai spēlē pret Fenerbahce!!

     [+] [-]

, 2019-02-15 19:19, pirms 5 gadiem
Sieg heil'