Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Džeimss pret Durantu - NBA fināls var sākties

Džeimss pret Durantu - NBA fināls var sākties
Kurš no abiem spēlētājiem pirmo reizi izcīnīs titulu - Lebrons Džeimss vai Kevins Durants?
Foto: AP/Scanpix

Šonakt plkst. 4.00 pēc Latvijas laika Oklahomsitijā tiks uzsākts ilgi gaidītās Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) 2011./2012. gada sezonas finālsērijas pirmais mačs. Līdz finālam ir aizcīnījusies katras konferences labākā vienība - Rietumus pārstāvēs Oklahomsitijas “Thunder”, bet Austrumu godu aizstāvēs Maiami “Heat” vienība. Duelis būs aizraujošs, bet vēl pirms dueļa sākuma ir jāapklūko, ko varam sagaidīt no abiem klubiem.

Ceļš līdz finālsērijai

Regulāro sezonu „Thunder” Rietumos noslēdza 2. vietā (bilance 47-19), cīņā par 1. vietu piekāpjoties Sanantonio “Spurs”. Izslēgšanas turnīra 1. kārtā Oklahomsitijas vienība ar 4-0 bija pārāka par pagājušās sezonas NBA čempionvienību Dalasas „Mavericks”. Šoreiz sērijas gala rezultāts ne pavisam neatspoguļo sērijas gaitu, jo pirmie divi mači aizritēja ļoti saspringtā cīņā, kad uzvarētājs tika noskaidrots tikai mača izskaņā. OKC 2. kārtā pretī stājās Kobes Braienta pārstāvētā Losandželosas „Lakers” vienība, kura tika pieveikta sērijā ar 4-1, vienīgo zaudējumu piedzīvojot sērijas trešajā mačā Losandželosā.

Klāt bija Rietumu konferences fināls, kurā “Thunder” aizvadītajā sezonā cieta neveiksmi pret Dirku Novicki un “Mavs”. Šoreiz viss izvērtās par labu Oklahomsitijas vienībai, lai arī pēc diviem “Spurs” laukumā aizvadītajiem mačiem “Thunder” bija iedzinējos ar 0-2. Šķita, ka “Spurs” vienība ir neuzvarama, jo bija pamanījusies izcīnīt 20 uzvaras pēc kārtas, taču oklamhomieši nevienā brīdī nebija zaudējuši cerības uz uzvaru sērijā. Cerības viņi spēja pierādīt ar darbiem laukumā jeb izcīnot četras uzvaras pēc kārtas un iekļūstot NBA finālā.

Maiami “Heat” regulāro turnīru noslēdza, Austrumos ierindojoties 2. vietā (46-20) un piekāpjoties vienīgi NBA regulārā turnīra uzvarētājai Čikāgo “Bulls” vienībai. Ar Lebronu Džeimsu un Dveinu Veidu priekšgalā “Heat” play-off turnīra 1. kārtā cīnījās pret Karmelo Entoniju un Ņujorkas "Knicks". Lai arī pirms sērijas sākuma tika izteiktas prognozes, ka sērija varētu izvērsties ļoti sīva un "Knicks" spēs izrādīt nopietnu konkurenci Maiami klubam, realitāte bija mazliet citādāka, jo ņujorkieši izcīnīja uzvaru tikai vienā, sērijas 4. mačā.

Izslēgšanas turnīra 2. kārtā Maiami sacentās ar Indianas "Pacers". "Heat" izcīnīja uzvaru sērijas atklāšanas mačā savā laukumā, tomēr cieta zaudējumu sastāvā, jo savainojumā iedzīvojās Kriss Bošs, kurš nepiedalījās nevienā no nākamajiem 2. kārtas sērijas mačiem. Lai arī otrajā un trešajā mačā Maiami vienība zaudēja, tā spēja uzvarēt nākamajos trijos mačos pēc kārtas, lielā mērā pateicoties Džeimsam un Veidam, kuri divatā plosīja "Pacers" aizsardzību.

Pusceļš bija noiets, taču aiz nākamā pagrieziena “Heat” gaidīja nākamais pārbaudījums - pieredzējusī Bostonas “Celtics” vienība. Pirmajos četros mačos viss ritēja pēc scenārija ar nosaukumu “Savā laukumā uzvar mājinieki”, taču sērijas 5. mačā scenārijs tika mainīts, jo “Celtics” izdevās gūt uzvaru izbraukumā un nākamais, 6. mačs sērijā varēja būt pēdējais Maiami vienības mačs sezonā. Lebrons to negribēja pieļaut, tādēļ 6. mačā nodemonstrēja fenomenālu sniegumu (45 punkti, 15 a.b., 5 r.p.), kas atnesa “Heat” uzvaru un iespēju aizvadīt 7. maču sērijā. Saspringtajā 7. mačā, atspēlējot 11 punktu deficītu, Maiami svinēja uzvaru un otro gadu pēc kārtas iekļuva NBA finālā.

Statistika liecina, ka pirmajās trijās play-off turnīra kārtās "Thunder" ir piedzīvojusi trīs neveiksmes (12-3), bet "Heat" - divas reizes vairāk (12-6). Šīs sezonas izslēgšanas turnīrā Oklahomsitijas Chesapeake Energy basketbola arēnu kā uzvarētāji ir pametuši tikai mājinieki, bet Maiami ir pamanījusies savā laukumā ciest divas neveiksmes.

Regulārajā turnīrā uzvaras dalītas uz pusēm

Vienības savā starpā regulārajā turnīrā aizvadīja divus mačus. 25. martā pārliecinošu uzvaru savā laukumā ar 103:87 svinēja “Thunder”, bet Maiami vienība revanšējās pēc pusotras nedēļas, kad savā laukumā pieveica Oklahomsitjas klubu ar 98:93.

Abos aizvadītajos mačos Oklahomsitijas basketbolisti no spēles uzbruka grozam par vidēji divām procenta desmitdaļām labāk nekā “Heat” spēlētāji (47,1% : 46,9%), kā arī mazliet labāk soda metienu izpildītāji (80,6% : 77,5%). Ar to, ka “Thunder” vienībai ir auguma pārsvars, var izskaidrot, ka Oklahomsitijas basketbolisti izcīnīja vidēji par divām atlēkušajām bumbām vairāk (43,7 : 41,6).

“Heat” ir labākā vienība visā līgā, vērtējot pēc pārejas no aizsardzības uzbrukumā. Šo ātro un veiksmīgo pāreju nodrošina divi faktori - pārtvertās bumbas un rezultatīvās piespēles. Šajos abos statistikas rādītājos divos savstarpējos dueļos regulārajā sezonā mazliet pārāka bija tieši “Heat” vienība. Vidēji divos mačos pret “Thunder” Maiami basketbolisti pārtvēra 8,9 bumbas, bet Oklahomsitijas - 7,5. “Heat” vienība izdarīja vidēji 20 rezultatīvas piespēles, bet “Thunder” - 18,5. Vienīgais radītājs, kurā Oklahomsitija ir krietni priekšā Maiami, ir bloķētie metieni (8,2 : 5,4), taču, ja “Thunder” sastāvā spēlē līgas labākais metienu bloķētājs Seržs Ibaka, tas nav pārsteidzošs fakts.

Regulārās sezonas pirmajā savstarpējā duelī 25. martā “Thunder” līderis, kā jau ierasts, bija Kevins Durants, kurš bija ļoti tuvu triple-double, jo guva 28 punktus, izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas un iekrāja astoņas rezultatīvas piespēles. Savukārt zem groziem neapturams bija Ibaka, kurš guva 19 punktus un izcīnīja 10 atlēkušās bumbas. Tikpat punktu bija arī šīs sezonas līgas labākā rezervista Džeimsa Hārdena kontā, bet Rasels Vestbrūks bija netipiski pieticīgs, gūdams 13 punktus, taču izdalīdams arī sešas rezulatīvas piespēles.

”Heat” no zaudējuma toreiz neglāba Veida 22 gūtiem punkti, kā arī Džeimsa 17 punkti un septiņas rezultatīvas piespēles. Kriss Bošs tajā mačā tika pie 18 punktiem un piecām atlēkušajām bumbām. Maiami vienības galvenais zaudējuma iemesls 25. marta cīņā bija līderu pieļautās kļūdas - LBJ, Veids un Bošs kopā pieļāva 15 no komandas 21 kļūdas. Jāpiebilsts, ka “Thunder” pieļāva 16 kļūdas, bet viens pats Hārdens pieļāva gandrīz pusi komandas kļūdu jeb septiņas.

4. aprīļa mačā Maiami uzvaru kaldināja līderu trio ar Džeimsu priekšgalā. Līgas trīskārtējais MVP visā mačā guva 34 punktus, izdalīja 10 rezultatīvas piespēles un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, kā arī pārtvēra četras piespēles. Veida kontā toreiz bija 19 punkti, savukārt Bošs pievienoja 12 punktus un sešas atlēkušās bumbas.

“Thunder” komandu uz saviem pleciem līdz uzvarai mēģināja aizvilkt Durants, taču trīskārtējais līgas labākais punktu guvējs, lai arī guva 30 punktus, kopumā pieļāva deviņas no Oklahomsitijas 18 kļūdām. Rasels centās palīdzēt Kevinam, tomēr viņu pievīla metienu precizitāte (no spēles 9/26). Vestbrūks maču noslēdza ar 28 punktiem, bet Hārdens pievienoja 12 punktus un piecas rezultatīvas piespēles. Pārējie Oklahomsitijas basketbolisti nespēja gūt vairāk par četriem punktiem.

MVP pret līgas labāko snaiperi

Lebrons Džeimss šosezon trešo reizi karjerā tika atzīts par līgas vērtīgāko spēlētāju jeb MVP, tādēļ būtu lieki analizēt viņa devumu “Heat” panākumos. Džeimss zina, kā ir zaudēt NBA finālsērijā, jo viņš to ir izjutis divas reizes karjerā - 2007. gadā vēl “Cavaliers” sastāvā zaudējot finālā “Spurs” un pirms gada ciešot neveiksmi pret “Mavericks”.

Savukārt Kevinam Durantam, līgas trīskārtējam labākajam punktu guvējam, kurš ieguva otro vietu cīņā par MVP titulu, nav NBA finālsēriju pieredzes, tomēr viņam ir vēlme apliecināt sevi un pierādīt, ka gados jaunā “Thunder” komanda, kura pēdējos gados ir strauji progresējusi, ir gatava izcīnīt Lerija O’Braiena čempionu kausu un ka jaunība nav šķērslis uzvaras gūšanai.

Džeimsa un Duranta statistika 2011./12. gada regulārajā sezonā

DžeimssDurants
Met. preciz. (%)53.149.6
AB7.98
RP6.23.5
Punkti27.128

Džeimsa un Duranta statistika play-off turnīrā

DžeimssDurants
Met. preciz. (%)50.850.5
AB9.67.9
RP5.14.2
Punkti30.827.8

Taču - vai šos abus līderus ir iespējams apstādināt? Ir skaidrs, ka "Thunder" pamatsastāva aizsargs Tabo Sefološa būs kā pielipis Džeimsam un sekos viņam visu līdzi, tomēr Džeimsam ir neliels auguma un liels spēka pārsvars pret Sefološu. Ja Lebrons vairāk grozam centīsies uzbrukt, spēlējot postā, tad Sefološam būs grūti viņu apstādināt. Savukārt Durantu, visticamāk, centīsies nosegt pats Džeimss, kas nozīmē, ka līgas MVP vajadzēs patērēt spēkus gan uzbrukumā, gan aizsardzībā, ietekmējot viņa produktivitāti punktu gūšanā.

Lebronam un Kevinam, protams, būs palīgi, un daudz kas šajā finālsērijā būs atkarīgs tieši no viņiem. Ja Veids spēs demonstrēt savu labāko sniegumu ne tikai maču izšķirošajās ceturtdaļās, bet jau kopš mača sākuma, "Thunder" klāsies grūti. Bošs līdz pirmajam mačam noteikti būs pilnībā atguvies no savainojuma, ko ieguva izslēgšanas turnīra 2. kārtā, tomēr viņam zem groziem neklāsies viegli, jo pretī stāsies Ibaka un Kendriks Pērkins. "Heat" būs vajadzīgs veiksmīgs ieguldījums uzbrukumā katrā mačā ne tikai no līderu trio, bet arī no Mario Čālmersa, Šeina Batjē un Judoņa Haslema, jo šie spēlētāji ir pierādījuši, ka spēj būt produktīvi uzbrukumā.

Vestbrūkam noteikti vairāk būs jādomā par piespēļu dalīšanu, atstājot punktu gūšanu Duranta pārziņā, jo mačos, kad saspēles vadītājs ir pārlieku daudz uzbrucis grozam un pārturējis bumbu, Oklahomsitijai nav veicies spoži. "Thunder" viens no ieročiem saspringtu maču izskaņā būs pieckārtējais NBA čempions Dereks Fišers, kurš karjeras laikā ir realizējis nevienu vien svarīgu pēdējo sekunžu metienu. Priekšrocība Oklahomsitijai ir Hārdens, jo "Thunder" galvenais treneris Skots Brūkss var būt katrā mačā drošs, ka līgas labākais rezervists nebaidīsies uzņemties līdera lomu, īpaši uzbrukumā.

Finālsērijas kalendārs (pēc LV laika)

DatumsLaiksSpēle
13.06.04:00Thunder – Heat
15.06.04:00Thunder – Heat
18.06.03:00Heat – Thunder
20.06.04:00Heat – Thunder
22.06.04:00Heat – Thunder*
25.06.03:00Thunder – Heat*
27.06.04:00Thunder – Heat*

* - ja nepieciešams

Izmantotie resursi:
NBA.com

Kura vienība kļūs par NBA čempioni?

  • 148

  • 150


1 2 3 97 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: furcuks
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2012-06-12 20:15, pirms 12 gadiem
janem atvalinajums, lai varetu skatities tiesraidee
Thunder janem abas majas speles. Ja ne, var sanakt diezgan lielas ziepes, zinot heat spejas sava laukuma.
Par OKC!

  +5 [+] [-]

, 2012-06-12 20:15, pirms 12 gadiem
4:3 seerijaa uzvarees Miami Heat!

 +13 [+] [-]

, 2012-06-12 20:17, pirms 12 gadiem
Nu ko Mazais nazītis @NBA TV šonakt komentēs! Tad jau jāceļās un jāskatās!

  -1 [+] [-]

, 2012-06-12 20:17, pirms 12 gadiem
Baxter19 rakstīja: 4:3 seerijaa uzvarees Miami Heat!
viniem 4-3 rezultats jau izlietots vai nu 4-0, vai nu zagjis.

  +6 [+] [-]

, 2012-06-12 20:20, pirms 12 gadiem
Par skaistu basketbolu un par 7 spēlēm!!!

  +1 [+] [-]

, 2012-06-12 20:23, pirms 12 gadiem
Go Sonics

  -1 [+] [-]

, 2012-06-12 20:26, pirms 12 gadiem
Drīzāk jau OKC ir ļoti izteikta mājas komanda. Miami būs grūti.

 +16 [+] [-]

, 2012-06-12 20:26, pirms 12 gadiem
Mazs novērojums:
1 kārta: Heat zaudē 1 spēli (Knicks)
2 kārta: Heat zaudē 2 spēles (Pacers)
3 kārta: Heat zaudē 3 spēles (Celtics)
4 kārta: Heat zaudē (?) spēles... nu jūs sapratāt...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-06-12 20:40, pirms 12 gadiem
oscarsq rakstīja: Mazs novērojums:
1 kārta: Heat zaudē 1 spēli (Knicks)
2 kārta: Heat zaudē 2 spēles (Pacers)
3 kārta: Heat zaudē 3 spēles (Celtics)
4 kārta: Heat zaudē (?) spēles... nu jūs sapratāt...
Mazs novērojums:
1.kārta: Heat uzvar 4 spēles
2.kārta: Heat uzvar 4 spēles
3.kārta: Heat uzvar 4 spēles
4.kārta: Heat uzvar (?) spēles... nu jūs sapratāt....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-06-12 20:49, pirms 12 gadiem
Liku toķikā uz miami dēļ koef.

  -1 [+] [-]

, 2012-06-12 20:52, pirms 12 gadiem
LebronJamesMVP rakstīja: beidzot fināls klāt

STABILI JĀSKATĀS KĀ VIENS PRET OTRU SPĒLĒS DIVI LABĀKIE UZBRUCĒJI PASAULĒ James vs Durant

pēc nika jau var spriest par ko esmu

mana prognoze 4-2 HEAT WIN
Skatoties uz tavu avataru,neko citu tu ari nevareji prognozet!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-06-12 20:58, pirms 12 gadiem
bucis9 rakstīja: malacis! pusi laimesta pārskaitīsi man, ok?
Sākumā, lai iziet
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-06-12 21:03, pirms 12 gadiem
irbiite86 rakstīja: Par cik ljoti gribu, lai uzvar miami, metiishu totkjikaa uz thunder, lai vismaz kaads prieks, ja uzvar okc... esmu pat izreekjinaajis summu, kuru nebuus saapiigi zaudeet.. taa buus laimiigaakaa diena manaa dziivee, ja uzvarees heat!! tad pat zaudeeti 100 ls tokjikaa buus suuds ar tiem priekiem, kas buus ja lebrons tiks pie gredzena!!
Lebrons apsolīja atmaksāt zaudējums, ja tiks pie gredzena?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2012-06-12 21:12, pirms 12 gadiem
Ceru, ka karalis dabūs beidzot gredzenu, tīri dēļ tā ka rodas tizli teicieni ar ko pokemoni sprēga pret heat
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2012-06-12 21:15, pirms 12 gadiem
Vai kāds ir abonējis Lattelecom televīzījā NBA TV? Gribu pasūtīt, tik nezinu kā ar kvalitāti. Varbūt kāds var padalīties pieredzē?
Paldies.
Un jā - es par Heat un izcilu sēriju.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-06-12 21:29, pirms 12 gadiem
mamuc rakstīja: Vai kāds ir abonējis Lattelecom televīzījā NBA TV? Gribu pasūtīt, tik nezinu kā ar kvalitāti. Varbūt kāds var padalīties pieredzē?
Paldies.
Un jā - es par Heat un izcilu sēriju.
kvalitāte nav nemaz tik slikta, bet kanāls ir bezjēdzīgs, jo pa dienu rāda 100 reizes redzētus gametape un spēles rāda vienu reizi pa sēriju..
ps. par heat

     [+] [-]

, 2012-06-12 21:29, pirms 12 gadiem
Visi te tik kaut ko muld - vieni par OKC, vieni par Heat, bet tāda sprēgēšana vien ir, ja neviens nespēj argumentēt kāpēc.

Domāju, ka sērija beigsies sešās spēlēs ar "Heat" uzvaru. Pirmkārt jau viņi ir daudz labāki aizsardzībā un otrkārt, manuprāt, jaunā "Thunder" komanda pirmajā finālā pārdegs. Katrā gadījumā ir sākusies basketbolā jauna desmitgade, kurā dominēs OKC un Heat.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 97 komentāri