Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Santušs: "Pieturēsimies savai stratēģijai"

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Santušs: "Pieturēsimies savai stratēģijai"
Fernandu Santušs
Foto: FPT.pt

Faru pilsētas apkārtnē augstākās klases futbols ir ārkārīgi rets pasākums. Vietējā komanda "Farense" pēdējo reizi spēlēja valsts elites pulkā 2002. gadā. Tieši tad dažu kilometru attālumā no Faru vēl tapa dižais "Algarve" stadions, kur 13. novembra vakarā Latvijas izlase mēģinās sabojāt Algarves reģiona svētkus.

Stadions nekurienes vidū

Vilciens no Faru līdz "Algarve" stadionam tuvākajai stacijai aizņem astoņas minūtes laika un izmaksā ekvivalenti vilciena biļetei no Rīgas līdz Olainei. Astoņās minūtes caur logu var novērot burvīgas Portugāles līdzenumu ainavas. Apkārt nav nevienas pazīmes tam, ka kaut kur blakus jābūt stadionam, kas pirms 12 gadiem uzņēma trīs Euro 2004 finālturnīra spēles. Tad šeit valdīja krievu futbola fani, jo viņu izlasei Faru bija ieplānotas divas no trim grupu turnīra spēlēm. Vienā no šiem mačiem tika gūti Eiropas čempionāta visātrākie vārti. Pēc tam sekoja spriedzes pilnais ceturtdaļfināls starp Zviedriju un Nīderlandi, ar ko lielie futbola svētki Portugāles dienvidos noslēdzās...

Spēle pret Latviju kļūs par septīto Portugāles nacionālās izlases mājas spēli "Algarve" stadionā kopš 2004. gada. Viena spēle reizi divos gados skan ne visai cienīgi stadionam, kura oriģinālā ietilpībā ir virs 30 tūkstošu skatītāju. Pašlaik gan līdzjutējiem tiek atvelētas nedaudz virs 20 tūkstošiem vietu, jo UEFA drošības noteikumi liedz pārdot biļetes uz tribīnēm, kuras atrodas aiz komandu vārtiem. Līdzjutēji šeit var ieņemt tikai apakšējās rindas.

Neviens cits, izņemot Portugāles futbola izlasi (turklāt vēl Eiropas čempionu statusā!), "Algarve" stadionu nevar piepildīt kaut vai uz pusi. Dienvidu reģiona klubi "Farense", "Louletano", "Olhanense" un "Portimonense" nekad nav spīdējuši ar panākumiem vietējā arēnā. Gibraltāra futbola izlase var atvest uz Portugāli tikai viesu izlašu fanus, kamēr prestižākais sieviešu futbola izlašu pārbaudes turnīrs "Algarve Cup" vietējiem iedzīvotājiem nav iekritis sirdī...

Mediju pasākumi

Pirmsspēles preses konferences apmeklējuma ziņā pārspēja dažas Latvijas čempionāta spēles. Portugāles galvenā trenera Fernandu Santuša un pussarga Žuau Mariu domu graudus klātienē klausījās pāri 50 mediju pārstāvjiem, kamēr neklātienē preses konferencei varēja sekot līdzi Portugāles televīzijā! Skaidrs, ka tiešraides laikā 95% jautājumu un atbilžu bija jābūt vietējā valodā.

Atbildot uz latviešu mediju jautājumu par gatavošanos spēlei pret Latviju Santušs atzina, ka ir noskatījies astoņas vai deviņās Latvijas izlases spēles. Tāpat treneris uzsvēra, ka mūsu komandu pazīst ļoti labi, jo ir četras reizes ticies ar latviešiem vadot Grieķijas valstsvienību.

Santušs turpina: "Zinu, ka, piemēram, [Artjoms] Rudņevs nesen atgriezās izlasē. Esam sagatavojušies spēlei, vairāk balstoties uz savām spēcīgākajām pusēm. Mums nebija lielas starpības starp čempionāta finālu pret Franciju vai atlases cikla spēli pret Andoru. Ir divi ceļi, kā gatavoties spēlei: pretinieku analīze un mūsu pašu stratēģija, kura nemainīsies. Nav jēgas salīdzināt Latvijas izlases sastāva izmaiņas pēdējos gados. Viņu spēks ir komandas spēlē."

Portugāles kolēģi uzdeva vairākus jautājumus Milānas "Inter" pussargam Žuau Mariu. Tas izskaidrojams ar to, ka vienīgā intriga par gaidāmo Portugāles sastāvu ir uzbrūkošā pussarga pozīcija, uz kuru kandidē Mariu un Andrē Gomešs no "Barcelona".

Portugāles izlases sastāvs spēlei pret Latviju: Rujs Patrisiu - Rafaels Gerreiru, Žuzē Fonte, Brunu Alvešs, Žuau Kanselu - Viljams Karvalju - Adrijens Silva, Andrē Gomešs (Žuau Mariu) - Nani, Krištianu Ronaldu, Andrē Silva.

Sportacentrs.com no Faru, Portugāle

  +1 [+] [-]

, 2016-11-13 00:57, pirms 7 gadiem
Stratēgija ir tāda,ka jāiet ar bumbu uz to pusi,kur ir Gorkšs. Visu cieņu Kasparam.bet ir laiks izlasei teikt ardievas. Kad spēlēja Anglijā un Čehijā,tad aizsardzībā bija lielākoties drošs. Tad pēdējās spēlēs ātrumā viņš vairs netiek līdzi. Tad jau labāk ielikt kādu jauno aizsargu ar skatu nākotnē. Tāpat šis cikls ir pakāsts. Kaut arī pie šīs Federācijas visi nākamie cikli ir pakāsti,jo kā var izaugt nākamie Pahari vai Verpakovski,ja šie smagi strādājošie Federācijas darboņi tik "daudz" domā par bērnu un jauniešu futbolu.

  +1 [+] [-]

, 2016-11-13 07:53, pirms 7 gadiem
Diemžēl stratēģija ir vnk -jasit pa vartiem,jo ne aizsardzība,ne Andris spēs glābt tādus sitienus,ko spēj Portugāle.
Parasti ceru uz brīnumu šādās spēlēs.
Bet mūsu iepriekšējāš spēles paradīja,ka mēs ar brīnumu pat neizdarītu visu līdz galam.

  +1 [+] [-]

, 2016-11-13 08:20, pirms 7 gadiem
Negribas jau jokot par izlasi,bet ir liela vilsanas,jo ,kad izlasi parnema Pahars likas,ka bus augsupeja...
Tapec man liekas,ka Latvijas izlase sobrid aktualakais jautajums ir par to,kurs mainisies krekliem ar Ronaldu