Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Cicipass Šanhajā sakauj Džokoviču, Zverevs ar sesto mačbumbu uzvar Federeru

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Cicipass Šanhajā sakauj Džokoviču, Zverevs ar sesto mačbumbu uzvar Federeru
Stefanoss Cicipass pirmoreiz spēlēs "ATP Finals". Foto: AP/Scanpix

21 gadu vecais grieķu talants Stefanoss Cicipass (ATP 7.) pirms došanās Šanhajas "Masters" ceturtdaļfinālā kļuva par sesto spēlētāju, kurš kvalificējies sezonas finālturnīram Londonā. Cicipass lielo notikumu atzīmēja ar pasaules pirmā numura un četrkārtējā Šanhajas turnīra čempiona Novaka Džokoviča sakaušanu – 3:6, 7:5, 6:3. Pusfinālā netika arī divkārtējais čempions Rodžers Federers (ATP 3.), kuram izdevās izglābties otrajā setā pret Aleksandru Zverevu (ATP 6.), bet visā mačā zaudējums ar 3:6, 7:6(7), 3:6.

Cicipass pirmoreiz uzvar ranga līderi, debitēs finālturnīrā

Novakam Džokovičam bija tikai viena breikbumba, kuru viņš ieguva grieķa pirmajā serves geimā, pie 1:0, 30:30 izpildot neaizsniedzamu "dropšotu". Stefanoss Cicipass nākamajā izspēlē kļūdījās ar sitienu no savas vājākās puses, bumbiņu raidot autā ar diagonālo "backhand". Džokovičs tūlīt bija vadībā ar 3:0, trīs geimu pārsvaram saglabājoties arī seta noslēgumā.

Ranga līderim cīņas turpinājumā problēmu netrūka. Viņš 2. seta sestajā geimā atspēlējās no 15:40, bet 12. geimā neizmantoja iespēju nodrošināt taibreiku. Džokovičs no 5:6 un "vairāk" izsita autā ar "forehand" un pēc tam pieļāva dubultkļūdu, pasniedzot Cicpasam setbumbu. Džokovičam neizdevās spēli ievirzīt uz pretinieka "backhand", un Stefanoss jaudīgi uzsita no labās puses, noorganizējot Džokovičam autu.

3. setā vienīgais breiks notika ceturtajā geimā, kur Džokovičam radās 0:40 problēma. Viņš pirmo breikbumbu atspēlēja ar "dropšota" un apvedošā sitiena kombināciju, otrajā breikbumbā Cicipam liela kļūda, iesitot tīklā "smešu", taču viņš par to netika sodīts, jo Džokovičs pēdējo breikbumbu neatvairīja, pārāk spēcīgi uzsitot ar sitienu no labās puses, bumbiņai izlidojot autā.

Cicipass otro reizi uzvarēja četrkārtējo Šanhajas čempionu Džokoviču, pret kuru viņam ir 2-1 bilance. Stefanoss pārāks bija arī pagājušajā sezonā Toronto astotdaļfinālā ar 6:3, 6:7(5), 6:3, bet Džokovičs savu vienīgo uzvaru guva šogad Madrides finālā ar 6:3, 6:4. Kad Cicipass Džokoviču pagājušajā gadā uzvarēja Kanādā, serbs rangā bija 10. vietā, bet tagad pirmā numura pieveikšana Cicipam dod karjeras lielāko uzvaru.

Cicipass ar uzvaru pār Džokoviču būtu kvalificējies "ATP Finals", taču finālturnīrā iekļuva jau pirms došanās kortā, jo viņam kvalifikāciju nodrošināja cita "ATP Finals" debitanta Daniila Medvedeva (ATP 4.) uzvara pār Fabio Foņīni (ATP 12.) ar rezultātu 6:3, 7:6(4). Krievijas tenisists, kurš finālu sasniedzis pēdējos piecos turnīros, rīt pusfinālā tiksies ar Cicipasu, pret kuru viņam ir 4-0 bilance.

Aizstāvot tikai 180 no pērn Šanhajā iegūtajiem 1000 punktiem, Džokoviča pārsvars pār ATP ranga 2. vietā esošo Rafaelu Nadalu saruks līdz 320 punktiem. Spānis Džokoviču no 1. vietas gāzīs pēc Parīzes "Masters" turnīra, jo viņam tikai šogad nopelnīto punktu ieskaitē ir liels 1280 punktu pārsvars.

Zverevam ceturtā uzvara pār Federeru dod svarīgus punktus

Aleksandrs Zverevs 1. setā dominējoši servēja, Rodžeram Federeram nedodot breika iespējas, bet 2. seta sākumā nokļuva iedzinējos ar 0:2, kad šveicietis izmantoja Vācijas tenisista problēmas, spēlējot ar otro servi. Tiesa, Federers uzreiz breiku atdeva un pie 5:5 otro reizi tika nobreikots, kad Zverevs no aizsardzības pozīcijas ar apvedošo sitienu realizēja breikbumbu. Zverevs tūlīt nespēja izservēt maču, kad viņam bija trīskāršā mačbumba – 6:5, 40:0.

Saša zaudēja piecās izspēlēs pēc kārtas, turklāt šī neveiksmīgā sērija notika ar vienmēr trāpītu pirmo servi. Federers pirmo un trešo mačbumbu atspēlēja ar precīzu tenisu pie tīkla, bet otrās mačbumbas izspēlē Zverevam kļūda ar "volley" izpildījumu, bumbiņu trāpot tīklā. Zverevam vēl viens "volley" misēklis arī pie "vienādi" (gala līnijas auts), Federeram iegūstot breikbumbu un to realizējot ar pretiniekam neaizsniedzamu bumbiņu pēc "slaisa".

Federers taibreikā zaudēja minibreiku (5:3), bet vēlāk pie 5:6 ar "serve and volley" gājienu atspēlēja jau ceturto mačbumbu. Piektā mačbumba bija pie 6:7 uzņemšanā, kad Federers spēja atsist jaudīgu Zvereva otro servi un ar sekmīgu "slaisu" palīdzēja Sašam kļūdīties – "backhand" auts". Zverevam tūlīt neprecīzs uzbrukums arī ar "forehand", un Federers ieguva savu pirmo setbumbu, ieservējot varenu pirmo servi.

Zverevam daudzo iespēju neizmantošanu nožēlot nevajadzēja, jo viņš 3. setā bija krietni pārāks, kamēr Federers ļoti slikti spēlēja pie tīkla. Rodžers otrajā geimā trīs reizes iesita tīklā un vienā izspēlē zaudēja, tiekot apspēlēts ar apvedošo sitienu. Zverevs tūlīt bija vadībā ar 3:0. Federers ceturtajā geimā atspēlēja divas breikbumbas (15:40), vēl vienu atvairīja sestajā geimā. Kad Zverevs pie 5:3 otro reizi servēja par uzvaru, Federers uzvarēja pirmajā izspēlē, bet otrajā rupji kļūdījās, izsitot autā – 0:30 vietā rezultāts kļuva 15:15, un Zverevs viegli pielika punktu.

Zverevs oktobrī guva sezonas pirmo Top 10 uzvaru (1-4), Federeru uzvarot ceturto reizi (4-3). Šajā sāncensībā arvien darbojas "likums" – 1. seta uzvarētājs ir pārāks arī mačā. Pagājušā gada "ATP Finals" čempions Zverevs šodien ieguva vērtīgus 180 punktus, finālturnīra atlases rangā pakāpjoties uz 7. vietu.

Mateo Berretīni (ATP 13.) ar 7:6(8), 6:4 uzvarēja pagājušās nedēļas Pekinas ATP 500 turnīra čempionu Dominiku Tīmu (ATP 5.), ne reizi nezaudējot servers geimos. 1. setā breikbumbu nebija, bet Itālijas tenisists taibreikā ar servi atspēlēja vienu setbumbu, savukārt pats realizēja ceturto setbumbu, kad Tīmam neizdevās "backhand" sitiens, bumbiņu raidot autā.

Identiski notika mača vienīgais breiks, kad Tīms 2. seta septītajā geimā atvairīja divas breikbumbas, bet ar trešo galā netika, kļūdoties ar sitienu no kreisās puses. Berretīni pēdējā geimā pēc divām neizmantotām mačbumbām vajadzēja atspēlēt divas breikbumbas (abas atvairītas ar jaudīgu pirmo servi), punktu pieliekot ar trešo mačbumbu, kad neatvairāmi ar "forehand" uzsita pa kreiso līniju.

Abiem tenisistiem tas bija tikai otrais duelis. Tīms pagājušajā gadā ar 6:3, 6:7(5), 6:3, 6:2 uzvarēja "French Open" 3. kārtas cīņā, kad Berretīni rangā bija tikai 96. vietā. Itālijas sportists ar revanšu svinēja gada ceturto Top 10 uzvaru un, iespējams, drīz debitēs pirmajā desmitniekā. Viņš tur var nokļūt jau pēc šīs nedēļas, ja Šanhajā iekļūs finālā. Tikmēr pusfināla sasniegšana Berretīni ļāva atgriezties sezonas ranga 8. vietā.

"Race to London" 11. oktobrī

VietaTenisistsValstsPunkti
1.Rafaels NadalsSpānija9225
2.Novaks DžokovičsSerbija7945
3.Rodžers FederersŠveice5690
4.Daniils MedvedevsKrievija5235
5.Dominiks TīmsAustrija4525
6.Stefanoss CicipassGrieķija3730
7.Aleksandrs ZverevsVācija2615
8.Mateo BerretīniItālija2545
9.Roberto Bautista AgutsSpānija2485
10.Davids GofānsBeļģija2325
11.Fabio FoņīniItālija2235
12.Kei NišikoriJapāna2180
12.Gaels MonfīssFrancija2170

"Rolex Shanghai Masters", "ATP Masters 1000" turnīrs Šanhajā uz "hard" seguma

Ceturtdaļfinālu rezultāti

SpēleRezultāts
(6) Stefanos Tsitsipas – (1) Novak Djokovic3:6 7:5 6:3
(5) Alexander Zverev – (2) Roger Federer6:3 6:7(7) 6:3
(3) Daniil Medvedev – (10) Fabio Fognini6:3 7:6(4)
(11) Matteo Berrettini – (4) Dominic Thiem7:6(8) 6:4

  +5 [+] [-]

, 2019-10-11 15:31, pirms 5 gadiem
diezgan jautrs lasāmgabals - virsrakstā Cicipass, pašā rakstā Cicpass, Cicips... Valdiņam valodniecības dēmoni plosās, nevar izšķirties... 😅

     [+] [-]

, 2019-10-11 17:40, pirms 5 gadiem
Nu taču valodu eksperti 😀