Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Kalniņš: "Ja tādu centrējumu būtu vairāk, man droši vien arī būtu vairāk golu"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Kalniņš: "Ja tādu centrējumu būtu vairāk, man droši vien arī būtu vairāk golu"
Gatis Kalniņ un Mindaugs Grigarāvičs viņam uz pleciem
Foto: Einārs Freimanis ("Metta"/LU)

"Metta"/Latvijas Universitāte pirmo reizi kopš iekļūšanas Virslīgā uzvarējusi turnīra pirmajā spēlē. Vakar mājās ar 2:1 tika uzveikta "Daugavpils". Abus vārtus uzvarētāju labā guva 34 gadus vecais Gatis Kalniņš un tieši ar mača galveno varoni pēc cīņas aprunājās arī Sportacentrs.com.

Kādas ir pirmās emocijas pēc šādas uzvaras?
Labas, protams, ka labas - iesākt čempionātu ar uzvaru. Šķiet, ka "Mettai" tas līdz šim nebija izdevies, ir bijis tikai neizšķirts [debijas sezonā 2012.gadā 1.kārtā pret "Gulbeni" bija 0:0 - aut.]. Skaidrs, ka trīs punkti tas ir ļoti svarīgi, turklāt vēl tik principiālā spēlē. Iesākt labi čempionātu vienmēr ir patīkami. Tas palīdz arī nākamajām spēlēm gatavoties uz labāka emocionālā fona.

Vai savā karjerā kaut reizi kaut uz brīdi esi bijis Virslīgas snaiperu augšgalā?
Esmu gan bijis, jā. Bija pat viena sezona, kad cīnījos par labākā snaipera nosaukumu līdz pēdējām kārtām, beigās paliku 3. vai 4., neatceros vairs [2005.gadā Kalniņam "Skonto" rindās Virslīgā bija 15 vārti un 4.vieta, bet ieskaitē uzvarēja Igors Sļesarčuks ar 18 vārtiem - aut.]. Bet biju tuvu, tā ka jā, ir bijis.

Paraksturo abus gūtos vārtus!
Notika tas, ko treneris teica, - lai centrējam. Pirmajos vārtos bija fantastisks centrējums [Rendija Šibasa izpildījumā - aut.], ieskrēju pozīcijā. Principā... ja tādu centrējumu būtu vairāk, man droši vien arī golu būtu vairāk. Tur ir manas spēcīgākās īpašības - it sevišķi, ja esmu gaitā un bumba labi lido pa trajektoriju, tad man atliek tikai trāpīt. Otrajā golā ļoti rupji kļūdījās pretinieku centra aizsargi - viņi nesadalīja bumbu, man izdevās pie tās tikt pirmajam un no burzmas iesist golu.

Kādi bija trenera īpašie norādījumi par spēli uzbrukumā?
Plāns tāds arī bija, ka ir viens izvirzītais uzbrucējs, otrs spēlē zem, malas ir brīvas un meklējam tās brīvās malas, lai tur var iespēlēt un pēc tam centrēt.

Pavisam godīgi - kādas bija tās iekšējās sajūtas, kad ielaidāt vārtus? Vai nebija tādas domas, ka "atkal tas pats, kas katru gadu"?
Protams, ka bija. Bet komanda nesalūza un prieks par to. Ir ļoti daudz jaunu spēlētāju, taču nesalūzām, kaut arī bija visas iespējas tam notikt. Parādījām raksturu, parādījām, ka varam cīnīties. Nevienam nebūs viegli pret mums.

Andris Riherts pirms sezonas sacīja, ka šogad tev ar vārtu gūšanu varētu veikties labāk, jo ir tie malējie spēlētāji, kuri var labi iecentrēt. Turklāt šodien vēl neredzējām visus, Osipovs tikai uz maiņu nāca, arī Grigarāvičs noteikti vēl labāk iespēlēsies. Kā tu uz to visu skaties?
Jā, tā ir opcija [likt uz to uzvaru]. Arī starpsezonā bija mums gūtie vārti, kad tieši tādā veidā to panācām. Man vienmēr ir patikuši malējie spēlētāji, kuri ir ātri un kuri spēlē nosacīti vienkārši - kad ir iespēja, tad centrē, lai uzbrucējs var meklēt un atrast sev labāko pozīciju, lai izdarītu sitienu. Un tādi spēlētāji mums tagad tiešām ir - Mindaugs [Grigarāvičs] ir ļoti labs, viņš var arī pats zem sevis paņemt un ieiet soda laukumā. Tā ka malās mums tagad ir opcijas. Pretinieks jau arī analizēs un zinās, ka mēs gribēsim centrēt, jo ir liels centra uzbrucējs - ja flangā spēlētājs var paņemt zem sevis un izveidot momentu citādi, tad ir vairāk variantu. Centrēšana ir tikai viens no mūsu variantiem.

"Daugavpils" jums ir labi zināms pretinieks, sīvi cīnāties jau ne pirmo gadu. Šogad arī kausa 1/4 finālā spēlēsiet savā starpā. Kādas ir tavas sajūtas - viņi nedaudz vājāki kļuvuši vai jūs stiprāki?
Grūti pateikt. Gan viņiem, gan mums ir jauni spēlētāji un tikai sezona parādīs, kurš ir vājāks un kurš stiprāks. Grūti tagad tā salīdzināt. Taču varu teikt, ka mums bija ļoti labs sagatavošanās posms, nezinu kā "Daugavpilij". Ceru, ka esam kļuvuši spēcīgāki.

Un tomēr - kausa mačā pret "Daugavpili" uzskatīsiet sevi par favorītiem?
Kausa spēlē vispār nav favorītu! Pat ja mēs ar "Ventspili" spēlētu, tāpat nebūtu favorīta. Jā, nosacīti viņi būtu favorīti, bet kausa spēle ir kausa spēle, vēl jo vairāk, ka 1/4 finālā visu izšķir viena spēle, tikai pusfinālā ir divas. Katrā ziņā nebūs tā, ka mēs viņus nenovērtēsim.

Skaidrs, ka tagad pāragri runāt, bet tomēr par sezonas mērķi. Jau pagājušajā sezonā "Mettas"/LU mērķis bija 5.vieta, taču no tā bijāt ļoti tālu. Tīri komplektācijas, sastāva ziņā, tavuprāt, šosezon šis mērķis, 5.vieta, ir atbilstošs?
Mērķi vienmēr ir augstāki nekā varbūt tas it kā ir iespējams. Sezona parādīs, vasarā ir iespējas pastiprināties. Uzskatu, ka tas [5.vieta] nav kaut kas tāds nereāls un nesasniedzams. It sevišķi, ja to sauc par mērķi - vajag taču tiekties uz kaut ko augstāku nekā tas ir bijis citus gadus.

Vai tev ir izdevies redzēt kaut ko no citām 1.kārtas spēlēm un izdarīt kādus secinājumus par konkurentiem?
Nē, speciāli neskatījos nevienu spēli, lai nepiebāztu galvu ar citām domām. Skaidrs, ka zinu rezultātus, zinu aptuveni, kā tur atsevišķi spēlētāji, kas mani personīgi interesē, ir nospēlējuši, bet kopumā speciāli pat neskatījos video ierakstus un spēļu video apskatus. Tikai no Liepājas spēles redzēju nogriezni aptuveni 20 minūšu garumā, taču kopumā neko sevišķi neskatījos.

Pēc nedēļas jums jāspēlē ar "Rīgas Futbola skolu". Tad tikai tagad sāksiet viņus pētīt?
Jā, tā jau ir gatavošanās citai spēlei un skaidrs, ka tur jau pētīsim, kas un kā, analizēsim, kā viņu atsevišķi spēlētāji ir nospēlējuši, vērtēsim viņu vājās un stiprās puses. Tas ir dabisks process. Domāsim, ko varam likt viņiem pretī.

     [+] [-]

, 2016-03-14 12:57, pirms 8 gadiem
Vai tiešām virslīga nesarīkos nekādu futbola rezultātu konkursiņu?