Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

"Auda": "1. līgas formāts jāmaina un "jāiecērt akmenī" uz 4-5 gadiem"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

"Auda": "1. līgas formāts jāmaina un "jāiecērt akmenī" uz 4-5 gadiem"
"Auda"

Sportacentrs.com turpina apskatu sēriju, kuros atbildes uz dažādiem jautājumiem sniedz 1. līgas klubi. Kā trešais savu vērtējumu par 2018. gada sezonu un skatījumu nākotnē sniedzis FK "Auda".

1. Kā vērtējat 2018. gada sezonu? Kas izdevās un kas neizdevās (prieki un vilšanās)? Vai varat izcelt komandas līderus un/vai jaunos futbolistus, kuri sezonas gaitā jūtami progresēja?
Ja nebūtu izdevies labs sezonas finišs, tad ko komentēt par šo sezonu būtu ļoti grūti - visdrīzāk neviens no mums uz to nevēlētos atskatīties. Īpaši ”izdevusies” tā bija no traumu viedokļa… divi spēlētāji saplēsa krusteniskās saites un trīs lūzumi vārtsargiem… Lieki ko piebilst. Galvenais, ka izdevās sezonas galotne un kā rezultātā vieta tabulā tūlīt aiz līderu četrinieka. "Auda" kā vienmēr izcēlās ar komandas garu un tas ļāva kopīgi pārvarēt sezonas laikā radušās sastāva problēmas. Vislabāk spēlējām, kad visi bijām uz viena viļņa un cīnījāmies viena mērķa vārdā.

2. Kādas ir komandas perspektīvas (budžets, sastāvs, treneris u.c.) attiecībā uz 2019. gadu?
Sastāvā notikušas vairākas izmaiņas un būtiskākā - komandā jaunajā sezonā nebūs mūsu spēles veidotāja, maestro Pāvela Truņina. Prom devušies visi leģionāri. Viens no pagājušās sezonas līderiem un rezultatīvākajiem spēlētājiem Kensuke Endzo pievienojies Polijas 1. līgas klubam. Īsi pirms Ziemassvētkiem paziņosim komandas jaunā trenera vārdu un februārī plānojam uzsākt gatavošanos jaunajai sezonai. No jaunumiem varētu būt tas, ka vasaras periodā spēles aizvadīsim jaunajā Baldones stadionā.

3. Kāds ir Jūsu kluba viedoklis par sacensību formātu? Vai vēlaties dublieru atgriešanos Jūsu līgā? Kāds, Jūsuprāt, būtu optimālais spēļu skaits sezonā? Vai atbalstāt, ka TOP4 pēc sezonas aizvada papildus trīs kārtas? Vai atbalstāt, ka pēdējās vietas īpašniece pēc sportiskā principa nekrīt ārā, bet, ņemot vērā Latvijas futbola reālijas, tiek uzaicināta piedalīties 1. līgā atkārtoti?
TOP 4 plejofi ir pilnīgi izgāzies eksperiments. Cik atceros, šādu versiju nepiedāvāja neviens no klubiem, un tas pilnībā bija LFF eksperiments.

1 līgai viennozīmīgi jāmainās. Pirmām kārtām jau nepieciešams vienots formāts vismaz 4-5 gadus uz priekšu – ar konstantu komandu skaitu, ar zināmu čempionāta 1. kārtas datumu (nedēļu) un arī kalendāru. Citādi var sanākt kā pagājušajā sezonā - sākām gatavoties pēc iepriekšējās sezonas kalendāra, bet tad čempionāta sākums tika nobīdīts par divām nedēļām.

Ir dzirdētas runas par dublieru atpakaļ pievienošanu 1. līgai pēc īpašiem noteikumiem par 1.līgu A un B atbilstoši Igaunijas piemēram. Lai vai kā, mums pieņemami abi varianti pie noteikuma, ja jaunais formāts tiek cirsts akmenī vismaz uz 4-5 gadiem. Uzskatām, ka 22 spēles sezonā ir par maz un tas neveicina plaisas starp Virslīgu un 1. līgu samazināšanos. Gadījumā, ja dublieri pievienojas, svarīgi, lai viņiem būtu ierobežojumi, kas neļauj vienā spēlē spēlēt ar jauniešu komandu un citā spēlē izlaist Virslīgas pilno sastāvu, tādējādi liedzot vienādas pretestības iespējas visiem 1. līgas klubiem.

4. Kontekstā ar Virslīgas pakāpenisku paplašināšanos no 8 uz 10 komandām: vai Jūsu klubs teorētiski būtu gatavs izpildīt Virslīgas prasības, lai tur piedalītos? Ja nē, vai šāds mērķis ir kaut vai ilgtermiņā izpildāms? Kādos termiņos?
Atgriežoties pie iepriekšējā punktā paustā, nevar 1. līgas klubs, izspēlējot tikai 22 spēles, sagatavoties veiksmīgai pārejai uz Virslīgu. Šajā gadījumā jāveido pilnīgi jauns "biznesa projekts", kurš diezin vai dod kādu pienesumu dabīgai kluba attīstībai. Runājot par 8 vai 10 komandām, domāju, ka šai palielināšanai nebija tik daudz pretinieku skaitliskajā ziņā, cik gan procesa vilcināšanā. Tas viennozīmīgi bija jāpasaka vismaz sezonas vidū, nevis tikai pēc sezonas. Protams, arī nepāra skaitlis Virslīgas turnīru krietni sarežģīs, kas atstās iespaidu uz atsevišķu komandu sniegumu, jo kādai ievilksies pauze, piemēram, Eirokausu laikā.

Runājot par Virslīgas prasībām, Akadēmiju sakarā tās jau vairāk tādas papīru spēles. Cik katram "uz papīra" treneri, bērni, konusi, medicīnas somas utt., tajā pašā laikā daža kluba "akadēmijai" nav pat sava laukuma, kurā trenēties vai arī vairākas "akadēmijas" trenējas vienā laukumā.

5. Kontekstā ar šo materiālu par spēļu apmeklējumu: kā vērtējat savu mājas spēļu apmeklējumu un kādi ir Jūsu novērojumi attiecībā uz protokolā ierakstītā skatītāju skaita atbilstību realitātei (var izteikties arī par izbraukuma mačos novēroto)?
Skaitļi jau nav pašmērķis - mums galvenais, lai līdzjutēji nāktu uz stadionu. Tāpēc cenšamies savus līdzjutējus nodrošināt ar iespēju nopirkt suvenīrus, dabūt karstus dzērienus aukstā laikā un aukstus karstā laikā, kā arī labu mūziku starplaikā. Gribētu pateikt lielu paldies bērnu vecāku aktīvam, kas nodrošina šo labsajūtu spēļu laikā. Par rezultātu droši vien liecina pieaugušais līdzjutēju skaits, salīdzinot ar pagājušo sezonu, taču, protams, ir kur augt. Tādā vietā kā Ķekava, kur tagad ir vairākas florbola komandas, basketbola komanda un futbola komanda, ir grūti piesaistīt līdzjutēju. Varētu teikt, ka pat vidējais ķekavietis ir izlepis un visdrīzāk izvēlēsies iet uz kādu no sporta veidiem, kur laika apstākļi neietekmēs viņa labsajūtu un matu sakārtojumu.

Atbildes sagatavoja FK "Auda" prezidents Juris Gorkšs.