Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Zubs: "Gauračs ir "Spartaka" kapteinis Kazačoka vietā, jo tāda ir mana izvēle"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Zubs: "Gauračs ir "Spartaka" kapteinis Kazačoka vietā, jo tāda ir mana izvēle"
Mareks Zubs
Foto: Nora Krevņeva

Piedāvājam Andreja Kaļiņina un Mareka Zuba sacīto pēc "SynotTip" futbola Virslīgas 1. kārtas spēles starp RFS un Jūrmalas "Spartaku" (2:1).

Mareks Zubs, Jūrmalas "Spartaka" galvenais treneris: "Zaudējām spēli pēdējās minūtēs. Tas, protams, ir sāpīgi. Mūsu uzdevums nepārprotami bija pamēģināt paņemt šodien punktus, bet jūs zināt, ka spēļu likteņi ir atkarīgi no gūtajiem vārtiem. Mums bija savas iespējas. Tas ir absolūti neticami un tas ir pirmo reizi manā karjerā, ka viens un tas pats spēlētājs trīs reizes trāpa pa pārliktni. Tas arī ir iemesls, kāpēc zaudējām. Ja par manu komandu, tad uzskatu, ka šobrīd, čempionāta sākumā, mēs spēlējam tā, kā varam un rādām to, uz ko esam spējīgi. Ceru, ka nākamajās nedēļās, kad mums būs iespēja vairāk trenēties [pēc 2. kārtas iestāsies izlašu pauze - aut.], kļūs labāk. Apsveicu savu kolēģi un pretinieku komandu ar pirmo uzvaru. Savukārt mums jāgaida nākamā iespēja."

Andrejs Kaļiņins, RFS galvenais treneris: "Apsveicu visus ar šī interesantā čempionāta sākumu - šodienas mača galotne pierādīja, ka tāds [interesants] šis turnīrs laikam arī būs. Lielāko spēles daļu bijām iedzinēju lomā un ļoti vēlējāmies atspēlēties. Kontrolējām bumbu, taču spēles pirmajās divās trešdaļās mums trūka asuma - it sevišķi saasinošo piespēļu un spiediena uz pretinieku aizsardzības līniju. Visas maiņas tika veiktas ar domu, lai pastiprinātu tieši šo komponenti, proti, uzbrukumu, lai gūtu vārtus un uzvarētu spēli. Paldies spēlētājiem par pašatdevi un to, ka līdz pat pēdējam brīdim viņi ticēja saviem spēkiem, turpināja saglabāt spēles struktūru, disciplīnu. Apsveicu komandu ar šo skaisto uzvaru."

Ņemot vērā vārtu gūšanas iespējas, vai bijāt pelnījuši zaudēt? Trīs reizes trāpījāt pa pārliktni.
Zubs: "Jā, Platonovs [tieši viņš sita pa pārliktni - aut.] ir svarīgs ne tikai mūsu komandā, bet nozīmīgs futbolists uz visa turnīra fona. Ja runājam tieši par viņu, viņš atsāka treniņus vēlu. Viņš vēl nav par 100% gatavs un spēles laikā viņš man sacīja, ka viņam ir nelielas problēmas ar muskuli, tāpēc nolēmām viņu nomainīt, jo pretējā gadījumā tas būtu bīstami - mēs, protams, vēlamies viņu saglabāt pēc iespējas ilgāk un domājam arī par nākamajām spēlēm. Kad Platonovs laukumu pameta [75. minūtē pret citu leģionāru Rostislavu Rusinu, kad rezultāts vēl bija 1:0 "Spartaka" labā - aut.], spēle pilnībā mainījās. Tas tikai pierāda, cik viņš mums ir svarīgs."

Bet vai uzskatāt, ka bijāt pelnījuši zaudēt?
Zubs: "[Smagi nopūšas] Mēs tā varētu sacīt, bet viens spēlētājs ir tikai viens spēlētājs - mums būtu jāspēj atrast kāds, kas spēj viņu aizvietot. Jāmeklē dažādi risinājumi - Platonovs ir labs spēlētājs, viņš gūst vārtus un taisa rezultātu, bet dažreiz viņš nevarēs spēlēt. Atkal atgriežos pie savainojuma jautājuma. Sezona ir gara, mums ir daudz spēļu, tostarp svarīgas spēles Eirokausos. Sezonas sākumā it sevišķi nevēlamies riskēt - turklāt futbolists nav par 100% gatavs."

Vai nebija tā, ka "Spartaks" fiziski nebija gatavs nospēlēt 90 minūtes?
Zubs: "Kā jau teicu, šobrīd neesam par 100% gatavi, jo, kā jau zināt, trīs vai četri treneri strādāja ar šo komandu pāris pēdējos mēnešos. Taču tā ir mūsu problēma. Es neteiktu, ka tā ir tieši fiziskās sagatavotības problēma - šodien cīņas gaitu ietekmēja arī sarkanā kartīte un mūsu neizmantotās iespējas. Ja mēs, piemēram, gūtu otros vārtus, būtu 2:0, un aina būtu pavisam cita. Futbolā svarīga ir arī psiholoģija - tu neizmanto savas iespējas un pretī dabū ielaistus vārtus, tāds ir futbols."

Vai Uldriķis ir nodrošinājis vietu sākumsastāvā nākamajā spēlē?
Kaļiņins: "Grūti teikt, paskatīsimies [smaida]. Protams, divi gūti vārti ir labs pieteikums, lai iekļūtu pamatsastāvā, taču, kā jau esmu minējis, Roberts ir jauns, talantīgs futbolists un viņš regulāri tiek pie savām minūtēm - arī starpsezonu periodā pārbaudes mačos. Viņš savas iespējas labi izmanto. Par nākamās spēles sastāvu vēl nevaru pateikt. Taču pieteikums iekļūšanai pamatsastāvā, protams, labs."

Rode šobrīd nav pilnībā gatavs vai zaudē konkurenci?
Kaļiņins: "Mums ir trīs centra aizsargi un šobrīd šis aizsargu pāris [Isajevs un horvāts Peričs - aut.] izskatās spēcīgāk. Renārs cītīgi trenējas un sastāda labu konkurenci."

Kāpēc Višņakovs spēli sāka rezervē [viņa vietu ieņēma Šadčins - aut.]?
Kaļiņins: "Viņam pēdējā treniņnometnē Kiprā bija mikrotrauma - viņš atsāka trenēties tikai pirms divām dienām."

Atgriežoties pie aizsardzības tēmas, ielaistajos vārtos izskatījās, ka Peričs bija pārāk tālu no Platonovam un arī citi momenti Platonovam bija no vārtu priekšas. Vai esi apmierināts ar centra aizsargiem?
Kaļiņins: "Negribētu uzreiz izdarīt secinājumus, nenoskatoties video. Protams, ka jautājumi jebkurā gadījumā būs, jo ielaidām vārtus un vēl pieļāvām momentus. Skaidrs, ka vērtēsim šīs epizodes un paskatīsimies, kurš bija pie vainas. Šobrīd uz karstām pēdām negribētos apstiprinošā formā runāt, ka tieši Peričs bija vainīgs."

Esat strādājis mūsu kaimiņzemē Lietuvā. Vai jau šobrīd varat salīdzināt Lietuvas un Latvijas čempionātus?
Zubs: "Tikai pēc vienas spēles ir grūti teikt. Šobrīd, piemēram, nezinu, ko Latvijas futbolā nozīmē RFS, tāpat nezinu, ko nozīmē "Spartaks". Turklāt, kad strādāju Lietuvā [2012.-2014. gadā - aut.], situācija Latvijā bija nedaudz cita. Tāpēc tagad ir nedaudz par agru šādam jautājumam. Un tomēr - sajūtu, ka jums šeit Latvijā ir vairāk līdzīga līmeņa komandu. Manuprāt, Lietuvā līmeņa atšķirība starp vadošajām komandām un pārējām komandām ir lielāka. Iespējams, tas nozīmē, ka Latvijas čempionāts ir mazliet interesantāks. Un tas ir labi gan spēlētāju attīstībai, gan klubiem."

Pagājušajā gadā, kad "Spartaks" kļuva par čempionu, komandas kapteinis bija Kazačoks. Kāpēc tagad par kapteini kļuvis Gauračs?
Zubs: "Tā ir mana izvēle, ņemot vērā komandu, ņemot vērā spēlētājus, viņu raksturus un to, ko sagaidu es. Kazačoks ir svarīgs un talantīgs spēlētājs, bet šajā brīdī šajā komandā, ņemot vērā manu izvēli, kapteinis ir Edgars. Kazačokam vēl ir laiks, lai kļūtu par kapteini - varbūt arī par izlases kapteini nākotnē. Šobrīd viņš ir pārāk jauns. Tāda ir mana izvēle."

Elvis Stuglis bija uzbrucējs. Kāpēc tagad viņš ir aizsargs?
Zubs: "Jā, man to bija ļoti interesanti uzzināt, ka Elvis iepriekš bija uzbrucējs. Kāds uz brīdi mainīja viņa pozīciju. Ņemot vērā mūsu sastāvu, mums nav pārāk lielas izvēles šajā [centra aizsarga] pozīcijā. Domāju, Elvim šī pozīcijas maiņa varētu būt laba izvēle. Viņam šai pozīcijā ir pieredze, speciāli treniņi. Šobrīd daudzas komandas meklē labus centra uzbrucējus, jo mūsdienu futbolā šīs pozīcijas spēlētājam ir ļoti liela nozīme. Ja runājam par mūsdienīgu, modernu centra aizsargu, manuprāt, Elvis var būt laba opcija nākotnē, ja runājam par Latvijas futbolu."

Kurš nākamajā spēlē aizvietos Mihadjuku [šodien nopelnīja sarkano kartīti - aut.]?
Zubs: "Vēl nezinu [smejas]. Mums nav pārāk lielas izvēles, bet mums ir Ralfs [Džeriņš - aut.], kurš, cik zinu, spēlē šai pozīcijā. Mums ir Luka Šimunovičs, kurš nomināli ir centra aizsargs. Pirmkārt, svarīgi ir izanalizēt šo spēli, apzināt iespējas un izdarīt izvēli. Vēl par agru par to runāt."

Kāpēc šodien nespēlēja Kazeka?
Zubs: "Nezinu. No tā, ko redzu, nesagaidu, ka viņš varētu spēlēt pirmajā aplī. Varbūt maijā vai jūnija sākumā. Viņš tikai tagad atsāk treniņus, ir daudz problēmu."

Šimunovičs nomināli ir centra aizsargs. Kāpēc viņš šodien spēlēja labās malas aizsarga pozīcijā, ja ir, piemēram, Bērenfelds?
Zubs: "Tāda bija mana izvēle šim mačam. Šimunovičs var spēlēt gan kā centra aizsargs, gan kā balsta pussargs, gan arī kā labās malas aizsargs. Viņš mums ir laba opcija."

Jūs par treneri tikāt apstiprināts ļoti vēlu. Vai viegli pieņēmāt šādu izaicinājumu, ņemot vērā, cik maz laika bija, lai sagatavotos čempionātam?
Zubs: "Tāda ir dzīve, tāds ir trenera liktenis. Mans kolēģis [norāda uz Kaļiņinu - aut.] varēs apstiprināt, ka mēs, treneri, allaž esam zem spiediena no ierobežota laika viedokļa. Tā tas ir. Tāda bija mana izvēle. Pieņēmu lēmumu pārņemt komandu šādā situācijā un sākt darbu. Tā nav perfekta un optimāla situācija, bet..."

Kāda ir jūsu motivācija šeit strādāt?
Zubs: "Pirms tam vaicājāt man par salīdzinājumu ar Lietuvas līmeni. Man bija interesanti pieņemt šo darbu, jo, kad strādāju Lietuvā, vēroju arī, kas notiek šeit, Latvijā. Pirms diviem gadiem dzirdēju arī par FIFA ideju apvienot Lietuvas un Latvijas čempionātus. Man nav atbildes, kāpēc FIFA šo lēmumu galu galā nepieņēma. Varbūt esmu ieradies Latvijā, lai iegūtu šo atbildi [smaida]."

Vai, jūsuprāt, tas būtu labs lēmums apvienot šos čempionātus?
Zubs: "Noteikti varu sacīt, ka būtu interesantāk. Taču tas būtu labi dažām komandām, bet ne visām. Cilvēkiem būtu jāatrod kompromiss, kā jau allaž šādās situācijās. Katrā ziņā sākotnējais mērķis bija attīstīt līmeni šajās Baltijas valstīs un padarīt futbolu interesantāku. Mērķis ir pareizs. Kā to sasniegt, to nav vienkārši atbildēt."

Visu sezonu solīji būt uzvalkā. Vai tagad visu sezonu būsi arī RFS šallē?
Kaļiņins: "Pamēģināsim [smejas]. Izskatās smuki - domāju, varētu šo šalli valkāt visu sezonu."

Kāpēc pagājušās sezonas šallē?
Kaļiņins: "Uzvalka jau arī nebija pērn [smiekli] [šonedēļ RFS preses konferencē Kaļiņins solīja visu sezonu vilkt uzvalku - aut.]. Un manis nebija preses konferencēs [smejas] [uz preses konferencēm sezonas otrajā daļā nāca Ševļakovs - aut.]"

Kāpēc pēc pirmā puslaika samainīji vietām flanga spēlētājus?
Kaļiņins: "Gribējām mainīt situāciju laukumā, lai aizsargiem, kuri jau bija pieraduši pie Šadčina un Savaļnieka darbībām, būtu jauna situācija. Pēc pārtraukuma akcentu likām tieši uz flangiem un arī visu veikto maiņu mērķis bija izdarīt spiedienu uz pretinieka aizsardzības malām. Pirmais solis bija apmainīt vietām esošos flangu spēlētājus, pēc tam sekoja maiņas tajās pozīcijās."

Kā vari novērtēt jaunos leģionārus - Periču, Koveļu, Šergelašvili?
Kaļiņins: "Sākšu ar Koveļu. Uzskatu, ka viņa ieguldījums kopējās komandas darbībās ir ļoti liels. Pat negūstot vārtus, viņš ir ļoti efektīvs. Viņš pastāvīgi rada spiedienu pretinieku aizsardzības līnijai, viņam ir liels ātrums, viņš sevi piedāvā aiz pretinieku mugurām. Viņš visu laiku rada spriedzi pretinieku aizsardzībai. Šergelašvili ir ļoti tehnisks, ātrs, labs futbolists. Viņš ir viens no pēdējiem, kurš pastiprināja mūsu komandu. Pagaidām vēl jānoslīpē viņa iekļaušanās komandas kopējās darbībās, vēlamies nokoriģēt dažas nianses, taču saprotam, ka viņš ir ļoti augsta līmeņa futbolists - Gruzijas nacionālās izlases līmeņa spēlētājs. Skaidrs, ka ar katru spēli viņš progresēs tieši komandas kopējo darbību kontekstā - sevišķi uzbrukumā, kurā redzam augstu viņa potenciālu. Peričs... redzējām, ka šodien aizsardzībā mums bija problēmas. Izanalizēsim, paskatīsimies - domāju, radīsies jautājumi. Vismaz par pašatdevi, vēlmi un spēles disciplīnu daudz jautājumu nav - varbūt tikai epizodiski individuālas kļūdas, kuras piekoriģēsim un izlabosim."

Cik tālu no tikšanas sastāvā ir jaunieši - Liepa un Grīnbergs?
Kaļiņins: "Kā jau redzējāt, šodien starp pieteikumā 18 ierakstītajiem spēlētājiem viņu nebija. Grīnbergam, cik zinu, pagaidām līdz galam nav formalizēts transfērs. Kristaps pagaidām starp balsta pussargiem zaudē konkurenci. Taču viņš centīgi trenējas, tāpat kā visa mūsu komanda. Tiklīdz Liepam paaugstināsies līmenis un viņš sasniegs sākumsastāva vai galvenās komandas pieteikuma līmeni, viņš šai sastāvā tiks."

Vai zinājāt, ka 52 gadu vecumā esat vecākais treneris Virslīgā?
Zubs: "Nē, nezināju."

Ko par to domājat?
Zubs: "OK [smiekli zālē]."

Esat strādājis ar Periču "Žalgirī".
Zubs: "Strādāju ar viņu divus gadus. Tajā laikā viņš bija mans pamata centra aizsargs. Uzskatu, ka viņu paņemt ir laba izvēle. Cik zinu, pēdējā viena divu gadu laikā viņam bija problēmas - nespēlēja regulāri. Pieļauju, ka šobrīd viņš sācis atgriezties savā līmenī. Pieļauju, ka RFS treneris būs apmierināts ar viņu. Viņš ir labs puisis un labs futbolists. Viņam ir jau gandrīz 30 gadu, cik atceros [29 - aut.], tā ka nesagaidu, ka viņš spēlēs ekstraordināru futbolu šai vecumā, taču, piemēram, RFS spēlētāju grupā viņš radīs labu konkurenci."

Un Leļūga?
Zubs: "Aizvakar skatījos "Jelgavas" spēli, bet neredzēju viņu."

Viņš ir savainots.
Zubs: "Ak savainots. Rītim bija viens svarīgs brīdis karjerā, kad strādājām kopā. Kad ar "Žalgiri" spēlējām Eiropas līgas kvalifikācijā, viņš guva vārtus izbraukumā pret Poznaņas "Lech". Šie vārti ļāva mums iekļūt kvalifikācijas ceturtajā kārtā pret Zalcburgu. Tas bija neticams laiks viņam. Domāju, līdz šim tie bija viņa svarīgākie vārti karjerā. Tāpēc atceros viņu ļoti labi."

Šī brīža "Jelgavas" spēlētājs Leļūga gūst vārtus un pieskrien pie šī brīža "Spartaka" trenera Zuba