Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Latvijas sieviešu regbija izlase vēlas uzvarēt Eiropas čempionāta divīzijā

Ints Megnis
Ints Megnis

Latvijas sieviešu regbija izlase vēlas uzvarēt Eiropas čempionāta divīzijā
Poļina Čigaka. Foto: Jeļizaveta Iļjina

Latvijas sieviešu izlase regbijā-7 šajā nedēļas nogalē Zagrebā aizvadīs Eiropas čempionāta "Conference" divīzijas spēles. Lai atgrieztos otrajā spēcīgākajā divīzijā, jāgūst viena no pirmajām divām vietām, bet divīzijas čempione iekļūs 2020. gada Tokijas olimpisko spēļu Eiropas kvalifikācijas turnīrā.

Latvijas dāmas pēc ilgiem pūliņiem pirmoreiz no Eiropas čempionāta "Conference" divīzijas izkļuva 2016. gadā. Nākamajā vasarā ar devīto vietu, kas kopējā Eiropas izlašu vērtējumā atbilst 21. vietai, Latvija saglabāja pozīciju "Trophy" divīzijā, tomēr pērn abos "Trophy" turnīros mūsu meitenes palika pēdējās (deviņi zaudējumi, viens neizšķirts) un izkrita līmeni zemāk.

Šogad Latvijas izlasi atkal vada Uldis Bautris, kurš to trenēja arī veiksmīgajās vasarās 2016. un 2017. gadā. Šī izlase Eiropas čempionātam gatavojas visilgāk, jo pirmos treniņus uzsāka jau aprīlī.

"Dažas kandidātes no sastāva atkrita, jo prioritāte bija šonedēļ gaidāmais izlaidums, dažas netika darba dēļ un līdz ar to palika 14 spēlētājas, no kurām izvēlējos 12. Sastāvā tika tās, kuras viscītīgāk nāca uz treniņiem," stāsta Bautris, atklājot, ka divu mēnešu laikā bijuši gandrīz 20 treniņi, vienīgās problēmas sagādājot pienācīgam spēļu trūkumam. "1. maijā bija pārbaudes turnīrs Lietuvā, kā arī nedaudz esam spēlējuši ar puišiem. Manā uztverē treniņu process bija labs, vienīgi varēju cerēt uz vairāk pārbaudes spēlēm."

Izlases kodolu veido valsts divu spēcīgāko klubu "Selena"/ "Miesnieki" un LSPA/ "Livonia" spēlētājas. Divos šogad aizvadītajos Latvijas čempionāta posmos labākas bija "Selena" meitenes, bet "Livonia" vēl papildus spēļu praksi ieguva turnīrā Sanktpēterburgā. Bautris redzējis visos šos turnīrus, turklāt Latvijas čempionātā spēlē arī "Tauras VRA" komanda, kas veido Lietuvas izlases kodolu un būs Latvijas apakšgrupas pretiniece Zagrebā.

"Turnīrā Lietuvā mums bija liels pārsvars. Labi, ka "Livonia" meitenes spēlēja Sanktpēterburgā, arī abos Latvijas turnīros bija nopietna cīņa savā starpā. Lietuvas izlases kodolu veido 80% no "Tauras VRA" komandas, kas Latvijas čempionātā ir trešā stiprākā. Pret Lietuvu apakšgrupā pārsteigumiem nevajadzētu būt," stāsta Bautris. Vēl Latvija apakšgrupā spēlēs pret Slovākiju un Dāniju, bet kā potenciāli nopietnākās konkurentes turnīrā viņš nosauca Austriju, kas pērn kopā ar mums izkrita no "Trophy" divīzijas, kā arī mājinieces horvātietes. "Par pārējām izlasēm grūti pateikt."

Latvijas izlasei turnīrā nepalīdzēs ilggadējā kapteine Zane Sirsniņa-Kukaine, kurai ir veselības problēmas. Tāpat no pērnā gada sastāva traumētas ir Elīna Švāgere un Lāsma Šķēle, kamēr darba dēļ uz Eiropas čempionātu netiks Ilze Lazdāne. "Ceram, ka mūsu līderes būs Līga Svetlova, Sindija Širaka, Anete Skrastiņa, Sandra Lihovida un Poļina Čigaka," saka treneris.

"Latvijas čempionāta pirmajā posmā "Selena" komandai paveicās, jo divas reizes, kad bija jābūt piezemējumam, "Livonia" pieļāva kļūdas. Savukārt otrajā posmā "Selena" pārsvars bija liels, tomēr toreiz traumu dēļ nespēlēja "Livonia" līdere Svetlova. Kopumā abas komandas pēc spēka ir līdzīgas, bet spēlē pretējos stilos - "Livonia" plašu un ātru regbiju, bet "Selena" ar kombinācijām un saspēlēm. Izlasē būs abu stilu apvienojums," saka Bautris. Izlasē iekļautas piecas spēlētājas no čempiones "Livonia", sešas šosezon "Selena" komandu pārstāvošas spēlētājas un Anna Viktorija Žeimude no "Imantas".

"Ja nenotiks brīnumi, mums pusfinālā ir jātiek, bet tur jau visādi var gadīties. Komanda ir laba. Meitenes ir emocionālākas un neparedzamākas - dažreiz var uznākt lielas bailes, dažreiz liela pārliecība," saka treneris. "Man galvenais, lai meitenes labi nospēlē, lai labs kolektīvs. Ja tas būs, būs arī rezultāts."

Latvijas Regbija federācija kā mērķi Latvijas izlasei izvirzījusi atgriešanos "Trophy" divīzijā.

Latvijas izlases sastāvs:

Sindija Širaka ("Livonia"), Guna Limmane ("Selena"), Alise Limmane ("Selena"), Daniela Šakociņa ("Livonia"), Marta Ozola ("Livonia"), Dita Kaša ("Livonia"), Anna Viktorija Žeimude ("Imanta"), Liene Lēvalde ("Selena"), Anete Skrastiņa ("Selena"), Sandra Lihovida ("Selena"), Līga Svetlova ("Livonia"), Poļina Čigaka ("Jūrmala", šosezon spēlē "Selena").

Rezervē:

Anna Leškoviča ("Livonia"), Patrīcija Paula Mūrniece ("Imanta").

Izmantotie resursi:
Latvijas Regbija Federācija