Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

16 punkti: košanās novusā, putna lidojums, trīs nīlzirgi un Beresņevs

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

16 punkti: košanās novusā, putna lidojums, trīs nīlzirgi un Beresņevs
Leonīds Beresņevs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Līdz 2016. gada pasaules čempionātam hokejā atlikušas 23 dienas. Ceturtdien un piektdien pārbaudes spēļu ciklu turpinās Latvijas valstsvienība, kas savā laukumā tiksies ar Baltkrieviju. Iepriekšējo maču atskaņas, taktiskās iezīmes, jaunie virknējumi, veiksmes un neveiksmes, izklaides ārpus laukuma un dīvainie lēmumi - par to zemāk.

1. Kamēr Latvijas izlase pagājušās nedēļas otrajā pusē aizvadīja divas pārbaudes spēles un svinēja divas uzvaras pret Dāniju (6:4 un 4:3), mājās palikušie Edgars Masaļskis, Kristiāns Rubīns, Kristaps Zīle, Kaspars Daugaviņš un Miķelis Rēdlihs trenējās Jura Klodāna vadībā, kuram plānu atstāja galvenais treneris Leonīds Beresņevs. "Domāju, ka izdarījām visu. Galvenais bija dot iespēju pavadīt laiku uz ledus, lai nebūtu pauzes," norādīja Klodāns. Pirmā pusstunda pavadīta, trenējot Masaļski, kam sekojuši dažādi metieni un izgājieni divi pret vienu. "Kārtīgi izslidojāmies un kārtīgi nodzenāja," pauda Daugaviņš. "Viegli nebija, īpaši ar smaguma vestēm." Paši hokejisti lēsa, ka tās sverot ap 15 kilogramiem, taču svaru iespējams regulēt un pielāgot savām vajadzībām.

2. "Edžam bija pārvietošanās un visādi uzdevumi. Mums bija vingrinājumi, kas jāpilda. Bet tāpat centāmies mest iekšā vārtos -, lai būtu interesantāk," atzina Daugaviņš. Beigās ciesta sakāve un nācies saņemt sodu - jāveic atspiešanās no ledus. Reizēm likmes ir lielākas, un uzbrucējs atcerējās, ka 17 gadu vecumā, kad pārstāvēja "Rīgu 2000", Mārtiņam Raitumam derībās zaudējis kasti kolas. "Pats atnesu, atdevu un beigās arī izdzēru. Bet bija nopietni - visi spēlēja, bija pierakstīts."

3. Pēc treniņiem allaž tiek mocīts viens no vārtsargiem un spēlēts rībaunds jeb atlēkusī ripa. Metiens no pāris metriem un abās pusēs pa trim spēlētājiem. Ja vārtsargam izdodas piespiest ripu vai novirzīt stūrī, vai aiz vārtiem, pluss viņam. Ja ripa ar kopīgām pūlēm tiek nogādāta vārtos, pluss spēlētājiem. Ivaram Punnenovam šodien nācās ciest sakāvi, bet viņš par to nepārdzīvoja: "Tā sanāca. Viņi pārāk labi met. Un jāļauj sajust vārtu garšu, lai pret Baltkrieviju varētu samest. Esmu komandas spēlētājs - nedomāju tikai par sevi." Punnenovs norādīja, ka spēle noder atlētiskuma trenēšanai, jo nekas labāks neesot izdomāts. Šveicē tiekot piekoptas arī trīs ripas: divi metieni, kam seko viens bullītis.

4. Pret Baltkrieviju trešajā maiņā spēlēs Rodrigo Ābols, Vitālijs Pavlovs un Gunārs Skvorcovs. 195, 195 un 186 centimetri. Komandas biedriem pagaidām nav izdevies nākt klajā ar trāpīgu iesauku, bet treneriem izsprukuši Trīs nīlzirgi. Skvorcovs gan atzīst, ka priekšroku dotu Torņiem. Viens no torņiem pirmdien gan sagāzās - Pavlovs pirms kāpšanas uz ledus aizmirsa noņemt slidu asmeņu sargus, kā rezultātā piedzīvots kritiens un sagādāts ne mazums pozitīvu emociju gan pašam, gan komandas biedriem.

5. Ābols divās spēlēs pret Dāniju izcēlās ar trim vārtu guvumiem, turklāt pirmajā duelī bija iespējas izcelties ar hat-trick, taču izgājiens vienatnē palika nerealizēts, vārtsargs kritienā atvairīja arī viņa metienu no neērtā satvēriena. "Ņemot vērā, ka tikko atlidoju un aiz muguras gara sezona, bija labi. Protams, gadījās situācijas aizsardzības zonā, kurās vajadzēja nospēlēt labāk, jo tad būs arī uzbrukums. Viss sākas no aizsardzības."

6. "Esam daudz strādājuši pie aizsardzības zonas un lietām, ko vēlamies tur redzēt. Arī pie tā, kā gribam iet forčekingā. Kad būs iespēja, spēlēsim aktīvi, kad nebūs, sagaidīsim neitrālajā zonā. Savukārt vairākumam un mazākumam neesam veltījuši tik lielu uzmanību," pēdējā laikā paveikto izcēla treneris Kārlis Zirnis. Atskatoties uz Dānijas mačiem, viņš atkal un atkal akcentēja aizsardzības zonu, norādot, ka spēlētājiem jādomā tikai par saviem uzdevumiem, nevis jāsatraucas par blakus lietām. "Mazas nianses. Bet viss hokejs sastāv no mazāk niansēm - viens nenostrādā, otrs, un beigās sanāk."

7. Zirnis uzsvēra, ka daudz tiek strādāts pie tā, lai spēlētājiem būtu uzskatāmi līdzekļi, kā novērtēt savu sniegumu - filmētas tiek ne tikai spēles, bet arī treniņi. "Kad esi uz ledus, ir citādi. Kad skaties no putna lidojuma, redzi daudz labāk. Tas palīdz: ā, sapratu - nūjai jābūt tur, bet bija tur. Daudz skatāmies video. Arī treneri savācas pusstundu ātrāk un paskatās, kas izdarīts." Viņš norādīja, ka pieredzējušajiem spēlētājiem ir lielāka interese, jo viņi vēlas palīdzēt gan sev, gan komandai, kamēr jaunajiem vienmēr jāprasa trīs reizes, vai viņi tiešām visu sapratuši. "Varbūt kautrējas, varbūt baidās no treneriem," sprieda Zirnis. Viņš arī uzsvēra, ka jārāda arī pozitīvais, ne tikai kļūdas.

8. "Kad atbraucām mājās, gribēju noskatīties mačus, bet laikam nemaz nefilmēja," uz jautājumu par sniegumu atbildēja Ābols. "Laikam jāpaprasa, lai izgriež maiņas." 20 gadus vecais uzbrucējs atzina, ka viņam patīk apskatīties gan uz labajām, gan sliktajām epizodēm, analizēt laukumā parādīto sniegumu. "Gribu redzēt, ko daru pareizi, ko daru nepareizi. Amerikā pats prasīju. Visiem iPad bija sagrieztas maiņas, tad ņem un skaties."

9. Šveicē vārtsargu treneris filmējis arī Punnenova nodarbības - viņam vienmēr līdzi bijusi GoPro kamera. "Tas viss ļoti palīdz. Apskaties un pamani, ka vajadzēja roku turēt par pieciem centimetriem zemāk, tad izdotos aizsegt caurumu, pa kuru izlidoja ripa." Viņš arī norādīja, ka iepriekšējā klubā izveidota sistēma, kā novērtēt vārtsargu sniegumu. Sāc ar desmit punktiem. Par ielaistajiem vārtiem punkts tiek atņemts. Par kļūdu punkts tiek atņemts. Par labu epizodi punkts nāk klāt. "Beigās apskaties un saproti - tu nespēlēji vai komanda nespēlēja. Ja pabeidzi ar desmit, bijis izcils mačs."

10. Piņķos Latvijas izlasi sagaidījis novusa galds. "Čempionātu gluži nerīkojam, bet brīvajā brīdī uzraujam, lai pavadītu brīvo laiku. Negribi iet uz zāli - uzspēlē, lai nav jāsēž formā," norādīja Daugaviņš. Savu prasmju līmeni viņš vērtēja kā nav ne vainas. "Pārīti esmu zaudējis, teiksim tā. Edža labi spēlē. Tagad kožos ar Juri Upīti."

11. Upītis otrajā spēlē pret Dāniju tika ielidināts apmalē. Epizode beidzās ne tikai ar kautiņu, bet arī ar pārsistu elkoni, kuram bija nepieciešamas šuves. Tiek prognozēts, ka laukumā viņš nevarēs doties nedēļu. Uzbrucējs turpina kopā ar citiem strādāt svaru zālē.

12. Latvijas izlase joprojām gaida fiziskās sagatavotības trenera Viļņa Kluča, kurš neplānoti ilgi bija aizņemts Kontinentālās hokeja līgas klubā Toljati "Lada", pievienošanos. Pēc viņa norādījumiem uzdevumus pilda Zirnis. "Uzturu ar viņu kontaktus. Šobrīd zālei veltām mazāku uzmanību, jo tuvojas pārbaudes spēles," norādīja treneris. "Man šāds uzdevums nav nekas jauns - jau iepriekš strādājām kopā. Ļoti labi saprotu, ko un kā viņš grib. Spēlētāji nav mainījušies, tāpēc zinu, kas kuram nepieciešams."

13. Pret dāņiem skaitliskajā vairākumā tika spēlēta līnija, kuras vidū pirmo reizi karjerā nonāca Ābols. "Bija grūti - nezināju, kur vajag, kur nevajag slidot. Viss nāk ar pieredzi. Labi, ka bija četri atsaucīgi partneri, kuri pabļāva priekšā. Teikšu, ka bija ok. Nebija gluži Miķeļa līmenī. Centram jāsniedz atbalsts visiem citiem. Tiklīdz ripa pēc metiena aiziet uz apmali, pretinieks dodas virsū un taisa spiedienu. Jābūt zem viņa brīvam, lai var nomest. Vai nu nomierināt situāciju, vai nu nogriezt pretinieku, kurš skrien virsū. Tā uzreiz rodas divi pret vienu, trīs pret vienu, un sarauj pretinieku gabalos."

14. Nākamajā nedēļā Latvijas izlasei pievienosies Šveices sudraba medaļnieks Elvis Merzļikins. "Skatījos visus mačus. Žēl..." sacīja Punnenovs. "Visiem komandas biedriem uzreiz pateicu, ka Berne tiks finālā. Neviens neticēja. Kļūdījos tikai par "Lugano" - teicu: ja tiks finālā, tad uzvarēs. Jo uz papīra komanda ir nenormāli laba. Šosezon pret viņiem spēlēju divas reizes. Vienu reizi aizvadīju 60 minūtes, vienu reizi izturēju pirmo trešdaļu, kurā ielaidu piecus vārtus," smejoties atcerējās Punnenovs. "Youtube ir video, kurā "Lugano" līderis Līnuss Klāsens uz vienas kājas apslido visu komandu un iemet man golu. Bet es labāk koncentrējos uz video, kuros ķeru ripas."

15. Pirmdien no Latvijas izlases tika atskaitīts debitants Frenks Razgals un Ervīns Muštukovs, kurš pārbaudes mačā pret Dāniju ielaida četrus vārtus un tika nomainīts. Pirmās divas ripas viņa vārtos nonāca pēc rikošeta no komandas biedra. Razgals pirmdien vairs nebija treniņā, bet Muštukovam lēmums tika paziņots tikai pēc nokāpšanas no ledus. Kā smējās hokejisti: ja nu pēkšņi neatbrauc Punnenovs, ko tad darīsim? Rezerves plāns ir vajadzīgs.

16. Kāds ir komandas mērķis? Ko komanda gribētu paveikt pārbaudes spēlēs pret Baltkrieviju? Galvenais treneris Beresņevs: "Mērķis ir pēc iespējas labāk sagatavoties pasaules čempionātam."

  +4 [+] [-]

, 2016-04-13 21:44, pirms 8 gadiem
Par nīlzirgiem savulaik bija joks Lipmana sakarā - pie sienas karājas foto "Lipmans un nīlzirgi. Lipmans otrais no kreisās."

  +1 [+] [-]

, 2016-04-13 22:35, pirms 8 gadiem
pērn jau Kluci fiziski izskatījās bēdīgi, šogad vispār vēl kavējas - nav labi ..

  +1 [+] [-]

, 2016-04-14 00:06, pirms 8 gadiem
Nu ko lai saka - Nekas no tā nepārliecinās Volku, jo viņaprāt nr1 ir Ančs.

     [+] [-]

, 2016-04-14 01:46, pirms 8 gadiem
biskaps rakstīja: Nu ko lai saka - Nekas no tā nepārliecinās Volku, jo viņaprāt nr1 ir Ančs.
Labākais ir Uldis Čalpa !!!

     [+] [-]

, 2016-04-14 02:20, pirms 8 gadiem
Izklausas jau nopietni ka nekad,un ari gerbtuves nedzivo ka bomzi,bet cempis radis cik labi esam...