Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Kurucs pelnījis vietu NBA otrajā simboliskajā debitantu izlasē

Rolands Eliņš

Viedoklis: Kurucs pelnījis vietu NBA otrajā simboliskajā debitantu izlasē
Rodions Kurucs. Foto: AP/Scanpix

Nacionālajā basketbola asociācijā pēc pāris stundām sāksies izslēgšanas spēles, kurās piedalīsies arī Bruklinas „Nets” ar Rodionu Kurucu sastāvā. Kurucs bija aktīvs „Nets” šīs sezonas panākumu kaldinātājs, taču vai viņa veikums regulārajā sezonā bija pietiekošs, lai izpelnītos atzinību iekļūšanai NBA simboliskajā debitantu izlasē? Argumentus par labu šādam scenārijam noteikti iespējams atrast.

Rodions Kurucs šosezon izpelnījās vietu Uzlecošo zvaigžņu spēles sastāvā, kurā bija viens no deviņiem debitantiem. Ņemot vērā, ka divās NBA simboliskajās debitantu izlasēs ir kopā desmit pieejamas vietas, varētu maldīgi padomāt, ka Kurucs jau var meklēt plauktiņu, kur nolikt atzinību par iekļaušanu NBA simboliskajā izlasē. Taču jāņem tomēr vērā lielā atšķirība – Uzlecošo zvaigžņu spēlē basketbolisti tika izraudzīti arī pēc ģeogrāfiskā principa, proti, sadalīti ASV un pasaules komandās, un no ārzemju debitantiem Kurucam nemaz tik daudz konkurentu nebija. Pavisam cita situācija ir tad, ja pieskaita arī ASV pārstāvošos debitantus.

Atšķirībā no Uzlecošo zvaigžņu spēles, kuras dalībniekus noteica NBA treneru asistentu balsojums, NBA simboliskās izlases tiek noteiktas 30 klubu galveno treneru balsojumā, kuri tiek aicināti norādīt piecus pirmās izlases un piecus otrās izlases dalībniekus , turklāt ir liegta iespēja balsot par savas komandas pārstāvjiem. Tāpat debitantu simboliskajā izlasē netiek ievērota nekāda dalīšana pozīcijās – neatkarīgi no pozīcijām pieci vairāk punktus balsojumā saņēmušie spēlētāji tiek pagodināti ar vietu pirmajā simboliskajā izlasē, bet sestās līdz desmitās vietas ieguvēji veido otro simbolisko izlasi. Teorētiski visa simboliskā izlase var tikt noformēta no pieciem centriem.

Bez īpašas analīzes jau šobrīd skaidri vairāki spēlētāji, kuri būs pirmajā simboliskajā izlasē – Luka Dončičs, Trejs Jangs, Deandrē Eitons un Mārvins Beglijs. Ziemeļamerikas basketbola apskatnieki savās prognozēs par piekto pieejamo vietu pirmajā izlasē nedaudz šaubās par Džarenu Džeksonu no Memfisas, kuram savainojuma dēļ sezona beidzās jau februārī. Ļoti rezultatīva sezona bija „Cavaliers” spēlētājam Kolinam Sekstonam, kurš bija trešais labākais punktu guvējs debitantu vidū, taču šeit kļūst aktuāls jautājums, kas ir ir jāpiemēro arī Kuruca situācijai – vai rezultatīva spēle debitantam komandā, kas par uzvarām tā īsti nemaz necīnās, tiks vērtēta augstāk nekā nedaudz pieticīgāka statistika debitantam komandā, kas pat iekļūst izslēgšanas spēlēs. No trīs iepriekšējo sezonu 30 spēlētājiem, kas iekļauti simboliskajās debitantu izlasēs, tikai septiņi pārstāvējuši "play-off" komandas.

Dažādās NBA apskatnieku prognozēs uz vietu otrajā simboliskajā izlasē tiek piesaukti apmēram desmit spēlētāji, kas apliecina nosacīti līdzvērtīgo debitantu klāstu, kas seko aiz lielā piecinieka. Šosezon vismaz astoņus punktus spēlē guva 16 debitanti, taču tikai trīs no viņiem spēja to paveikt komandās, kas iekļuva izslēgšanas spēlēs - „Clippers” debitanti Šejs Gildžess-Aleksandrs un Lendrijs Šamets, kurš sezonas gaitā tika aizmainīts no Filadelfijas, kā arī Rodions Kurucs no Bruklinas.

Kurucam uz vietu otrajā simboliskajā izlasē ir daudzi reāli konkurenti – pieminētie „Clippers” vīri, Ņujorkā labu statistiku savākušie Kevins Nokss, Alonso Trīrs un Mičels Robinsons, Vendels Kārters(10.3 punkti, 7.0 atl. bumbas) no Čikāgas, Kevins Herters no „Hawks” (9.7 punkti, 2.9 piespēles), Džalens Bransons no Dalasas ar 9.3 punktiem vidēji spēlē. Izvērtējot NBA apskatnieku prognozes par simboliskajām izlasēm, jāsecina, ka Kuruca vārds tajās biežāk neparādās nekā parādās.

Taču atšķirībā no citām sezonas balvām simbolisko izlasi izvēlēsies NBA treneri, nevis mediji, un šo rindu autors cer, ka NBA treneri novērtēs patiešām lietderīgi paveikto, nevis, būsim godīgi, bezjēdzīgi un gandrīz bez spēles aizsardzībā samestos punktus Ņujorkā, Čikāgā un Fīniksā. No iepriekšējā rindkopā piesauktajiem spēlētājiem visu pārstāvētās komandas jau februārī bija drafta loterijas režīmā, atpūtināja veterānus un deva iespējas jaunajiem spēlētājiem iegūt NBA līmeņa spēļu praksi, ne mirkli neļaunojoties, ka debitanti izmet 15-20 metienus spēlē. Kurucs un „Clippers” spēlētāji darbojās pavisam citā režīmā, aktīvi cīnoties par vietu izslēgšanas spēlēs, kas arī tika izcīnīta.

Kāpēc Kurucs pelnījis vietu NBA simboliskajā izlasē? Jo viņš 46 reizes izgāja sākumsastāvā „play-off” līmeņa komandā, turklāt nevis vienkārši izgāja, bet gan aktīvi sekmēja tās iekļūšanu izslēgšanas spēlēs. Reizēs, kad Kurucs nespēlēja, „Nets” uzvarēja sešās no 19 spēlēm. Kad Kurucs spēlēja kā rezervists, „Nets” uzvarēja astoņās no 17 spēlēm. Savukārt ar Kurucu pamatsastāvā Bruklina uzvarēja 28 no 46 spēlēm, kas ir pārliecinoši labākā uzvaru bilance starp debitantiem.

Kurucs ar 8.5 punktiem vidēji spēlē bija 14. rezultatīvākais debitants šosezon, ar 3.9 atlēkušajām bumbām viņš bija 15. vietā debitantu konkurencē, un jāpiekrīt, ka tie nemaz nav tik spoži skaitļi uz kopējā fona. Taču Kuruca paveiktais jānovērtē arī aizsardzības izteiksmē, kas varētu būt lieta, kas NBA treneriem vairāk iekritusi acīs nekā Noksa un Trīra samestie 10-15 punkti spēlēs, kurās „Knicks” zaudē ar mīnus 20. Kurucs vairākkārt šosezon tika sūtīts spēlēt aizsardzībā pret pretinieku vadošajiem uzbrucējiem, viņš tika iemēģināts dažādās pozīcijās, apliecinot savu universālumu un trenera uzticību, turklāt arī „Nets” trenera iecienītā zonas aizsardzība ar Kurucu laukumā darbojās krietni efektīvāk. Statistika liecina, ka, Kurucam esot laukumā, „Nets” aizsardzības efektivitāte bija 106.3, bet bez Kurucu vidēji simts uzbrukumos tika ielaisti 108.4 punkti jeb par 2.1 punktiem vairāk. Savā komandā, kas - vēlreiz jāuzsver - iekļuva "play-off", Kurucam bija trešā labākā statistika +/- rādītājā.

Līdz šim neviens Latvijas spēlētājs nav bijis iekļauts NBA otrajā simboliskajā debitantu izlasē. Kristaps Porziņģis savā debija sezonā pārliecinoši izpelnījās vietu pirmajā simboliskajā pieciniekā, 2016. gadā kopā ar Kārlu Entoniju Taunsu saņemot maksimālo balsu skaitu. Kurucs toties ir apsteidzis Porziņģi savas NBA „play-off” debijas sagaidīšanā, un viņam vismaz vajadzētu saņemt augstu balsu skaitu simbolisko izlašu balsojumā. Uzsvars uz "vajadzētu", nevis "saņems".

Rezultatīvākie debitanti 2018./19. gada sezonā

V.SpēlētājsKomandaSpēlesUzvarasPunktiAtl.b.Rez.p.
1.Luka DončičsMavericks722821.27.86.0
2.Trejs JangsHawks812919.13.78.1
3.Kolins SekstonsCavaliers821916.72.93.0
4.Deandrē EitonsSuns711716.310.31.8
5.Mārvins BeglijsKings623014.97.61.0
6.Džarens DžeksonsGrizzlies582313.84.71.1
7.Kevins NokssKnicks751512.84.51.1
8.Alonso TrīrsKnicks641310.93.11.9
14.Rodions KurucsNets63368.53.90.8

NBA debitantu spēles sākumsastāvā „play-off” komandās

V.SpēlētājsKomandaSpēlesPunkti*
1.Šejs Gildžess-AleksandrsClippers7311.2
2.Brūss BraunsPistons564.2
3.Rodions KurucsNets469.0
4.Lendrijs ŠametsClippers279.8
5.Amidū DialloThuner38.7

*Vērā ņemti tikai tie punkti, kas gūti spēlēs, kurās basketbolists devās sākumsastāvā

Izmantotie resursi:
NBA.com: Promo

  +5 [+] [-]

, 2019-04-13 18:55, pirms 5 gadiem
Nu iešana sākumsastāvā nebūt nav kritērijs pēc ko kaut ko vērtēt, tā kā rindkopa par nespēlēja/sākumsastāvā/no soliņa ir pilnīgi lieka.
Paprasiet to jebkuram 6th man of the year.

Jo, ja nemaldos, bija Rodim tādas spēles, ka uzgāja sākumā, paspēlēja ~5 min un tad gandrīz vairs netika vispār laukumā. Kur tādām spēlēm pienesums uzvarā?!?!

     [+] [-]

, 2019-04-13 19:40, pirms 5 gadiem
Sen jau Luka spēlē iekš Suns?

     [+] [-]

, 2019-04-14 01:04, pirms 5 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Nu iešana sākumsastāvā nebūt nav kritērijs pēc ko kaut ko vērtēt, tā kā rindkopa par nespēlēja/sākumsastāvā/no soliņa ir pilnīgi lieka.
Paprasiet to jebkuram 6th man of the year.

Jo, ja nemaldos, bija Rodim tādas spēles, ka uzgāja sākumā, paspēlēja ~5 min un tad gandrīz vairs netika vispār laukumā. Kur tādām spēlēm pienesums uzvarā?!?!
tu domā ka viņam vienīgajam tādas spēles bijušas?

  +1 [+] [-]

, 2019-04-14 08:21, pirms 5 gadiem
Kurucs' Top Plays Of The Regular Season
https://watch.nba.com/video/channel...

  +2 [+] [-]

, 2019-04-14 14:58, pirms 5 gadiem
teikšu īsi un konkrēti ,nebiju cerējis ka viņš tik daudz nospelēs vispār spēles un pat sakumsastavā ,nemaz nerunajot par daudzajām rezultativajām spelēm un tagad vēl PO.