Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Svilpieni un sajūsma Ņujorkā: 10 nozīmīgākās Latvijas dienas NBA

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Svilpieni un sajūsma Ņujorkā: 10 nozīmīgākās Latvijas dienas NBA
Kristaps Porziņģis un Adams Silvers 2015. gada 25. jūnijā "Barclays Center" arēnā Bruklinā
Foto: AFP/Scanpix

Kristaps Porziņģis viena gada laikā pēc ierašanās NBA kļuva par starptautiski atpazīstamāko Latvijas sportistu. Sportacentrs.com atskatās uz Latvijas 10 nozīmīgākajām dienām pasaules stiprākajā līgā.

2015. gada 25. jūnijs – Fils Džeksons izvēlas Kristapu Porziņģi

Pirms došanās pāri okeānam Porziņģis aizvadīja trīs sezonas Eiropas spēcīgākajā līgā ACB. “Sevilla” treneris Aito Garsija Renesess 17 gadus un 59 dienas vecajam liepājniekam uzticējās jau savā debijas spēlē, 2012. gada 30. septembrī sūtot laukumā pret “Murcia” komandu.

Savā trešajā sezonā Spānijā Porziņģis tika atzīts par Eirokausa uzlecošo zvaigzni un tika iekļauts ACB līgas jauno spēlētāju simboliskajā pieciniekā. Liepājnieks palīdzēja “Sevilla” nosargāt vietu elitē, bet viņa gaitām klātienē sekoja daudzu NBA klubu skauti.

Par spīti tam, 2015. gada 1. jūnijā – dienā, kad Porziņģis ieradās Ņujorkā, ASV basketbola sabiedrībai viņš vēl bija maz pazīstams. Spēlētāja aģents – "ASM Sports" vadītājs Endijs Millers – nolēma mainīt situāciju, 12. jūnijā Lasvegasā sarīkojot aģentūras izplānotu paraugtreniņu NBA klubiem.

Millera plāns nostrādāja. Filadelfijas “76ers” ģenerālmenedžeris – viņam piederēja tiesības uz trešo drafta numuru – Sems Hinkijs vēlējās darba interviju ar Porziņģi, bet “Los Angeles Lakers” lietu kārtotājs Mičs Kapčaks uzaicināja latvieti uz brutālu treniņu Eņģeļu pilsētā. Interesi neizrādīja vienīgi Mineapole – “Timberwolves” jau sen ar pirmo numuru izvēlējās Karlu Entoniju Taunsu.

Jauno spēlētāju izvēles dienā Losandželosa un Filadelfija deva priekšroku amerikāņiem, bet Porziņģis tika izvēlēts ar ceturto numuru – augstāko Baltijas valstu vēsturē, par vienu pozīciju apsteidzot 2011. gadā "Raptors" draftēto lietuviešu centru Jonu Valančūnu.

Porziņģi izvēlējās titulētākais cilvēks NBA vēsturē. Fils Džeksons, būdams “Knicks” spēlētājs, 1970. un 1973. gadā kļuva par divkārtēju NBA čempionu, savukārt trenera gaitās izcīnīja 11 titulus ar “Chicago Bulls” un “Los Angeles Lakers” komandām. Gadu pirms latvieša ierašanās Džeksons kļuva par Ņujorkas kluba prezidentu.

NBA ģenerālmenedžeri un klubu prezidenti Porziņģi pazina, taču Ņujorkas līdzjutēji par latvieti nezināja neko. Brīdi pēc tam, kad līgas komisārs Adams Silvers nosauca liepājnieka vārdu, "Barclays Arena" atskanēja svilpieni un ūjināšana – vai tiešām garš un nepazīstams baltais spēlētājs kļūs par "Knicks" glabēju?

Trīs dienas pirms spēlētāja 20. dzimšanas dienas – 2015. gada 30. jūlijā – “Knicks” izziņoja četru gadu līgumu ar Porziņģi pēc sistēmas 2+2. Gadījumā, ja Ņujorka pēc pirmajām divām sezonām izvēlētos līgumu pagarināt, liepājniekam līdz 2019. gada vasarai pienāktos 18 650 094 ASV dolāri (pirms nodokļu nomaksas).

“Knicks” latvietim piedāvāja maksimālo debitanta līgumu. Pirmajā sezonā 4 131 720 dolārus, otrajā sezonā 4 317 720 dolārus, trešajā sezonā 4 503 600 dolārus, bet ceturtajā sezonā – 5 697 054 dolārus. Nekādas papildus prēmijas debitantiem nepienākas.

2015. gada 29. oktobris – Porziņģa pirmā spēle "Madison Square Garden"

Kristaps Porziņģis NBA debitēja 2015. gada 28. oktobrī Milvoki, būdams 20 gadus un 87 dienas vecs. Tovakar liepājnieks izgaisināja Ņujorkas līdzjutēju pirmās šaubas, ar drošu spēli groza tuvumā sekmējot “Knicks” pirmo uzvaru. Porziņģis nopelnīja tiesības izdarīt 12 brīvmetienus, iemeta pirmo tālmetienu, izcīnīja pirmās divas bumbas uzbrukumā, bloķēja pirmo metienu un guva 16 punktus.

Nākamā diena bija, iespējams, vēl nozīmīgāka – Porziņģis aizvadīja pirmo oficiālo spēli “pasaules slavenākajā arēnā”, sacenšoties pret Atlantas “Hawks”. Ņujorka zaudēja, bet latviešu spēka uzbrucējs nonāca tuvu savam pirmajam "double-double" (skaitlis 10 vismaz divās statistikas kategorijās) – 10 punkti, astoņas atlēkušās bumbas, trīs pārķertas bumbas un viens bloķēts metiens.

Otrajā ceturtdaļā Karmelo Entonijs devās neveiksmīgā caurgājienā, bet Porziņģis uzreiz bija klāt, pielabojot bumbas lidojumu ar triecienu grozā no augšas. “Atpakaļlicis” jeb “putback” danks bija tikai viens no daudzajiem elementiem, ar kuru palīdzību latvietis piesaistīja publikas uzmanību.

Ātrās pārejas uzbrukumā, efektīgi danki pāri vairākiem pretiniekiem, tālmetieni un caurgājieni, kā arī daudzi “atpakaļliči” – kameras un producenti Porziņģi "mīlēja" no pirmajām dienām līgā, tādēļ viņš praktiski katru nedēļu nokļuva NBA dienas un nedēļas spilgtāko izspēļu video apskatos.

2016. gada 12. februāris – Porziņģis kļūst par pirmo Latvijas basketbolistu “Rising Stars Challenge”

Kristaps Porziņģis trīs mēnešus pēc kārtas – 2015. gada novembrī, decembrī un 2016. gada janvārī – tika atzīts par NBA labāko pirmgadnieku Austrumu konferencē. Debijas sezonā viņš divas reizes tika izvirzīts nedēļas labākā spēlētāja nosaukumam, bet 2016. gada 19. maijā vienbalsīgi tika ievēlēts pirmgadnieku simboliskajā pieciniekā.

Augstāk minētais kļuva par ievadu ceļā uz līgas mēroga atzinībām, no kurām regulārās sezonas laikā galvenā ir līdzdalība “Visu zvaigžņu spēlē”. Ceturtdien, 2016. gada 21. janvārī, kļuva zināms, ka Porziņģim līdz "All Star" debijai pietrūka 93 769 balsis – liepājnieks balsošanas trakumā ar segvārdu #NBAvote saņēma 473 579 balsis.

Ņujorkas “Knicks” jaunajai zvaigznei tomēr bija jābrauc uz Toronto – Porziņģis tika izraudzīts par desmito kluba spēlētāju, kuram jāpiedalās “Rising Stars Challenge” jeb pirmgadnieku un otrgadnieku spēlē piektdienas vakarā.

Latvietis nelika vilties – otrajā puslaikā viņš guva 21 punktus, tomēr Pasaules izlase piekāpās ASV jaunajām zvaigznēm ar 154:157. Visā spēlē Porziņģis sameta 30 punktus, trāpīja 12 no 16 metieniem no spēles, realizēja 5 no 7 tālmetieniem, izcīnīja piecas bumbas un izdarīja četras piespēles.

Pēc viesošanās Kanādā spēlētājs nopelnīja pirmās īsās brīvdienas. Tās bija ļoti vajadzīgas – NBA regulārā sezona, pat neskaitot pirmssezonas treniņnometni un izslēgšanas spēles, ir gaļas mašīna piecarpus mēnešu garumā.

2016. gada 25. oktobris – "adidas" izziņo septiņu gadu līgumu ar Porziņģi

No 2015. gada 28. oktobra līdz 2016. gada 28. martam Porziņģis piedalījās 72 no 75 regulārās sezonas spēlēm (pēdējās septiņās cīņās latvietis tika pietaupīts). Summā – 72 iznācieni “Knicks” starta pieciniekā, 28 uzvaras un 21 “double-double”.

Porziņģis vidēji 28,4 minūtēs guva 14,3 punktus, izcīnīja 7,3 atlēkušās bumbas un bloķēja 1,9 metienus. Debijas sezonā viņš realizēja 42,1% metienu no spēles, tai skaitā 33,3% tālmetienu, kā arī 83,8% brīvmetienu.

Latvieša atvērtība, labās angļu valodas zināšanas un lieliskā uzvedība uz biznesa pasauli radīja tikpat lielu iespaidu kā viņa statistika laukumā. Porziņģa virzienā plūda simtiem lielu, mazu un ļoti mazu sadarbības piedāvājumu. Svarīgi bija iepauzēt un nestrēbt karstu.

Otrajā sezonā līgā Porziņģim pienākas 210. lielākā alga NBA, bet viņa tirgus potenciāls novērtēts daudz augstāk. Sporta preču un apģērbu milzis “adidas” dažas stundas pirms jaunās sezonas sākuma izziņoja septiņu gadu līgumu (2016-2023) ar jauno Liepājas zvaigzni.

Vienošanās paredz, ka Porziņģis katru gadu saņems no trīs līdz sešiem miljoniem ASV dolāru – tas ir lielākais reklāmas līgums, kāds jebkad piedāvāts Eiropas basketbolistam. “adidas” zvaigžņu sarakstā ir Džeimss Hārdens (Rockets), Deimjans Lilards (Trail Blazers), Kails Laurijs (Raptors), Endrjū Viginss (Timberwolves) un WNBA čempione Kendisa Pārkere (Sparks).

Latvieša iepriekšējam partnerim “Nike” līdz oktobra vidum bija iespēja piedāvāt tādus pašus līguma nosacījumus. Tas nenotika. Porziņģis nonāca “adidas” teritorijā – 2017. gada sezonā viņš pārstāvēs zīmola jaunāko atzaru "Crazy Explosive".

2016. gada 21. novembris – Dāvis Bertāns pirmo reizi "Spurs" starta pieciniekā

Dāvis Bertāns līgā debitēja 23 gadu un 348 dienu vecumā, 2016. gada 25. oktobrī palīdzot “San Antonio Spurs” izbraukumā pārspēt 2015. gada čempionus “Golden State Warriors”. Latvietis 03:41 minūtē realizēja abus metienus no spēles, guva piecus punktus (2p 1/1, 3p 1/1) un izcīnīja vienu atlēkušo bumbu aizsardzībā.

Spēlētāja iekļaušanās pieckārtējo NBA čempionu sistēmā notiek pakāpeniski – 21. novembra mājas spēlē pret Dalasas "Mavericks" komandu Bertāns pirmo reizi devās laukumā starta pieciniekā, bet 25. novembrī Bostonā pirmo reizi spēlēja ilgāk par 20 minūtēm.

Līdz 2017. gada 12. februārim Bertāns ir piedalījies 45 spēlēs, vidēji gūstot 4,4 punktus, izcīnot 1,4 atlēkušās bumbas un izdarot 0,7 rezultatīvas piespēles. Uzbrucējs realizējis 45,2% metienu no spēles, tai skaitā 39,6% tālmetienu, kā arī trāpījis 78,6% brīvmetienu.

Pašlaik Bertāna rēķinā ir trīs starti (21. novembrī, 29. janvārī un 2. februārī) un četras 20+ minūšu spēles, taču visvairāk priecē bilance – 37 uzvaras un astoņi zaudējumi. Viņš pagaidām ir vistuvāk, lai kļūtu par pirmo latvieti – NBA čempionu. WNBA čempione Latvijai jau ir – Anete Jēkabsone-Žogota 2014. gadā izcīnīja titulu, pārstāvot Fīniksas “Mercury”.

  +3 [+] [-]

, 2017-02-12 15:56, pirms 7 gadiem
Galvenais, lai Kristaps atgūst prieku spēlēt. Problēma ir komandā, precīzāk komandas gara iztrūkums. Te ir zvaigznes ne komanda un tas traucē tiem, kuri raduši spēlēt kā komanda, arī Kristapam.
Var redzēt ka Kristaps jūt gandarījumu spēlēt ar Jenningsu, Willy, Baker, Noa, Kuzminsku, Kailu .
Spēlējot ar Rose, Holideju, Antoniju arī ar Li, Kristapa atdeve krītas acīmredzami.

  +1 [+] [-]

, 2017-02-12 16:09, pirms 7 gadiem
kemrausis rakstīja: Galvenais, lai Kristaps atgūst prieku spēlēt. Problēma ir komandā, precīzāk komandas gara iztrūkums. Te ir zvaigznes ne komanda un tas traucē tiem, kuri raduši spēlēt kā komanda, arī Kristapam.
Var redzēt ka Kristaps jūt gandarījumu spēlēt ar Jenningsu, Willy, Baker, Noa, Kuzminsku, Kailu .
Spēlējot ar Rose, Holideju, Antoniju arī ar Li, Kristapa atdeve krītas acīmredzami.
KP jāmauc uz OKC. Ar RW kalnus gāztu.

  -2 [+] [-]

, 2017-02-12 16:11, pirms 7 gadiem
Dāvim shvaki 60% no sodinja.. Tas taa bijis arii pirms NBA?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: gramofons

     [+] [-]

, 2017-02-12 18:34, pirms 7 gadiem
gramofons rakstīja: "Latvieša atvērtība, labās angļu valodas zināšanas un lieliskā uzvedība..."

Jā, īsts paraugzēns, kurš nosauca savu dzimto zemi par izdrāztu.
Tādiem riebekļiem es novēlu tikai to sliktāko. Knicks jau ir viena pretīga komanda, tāpēc tas jau ir apsveicami. Vēl derētu ātras karjeras beigas, tad būtu pavisam skaisti.

Ceru, ka šis āksts nekad nespēlēs Latvijas izlasē.
Tādus bezvērtīgus suņus kā tevi vajag iznīdēt. Noindēt. Morālais kro plis tu esi.

  +3 [+] [-]

, 2017-02-12 18:40, pirms 7 gadiem
gramofons rakstīja: "Latvieša atvērtība, labās angļu valodas zināšanas un lieliskā uzvedība..."

Jā, īsts paraugzēns, kurš nosauca savu dzimto zemi par izdrāztu.
Tādiem riebekļiem es novēlu tikai to sliktāko. Knicks jau ir viena pretīga komanda, tāpēc tas jau ir apsveicami. Vēl derētu ātras karjeras beigas, tad būtu pavisam skaisti.

Ceru, ka šis āksts nekad nespēlēs Latvijas izlasē.
Kārtējais pseidopatriots uzradies. KP, protams, izrunājās nevietā un slikti, bet atvainojās un tas bija aizpagājušā gada Jūlijā.

Kas mani tracina vairāk, ir lielie kritizētāji, kas paši pie 2L dvuļas gāna valsti uz nebēdu, bieži vien pat alkoholu nevajag - tāpat īstā proletariāta garā gāna savu nelaimju dēļ visus - sākot no politiķiem (nešķirojot nevienu), saucot Latviju par "banānu republiku", "muļķu zemi" utt.

Kā personai, kas nes publisku Latvijas tēlu pasaulē, protams, nevietā, bet tas, ka ļoti liela daļa mājas apstākļos, twitter vai fb gāna Latviju uz nebēdu ar vēl riebīgākiem izteikumiem, šķiet visiem vienalga.

     [+] [-]

, 2017-02-12 22:24, pirms 7 gadiem
..teikumā kļūda ar cipariem: Sporta preču un apģērbu milzis “adidas” dažas stundas pirms jaunās sezonas sākuma izziņoja septiņu gadu līgumu (2016-2013) ar jauno Liepājas zvaigzni.

     [+] [-]

, 2017-02-12 23:58, pirms 7 gadiem
Jums tur kļūda vienā vietā , jums rakstīts no 2016-2013 gadam 😄😄

     [+] [-]

, 2017-02-13 01:02, pirms 7 gadiem
acido rakstīja: Tādus bezvērtīgus suņus kā tevi vajag iznīdēt. Noindēt. Morālais kro plis tu esi.
Tak ej un eskrien ar galvu sienā, puikiņ. Indētājs atradies...

     [+] [-]

, 2017-02-13 01:11, pirms 7 gadiem
gramofons rakstīja: Tak ej un eskrien ar galvu sienā, puikiņ. Indētājs atradies...
Puikiņ ? cik tev pašam gadu, 17 ?

  +1 [+] [-]

, 2017-02-13 01:24, pirms 7 gadiem
Kols rakstīja: Kārtējais pseidopatriots uzradies. KP, protams, izrunājās nevietā un slikti, bet atvainojās un tas bija aizpagājušā gada Jūlijā.

Kas mani tracina vairāk, ir lielie kritizētāji, kas paši pie 2L dvuļas gāna valsti uz nebēdu, bieži vien pat alkoholu nevajag - tāpat īstā proletariāta garā gāna savu nelaimju dēļ visus - sākot no politiķiem (nešķirojot nevienu), saucot Latviju par "banānu republiku", "muļķu zemi" utt.

Kā personai, kas nes publisku Latvijas tēlu pasaulē, protams, nevietā, bet tas, ka ļoti liela daļa mājas apstākļos, twitter vai fb gāna Latviju uz nebēdu ar vēl riebīgākiem izteikumiem, šķiet visiem vienalga.
Lai nu kas, bet pseidopatriots tiešām neesmu.
Mani savukārt tracina cilvēki, kuri nedomā ar galvu.

Ar ko gan atšķīrās Porziņģis no tiem sēdētājiem pie dvuļas? Atceros, kā liela daļa toreiz sāka vainot ASV dzelteno presi par šo "nesmukumu". Man gan šķiet, ka tajā reizē pār Porziņģa lūpām nāca tīrākā patiesība, respektīvi, viņam pie kājas tā Latvija. Citiem indivīdiem patiesība nāk ārā dvuļas iespaidā, savukārt Porziņģa gadījumā tā bija tāda visatļautības izpausme, jo nezināja, ka tiek filmēts. Būtu kamera puikiņam tieši purnā, diez vai tā palaistu muti.

Un tā atvainošanās tāda prasta savas pakaļas glābšana vien bija.

Līdz ar to šajā gadījumā pie pseidopatriotiem drīzāk būtu pieskaitāmi Porziņģis un viņa atbalstītāji.

     [+] [-]

, 2017-02-13 02:14, pirms 7 gadiem
Gramafonam:

Ja tu neesi pseido patriots, tad esi izdarījis kaut 1/1000 daļu Latvijas labā, ko ir jau izdarījis Kristaps un viņa ģimene? Vai tu uzskati, ka viena frāze karstumā "izspļauta" uz ielas ir svarīgāka pret visu ar darbiem padarīto?!

Ne tu ne es neesam bijuši dzīvē, kur nu vēl tajā vecumā (un pēc valodas pareizrakstības gramatikas nākas spriest, ka neesi vairs tīņa vecuma cilvēks) bijuši tādā stresa situācijā, kādas ir pirms drafta dienas. Vainot par pāris kļūdainiem vārdiem tagad visu turpmāko laiku var tikai pamuļķis, piedod...

Padzer tēju, padomā pats ar galvu. Ņerkstēšanā un visu apkārtējo gānīšanā letiņi noteikti var sacensties ar jebkuru nāciju. Jautājums - kam tas ir izdevīgi?!

Lai tev veicas saprast manu teikto arī starp rindām!

     [+] [-]

, 2017-02-13 10:13, pirms 7 gadiem
gramofons rakstīja: "Latvieša atvērtība, labās angļu valodas zināšanas un lieliskā uzvedība..."

Jā, īsts paraugzēns, kurš nosauca savu dzimto zemi par izdrāztu.
Tādiem riebekļiem es novēlu tikai to sliktāko. Knicks jau ir viena pretīga komanda, tāpēc tas jau ir apsveicami. Vēl derētu ātras karjeras beigas, tad būtu pavisam skaisti.

Ceru, ka šis āksts nekad nespēlēs Latvijas izlasē.
Protams, ka patriotiskās jūtas mostas tad kad var kādu noriet.
Būsim atklāti - ir mums sūda valsts, sūda neizdevusies valsts, kura nerūpējas par saviem cilvēkiem un mēģina izžmiegt katru pēdējo kapeiku un izpārdod visu līdz pēdējam. Paši visu laiku činkstam un pīkstam ka viss ir slikti, bet te viens cilvēks atklāti pasaka kā ir un visiem spalva gaisā.

Es mīlu šo zemi, bet nīstu šo valsti!

     [+] [-]

, 2017-02-13 11:13, pirms 7 gadiem
Interesants konfliktiņš te forumā izcēlies.Cilvēkiem jau bieži nepatīk ,ja patiesību bāž acīs.Diemžēl gramafonam sava daļa taisnības ir,jo to ko Porziņģis izmuldējās par Latviju,aizmirst nav iespējams un nekāda atvainošanās te nelīdzēs.Tiesa, viņš tagad cenšās to visu glābt ar labiem darbiem un tas, protams, ir apsveicami.Tālāk jau gramafons pāršauj pār strīpu.Cilvēkam ir jādod iespēja laboties,nevis tūdaļ jāliek pie sienas.Tā jau ir sarkano metode.

     [+] [-]

, 2017-02-13 12:42, pirms 7 gadiem
Atpakaļlicis. ATPAKAĻLICIS

     [+] [-]

, 2017-02-13 16:02, pirms 7 gadiem
Man būtu kauns gandrīz 2 gadus pēc viena neveiksmīga vārda pateikšanas kritizēt cilvēku. Ja visi tā vērtētu Jūsu rīcību, tad diez vai Jums tas patiktu, visi kļūdās, arī Jūs.

Ja Tu savā dzīvē neesi pateicis nevienu lamu vārdu nekādos apstākļos, tad tev ir tiesības kritizēt, ja Tu esi, tad Tu rīkojies divkosīgi.

Es citēšu tulkotājas Ievas Leiškalnes pārdomas par vārda fu cking nozīmi.

"bieži vien fu cking, vismaz manā pieredzē, ir tikai ritmiski iesprausts vārds ."

Ja interpretē Porziņģa teikto caur tulkotājas prizmu, tad Porziņģis neko ārkārtēju nav pateicis. Viņš nav pateicis to, ko Tu viņam piesien. Ja es gribētu tulkot, tad teiktu, neviens negrib braukt uz sasodīto Latviju. Protams parupji, nevajadzīgi, bet viņš par to atvainojās, nedomāju, ka gribēja kādu aizskart, saprātīgs intervētājs vispār izņemtu vārdu "sasodīto" no tulkojuma un būtu saglabāta vēstījuma jēga.

gramofons rakstīja: "Latvieša atvērtība, labās angļu valodas zināšanas un lieliskā uzvedība..."

Jā, īsts paraugzēns, kurš nosauca savu dzimto zemi par izdrāztu.
Tādiem riebekļiem es novēlu tikai to sliktāko. Knicks jau ir viena pretīga komanda, tāpēc tas jau ir apsveicami. Vēl derētu ātras karjeras beigas, tad būtu pavisam skaisti.

Ceru, ka šis āksts nekad nespēlēs Latvijas izlasē.