Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Latvieši, cits formāts, leģendas maina komandas - startēs NHL 104. sezona

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Latvieši, cits formāts, leģendas maina komandas - startēs NHL 104. sezona
Elvis Merzļikins. Foto: AP/Scanpix

Trešdienas naktī - 107 dienas pēc tam, kad Tampabejas “Lightning” otro reizi pastāvēšanas vēsturē kronēta par Stenlija kausa čempioni - sāksies Nacionālās hokeja līgas 2021. gada sezona. Cits izspēles formāts, līdz 56 spēlēm saīsināta regulārā sezona un vismaz četri latvieši, kuri vēlas doties laukumā.

NHL sezonas galvenie datumi

DatumsNotikums
14. janvārisSākas regulārais čempionāts
20. un 21. februārisBrīvdabas spēles pie Taho ezera
12. aprīlisMaiņu perioda beigas
9. maijsBeidzas regulārais čempionāts
11. maijsSākas Stenlija kausa izcīņa
10. jūlijsStenlija kausa septītā spēle
21. jūlijsSietlas "Kraken" drafts
23. jūlijsNHL jauno spēlētāju drafts

Cits formāts, Covid-19 protokoli un reklāmas uz ķiverēm
Ja parasti regulārajā čempionātā tiek aizvadītas 82 spēles, tad šoreiz katrai komandai garantēti 56 mači. Turklāt tie norisināsies tikai savas divīzijas ietvaros, lai izvairītos no gariem pārlidojumiem. Tādējādi Kanādas divīzijā būs komandas, kas savā starpā tiksies pat desmit reizes. Pārējās divīzijās paredzēti astoņi savstarpējie dueļi. Arī play-off pirmās kārtas norisināsies tikai divīzijas ietvaros (play-off kvalificēsies grupas četras labākās komandas), līdz tiks noskaidrotas katras divīzijas spēcīgākā komanda. Tad četras divīziju uzvarētājas pulcēsies, lai aizvadītu pusfinālus un finālu. Komandu izsēšana notiks pēc sakrāto punktu skaita, nevis ģeogrāfiskā principa, tādēļ iespējams, ka finālā nūjas krustos ikdienā vienā konferencē spēlējošas komandas.

Protams, sezona aizritēs Covid-19 zīmē. Ievadā skatītāju atrašanās tribīnēs atļauta trim komandām - Floridas “Panthers” (25% no ietilpības), Arizonas “Coyotes” (25%) un Dalasas “Stars” (30%). Sākt sezonu ar līdzjutējiem tribīnēs cerēja arī čempione Tampabejas “Lightning”, tomēr pēdējā brīdī tika pieņemts lēmums no plāna atteikties, ņemot vērā ar vīrusu saslimušo skaita strauju pieaugumu. Jāpiezīmē, ka “Stars” nāksies izlaist pirmos mačus, jo treniņnometnes laikā pozitīvas analīzes bija 17 hokejistiem. Kopumā visā līgā saslimšana konstatēta 27 spēlētājiem no deviņām komandām.

Hokejists, kuram bijušas pozitīvas analīzes un slimības simptomi, laukumā varēs atgriezties tikai pēc īpašas atļaujas saņemšanas. Lai to iegūtu, būs jāveic medicīniskās pārbaudes, ieskaitot sirds testus. Gadījumā, ja hokejistam bijušas pozitīvas analīzes, taču nav slimības simptomu, 24 stundas vēlāk tiks veikta atkārtota pārbaude. Ja tā nesīs negatīvu rezultātu, tad turpinājumā ar 24 intervālu tiks veiktas vēl divas analīzes. Hokejists laukumā drīkstēs atgriezties vienīgi gadījumā, ja visas būs bijušas negatīvas.

Treneriem uz rezervistu soliņiem jāatrodas maskās. Izbraukuma laikā hokejisti drīkst atrasties tikai hallē vai viesnīcā. Komandas ieviesušas dažādus jauninājumus, lai izvairītos no masveida saslimšanas. Piemēram, Bostonas “Bruins” saviem vārtsargiem Tūkam Raskam un Jaroslavam Halākam rīko atsevišķas tikšanās ar treneriem. Pirmajās četrās nedēļās hokejistiem un komandu pārstāvjiem analīzes tiks veiktas katru dienu.

Pirms sezonas daudz laika aizgāja klubu īpašnieku un hokejistu strīdos par finansiālo zaudējumu segšanu. Puses nolēma nemainīt vasarā panākto vienošanos. Lai radītu papildus naudas plūsmu, tika apspriests variants par reklāmu izvietošanu uz krekliem, tomēr beigās notika izšķiršanās par reklāmām uz hokejistu ķiverēm. Noteikumos lielākā izmaiņa ir atviegloti apstākļi, lai izvairītos no aizmugures fiksēšanas - slidai vairs nav jābūt uz zilās līnijas, tā var atrasties arī virs līnijas.

NHL divīzijas

ZiemeļuRietumuCentrālāAustrumu
Kalgari "Flames"Anaheimas "Ducks"Karolīnas "Hurricanes"Bostonas "Bruins"
Edmontonas "Oilers"Arizonas "Coyotes"Čikāgas "Blackhawks"Bufalo "Sabres"
Monreālas "Canadiens"Kolorado "Avalanche"Kolumbusas "Blue Jackets"Ņūdžersijas "Devils"
Otavas "Senators"Losandželosas "Kings"Dalasas "Stars"Ņujorkas "Islanders"
Toronto "Maple Leafs"Minesotas "Wild"Detroitas "Red Wings"Ņujorkas "Rangers"
Vankūveras "Canucks"Sanhosē "Sharks"Floridas "Panthers"Filadelfijas "Flyers"
Vinipegas "Jets"Sentluisas "Blues"Nešvilas "Predators"Pitsburgas "Penguins"
Lasvegasas "Golden Knights"Tampabejas "Lightning"Vašingtonas "Capitals"

Merzļikins, Bļugers, Balcers un Kivlenieks
Spēkā esoši līgumi ar Nacionālās hokeja līgas komandām ir astoņiem latviešiem, taču Zemgus Girgensons (Bufalo “Sabres”) sagatavošanās posmā guva smagu traumu, un atveseļošanās laiks tiek prognozēts pusgada apmērā. Visticamāk, centra uzbrucējs Rodrigo Ābols līdz pat sezonas beigām spēlēs Zviedrijā, jo Floridas “Panthers” fārmklubs izlaidīs šo sezonu. “Panthers” panāca vienošanos par fārmkluba dalīšanu ar Tampabejas “Lightning”, taču vietu skaits ir ierobežots. Sagaidāms, ka vārtsargs Artūrs Šilovs (Vankūveras “Canucks”) un aizsargs Kristiāns Rubīns (Toronto “Maple Leafs”) spēlēs Amerikas Hokeja līgā, kas sāksies 5. februārī. Šilovs jau ieradies Vankūverā, kamēr Rubīns turpina kārtot ieceļošanas atļauju.

Sezonas priekšvakarā komandu nomainīja Rūdolfs Balcers. Otavas “Senators” viņu ievietoja neaizsargāto spēlētāju sarakstā, un latviešu uzbrucēju nolēma atgūt Sanhosē “Sharks” - vienība, kas Balceru pirms pieciem ar pusi gadiem draftēja, bet aizmainīja Ērika Kārlsona darījumā. “Sharks” šobrīd atrodas Arizonā, jo Sanhosē nav atļauti sporta veidi ar kontaktu. Sezonas sākumā paredzētas astoņas izbraukuma spēles, bet pagaidām nav zināms, kur tiks aizvadītas turpinājumā paredzētās mājas spēles, jo notiek sarunas ar varasiestādēm. Balcera ierašanos aizkavēs dokumentu kārtošana, un tiek plānots, ka process aizņems divas trīs nedēļas. Balcers pievienosies “Sharks” un cīnīsies par vietu trešajā vai ceturtajā maiņā. “Sharks” netiek pieskaitīta play-off komandām, galvenokārt ļoti vājās vārtsargu līnijas dēļ.

Teodoram Bļugeram aiz muguras pirmā pilnā sezona Pitsburgas “Penguins” rindās. Ceturtās maiņas centra galvenie uzdevumi bija spēle mazākumā un pretinieku neitralizēšana, bet tas netraucēja Bļugeram 69 mačos savākt 22 punktus. Viņa loma nav mainījusies. Pēdējos treniņos latvietis slidoja vienā maiņā ar Koltonu Sīvioru, kuram šī būs septītā pilnā NHL sezona pēc kārtas, un Semu Lafertiju, kurš “Penguins” pamatsastāvā ielauzās pērn, gluži tāpat kā Bļugers.

“Penguins” Toronto burbulī piedzīvoja pamatīgu vilšanos pret Monreālas “Canadiens”, tāpēc vienība netiek pieskaitīta galvenajām favorītēm, taču - kopš Sidnija Krosbija un Jevgeņija Malkina spēku apvienošanas Pitsburga nekad nav palikusi bez izslēgšanas spēlēm. Sastāva galvenā izmaiņa ir vārtsarga Meta Mareja aizmainīšana uz Otavas “Senators”, pirmā numura lomu uzticot Tristenam Džerijam, kurš sevi pierādīja pagājušajā sezonā.

Kolumbusas “Blue Jackets” rindās pagājušajā sezonā debitēja divi latvieši - vārtsargi Elvis Merzļikins un Matīss Kivlenieks. Debitantu simboliskajā izlasē iekļautais Merzļikins cīkstēsies ar somu Jonasu Korpisalo par vietu vārtos, un starta pozīcijas abiem ir visnotaļ vienādas, bet Kivlenieks ieņems trešā numura lomu. Covid-19 ieviests paplašinātais sastāvs, līdz ar to Kivleniekam būs iespēja visu laiku trenēties ar “Blue Jackets”.

Kolumbusa nonākusi interesantā divīzijā - pagājušās sezonas čempione Tampabejas “Lightning” un fināliste Dalasas “Stars” jeb samaisījums starp abu konferenču vienībām. “Blue Jackets” pirmais mērķis ir kvalificēšanās play-off. Uzbrukumam piesaistīti centri Makss Domi (no Monreālas “Canadiens”) un Miko Koivu (no Minesotas “Wild”), kā arī Maskavas CSKA uzbrucējs Mihails Grigorenko. Tomēr komandas lielākās zvaigznes tāpat meklējamas aizsardzībā - Sets Džounss un Zaks Verenskis. Jāpiezīmē, ka pirmās maiņas centrs Pjērs Luks Dubuā pieprasījis aizmainīšanu no “Blue Jackets”, bet sezonas ievadā tas nenotiks.

Latviešu statistika pagājušajā sezonā

HokejistsPozīcijaKomandaSU-Z-P%VSausā
Elvis MerzļikinsVārtsargsKolumbusas "Blue Jackets"3313-9-892.32.355
Matīss KivlenieksVārtsargsKolumbusas "Blue Jackets"61-1-289.82.950
HokejistsPozīcijaKomandaSV+P+/-Laiks
Teodors BļugersCentrsPitsburgas "Penguins"699+13+215:49
Zemgus GirgensonsKreisāBufalo "Sabres"6912+7-113:48
Rūdolfs BalcersKreisāOtavas "Senators"151+2-212:08

Favorīti, celtnieki un leģendas citās komandās
Jaunajā sezonā uz ledus neredzēsim Henriku Lundkvistu. Karalis tika izkonkurēts no Ņujorkas “Rangers” vārtiem, taču nevēlējās likt punktu karjerai, tāpēc pievienojās Vašingtonas “Capitals”. Tomēr pārbaudēs Lundkvistam tika atklātas sirdsdarbības problēmas, un bija nepieciešama operācija. Šosezon Lundkvists nespēlēs, bet par karjeras beigām nav paziņojis. Tikmēr punktu karjerai pielicis cits vārtsargs - Korijs Krofords. Viņš ģimenes apstākļu dēļ neieradās uz Ņūdžersijas “Devils” nometni, un lēmumu par karjeras beigām pieņēma nedēļu pirms sezonas. Laukumā vairs nedosies arī Stenlija kausu izcīnījušie Džastins Viljamss, Mets Niskanens un Džejs Boumīsters.

Citās komandās nonākušas vairākas leģendas. 43 gadus vecais Zdeno Hāra nesagaidīja līguma piedāvājumu no Bostonas “Bruins”, kuras kapteinis viņš bija no 2006. gada, un pievienojās Vašingtonas “Capitals”. 41 gadu vecais Džo Torntons jau pagājušās sezonas beigās gribēja pamest Sanhosē “Sharks”, lai varētu cīnīties par Stenlija kausu. Viņa prasības netika apmierinātas, un vēlāk Torntons kā brīvais aģents pārcēlās pie Toronto “Maple Leafs”. Vismaz šobrīd viņš tiek iespēlēts pirmajā maiņā un pirmajā vairākumā.

Kā brīvais aģents komandu mainīja arī Alekss Pietrandželo, kurš 2019. gadā kā Sentluisas “Blues” kapteinis kļuva par čempionu. Viņš parakstīja septiņu gadu un 61,6 miljonu līgumu ar Lasvegasas “Golden Knights”, kas vietu zem algu griestiem atbrīvoja, aizmainot Neitu Šmitu uz Vankūveras “Canucks”. Savukārt Sentluisā Pietrandželo atbrīvoto vietu aizņēma Torijs Krugs, kurš iepriekš pārstāvēja Bostonas “Bruins”. Viņam tika septiņu gadu un 45,5 miljonu līgums.

Starp favorītēm vispirms jāmin pašreizējā čempione Tampabejas “Lightning”. Piebilstot, ka visu regulāro sezonu savainojuma dēļ izlaidīs Ņikita Kučerovs. Taču atpakaļ ierindā ir kapteinis Stīvens Stemkoss, kurš ceļā pretī Stenlija kausam piedalījās tikai vienā play-off spēlē, jau savā pirmajā izgājienā uz ledus ar pirmo metienu gūstot vārtus. Lielas ambīcijas ir Neitanam Makinonam un Kolorado “Avalanche”, pēc Pietrandželo papildinājuma mērķi nav mainījusi Lasvegasas “Golden Knights”, bet Kanādas divīzijas dotās priekšrocības centīsies izmantot gan Konors Makdeivids kopā ar Leonu Draizaitlu Edmontonā, gan Ostons Metjūzs kopā ar Džonu Tavaresu Toronto.

Savukārt apakšgala komandām pievienojusies Čikāgas “Blackhawks”. Starpsezonā tika paziņots par sastāva pārbūves veikšanu, uz brīvām kājām palaižot Koriju Krofordu un paliekot bez NHL līmenī sevi pierādījušiem vārtsargiem. Turpinājumā sekoja likstas uzbrukumā - otrās maiņas centrs Kirbijs Daks guva traumu Kanādas U20 izlases pārbaudes spēlē, bet kapteinis Džonatans Teivzs nevarēja pievienoties nometnei nenosauktas slimības dēļ, un nav zināms, kad viņš būs atpakaļ ierindā. Tādējādi “Blackhawks” labākais centrs ar lielu atrāvienu ir Dilans Stroums.

Betsafe prognoze: Kura komanda izcīnīs Stenlija kausu

VKomandaKoef
1.Kolorado "Avalanche"8.00
2.Tampabejas "Lightning"9.00
3.Lasvegasas "Golden Knights"10.00
4.Bostonas "Bruins"14.00
5.Filadelfijas "Flyers"15.00
8.Pitsburgas "Penguins"20.00
20.Sanhosē "Sharks"38.00
22.Kolumbusas "Blue Jackets"41.00
25.Bufalo "Sabres"56.00

Atklāšanas spēles
Sezonas pirmajā dienā tiks aizvadītas piecas spēles, un vienā no tām uz ledus redzēsim latvieti - Teodors Bļugers kopā ar Pitsburgas “Penguins” Pensilvānijas derbijā viesosies pie Filadelfijas “Flyers”. Nesamierināmās sāncenses pārstāv spēcīgāko divīziju, tāpēc punktus jākrāj jau no sākuma. “Manuprāt, puiši labi pielāgojušies sarežģītajiem apstākļiem. Sajūtās saka priekšā, ka viņi ir gatavi ielikties šajā pieredzē, un tieši tas nepieciešams, lai varētu uzvarēt šajā līgā,” teica “Penguins” galvenais treneris Maiks Salivans.

Protams, liela uzmanība tiks pievērsta Toronto un Monreālas cīņai. Tās ir divas Kanādas lielpilsētas, kurā hokejs ir vissvarīgākais. Aizraujošs solās būt arī zvaigžņu Konora Makdeivida un Elīasa Petešona duelis, bet punktu pirmajai dienai liks cīņa starp “Avalanche” un “Blues”. Sezonas otrajā dienā tiks aizvadītas 11 spēles, ieskaitot Kolumbusas “Blue Jackets” viesošanos pie Nešvilas “Predators”.

Pirmās dienas kalendārs

LaiksSpēle
0:30Filadelfijas "Flyers" - Pitsburgas "Penguins"
2:00Toronto "Maple Leafs" - Monreālas "Canadiens"
3:00Tampabejas "Lightning" - Čikāgas "Blackhawks"
5:00Edmontonas "Oilers" - Vankūveras "Canucks"
5:30Kolorado "Avalanche" - Sentluisas "Blues"

Iepriekšējo desmit regulāro sezonu uzvarētājas

GadsKomandaPunktiRezultatīvākais līgā
2020.Bostonas "Bruins"100 (70 spēles)Leons Draizaitls
2019.Tampabejas "Lightning"128Ņikita Kučerovs
2018.Nešvilas "Predators"117Konors Makdeivids
2017.Vašingtonas "Capitals"118Konors Makdeivids
2016.Vašingtonas "Capitals"120Patriks Keins
2015.Ņujorkas "Rangers"113Džeimijs Bens
2014.Bostonas "Bruins"117Sidnijs Krosbijs
2013.Čikāgas "Blackhawks"77 (48 spēles)Martēns Senluī
2012.Vankūveras "Canucks"111Jevgeņijs Malkins
2011.Vankūveras "Canucks"117Daniels Sedīns

  +1 [+] [-]

, 2021-01-13 17:35, pirms 3 gadiem
Beidzot!!

  +2 [+] [-]

, 2021-01-13 18:22, pirms 3 gadiem
Nu tad aiziet!!! Lai covid netraucē un par labu saīsināto sezonu!!
Lai letiņiem daudz punktu un daudz noķertu ripu!!!
Mani favorīti kā vienmēr, lāči!!

     [+] [-]

, 2021-01-13 18:28, pirms 3 gadiem
Go, Leafs, Go!
Koeficientos kļūda vai Betsafe galīgi saspiedušies ar Toronto nenovērtēšanu? Pinnacle uz Toronto jau zem 10, es savu sezonas abonementu nopirku vēl par 13

  +2 [+] [-]

, 2021-01-13 18:39, pirms 3 gadiem
Beidzot īstā hokeja sezona sāksies! Galvenais, lai bez traumām, mūsējiem krājas punkti un skaists hokejs! Šogad pāris ierastie favorīti slīdēs uz leju un iepriekšējo gadu vidus komandas noteikti kāps uz augšu.

     [+] [-]

, 2021-01-13 20:17, pirms 3 gadiem
Merzļikins un Bļugers visticamāk sosezon spēlēs,tātad jāseko Pitsburgai un Kolumbusai.

     [+] [-]

, 2021-01-13 20:25, pirms 3 gadiem
alguns rakstīja: Merzļikins un Bļugers visticamāk sosezon spēlēs,tātad jāseko Pitsburgai un Kolumbusai.
Merzļikins un Bļugers noteikti spēlēs un visticamāk Balcers. tāds ir pareizs formulējums.

     [+] [-]

, 2021-01-13 21:46, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: Merzļikins un Bļugers noteikti spēlēs un visticamāk Balcers. tāds ir pareizs formulējums.
Ja jau par spēlēšanu, tad šajā trakajā laikā un intensīvajā spēļu kalendārā gan jau atradīsies iespēja savu CV ar NHL mačiem papildināt arī Kivleniekam.