Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Tiesnešu komisija izvērtē trīs pareizus un trīs nepareizus lēmumus Latvijas-Igaunijas līgā

Agris Suveizda

Tiesnešu komisija izvērtē trīs pareizus un trīs nepareizus lēmumus Latvijas-Igaunijas līgā
Foto: Māris Greidāns, Latvijas Universitāte, estlatbl.com

Latvijas Basketbola tiesnešu komisija turpina tiesnešu strīdīgo lēmumu skaidrošanu ar jaunām epizodēm. Šoreiz tiek apskatītas situācijas no "Pafbet" Latvijas-Igaunijas apvienotās līgas ar VEF, BK "Ventspils", "Ogres", "Jūrmalas", "Valmieras" dalību.

1. epizode


A8 ir uzsācis metienu pa grozu, kad viņa priekšā krīt aizsargs B8. Aizsargs B8 krītot izraisa kontaktu ar uzbrucēju A8, kurš atrodas metienā. Pareizs tiesnešu lēmums - piezīme metienā, A8 jāizpilda trīs soda metieni.

2. epizode


A12 dodas uz grozu ar bumbu no labās puses, A21 dodas uz grozu bez bumbas pa vidu. Aizsargs B27 iestājas A21 ceļā, notiek kontakts. A12 gūst grozu. Kontaktu starp aizsargu B27 un uzbrucēju A21 nevar atstāt bez ievērības. B27 nav devis laiku un distanci, jo A21 ir kustībā bez bumbas. Nepareizs tiesneša lēmums - atbilstoši noteikumiem, B27 kontakts ar A21 notiek brīdī, kad A12 izdara metienu. Grozs jāskaita, jāfiksē B27 aizsardzības bloka piezīme un auta iemetiens A komandai uzbrukuma zonā ar 14 sek. uz 24sek. tablo (jo B komandai nav piezīmju normas).

3. epizode


B24 apspēlējot aizsargu A13 uzsāk metienu un gūst grozu. A13 neatļauti kavējis B24 kustību uz grozu, ko precīzi tiesnesis fiksē kā aizsardzības bloka piezīmi. Pēc piezīmes fiksēšanas tiesnesis B24 gūto grozu neieskaita . Nepareizs tiesneša lēmums- pareizi fiksēta aizsarga A13 bloka piezīme, bet piezīme izdarīta brīdī, kad B24 ir uzsācis metiena fāzi. Grozs jāskaita un papildus viens soda metiens jāizpilda B24.

4. epizode


B komanda ātrajā uzbrukumā, bumbu saņem B6, kurš dodas uz grozu. Uzbrucējs B6 izdara piespēli B4 un pēc piespēles izdarīšanas, turpinot kustību nogāž A15, kurš atrodas pareizā aizsardzības stājā zem groza. Tiesneši šo kontaktu atstāj bez svilpes. Nepareizs tiesnešu lēmums - B6 kontakts ar A15 jāfiksē kā uzbrukuma piezīme, atbilstoši noteikumiem par uzbrukuma piezīmi un pusapļa principu. Aizsargs A15 ieņēmis pareizu aizsardzības stāju, atrodas ārpus pusapļa un B6 kontakts ar A15 notiek aizsarga cilindrā (krūtīs).

5.epizode

Uzbrucējs B9 veido aizsegu savam komandas biedram B34, kuru sedz aizsargs A24. Veidojot aizsegu notiek kontakts starp B9 un A24. Tiesnesis fiksē piezīmi B9. Pareizs tiesneša lēmums - fiksēta uzbrukuma piezīme B9. B9 veidojot aizsegu atrodas kustībā, nav ievērojis laika un distances (vismaz 1 solis) noteikuma principus, veidojot aizsegu. Nepareizs B9 aizsegs.

6. epizode


Uzbrucējs A30 saņem piespēli no A11. Vienlaicīgi piespēlējot bumbu A30 veido aizsegu A11 pret B17. Notiek kontakts starp B17 un A30. Pareizs tiesneša lēmums- fiksēta uzbrukuma piezīme A30. Neskatoties uz to, ka A30 atrodas ar bumbu un, vienlaikus ar bumbas nodošanu savam komandas biedram A11, veido aizsegu, viņš atrodas kustībā, nav ievērojis laika un distances (vismaz 1 solis) noteikuma principus.Nepareizs A30 aizsegs.

Basketbola tiesnešu komisija darbojas saskaņā ar Latvijas Baskebola savienības statūtiem un ir atbildīga par basketbola tiesnešu, komisāru un galdiņa tiesnešu apmācības programmu sagatavošanu, attīstību un darbības uzlabošanu. Tiesnešu komisijas sastāvs: Arnis Ozols (vadītājs), Andris Vaskāns, Andris Aunkrogers, Ingus Baumanis, Juris Kokainis, Kristaps Konstantinovs, Oskars Lucis, Gatis Saliņš, Oļegs Latiševs, Ilze Gūtmane, Mārtiņš Kozlovskis.

Informāciju sagatavoja:
LBS tiesnešu komisija.