Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Ilze Gotfrīda: "Mani gandrīz neielaida Krievijā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ilze Gotfrīda:  "Mani gandrīz neielaida Krievijā"
Ilze Gotfrīda 2020. gada 10. janvāra spēlē pret Čehijas vicečempioni "Žabiny Brno". Foto: Ģirts Gertsons

"Ceru, ka cīņas pret Čehijas un Slovākijas vicečempionēm palīdzēs mums labāk nospēlēt "Douglas" līgā. Liepājnieki, nāciet uz spēlēm – jūsu atbalsts ir ļoti svarīgs!" pēc debijas sezonas Eiropas Sieviešu basketbola līgā (EWBL) teica "Liepāja/LSSS" spēlētāja Ilze Gotfrīda.

Kaspara Mājenieka un Nika Lagzdiņa trenētās liepājnieces pabeidza turnīru ar bilanci 1-6. Uzvara pār Ungārijas pērnā gada 11. komandu “PINKK Pecsi” ļāva izcīnīt septīto vietu. Tukšā nepalika arī pretinieces – ungārietes pēdējā spēlē Saulkrastos negaidīti uzvarēja Krievijas Premjerlīgas vienību “Dynamo Moscow”.

Liepājai, ņemot vērā jaunību un centimetru trūkumu, bija grūti sacensties pret spēcīgajiem slovāku un čehu klubiem. EWBL cīņā Siktivkarā pēc divām diskvalifikācijām ierindā palika astoņas basketbolistes, savukārt pašu mājās nācās spēlēt bez Rūtas Veideres, Kristīnas Petermanes un Ketijas Vihmanes.

“Piektdien vakarā pēkšņi zaudējām Rūtu (Veideri). Iesildoties viņa saprata, ka nevarēs spēlēt kājas sāpju dēļ. Rūta katru spēli iemet tuvu 20 punktiem un ļoti palīdz aizsardzībā. Pietrūka Kristīnas Petermanes trīnīši. Uz šī fona Čehijas komanda bija daudz pieredzējušāka. Jaunajām spēlētājām, kuras vēl nezina, vai turpinās spēlēt pēc vidusskolas beigšanas, pret tādu pretinieku klājās grūti.”

Liepāja stiprākos pretiniekus satika tieši pēdējās divās spēlēs. “Brno “Žabiny” nebija neviena zaudējuma. Domāju, ka viņas gribēja tā turpināt. Zināja, ka esam tabulas apakšā. Neraugoties uz to, katrai spēlei jāgatavojas vienādi – nav iespējams paredzēt, kurā reizē izdosies sagādāt apsetu (upset) – pārsteigumu. “Vardes” pret mums spēlēja bez atslābināšanās un vājuma brīžiem.”

Neraugoties uz smagnējo finišu, Gotrīdai turnīrs paticis. “Uzzinot, ka spēlēsim Eiropas Sieviešu basketbola līgā, nodomāju – super! Pati nākotnē neplānoju spēlēt, taču pārējām meitenēm tā ir iespēja parādīt sevi nopietnā konkurencē. Kas zina – varbūt nākamgad kāda Liepājas spēlētāja būs redzama citā komandā. Jaunajām tā ir iespēja redzēt, kādā līmenī iespējams spēlēt.”

Liepāja šosezon jau spēlējusi pret astoņu ārvalstu – Ungārijas, Baltkrievijas, Nīderlandes, Krievijas, Čehijas, Slovākijas, Igaunijas un Lietuvas – komandām. “EWBL ir daudz augstāks līmenis nekā “Douglas” Baltijas basketbola līgā. Traki visu laiku zaudēt ar lielu starpību, taču izcīnītā uzvara pār “PINKK Pecsi” sagādāja lielu gandarījumu. Neesam pēdējās, bet pirmspēdējās.”

Viens brauciens novembra beigās bijis īpašs. “Mani gandrīz neielaida Krievijā. Pases fotogrāfija tapusi pirms pieciem gadiem – brīdī, kad Amerikā atrados labākajā fiziskajā formā. Tolaik biju diezgan paliela – ar platāku seju. Desmit minūtes nostāvēju robežkontrolē. Man jautāja – vai tā tiešām esmu es? Jā, paskatieties vīzas! Tādas bija no divām valstīm – ASV un Krievijas.”

Viesošanās Krievijas ziemeļos esošajā Komi republikā palikusi spilgtā atmiņā. “Krievijas apmeklējums ļauj vairāk novērtēt dzīvi Latvijā. Siktivkarā ceļi bija trakāki, vairāk apledojuši. Īsta ziema ar aukstumu un sniegu – pārvietojoties, vajadzēja uzmanīties, lai nenokristu. Ieraudzījām interesantu fīču – ratus uz ragavām. Redzēju, kāda varēja izskatīties dzīve Padomju Savienībā. Mammai stāstīju – tagad redzu, kā jūs dzīvojāt pirms manas piedzimšanas.

“Krievijā nekad nebiju bijusi un vēl – pēc vietējiem mērogiem – salīdzinoši mazā miestā (Siktivkarā ir 240 tūkstoši iedzīvotāju). Vietējie fani pret mums izturējās labi – pat atbalstīja, jo pret mājiniecēm cīnījāmies līdz galam. Beigās aplaudēja, fotogrāfējās, piesekoja instagramā. Dejotāji sūtīja puķes. Skatītāju bija ļoti daudz. Brīvu vietu faktiski nebija – gribētu tādu apmeklējumu redzēt pie mums. Liepājnieki, nāciet uz spēlēm!

Dobelē dzimusī kandavniece vidusskolas gados spēlēja “Juglā”, bet 2010. gadā pēc sekmīgiem startiem Latvijas U16 un U18 izlasēs (divreiz septītā vieta Eiropas čempionātā) pievienojās NCAA pirmās divīzijas komandai “Saint Joseph`s University”. Spēlējot “Hawks” rindās, Gotfrīda 2013. gada 16. martā “Barclays” arēnā Ņujorkā kļuva par “Atlantic 10” līgas čempioni.

Pēc augstskolas beigšanas meitene vēl četrus gadus nodzīvoja ASV. Aizjūru odiseja beidzās 2018. gada vasarā, kad Gotfrīda ieguva darbu informācijas tehnoloģiju uzņēmumā “Visma” un nolēma atgriezties Latvijā. Pērn viņa spēlēja Rīgas Stradiņa Universitātes komandā, bet šosezon aizstāv Liepājas krāsas.

Ilzes dzīve notiek starp trīs vietām. “No pirmdienas līdz ceturtdienai strādāju Rīgā – šajā laikā trenējos individuāli. Ceturtdienu vakaros braucu uz Liepāju, kur trenējos un spēlēju līdz nedēļas beigām. Ja svētdienas brīvas, palīdzu mammai Kandavā ēdināt Eiropas jaunatnes basketbola līgas (EYBL) dalībniekus. Esmu nodarbināta 24 stundas dienā un septiņas dienas nedēļā.”

“Nogurums sakrājas, taču dažādība patīk. Tāda esmu – patīk skriet un darīt. Tāpēc arī slimība ievilkās – nevarēju mēnesi nosēdēt mājās. Patīk palīdzēt vecākiem – tas dod prieku. Katru reizi, Kandavā uzņemot EYBL sabraukumus, vienmēr runāju ar jaunajiem spēlētājiem un treneriem. Kafejnīcā izvietotas manas bildes no koledžas laikiem. Mamma palielās – tā ir mana meita!”

Ilzi bieži var redzēt Kandavas vīriešu komandas spēlēs LBL otrajā divīzijā. “Komandu izveidoja brālis Kristaps. Cik varu, palīdzu – runāju ar treneriem par kombinācijām. Esmu trenējusies pie viņiem. Esmu kā mentors-konsultants (smejas). Šodien spēlēja pret “Turību” – diemžēl, zaudēja.”

Draudzības izveidojušās arī Amerikā. “Mana draudzene, ar kuru divus gadus nospēlēju Filadelfijā – saspēles vadītāja Nataša Klauda (Natasha Cloud) – tagad spēlē Ķīnā. Lepojos ar viņas veikumu – Klauda 2019. gadā kopā ar “Washington Mystics” pirmo reizi uzvarēja WNBA čempionātā.

     [+] [-]

, 2020-01-14 09:28, pirms 4 gadiem
Diviem Bertāniem širmis aizvēries,Interesanti vai Cēsu galvenais par basketbolu Krišjānis klaviņš arī piekrīt šai debīlajai vēstulei ....
Cipruss un Vējonis atkrīt autonātiski ,ja kāds grib basketbolā pārmaiņas ,jo tad amatā paliek "Sneps un viss pa vecam ,ja vajag ,lai paliek pa vecam tad lūdzu nov problem un turpinam laist basketbolu uz grunti....
Zogotai , problēma ar pieteikto ģenerālsekretāru,puskoka lēcējs ,ne darītājs ,arī izlases menedžeris bez pieredzes....
Plusi ka ir pret naturalizāciju,ka izteikusies ja ievēlēs ,tad mainīs sieviešu izlases trenerus,ka pārskatīs bardaku jaunatnes līgā u daudzu nicinātais Jaunups vismaz ir ar pieredzi un viņu par ģeneralsekretāru ,lai pierāda ,ka var pacelt basketbolu ,neviss raustīit bantītes.
p.s. Basketbola biedri, kuri vēlēs prezidentu ,esiet gudri ,domājiet paši ,neietekmējieties no viltotām vēstulēm ,ne manis rakstītā ,jo t6aoisnība nav nevienam ir tikai emocijas.