Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

NHL menedžeri vēlas "amnestijas likumu"

Juris Miņins
Juris Miņins

NHL menedžeri vēlas "amnestijas likumu"
Riks Dipietro
Foto: AP/Scanpix

Vairāki Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandu menedžeri ir nākuši klajā ar iniciatīvu, kas paredz, ka slēdzot jauno kolektīvo līgumu, tajā tiktu iestrādāts spēlētāju līgumu amnestijas likums.

Septiņi NHL ģenerālmenedžeri ir vērsušies pie līgas vadības, ar ierosinājumu, ka jaunajā kolektīvajā līgumā, kas ir jānoslēdz šovasar, ir jāiekļauj tā sauktais "amnestijas likums". Šis likums paredz, ka ikviena komanda var atteikties no jebkura noslēgtā līguma, nemaksājot par to līguma izpirkuma summu. Jāpiebilst, ka šāds izņēmums ir vienreizējs un komanda to varētu izmantot tikai vienu reizi visa jaunā kolektīvā līguma laikā.

Atgādināsim, ka šāds likums tika ieviests arī Nacionālajā basketbola asociācijā, kad pēc pagājušajā gadā notikušā lokauta katra vienība varēja atteikties no viņuprāt nevajadzīgākā spēlētāja.

Ziemeļamerikas hokeja sabiedrība šādas ziņas uztver visai optimistiski un jau pašlaik ar daļu ironijas izsakās, ka šis likums ir domāts speciāli priekš Ņujorkas "Islanders" komandas, lai atbrīvotos no traumatiskā vārtsarga Rika Dipietro, kuram līgums ar komandu ir līdz pat 2020./2021. gada sezonai.

Atgādināsim, ka šovasar beidzas 2005. gadā noslēgtais kolektīvais līgums starp Nacionālo hokeja līgu un NHL spēlētāju asociāciju. Iepriekšējā līguma noslēgšana bija ļoti smaga un tā dēļ tika izlaista visa 2004./2005. gada sezona. Arī jaunā līguma noslēgšanas pārrunas nesolās būt vieglas, jo abām pusēm ir jāvienojas par vairākiem būtiskiem jautājumiem.

Izmantotie resursi:
Sporting News - Real Insight. Real Fans. Real...

Vai NHL ir nepeiciešams "amnestijas likums"?

  • 258

  • 58

  • 41


1 2 40 komentāri

  -2 [+] [-]

, 2012-02-12 16:17, pirms 12 gadiem
Interesanti, kā to var izdarīt, jo katra atsevišķais līgums ir tāpat spēkā un ar otru līgumu nevar taču atcelt iepriekšējo līgumu, izņēmums varētu būt likums, kurš ir augstāks, bet tad visa pasaule apgrieztos ar kājām gaisā. Tur vajadzētu turpmāk "smirdēt" pēc tiesas darbiem.

  +4 [+] [-]

, 2012-02-12 16:19, pirms 12 gadiem
JSAD rakstīja: Interesanti, kā to var izdarīt, jo katra atsevišķais līgums ir tāpat spēkā un ar otru līgumu nevar taču atcelt iepriekšējo līgumu, izņēmums varētu būt likums, kurš ir augstāks, bet tad visa pasaule apgrieztos ar kājām gaisā. Tur vajadzētu turpmāk "smirdēt" pēc tiesas darbiem.
Kolektīvais līgums vienmēr ir augstāks nekā individuālie, tāpat arī NBA šāds izņēmums ir ieviests un viss noritēja veiksmīgi (daudzi arī tika atlaisti) un bez nekādiem tiesu darbiem.

  +4 [+] [-]

, 2012-02-12 16:23, pirms 12 gadiem
to visu manskiet ka var izdarit daudz vienkarsak, proti nosakot ka garakais liguma termins ko drikst noslegt ar hokejistu ir 5 gadi un basta.
Jo savad jau paliek smiekligi, ka ar Kovalcuku nosledz ligumu uz 15 gadiem.... vinjam jau tad bus 41 gads...
Lai gan no otras puses menedzeri pikst, bet pasi sos ligumus sledza....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-02-12 16:29, pirms 12 gadiem
phKRIII rakstīja: ''Rika Dipietro, kuram līgums ar komandu ir līdz pat 2020./2021. gada sezonai.''
nu ar kuru galu tad domāja slēdzot līgumu? ar tākā auni, pēc tam tik domā.
A kāda alga ir Dipietro ?
4,5 citronu katru gadu alga
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-02-12 16:31, pirms 12 gadiem
Kharlamovs 32 rakstīja: Tieši tā. Domāju spēlētāji būs kategoriski pret.
Izsit sev līgumu un tad klubs kad nevelc tevi izmet
Šī lokauta padarīšana būs interesanta.
Juri man kā cilvēkam kas neseko NHL,notiekot lokautam klubi kaut ko maksā spēlētājiem vai nē ? Un viņu līgumi paliek par to sezonu īsāki ?
Līgumi paliek īsāki, spēlētāji neko nesaņem un viņiem ir liegts pat uzturēties komandu treniņbāzēs (vai citos komandas īpašumos) utt..

     [+] [-]

, 2012-02-12 16:33, pirms 12 gadiem
Man tiešām nav skaidrs tie klubu īpašnieki ir galvā tērēti vai kā? Naf** slēgt līgumus uz 10 un vairāk sezonām?? Pat, ja spēlētājs tiešām visus tos gadus stabili spēlē un vāc point per game u.t.t., ja nu komandā vajadzīgas jaunas vēsmas kaut kad, kome sāk buksēt pat ar visu stāru un tā?

Te nu laikam pierādās tas, ka NHL sportiskie rezultāti nav ne tuvu pirmajā vietā, ka tik uz 10 gadiem tik skaidrībā ar finansēm un to, kas spēlēs un tad domāt par burgeru un kreklu pārdošanu mierīgi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-02-12 16:35, pirms 12 gadiem
phKRIII rakstīja: Nezini kādu saitu kur smuki katra spēlētaja līgumus var redzēt?
CapGeek.com :: It's a numbers game :: The...

te visi līgumi un citas lietas par naudām NHL un AHL

     [+] [-]

, 2012-02-12 16:36, pirms 12 gadiem
No vienas puses var jau arī klubu saprast... ja tagd noslēgsi līgumu uz 10 gadiem pa 10 miljoniem ar kādu stāru, ta budžetu kāpuma dēļ u.t.t. pēc 5 gadiem varbūt tāds jau maksās 15 ļimonus un tas atkal ir izdevīgi... tad, ja nesākas kādas traumas vai džeks neuzliek mīksto uz hoķi..

     [+] [-]

, 2012-02-12 16:36, pirms 12 gadiem
Ikrnpk rakstīja: Man tiešām nav skaidrs tie klubu īpašnieki ir galvā tērēti vai kā? Naf** slēgt līgumus uz 10 un vairāk sezonām?? Pat, ja spēlētājs tiešām visus tos gadus stabili spēlē un vāc point per game u.t.t., ja nu komandā vajadzīgas jaunas vēsmas kaut kad, kome sāk buksēt pat ar visu stāru un tā?

Te nu laikam pierādās tas, ka NHL sportiskie rezultāti nav ne tuvu pirmajā vietā, ka tik uz 10 gadiem tik skaidrībā ar finansēm un to, kas spēlēs un tad domāt par burgeru un kreklu pārdošanu mierīgi
Nevajag aizmirst, ka līgumu slēdz 2 puses - komanda un spēlētājs. Un tas ko grib komanda, [parasti] nav tas ko grib spēlētājs, tāpēc vajag meklēt risinājumus. Lielie līgumi ir risinājums tam, lai spēlētājs saņemtu viņam interesējošos miljonus, taču komandai "mazāk sāpīgi" (var teikt, ka komandas izmaksā tādu kā kredītu, lai gan spēlētāja "lietderīgās kalpošanas mūžs" ir daudz īsāks nekā maksājumu).

     [+] [-]

, 2012-02-12 16:42, pirms 12 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nevajag aizmirst, ka līgumu slēdz 2 puses - komanda un spēlētājs. Un tas ko grib komanda, [parasti] nav tas ko grib spēlētājs, tāpēc vajag meklēt risinājumus. Lielie līgumi ir risinājums tam, lai spēlētājs saņemtu viņam interesējošos miljonus, taču komandai "mazāk sāpīgi" (var teikt, ka komandas izmaksā tādu kā kredītu, lai gan spēlētāja "lietderīgās kalpošanas mūžs" ir daudz īsāks nekā maksājumu).
Kādu risinājumu, pateiktu vai nu ''my way'' vai ''highway'' un viss... lai paraksta čalis un miers

Njā bet tā nav Eiropa, laikam tur apakšā ir 100 visādi punkti, kas nosaka, ka spēlētāja pienākas tas un tas un šitas

  -1 [+] [-]

, 2012-02-12 16:45, pirms 12 gadiem
Joprojām gan nesaprotu kāpēc tādi 10-15 gadu līgumi pastāv.... nevar noslēgt kā Eiropā uz 2, 3 gadiem?? Un tad arī izmaksāt tos miljonus, 10 gadā... Bet tā kā nepārzinu ZA līgu noteikumus šajā sakarā, tad laikam jau nevar... vai pašas komandas nav ieinteresētas, jo noteikts salary cap un viņas nevar kā k-kāda Chelsea vai MU pēc tam vnk vēl iebliez kādus miljonus pa virsu un pārslegt līgumu, jo cits tāpat nenocels. K-Kā tā?

Vai tā varbūt it tāda tradīcija, tā pieņemts... Es jau saprotu, ka zināms izdevīgums no 10 gadu līguma var būt i komandai i spēlētājam. Spēlētājs zin, ka uz 10 gadiem dzīve viņam nodrošināta un komanda ar zin, ka, ja džekam cena celsies, tad līgums jau ir noslēgts un viņiem nevajadzēs pārmaksāt... Bet nu vienalga.

  -1 [+] [-]

, 2012-02-12 16:50, pirms 12 gadiem
Bet vispār mani vēl aizvien pārsteidz tas, ka tādā kapitālisma mekā kā ASV pastāv šīs ''laimīgā komunisma'' paradīzes kā profesionālās līgas, kur darbinieku atlaist ir tik ārkārtīgi grūti, pat neiespējami... kur tiek mākslīgi uzturēts vidējais līmenis un nevienam netiek ļauts ne augt, ne pazust u.t.t.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-12 17:18, pirms 12 gadiem
lkrnpk

Uz visām replikām īstenībā ir tikai viena atbilde - ASV ir ļoti spēcīga arodbiedrību sistēma, PRO sportā it sevišķi, tāpēc jau arī ir problēmas vienmēr noslēgt kolektīvos līgumus.

Par tiem visu miljonu izmaksāšanau 3 sezonās. Ir tāda fiška, ka algu budžetā skaitās vidējā alga, t.i., ja 100 miljoni tiek izmaksāti 3 sezonās, tad ik sezonu algu budžetā tas aizņems 33.3 miljonus, bet ja 10 gados - "tikai" 10. Tā arī ir atbilde uz otro repliku.

Ilgtermiņā, ar cerībām uz spēlētāja vērtības pieaugumu, ZA PRO sportā līgumu neslēdz, jo vienkārši tā līgumu sistēma no sākuma neļauj, bet vēlāk, kad ļauj to darīt, spēlētāju progress nav tik liels un vidēji ņemot nekas nemainās.

     [+] [-]

, 2012-02-12 18:02, pirms 12 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Līgumi paliek īsāki, spēlētāji neko nesaņem un viņiem ir liegts pat uzturēties komandu treniņbāzēs (vai citos komandas īpašumos) utt..
Ūja, ūja, esmu diezgan drošs, ka uz lokauta laiku līgumi tiek iesaldēti un kontrakta termiņš netiek tērēts.

     [+] [-]

, 2012-02-12 18:25, pirms 12 gadiem
phKRIII rakstīja: ''Rika Dipietro, kuram līgums ar komandu ir līdz pat 2020./2021. gada sezonai.''
nu ar kuru galu tad domāja slēdzot līgumu? ar tākā auni, pēc tam tik domā.
A kāda alga ir Dipietro ?
National Hockey League Salaries and Statistics...

  +1 [+] [-]

, 2012-02-12 18:39, pirms 12 gadiem
Le Saint rakstīja: Ūja, ūja, esmu diezgan drošs, ka uz lokauta laiku līgumi tiek iesaldēti un kontrakta termiņš netiek tērēts.
Nu man laikam nāksies tavu pārliecību mazliet sašķobīt, jo, ņemsim par piemēru visiem labi zināmo Sandi Ozoliņu (tā lai toč viss saprotams).

2000. gadā viņš noslēdza 5 gadu līgumu (t.i., līdz 2005. gada vasarai) ar Karolīnu. Pa šo laiku viņš paspēja nomainīt 2 komandas līdz beigu beigās, 2003. gadā (3. līguma gadā) viņš nonāca Anaheimā.
2004./2005. gadā, kad norisinājās lokauts, kas ilga visu Ozoliņa līguma 5. gadu, spēlēts netika, tāpēc Sandis uzreiz pēc lokauta slēdza jaunu līgumu ar Anaheimu.

Ja nu netici, saite: Ozolinsh signs two-year, $5.5M deal - NHL - ESPN

     [+] [-]

, 2012-02-12 18:47, pirms 12 gadiem
Manuprāt komandu vadības būtu pelnījušas, lai šī iniciatīva tiktu nogremdētu. Viņiem pašiem būtu atbildīgāk jāpieiet līgumu slēgšanai, citādi summas, par kādām tiek slēgti līgumu ar spēlētājiem, jau sen pārsniegušas veselā saprāta robežas un nekādi nevar tikt atpelnītas. Šāds amnestijas likums rosinātu slēgt vēl trakāķus līgumus, jo, ja nu kas, varēs no tā atteikties. Rezultātā sačakarēta karjera spēlētājam, sačakarēta komplektācija citām komandām, un viss spēlētāju tirgus kā tāds.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-12 18:49, pirms 12 gadiem
guntarsr rakstīja: Manuprāt komandu vadības būtu pelnījušas, lai šī iniciatīva tiktu nogremdētu. Viņiem pašiem būtu atbildīgāk jāpieiet līgumu slēgšanai, citādi summas, par kādām tiek slēgti līgumu ar spēlētājiem, jau sen pārsniegušas veselā saprāta robežas un nekādi nevar tikt atpelnītas. Šāds amnestijas likums rosinātu slēgt vēl trakāķus līgumus, jo, ja nu kas, varēs no tā atteikties. Rezultātā sačakarēta karjera spēlētājam, sačakarēta komplektācija citām komandām, un viss spēlētāju tirgus kā tāds.
Nu gluži tā nebūtu, jo šāda iespēja katrai komandai būtu vienreizēja visa kolektīvā līguma laikā, t.i., ja līgumu noslēdz uz 10 sezonām, tad 10 sezonu laikā katra komanda 1 reizi drīkstēs amnestēt vienu līgumu.

  -1 [+] [-]

, 2012-02-12 19:05, pirms 12 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nu gluži tā nebūtu, jo šāda iespēja katrai komandai būtu vienreizēja visa kolektīvā līguma laikā, t.i., ja līgumu noslēdz uz 10 sezonām, tad 10 sezonu laikā katra komanda 1 reizi drīkstēs amnestēt vienu līgumu.
Nav ko slēgt uz 10 gadiem. Ja noslēgts, noslēgts. Saimnieki vien vainīgi. Tas ir muļķīgi. Saimnieks pats riskē un piekrīt sākumā ilggadīgam līgumam ar n-tiem citroniem, bet pēkšņi pēc pāris sezonām spēlētājs vairs nepatīk un ......amnestē. Idiotisms. Nebija ko slēgt ilgtermiņa līgumu. Tas ir risks, par ko vēlāk vai nu priecāties vai bēdāties. Risks neattaisnojās, tātad zaudējumi. Negribi riskēt, slēdz līgumu uz mazāku laika periodu. F..... Kā tie NBA spēlētāji piekrita tām izmaiņām. Vispār tur ar to amnestiju ir vairāki priekšnoteikumi. Tik vienkārši nemaz nav, ka nepatīk un basta. Ja nemaldos, tad tur ir arī iespējamība, ka spēlētāju amnestē, bet ........ kas, kautkas u.c. to atlikušo naudu vēl laika gaitā izmaksā. Papēti, man liekas, ka ir tāda iespējamība.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-12 19:12, pirms 12 gadiem
Komandu vadītājiem ir nedaudz jādomā ar galvu slēdzot ilgtermiņa līgumus !!!

  +1 [+] [-]

, 2012-02-12 19:21, pirms 12 gadiem
JSAD rakstīja: Nav ko slēgt uz 10 gadiem. Ja noslēgts, noslēgts. Saimnieki vien vainīgi. Tas ir muļķīgi. Saimnieks pats riskē un piekrīt sākumā ilggadīgam līgumam ar n-tiem citroniem, bet pēkšņi pēc pāris sezonām spēlētājs vairs nepatīk un ......amnestē. Idiotisms. Nebija ko slēgt ilgtermiņa līgumu. Tas ir risks, par ko vēlāk vai nu priecāties vai bēdāties. Risks neattaisnojās, tātad zaudējumi. Negribi riskēt, slēdz līgumu uz mazāku laika periodu. F..... Kā tie NBA spēlētāji piekrita tām izmaiņām. Vispār tur ar to amnestiju ir vairāki priekšnoteikumi. Tik vienkārši nemaz nav, ka nepatīk un basta. Ja nemaldos, tad tur ir arī iespējamība, ka spēlētāju amnestē, bet ........ kas, kautkas u.c. to atlikušo naudu vēl laika gaitā izmaksā. Papēti, man liekas, ka ir tāda iespējamība.
10 gadi ir KOLEKTĪVĀ līguma ilgums, t.i., līguma starp NHL un NHLPA, nevis starp komandu un spēlētāju. Un šī līguma laikā katra komanda 1 reiz var izmantot amnestijas iespējas.

Pagaidām NHL gadījumā nekādi sīkāki paskaidrojumi šai iniciatīvai nav sniegti, tāpēc pētīt jau nav ko, jo katra līga izdomā savus noteikumus (NBA gadījums jau sākumā bija citādāks, jo tur amnestēt varēja tikai konkrētā laikā konkrētas spēlētāju grupas līgumus).

  +2 [+] [-]

, 2012-02-12 21:08, pirms 12 gadiem
nu šitais likums liktu hokejistiem smagi stradat katru dienu lidz pat karjeras beigam!!! ka stradasi taa ari pelnisi!!!! butu šads likums jau tagad -gomezs no canadiens jau sen butu izmests par to ka viens no dargakajiem nespej gut vartus!!! šis likums stradas klubu labā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-02-12 23:34, pirms 12 gadiem
simex rakstīja: Ož pēc NHL lokauta, jo labak mums un lieliska iespēja KHL sašķobīt NHL hokeja monopolu ...
domāju, ka tieši šī iemesla dēļ NHL to centīsies nepieļaut.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-02-13 10:36, pirms 12 gadiem
Ja nāks spēkā šis likums, tad jau Kovaļčuks brauks ātrāk uz Krieviju, kā paredzēts!

  -1 [+] [-]

, 2012-02-13 14:28, pirms 12 gadiem
Islanders paši vainīgi, lai tagad domā ko darīt ar Dipietro. Par kļūdām ir jāmaksā

     [+] [-]

, 2012-02-13 14:30, pirms 12 gadiem
RobertsR rakstīja: Ja nāks spēkā šis likums, tad jau Kovaļčuks brauks ātrāk uz Krieviju, kā paredzēts!
Nedomāju. Viņš ir atradis savu spēli un tagad ir ļoti labs spēlētājs priekš Devils
1 2 40 komentāri