Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Kobss. Nederīgs VEF, Bundeslīgā – līderis

Andrejs Siliņš

Kobss. Nederīgs VEF, Bundeslīgā – līderis
Džastins Kobss
Foto: Nora Krevneva, f64

Amerikāņu aizsargs Džastins Kobss Latvijas galvaspilsētā pavadīja nepilnu mēnesi, nepārliecinoši sevi parādot Rīgas VEF rindās un novembra beigās jau bija brīvs. Tiesa, ne ilgu laiku – spēlētājs parakstīja līgumu ar Vācijas Bundeslīgas vienību Frankfurtes "Fraport Skyliners", kur uzreiz ar lieliem cipariem izpildīja statistikas ailītes. Līdzjutēju vidū uzvirmoja jautājums, uz kuru rubrika "Aiz sānu līnijas" meklē atbildi – kas traucēja Kobsam, kurš demonstrē labu sniegumu Vācijā, tādu demonstrēt arī Rīgā?

Kalifornija – Orlando – Vitorija – Šarlote – Rīga – Frankfurte

23 gadus vecais Džastins Kobss vasarā absolvēja Kalifornijas universitāti. Tās komandas sastāvā pēdējā sezonā Kobss vidēji guva 15,6 punktus, atdeva 5,8 rezultatīvas piespēles un izcīnīja 2,9 atlēkušās bumbas. Pateicoties savam sniegumam, Kobss tika iekļauts spēcīgās Pac-12 konferences pirmajā simboliskajā pieciniekā, tomēr talantu īpašā piesātinātība neļāva Kobsam tikt izvēlētam Nacionālās Basketbola Asociācijas (NBA) draftā.

Pēc drafta gan Kobss neatmeta cerības iekļūt NBA un pievienojās Memfisas „Grizzlies” vasaras līgas komandai Orlando. Tāpat kā Jānim Timmam, arī Kobsam „Grizzlies” īstu iespēju sevi apliecināt tā arī nedeva (divās spēlēs kopā nospēlētas 12 minūtes, gūti divi punkti), un 191 centimetru garais basketbolists devās uz Eiropu, lai kopā ar Rolandu Freimani palīdzētu Dāvja Bertāna un Rinalda Mālmaņa pārstāvētajai Eirolīgas vienībai Vitorijas „Laboral Kutxa” pirmssezonas sagatavošanās procesā. Pēc sparingošanas Spānijā Kobss atgriezās dzimtenē, kur mēģināja iekļūt Šarlotes „Hornets” sastāvā. Lai gan pirmssezonas pārbaudes mačos Kobss devās laukumā tikai divas reizes, kopumā nospēlējot nieka deviņas minūtes, no sastāva spēlētājs tika atskaitīts tikai piecas dienas pirms regulārās sezonas sākšanās.

Aptuveni nedēļu vēlāk Kobss parakstīja līgumu uz pārbaudes laiku ar VEF. Rīgas komandas sastāvā Kobss guva punktus vienā VTB līgas mačā (9 pret CSKA) un vienā Eiropas kausa spēlē (5 pret Solnoku). Pēc īsās uzturēšanās Rīgā Kobss devās uz Vāciju, kur jau novembra beigās parakstīja līgumu ar Bundeslīgas vienību „Fraport Skyliners”. Frankfurtes komandā Kobss uzreiz lika par sevi runāt – debijas mačā FIBA Izaicinājuma kausā pret beļģu „Okapi Aalstar” 20 punkti, četras bumbas un četras piespēles. Četros aizvadītajos mačos Kobss vidēji guva 15,5 punktus un atdeva 5,5 piespēles, kas ir desmitais rādītājs visā turnīrā. Kobss no distances meta ar snaipera cienīgu rādītāju (54,5%), palīdzot „Syliners” iekļūt Last16 turnīrā. Bundeslīgā Kobsa statistikas rādītāji līdzīgi – septiņos mačos vidēji 15,6 punkti, 3,4 piespēles un 2,3 bumbas, bet tālmetieni realizēti ar 40% precizitāti.

Lai gan sākotnēji Kobss pievienojās klubam uz pārbaudes laiku līdz janvārim, jau pirms noteiktā laika klubs paziņoja par līguma pagarināšanu ar spēlētāju līdz sezonas beigām.

Neveiksmīga situācija

Rīgā Kobss spēlēja krietni mazāk – VTB līgā vidēji 17 ar pusi minūtes, Eiropas kausā tikai nepilnas 11. Vācijā Kobsam jau pirmajā spēlē uzreiz 20 minūtes un turpinājumā bijis stabils pamata rotācijas spēlētājs, laukumā tikai vienā spēlē pavadot mazāk par 32 minūtēm. Tieši uz spēles laiku sarunā ar šo rindu autoru norāda arī pats spēlētājs: „Rīgā tā arī netiku pie iespējas laukumā būt ilgāku laika posmu un atrast savu ritmu. Frankfurtē ir lielisks treneris [kanādietis Gordons Herberts], kurš saprot savus spēlētājus un dod mums lieliskas iespējas būt veiksmīgiem. Viss atkarīgs no tā, vai tiec pie laika, lai parādītu savu sniegumu. Vajadzīgs treneris, kurš tic tavām spējām. Rīgā netiku pie kvalitatīvām minūtēm, un tas situāciju padarīja grūtu.”

Lai gūtu vispusēju priekšstatu, uzrunāju arī VEF galveno treneri Nikolaju Mazuru, kurš atzina, ka situācija nav bijusi pateicīga Kobsam un ilgtermiņā, iespējams, būtu noderīgs spēlētājs. „Viņš atbrauca un uzreiz nākamajā dienā bija spēle. Var teikt - no lidmašīnas pa taisno uz laukumu. Ņemot vērā grafiku, divas nedēļas nebija tādu treniņu, kuros būtu daudz laika, lai iespēlētu jauno spēlētāju - nācās pārbraukt no spēles uz spēli. Varbūt, ja būtu bijušas LBL spēles, viņš būtu iespēlējies un ieguvis pārliecību. Uzskatu, ka viņš ir ļoti kvalitatīvs spēlētājs un nākotnē spēlēs ļoti pieklājīgi. Varbūt viņš nav izteikts „pick’n’roll” spēlētājs, bet aizsardzībā spēlē labi un māk atrast savas situācijas arī uzbrukumā.”

Secinājums – brīdī, kad Kobss pievienojās VEF, komandai bija vajadzīgs spēlētājs, kurš var dot lielāku pienesumu uzreiz, nevis tāds, kuram vajadzīgs laiks, lai iespēlētos. Kobsa pirmajā nedēļā VEF bija trīs spēles, divas no tām izbraukumā, pie tam mačā Saratovā Kobss nemaz nebija. Kopumā no astoņām spēlēm, kamēr sastāvā bija Kobss, VEF četras aizvadīja izbraukumos. Kobsa pievienošanās nedeva rezultātu - komanda piedzīvoja zaudējumus visās astoņās spēlēs, no kurām sešās arī Kobss nebija glābējs. Pie šāda grafika un situācijas iespēlēt sastāvā pirmgadnieku varētu rasties problēmas arī pieredzējušam trenerim, kas piedzīvo zaudējumu sēriju.

Līmeņa atšķirība

Vēl arī jāņem vērā līmeņu atšķirība – VTB līgas un Eiropas kausa vidējais līmenis tomēr ir ievērojami atšķirīgāks nekā Bundeslīgas un FIBA Izaicinājuma kausa līmenis. Pats Kobss gan tam nepiekrīt: „Līmenis, domāju, ir vienāds. Šeit [Vācijā] ir Eiropas kausa un Eirolīgas komandas kā Bamberga, Minhene, ALBA. Domāju, ir taisnīgi teikt, ka abas līgas ir konkurētspējīgas un iet roku rokā.” Ja salīdzinām Bundeslīgas un VTB līgas komandu startus Eiropā, cīņas starptautiskajā arēnā turpina vairāk VTB līgas komandas.

VTB un Bundeslīgas komandas Eiropā

Eirolīga

VTBFāze-BundeslīgaFāze
Nizhny NovgorodTop16-ALBATop16
CSKATop16-BayernEK Last32
UnicsEK Last32-

Eiropas kauss

VTBFāze-BundeslīgaFāze
ZenitLast32-Brose BasketsLast32
KhimkiLast32-EWE Basketsizst.
Lokomotiv KubanLast32-Artland Dragonsizst.
Krasny OktyabrLast32-Telekom Bonnizst.

FIBA Izaicinājuma kauss

VTBFāze-BundeslīgaFāze
AvtodorLast16-SkylinersLast16
EniseyLast16-ratiopharmizst.

Vēl viens faktors – Bundeslīga ir piesātināta ne tikai ar amerikāņu spēlētājiem, bet arī amerikāņu stila basketbolu. Kobss ir viens no septiņiem ziemeļamerikāņiem Frankfurtes komandā, ko piedevām vada kanādiešu treneris. „Vācijā tomēr spēle ir ļoti individuāla gan uzbrukumā, gan aizsardzībā.[..] Pēc tādiem metieniem, ko spēlētāji izmet Vācijā, Spānijā tiktu nosēdināti uz beņķa. Vācijā basketbola IQ ir divus līmeņus zemāks nekā Spānijā,” 2012. gada novembrī sacīja Kristaps Valters, raksturojot Bundeslīgā spēlēto basketbolu. Šeit jāatceras, ka aizvien vairāk speciālistu Spānijas un VTB līgas līmeņus sāk pielīdzināt, abus turnīrus nostādot teju līdzās pēc spēku samēriem. Taisnības labad gan jāteic, ka arī Vācijas basketbols turpina attīstīties un nevar apgalvot, ka vidusmēra spēlētājs, kāds pagaidām ir Kobss, no Vācijas nevarētu pavilkt VTB līmeni.

Pavisam noteikti Bundeslīga amerikānim ir ērta vieta, kur uzsākt Eiropas karjeru – sev pietuvinātā vidē, pēc stila miksētā basketbolā starp Eiropas taktisko un amerikāņu individuālo spēli un daudz tuvāk Eiropas lielo klubu skautiem. Lebrona Džeimsa bērnības draugs Romeo Treviss savulaik divas sezonas pavadīja Bundeslīgā, bet tagad ir viens no „Krasny Oktyabr” vilcējiem. „Nizhny Novgorod” līderis Teilors Ročestijs, kurš šosezon ir viens no Eirolīgas labākajiem punktu guvējiem, savulaik karjeru sāka tieši Vācijā. Saspēles vadītājs Malkolms Dileinijs savu pirmo miljonu līgumu ar „Lokomotiv” nopelnīja pēc teicamas sezonas „Bayern” rindās.

Kobsa vietā VEF paņēma Robertu Laueriju, kurš vismaz vizuāli ir enerģiskāks un arī gatavāks dot pienesumu komandai nekavējoties.

     [+] [-]

, 2015-01-14 12:18, pirms 9 gadiem
" ..Rīgā netiku pie kvalitatīvām minūtēm"

Tulkošanas un valodas stila lietošanas paraugstunda!!!

 +11 [+] [-]

, 2015-01-14 12:19, pirms 9 gadiem
Mazurs!

  -1 [+] [-]

, 2015-01-14 12:25, pirms 9 gadiem
Jurichs4 rakstīja: Mazurs!
Un kalendārs, ar mazām minūtēm un bez treniņiem, nekas labs nevar sanākt, pats tak redzēji kobsa spēli

 +15 [+] [-]

, 2015-01-14 12:27, pirms 9 gadiem
Mazurs ir nekam nederīgs treneris pieaugušo līmenī.
Viņa auditorija ir līdz 18 gadu veci spēlētāji

     [+] [-]

, 2015-01-14 12:28, pirms 9 gadiem
Nav ko klaigāt..ne visi spēlētāji iederēsies kādā sistēmā vai kopā ar citiem spēlētājiem.Ja kāds kliedz "Mazurs" tad der atcerēties, Šķēle jaunākais Baronā sēdēja uz beņķa..un nākamajā gadā ar Jūrmalu tike 1/2..Peiners pērnās sezonas Ukrainas līgas viens no vadošajiem spēlētājiem,bet BKV spēlē epizodiski(vismaz ULEBus un pat pret LU sēdēja malā visu spēli).

  +9 [+] [-]

, 2015-01-14 12:29, pirms 9 gadiem
muļķības, visi VEF pajolu fani gribēja šo pēc iespējas ātrāk prom aizdzīt, tagad vainīgie ir citi, nevis paši.
Dod laiku - būs rezultāts, vienkārši.

     [+] [-]

, 2015-01-14 12:37, pirms 9 gadiem
Problem? rakstīja: muļķības, visi VEF pajolu fani gribēja šo pēc iespējas ātrāk prom aizdzīt, tagad vainīgie ir citi, nevis paši.
Dod laiku - būs rezultāts, vienkārši.
Ko tu tur vārsto? Kurš saka, ka kāds cits vainīgs utt.? Vienīgais, kurš ko cilā ir tikai raksta autors, pārējiem tak vienalga ir, nespēja šeit iespēlētie un viss, kur problēma? Nedomāju, ka Lauerijs ir sliktāks par viņu

  +4 [+] [-]

, 2015-01-14 12:39, pirms 9 gadiem
Nu vefa vins izskatijas pec jaunatnes ligas speletaja... vnk nemaceja calis pielagoties vef basim.

  +7 [+] [-]

, 2015-01-14 12:39, pirms 9 gadiem
Tā jau VEFam ar daudziem iet. Nemāk izmantot.

  +3 [+] [-]

, 2015-01-14 12:41, pirms 9 gadiem
Problem? rakstīja: muļķības, visi VEF pajolu fani gribēja šo pēc iespējas ātrāk prom aizdzīt, tagad vainīgie ir citi, nevis paši.
Dod laiku - būs rezultāts, vienkārši.
Pēc tava rakstītā varētu domāt, ka VEF viņu nepaturēja, jo viņš nepatika faniem.
Kobss tās spēles, kuras viņš aizvadīja bija drausmīgs, tajā laikā vēl nezinājām, kads tam iemesls, bet tagad pats tiešā tekstā pateica, ka vainīgs treneris.

  -4 [+] [-]

, 2015-01-14 12:55, pirms 9 gadiem
casiljas rakstīja: Tā jau VEFam ar daudziem iet. Nemāk izmantot.
šosezon tikai ar Kobsu, tas otrs uz pārbaudes laiku pēc Dillarda bija ar savainojumu un Dillardu labi izmantoja laukumā, salīdzinot ar Butauta laiku, tad šogad vēl normāli ir

  +5 [+] [-]

, 2015-01-14 13:04, pirms 9 gadiem
Mazur- saņemies un izdari to...

  +4 [+] [-]

, 2015-01-14 13:18, pirms 9 gadiem
nu tas tak pat mazulim skaidrs ka pie vainas Mazurs,visticamak pat Latvijas chempi viņš nepanjems ar tadu sastavu...lidzigi ka Dinamo,kur visi uzbruceji,kas tiko beigushi karjeru,ir treneri..........nu ko njizfisfh var pamacit Krisjanim,ka speleet aizsardiibaa?

 +10 [+] [-]

, 2015-01-14 13:51, pirms 9 gadiem
Par VEF darbu vislabāk runā Pasečņika attīstība:
U18 bija divi aļņi, kuri savā vecumā plosījās - Porziņģis un Pasečņiks. Otrais pat tika Eiropā par kaut ko atzīts.
Porziņģis tagad ir stabils 10+ pts guvējs ACB, Pasečņiks nav pat LBL stabils spēlētājs. Sakiet, ko gribat, bet tā ir sistemātiska problēma Rīgas spēcīgākajiem klubiem (ASK, VEF), ka nemāk jaunos iespēlēt. Mazurs protams tur arī ir vainīgs, jo visi saprata, ka Butauts bez zelta nav vajadzīgs, bet Mazuram tika dota brīvība iesaistīt jaunos un viņš apdirs*s. Totāli apdirs*s, jo Bamba Fals ar pārējiem meļņiem laukumā nepalīdz mūsējiem progresēt.
Tikai nevajag Timmu un Mejeri pieskaitīt jaunajiem gurķiem. Viens LBL play-off vērtīgākais, otrs LV izlasē jau EČ finalturnīros spēlējis. Tie jau ir spēlētāji ar vārdu Latvijā. Jakovičam tika dota iespēja, lai tagad psiholoģiski salauztu ar dredaiņa palīdzību. Bērziņam J. trauma patraucēja. Bet citu jauno tur vairs nav. Strēlnieks, Zaķis, Bērziņš A., tie jau ieiet karjeras otrajā pusē - norietā.
Vai Kurucs tiks līdz tiem augstumiem (NBA), ko viņam pagājušogad solīja, paliekot VEFā, ir ļoti liels jautājums.

  +4 [+] [-]

, 2015-01-14 14:20, pirms 9 gadiem
Baltic Taxi rakstīja: Mazurs ir nekam nederīgs treneris pieaugušo līmenī.
Viņa auditorija ir līdz 18 gadu veci spēlētāji
līdz 16!

  +5 [+] [-]

, 2015-01-14 14:26, pirms 9 gadiem
mxs rakstīja: Par VEF darbu vislabāk runā Pasečņika attīstība:
U18 bija divi aļņi, kuri savā vecumā plosījās - Porziņģis un Pasečņiks. Otrais pat tika Eiropā par kaut ko atzīts.
Porziņģis tagad ir stabils 10+ pts guvējs ACB, Pasečņiks nav pat LBL stabils spēlētājs. Sakiet, ko gribat, bet tā ir sistemātiska problēma Rīgas spēcīgākajiem klubiem (ASK, VEF), ka nemāk jaunos iespēlēt. Mazurs protams tur arī ir vainīgs, jo visi saprata, ka Butauts bez zelta nav vajadzīgs, bet Mazuram tika dota brīvība iesaistīt jaunos un viņš apdirs*s. Totāli apdirs*s, jo Bamba Fals ar pārējiem meļņiem laukumā nepalīdz mūsējiem progresēt.
Tikai nevajag Timmu un Mejeri pieskaitīt jaunajiem gurķiem. Viens LBL play-off vērtīgākais, otrs LV izlasē jau EČ finalturnīros spēlējis. Tie jau ir spēlētāji ar vārdu Latvijā. Jakovičam tika dota iespēja, lai tagad psiholoģiski salauztu ar dredaiņa palīdzību. Bērziņam J. trauma patraucēja. Bet citu jauno tur vairs nav. Strēlnieks, Zaķis, Bērziņš A., tie jau ieiet karjeras otrajā pusē - norietā.
Vai Kurucs tiks līdz tiem augstumiem (NBA), ko viņam pagājušogad solīja, paliekot VEFā, ir ļoti liels jautājums.
varu vēlēt tikai veiksmi gan vef, gan dvīņu projektam valmieras basketbols.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2015-01-14 14:32, pirms 9 gadiem
Kobss pārbaudes laikā izskatījās ļoti lēnīgs un nevarēja nedz iedot kādu piespēli nedz normāli uzmest vai driblēt. Ar vārdu sakot izskatījās nekāds. Tajā pašā laikā Dillards jau bija iespelējies un rādīja atzīstamu sniegumu tajā laikā, kad viņu atbrīvoja. Dillards manuprāt izskatījās labāk kā tagad spēlējošais Lauerijs.

  +3 [+] [-]

, 2015-01-14 15:36, pirms 9 gadiem
Frankfurtē ir lielisks treneris, kurš saprot savus spēlētājus un dod mums lieliskas iespējas būt veiksmīgiem.

     [+] [-]

, 2015-01-14 17:21, pirms 9 gadiem
VEFā ir nemākulīgs treneris, kurš nesaprot savus spēlētājus un nedod tiem iespēju būt veiksmīgiem. Valmierā arī tāds ir.

  +1 [+] [-]

, 2015-01-14 21:23, pirms 9 gadiem
Mazurs ir Auers .

  +1 [+] [-]

, 2015-01-15 09:58, pirms 9 gadiem
your_ufo rakstīja: Par Pasečniku un Porziņģi piekrītu, abi bija viena līmeņa. Grūti teikt vai tie ir treneri kas vainīgi. Kā nekā Porziņģis un Pasečniks bija viena līmeņa, bet tas līmenis jau ne jau no zila gaisa veidojās. Domāju, ka tiklīdz jaunieši beidz skolu, parādās disciplīnas trūkums un nelabi draugi. Spānijā Porziņģim nav iespēju tikt pie nelabiem draugiem, tur domāju ka kluba cilvēki uzpasē.
A, Tu pats tam tici??? Porzingis jau u18 bija talantigaks un labaks un vienigais par kuru runaja NBA kontekstaa.. Pasechniks dabuja tos laurus tikai tapec ka brauca uz to all star speli, tapat ka zhvigurs (kur tas vispar pazudis). Nebrinitos ari, ja Pasechniks nesasniegtu pusi no saviem statiem, ja blakus nestavetu Porzingjis, kursh pieversa visu defa uzmanibu. Pasechniks, cik nu sanacis runat ar cilvekiem, galigi nav tas kam butu iekshas iet un sisties, tapec ari ir tur kur ir bijis - tik talu cik ar mikstumu var aizkljut..

     [+] [-]

, 2015-01-15 13:51, pirms 9 gadiem
Robis rakstīja: A, Tu pats tam tici??? Porzingis jau u18 bija talantigaks un labaks un vienigais par kuru runaja NBA kontekstaa.. Pasechniks dabuja tos laurus tikai tapec ka brauca uz to all star speli, tapat ka zhvigurs (kur tas vispar pazudis). Nebrinitos ari, ja Pasechniks nesasniegtu pusi no saviem statiem, ja blakus nestavetu Porzingjis, kursh pieversa visu defa uzmanibu. Pasechniks, cik nu sanacis runat ar cilvekiem, galigi nav tas kam butu iekshas iet un sisties, tapec ari ir tur kur ir bijis - tik talu cik ar mikstumu var aizkljut..
Septembrī sportacentrs.com bija ziņa, ka Žvīgurs Francijā spēlēs, bet tagad neatceros vai ir bijušas ziņas, kā viņam tur veicas.