Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Pirmais Itālijas fināls un jauna "Grand Slam" čempione

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Pirmais Itālijas fināls un jauna "Grand Slam" čempione
Flāvija Penneta un Roberta Vinči
Foto: AP/Scanpix

"US Open" sieviešu turnīra finālmača biļetes tika izpirktas lielā ātrumā. Pirmoreiz sacensību vēsturē dāmu titula mačs bija populārāks par vīriešu vienspēļu turnīra finālu. Brīdī, kad sezonas pēdējais "Grand Slam" vēl nebija sācies. Daudzi tūkstoši par vēstures lieciniekiem vēlējas kļūt klātienē. Tāda vēsture – pirmais Itālijas fināls – viņiem noteikti nebija prātā. Serēnas Viljamsas kalendārā "Grand Slam" sapnis izgaisa vakar pusfinālā pret Robertu Vinči, kura šodien sacentīsies ar Flāviju Pennetu.

Tāds fināls, protams, ir ļoti negaidīts, taču apgalvot, ka abas finālistes ieradušās no nekurienes, gan nevar. Gan Vinči, gan Penneta ir ļoti pieredzējušas tenisistes, tiesa, līdz šim labākos panākumus "Grand Slam" līmenī guva dubultspēlēs.

Vinči kopā ar Sāru Erani uzvarējusi piecos "major" turnīros, sakrājot pilnu komplektu, bet Pennetai viens tituls, 2011. gadā kopā ar Giselu Dulko uzvarot Austrālijā. Flāvija vēl vairākos lielajos turnīros spēlējusi ceturtdaļfinālā un pusfinālā.

Vienspēlēs gan neviena "Grand Slam" turnīros nebija tikusi līdz finālam. Penneta Ņujorkā regulāri spēlēja labi – viņai pirms šī gada turnīra jau bija pieci "US Open" ceturtdaļfināli, vienreiz tiekot pat līdz pusfinālam. Savukārt Vinči pirms šī turnīra ne reizi "Grand Slam" sacensībās nebija tikusi tālāk par ceturtdaļfinālu.

Kamēr Vinči vakar pusfinālā sensacionāli izslēdza Viljamsu, pārējās pretinieces viņai bija samērā vājas. Roberta tikai vienreiz pirmajās piecās kārtās sacentās ar Top 40 spēlētāju, trīs setos uzveicot 39. numuru Kristinu Mladenoviču. No 4. kārtas Roberta bija brīva, jo smadzeņu satricinājuma dēļ spēlēt nevarēja Juženija Bušāra. Vinči četros no pieciem mačiem uzvarējusi trīs setu cīņās.

Pennetai uz finālu bija daudz grūtāks ceļš pretinieču ziņā, uzveicot kopumā četras Top 40 spēlētājas, ieskaitot divas no pirmā piecinieka – Petru Kvitovu un Simonu Halepu, tāpat kārtējo reizi apspēlēta arī 2011. gada čempione Samanta Stousura.

Ceļš uz finālu

R.Pennetas pretinieceRezultātsR.Vinči pretinieceRezultāts
1.Jarmila Gajdošova6:1 3:6 6:11.Vanja Kinga6:4 6:4
2.Monika Nikulesku6:1 6:42.Denisa Allertova2:6 6:3 6:1
3.Petra Cetkovska1:6 6:1 6:43.Mariana Duke-Marinjo6:1 5:7 6:2
4.Samanta Stousura6:4 6:44.Juženija BušāraUzvara bez cīņas
¼Petra Kvitova4:6 6:4 6:2¼Kristina Mladenoviča6:3 5:7 6:4
½Simona Halepa6:1 6:3½Serēna Viljamsa2:6 6:4 6:4

Šodien būs ne tikai pirmais Itālijas fināls "Grand Slam" turnīros, bet arī pirmais fināls, kurā sacentīsies divas tenisistes, kuras atrodas ārpus reitinga Top 20. Vistuvāk tādai situācijai bija 2007. gada Vimbldonā, kur finālā spēlēja tobrīd 31. vietā bijusī Venusa Viljamsa un 19. rakete Mariona Bartoli.

Līdz šim tikai viena Itālijas tenisiste uzvarējusi "Grand Slam" vienspēļu turnīrā – 2010. gadā "French Open" tas izdevās Frančeskai Skjavonei, kura Parīzē finālā spēlēja arī gadu vēlāk (zaudējums Na Lī). Sāra Erani 2012. gadā "French Open" finālā kapitulēja Marijai Šarapova. Penneta un Vinči piektdien kļuva par trešo un ceturto Itālijas tenisisti, kura tikusi līdz finālam.

Penneta vai Vinči kļūs par 43. tenisisti, kura Atklātās ēras laikā izcīnījusi vismaz vienu "Grand Slam" titulu. Pēdējais turnīrs, kur tika kronēta pirmā čempione, bija 2013. gadā Vimbldonā (Bartoli). Ņujorkā pirmo "Grand Slam" titulu 2011. gadā ieguva Stousura.

33 gadus vecā Penneta un 32 gadus vecā Vinči ir vecākās tenisistes, kuras sasniegušas pirmo "Grand Slam" finālu. Protams, viena no viņām būs arī vecākā pirmo titulu ieguvusī spēlētāja. Pennetai savstarpējos mačos 5-4 pārsvars. Flāvija uzvarējusi pēdējās divas cīņas, no kurām otrā bija tieši Ņujorkā, kad Penneta 2013. gadā ar 6:4, 6:1 bija pārāka ceturtdaļfinālā.

Lai arī finālā nebūs tās tenisistes, kuras tur tika gaidītas – uzzinot pusfinālu pārus, loģisks bija Viljamsas un Halepas mačs – šīvakara spēle arvien būs pievilcīga, jo abas tenisistes spēlē skatāmu tenisu. Vinči slavena ar saviem "slaisiem" un "backhand" sitienu, kā arī spēli pie tīkla. Pennetai ir maķenīt jaudīgāks teniss ar labāku servi un kopumā spēcīgāku uzbrukumu. Flāvija kārtīgi var uzsist no abām pusēm.

Šie ieroči viņu padara par favorīti, taču pirmais "Grand Slam" fināls ir pirmais "Grand Slam" fināls ar visām no tā izrietošajām sekām. Tiesa, pirmais fināls būs abām. Zinot to, cik abas itālietes ir pieredzējušas, uztraukumam it kā nevajadzētu būt nevienai, taču nekad jau nevar zināt. Kura no viņām ir labāka finālu spēlētāja? Noteikti Vinči, kurai ir 9-4 bilance WTA finālos, tiesa, visi bijuši zemākajā jeb "International" līmenī, turklāt Roberta zaudējusi pēdējos trīs finālus. Pennetai ir negatīva 10-14 bilance, tiesa, Flāvijai ir arī vairāki "Premier" fināli, kuros attiecīgi labāka līmeņa pretinieces.

Kā jau tas ir "Grand Slam" turnīrā, uzvaras cena ir milzīga. Ja par ranga punktiem karjeras norietā abām īpaši nav jāuztraucas, tad prēmija par uzvaru turnīrā gan ir svarīga. Abas jau ir garantējušas 1.6 miljonus dolāru, bet čempione saņems gandrīz par diviem vairāk – 3.3 miljonus. Tik lielu čeku diez vai kāda no abām itālietēm vēl saņems. Mača sākums plkst. 22:00, tiešraide Eurosport.

  -1 [+] [-]

, 2015-09-12 15:10, pirms 9 gadiem
Pirmo reizi redzēsim US Open lielo kortu pustukšu,, Bet katrā ziņa šodien par Flaviu, tik labi,ka viņa no gadu uz gadu ir spēlejusi US Open, noteikti ir pelnijusi. Un uzvarot šodien reāli iesaistās ciņā par Londonu. Vispār ir tāds gadijums, ka viena tenisiste spēle gan dubultenē gan vienspēles gada finala turnīrā?

  +1 [+] [-]

, 2015-09-12 15:27, pirms 9 gadiem
Ārprāts... Ja es būtu Sērenas vietā, es uzsprāgtu... Tik tuvu. Visa intriga tur pazuda, jācer, ka Federers vīriešu finālā izšaus

  -2 [+] [-]

, 2015-09-12 16:25, pirms 9 gadiem
Ārprāc, kas par izgāzšanos WTA finālam.. Tik neskatāmas un pretīgas tenisistes..

  +2 [+] [-]

, 2015-09-12 17:54, pirms 9 gadiem
eevelee rakstīja: Ārprāc, kas par izgāzšanos WTA finālam.. Tik neskatāmas un pretīgas tenisistes..
Tu esi no tiem džekiem, kas sievietes vērtē tikai pēc izskata? Nu, es jau ar neatteiktos, ja finālā spēlētu Ivanoviča pret Gergesu. Bet jāsaprot, ka tas ir sports, nevis skaistumkonkurss, un tīri sportiskā ziņā man pret šo dāmu spēles stilu nav nekas pretī, interesenti spēlē.
Varētu padomāt, Serēnas spēle (un āriene!) skatāmāka.

     [+] [-]

, 2015-09-12 18:54, pirms 9 gadiem
Experts atkal spridzina, karjeras noriets, vienkarsi jau paliek nesmiekligi, diez vai labakaa sasnieguma momentu var saukt par karjeras norietu, bet expertiem jau laikam labak zinams, tapat ka Vinci nebija iespeju uzvaret Serenu, vai ne

     [+] [-]

, 2015-09-12 19:01, pirms 9 gadiem
Dmitry rakstīja: Tu esi no tiem džekiem, kas sievietes vērtē tikai pēc izskata? Nu, es jau ar neatteiktos, ja finālā spēlētu Ivanoviča pret Gergesu. Bet jāsaprot, ka tas ir sports, nevis skaistumkonkurss, un tīri sportiskā ziņā man pret šo dāmu spēles stilu nav nekas pretī, interesenti spēlē.
Varētu padomāt, Serēnas spēle (un āriene!) skatāmāka.
Vēl tik pietrūka Šarapovas sarakstā...

Flāvija viena no foršākajām tūrē, čalis ar viņai smukulis Ar 3.3 mio abi varēs izklaidēties un pa reizei nenopietni uzspēlēt.