Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Saters vai Vebers – Nešvilas grūtā izvēle

Juris Miņins
Juris Miņins

Saters vai Vebers – Nešvilas grūtā izvēle
Raiens Saters
Foto: AP/Scanpix

Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandai Nešvilas "Predators" būs atslēgas loma šī gada maiņu perioda pēdējā dienā, jo tieši no viņu lēmuma kā risināt Šeja Vebera un Raiena Satera jautājumu, ir atkarīga visa tirgus "dzīvība".

Kad vienā komandā ir divi vai vairāki elites klases spēlētāji, tad liekas, ka viss ir vislabākajā kārtībā, taču mūsdienu sporta, sevišķi, kad runa ir par čempionātiem, kuros ir ieviesti algu budžeta "rāmji", tas ir koks ar diviem galiem, jo beigu beigās pienāk laiks, kad šiem spēlētājiem ir jāpiedāvā līgumi, bet ar labdarību šajā biznesā neviens nenodarbojas.

Apmēram šādi var noraksturot to, kādā situācijā ir nonākuši Nešvilas "Predators" ar saviem labākajiem aizsargiem – Šeju Veberu un Raienu Sateru. Abi ir "All-Stars" līmeņa aizsargi un abi, ar visai līdzīgu statistiku, uz šo brīdi ir starp līgas 10 rezultatīvākajiem aizsargiem. Starpība ir vien atalgojumā, jo Vebers saņem mazliet vairāk kā divas reizes lielāku atalgojumu nekā Saters. Abiem hokejistiem šis ir pēdējais līguma gads, jo vasarā Šejs kļūs par ierobežoto brīvo aģentu, bet Raiens – neierobežoto. Tas nozīmē, ka komandai būs jāizšķiras ar kuru no abiem hokejistiem viņi vēlas turpināt sadarbību, jo piedāvāt abiem līgumus, kas atbilstu viņu tirgus vērtībai, komanda nez vai var atļauties. Pārfrāzējot var teikt, ka nešviliešiem ir jāizdomā ko viņi darīs ar Sateru, jo ir skaidrs, ka Veberu gan noturēt būs vieglāk, gan arī ar viņu, kā komandas kapteini, organizācija saista lielākas cerības.

Loģiskākais un saprotamākais variants, ja vien "Predators" necer uz brīnumiem, būtu Raienam Sateram atrast jaunu komandu un pretī saņemt vai nu jaunos talantu, vai drafta izvēles tiesības. Lūk, tieši šajā punktā arī sākas viss interesantākais, jo, tāpat kā iepriekšējā vasarā, arī pavasarī aizsargi ir vispieprasītākā prece tirgū.

Kuras tad ir tās komandas, kas interesējas par aizsargiem? Čikāga, Filadelfija, Detroita, Ņujorka ("Rangers"), Sentluisa un Bostona. Visām komandām pašlaik ir nepieciešami aizsargi, kas pirms izšķirošajām spēlēm varētu papildināt aizsardzības rotāciju. Tāpat ir jāpiebilst, ka šī mēneša laikā jau ir runāts (skaļi runāts) par 14 aizsargu iespējamajām komandu maiņām. Kādā gadījumā šīs runas ir tikai kā varianti, kādā – reālu piedāvājumu vērtēšana. Kopumā viņus visus var iedalīt vairākās grupās: "Tie, kuri ir interesanti citiem", "Tie, kuri nav interesanti esošajai komandai" un "Tie, kas ir laba maiņas prece".

Pirmajā grupā ir pieskaitāmi tādi hokejisti kā Endijs Satons, par kuru interesi ir izrādījušas gandrīz vai visas iepriekšminētās komandas un kura aizmainīšana no Edmontonas ir tikai laika jautājums, Niklass Grosmans, par kuru pastiprinātu interesi ir izrādījuši "Red Wings" vadītāji, kā arī vēl "kaudzīte" spēlētāju, kuri nav oficiāli "izlikti uz letes", taču nav arī pasludināti par "neaizskaramajiem" – Ļubomirs Višņovskis, Pavels Kubina, Lūks Šens, Karls Gunarsons, Kriss Kampoli.

Nevajadzīgo rindas arī ir visai plašas, taču šajā gadījumā runa nav par to, ka esošo komandu vadītāji ir vīlušies aizsargu sniegumā, bet gan par to, ka šiem hokejistiem vienkārši nav vietas komandas modelī. Šajā gadījumā runa ir par Šeinu O'Braienu, Brendanu Mikelsonu, Bruno Džervē un arī Mareku Zidlicki. Tieši pēdējais no šīs četrotnes varētu tikt ierindots arī pirmajā grupā, taču viss ir atkarīgs no tā kā atrisināsies situācija Minesotā, jo Zidlickis vēl ne tik sen izteicās, ka lielas gribēšanas palikt "Wild" rindās viņam neesot.

Visbeidzot kā aizsargi, kurus visdrīzāk izmantos kā "mānekli", lai iemainītu sev vajadzīgos hokejistus, tiek minēti abi Vinipegas "Jets" veterāni Džonijs Oduja un Rons Heinsijs, kā arī Hals Gils. Par pirmo divu hokejistu aizmainīšanas iespējām un pamatojumu rakstīju pirms kāda laika, tāpēc pievērsīsimies Halam Gilam, kurš var izrādīties tas hokejists, no kura ir atkarīga "Canadiens" šīs sezonas nākotne, proti, Monreālas klubs vēlas iegūt uzbrucēju, kurš varētu reāli palīdzēt ne visai spožajai "Habs" priekšējai līnijai, bet Gils ir tas aizsargs ar kura iemainīšanu "Canadiens" to var izdarīt. Ja maiņa izdosies, tad frankofoniem ir iespēja arī aizķerties izslēgšanas spēļu zonā.

Zīmīgi, ka pēdējo tēzi var attiecināt praktiski uz visām komandām, jo, kā vēsta sena komandu sporta veidu paruna – "Aizsardzība uzvar čempionātos". Tieši tāpēc var paredzēt, ka februāra pēdējā nedēļa būs visai "karsta" un komandas, kā jau parasti šādos gadījumos, būs ne visai adekvātas savos tēriņos, lai tikai iegūtu šo šīssezonas deficīta preci.

 +10 [+] [-]

, 2012-02-12 11:34, pirms 12 gadiem
Vél sádus rakstus!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2012-02-12 12:15, pirms 12 gadiem
Dany#15 rakstīja: Hals Gils pelna 2miljonus, bet statistika nav tā labākā, tā kā, ja viņu aizmainīs un Candiens dabūs labu uzbrucēju, tas būs labs darījums http://www.eliteprospects.com/player.php?player=8718
Hals Gils ir viens no labākajiem DD līgā. Liels, labi bloķē metienus, spēlē mazākumos, ir līderis. Uzbrukumā un "skilā" atpaliek no daudziem, taču savā ampluā, kā jau minēju, TOP spēlētājs.

Kā veterāns, pieredzējis līderis un aizsargu rotācijas spēlētājs noderēs jebkurai komandai, kas cīnās par PO.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-12 12:37, pirms 12 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Hals Gils ir viens no labākajiem DD līgā. Liels, labi bloķē metienus, spēlē mazākumos, ir līderis. Uzbrukumā un "skilā" atpaliek no daudziem, taču savā ampluā, kā jau minēju, TOP spēlētājs.

Kā veterāns, pieredzējis līderis un aizsargu rotācijas spēlētājs noderēs jebkurai komandai, kas cīnās par PO.
Kad nákamais raksts bús?

  +3 [+] [-]

, 2012-02-12 12:41, pirms 12 gadiem
annele22 rakstīja: Kad nákamais raksts bús?
Tuvākā laika laikā.

  +3 [+] [-]

, 2012-02-12 13:34, pirms 12 gadiem
Nashvillai tak ir laba rezerve liidz salary cap, ko es esmu palaidis garam?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-02-12 13:45, pirms 12 gadiem
Tominho rakstīja: Nashvillai tak ir laba rezerve liidz salary cap, ko es esmu palaidis garam?
Jā, bet pats klubs nav no bagātākajiem un nevar algām atvēlēt tik daudz, cik salary caps atļautu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2012-02-12 15:39, pirms 12 gadiem
Tominho rakstīja: Nashvillai tak ir laba rezerve liidz salary cap, ko es esmu palaidis garam?
Viens aspekts jau ir minēts - "Predators" nekad nav tā baigi ar naudu svaidījušies.

Tāpat jau arī jāņem vērā, ka pašlaik 10 šīssezonas sastāva (konkrēti tagadējā + vēl 10 sistēmas spēlētājiem, kas ir spēlējuši šosezon NSH un tagad ir sistēmā) hokejistiem beidzas līgumi un vasarā viņi ir RFA vai UFA. Ar visiem, protams, līgumi netiks pagarināti, taču ar daļu noteikti būs un visi gribēs algas pielikumus, tāpat kā ne jau tikai ar saviem spēlētājiem komanda iztiks.

Nevar arī neņemt vērā to, ka no nākamās sezonas Peka Rīne 4 miljonu vietā saņems 7, kas arī izmainīs algu bilanci.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-02-12 16:17, pirms 12 gadiem
messibesii2 rakstīja: manuprāt ar Rinni "Predators"iebrauks baigās auzās...
nav viņs tādas naudas vērts!un uz 7 sezonām,nekas labs tur nebūs.
To rādīs tikai laiks, taču pagaidām, līdzšinējā karjerā Rīne sevi ir pierādījis ĻOTI augstā līmenī.
Kopš viņš ir NSH pirmais numurs tikai vienu sezonu viņš nav salasījis 30 uzvaras (pirmajā gadā bija 29), kas ir zināms "līmeņrādis" vārtsargiem, tāpat kā nav nolaidies zem 91% atvairīto metienu un savā sliktākajā(!) sezonā ielaidis 2.53 ripas.

     [+] [-]

, 2012-02-12 17:11, pirms 12 gadiem
Ok, pienemsim ka Suters ir tirguu shobriid, cik komandaam ir ko dot pretii? Domaju, ka lidz deadlainam vinu bus gruti aizmainit, un tiks gaidits lidz starpsezonai anyway.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-02-12 17:24, pirms 12 gadiem
Tominho rakstīja: Ok, pienemsim ka Suters ir tirguu shobriid, cik komandaam ir ko dot pretii? Domaju, ka lidz deadlainam vinu bus gruti aizmainit, un tiks gaidits lidz starpsezonai anyway.
NSH gadījumā, rupji runājot, jebko dabūt pretī jau būtu labi, ja ņem vērā, ka Sateru noturēt viņiem 99.9% neizdosies.

Starpsezonā viņa vērtība kritīsies, jo aizmainot viņu pirms FA tirgus atvēršanas, jebkura komanda riskē palikt ne ar ko, jo Saters ir UFA un, ja viņam nepatīk tā komanda vai piedāvātais līgums, tad viņš mierīgi iet prom.

Ja atgriežas pie pretī došanas, tad jāatgādina, ka visām komandām ir drafta izvēles, visām ir jaunie spēlētāji. Tā arī ir galvenā vērtība šādās maiņas, jo atkal ņemt veterānu ar jau nesliktu līgumu nav izdevīgi ne finansiāli, ne arī sportiski.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-12 21:20, pirms 12 gadiem
messibesii2 rakstīja: manuprāt ar Rinni "Predators"iebrauks baigās auzās...
nav viņs tādas naudas vērts!un uz 7 sezonām,nekas labs tur nebūs.
Pagaidām izskatās , ka Rinne pelnījis tādu naudu

     [+] [-]

, 2012-02-13 16:50, pirms 12 gadiem
Ir jānotiek brīnumam, lai pēc 27. februāra Twin Towers turpinātu spēlēt kopā.
Nedaudz izbrīna gan BBB un NYR vēlme pēc augsti apmaksāta aizsarga, kā minēts blogā.

Ja Gotjē aizmainīs HG, tad tas būs kārtējais , jau padsmitais Monreālas feils pēdējo dažu gadu laikā.Nebrīnos, ja tā notiks, un vietā tiks paņemts kārtējais puspunduris.