Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

"Formula 1" varētu tikt pilnībā elektrificēta nākamo desmit gadu laikā

Juris Grīns
Juris Grīns

"Formula 1" varētu tikt pilnībā elektrificēta nākamo desmit gadu laikā
"Formula 1" sacensību starts
Foto: LaPresse/Scanpix

F1 pasaules čempionātā nākamo desmit gadu laikā varētu tikt ieviestas pilnībā ar elektrību darbināmas sacīkšu automašīnas, ja vien tehnoloģija šajā laikā būs pietiekoši tālu attīstīta, atzinis seriāla sporta menedžeris Ross Brauns.

2014. gadā F1 dzinēji tika apgādāti ar hibrīdtehnoloģijām, kas ietver dažādas elektriskās komponentes. Tajā pašā laikā vienmēr ticis skaļoinoliegts, ka šajā autosporta disciplīnā gatavotos pakāpeniskai pārejai uz elektromotoriem.

Šobrīd, kad arvien pieaug "Formula E" čempionāta popularitāte un arvien vairāk ražotāju vēlas tajā startēt un ieguldīt līdzekļus tehnoloģiju attīstīšanā, šo faktu ir grūti ignorēt arī F1 vadībai. Lai gan FE sacīkstes aizvien ir savos attīstības pirmsākumos un nevar tikt salīdzinātas ar "Formulu 1", Ross Brauns atzīst, ka cieši tām seko līdzi.

"Domāju, mums ir jāciena tas, ko viņi dara un tas, ko viņi sasniedz," intervijā "F1 Fan Voice" izteicies Brauns. "Šobrīd šie divi čempionāti gan nav salīdzināmi - tas līdzjutēju apjoms, kas ir mums, nostāda "Formula E" ļoti jauna junioru čempionāta statusā."

Brauns atzīst, ka F1 čempionāts attīstīsies tādā virzienā, kāds tobrīd šķitīs vispiemērotākais.

"Čempionāts attīstīsies tā, lai būtu pareizais balanss, lai tas atbilstu fanu vēlmēm," viņš skaidro. "Ja piecu vai desmit gadu laikā būs nepieciešamība un vēlēšanās pēc citāda veida dzinējiem, tad mēs tos ieviesīsim. Nekas jau mūs neapturēs no pilnībā elektrificētu motoru ieviešanas nākotnē, tomēr pašlaik ar tiem vēl nevar demonstrēt pietiekoši labu izrādi. "Formula E" to nenodrošina, jo sacīkstes ir salīdzinoši rāmas, salīdzinājumā ar "Formulu 1". Arī mašīnas nav pietiekoši ātras. Paredzu, ka iekšdedzes motorus mēs nevarēsim izmantot mūžīgi, bet tad jau redzēs, kur būsim pēc desmit gadiem."

Izmantotie resursi:
Formula 1 News | Races | Calendar & F1 events

  +1 [+] [-]

, 2018-08-13 16:28, pirms 6 gadiem
ne ātrāk par 2039 .gadu tas varētu notikt

     [+] [-]

, 2018-08-13 20:00, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: ne ātrāk par 2039 .gadu tas varētu notikt
Jo?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-08-13 21:25, pirms 6 gadiem
Virsraksts un raksts neiet kopā... Kur būsim pēc 10 gadiem un varētu tikt elektrificēta pilnībā 10 gadu laikā nav viens un tas pats.

     [+] [-]

, 2018-08-14 09:55, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: ne ātrāk par 2039 .gadu tas varētu notikt
Domā tik ātri nafta beigsies?
es domāju, ka 2049.gadā F1 beigs startēt ar fosilo degvielu. Jo 2049.gads ir laiks, kad resursu trūkumu dēļ sāksies tīro elektroauto noriets, būs eF1 bankrots, sāksies hibrīdu dzinēju evolūcija vai nu uz spirtu vai nu ar ūdeņradi.
Ne velti Toyota, kas ir lielākais autoražotājs pasaulē, ir paziņojis, ka neražos tīrus elektroauto, jo tie nav rentabli, tie piemēslo pasauli vēl vairāk nekā iekšdedzes auto ar hibrīdu. Tad jau labāk attīstīt ūdeņraža auto, ko dara BMW un Mercedes.
Ja F1 pilnībā elektrizēs, tad tas nebūs F1 bet gan eF1, savukārt kamēr būs kaut kas, kas deg, tikmēr būs F1, pie tam, prestižs varētu augt tieši laikā, kad benzīns ir dārgs, un F1 ar iekšdedzes dzinēju varētu būt bagāto izpriecas.