Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Viljamsai pēdējais pārbaudījums Vimbldonā – bīstamā Mugurusa

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Viljamsai pēdējais pārbaudījums Vimbldonā – bīstamā Mugurusa
Serēna Viljamsa un Garbinje Mugurusa
Foto: AP/Scanpix

Šodien plkst. 16:00 notiks Vimbldonas sieviešu vienspēļu turnīra fināls. Pasaules pirmā rakete Serēna Viljamsa lūkos šajā turnīrā uzvarēt sesto reizi, kā arī izcīnīt ceturto "Grand Slam" titulu pēc kārtas. Tīkla otrajā pusē būs pirmoreiz tik līdz "Grand Slam" finālam tikusī Spānijas tenisiste Garbinje Mugurusa.

Viljamsa gandrīz atkal zaudēja 3. kārtā

Viljamsai turnīrā bijuši divi grūti mači. Pirmais bija ļoti, ļoti grūts, 3. kārtā izglābjoties no zaudējuma pret Hezeri Vatsoni. Britu tenisiste 3. setā bija vadībā ar 3:0, vēlāk pie rezultāta 5:4 servēja par uzvaru mačā un bija vien divu punktu attālumā no uzvaras. Viljamsa atrada veidu, kā izglābties.

Otrā grūtā spēle bija ceturtdaļfinālā pret Viktoriju Azarenku. Šoreiz Serēna nebija iedzinējos ar setu un breiku (kā tas pret Viku bija "French Open"), taču pusotru setu viņai gāja ļoti smagi, tomēr spējot salauzt Baltkrievijas pirmās raketes pretestību.

Mugurusa vienu setu zaudējusi trīs cīņās, taču ne reizi nav bijis iemesla panikai. Garbinje ik reizi pēdējā setā spējusi uzvarēt, jo viņai ir gana labs uzbrukums, kas grūtākajos mačos spēja tikt galā ar izteiktām aizsardzības tenisa spēlētājām.

Ja runājam par kortā pavadīto laiku, tad Viljamsa sešos mačos sakrājusi deviņas stundas un astoņas minūtes, bet Mugurusai ir 10:29 stundas.

Ceļš uz finālu

R.Viljamsas pretinieceRezultātsR.Mugurusas pretinieceRezultāts
1.Margarita Gasparjana6:4 6:11.Varvara Lepčenko6:4 6:1
2.Timeja Baboša6:4 6:12.Mirjana Lučiča-Baroni6:3 4:6 6:2
3.Hezere Vatsone6:2 4:6 7:53.Andželike Kerbere7:6(12) 1:6 6:2
4.Venusa Viljamsa6:4 6:34.Karolīna Vozņacki6:4 6:4
¼Viktorija Azarenka3:6 6:2 6:3¼Timeja Bačinskī7:5 6:3
½Marija Šarapova6:2 6:4½Agņeška Radvaņska6:2 3:6 6:3

Mugurusa ir Viljamsu uzveikusi "Grand Slam" turnīrā

Abas finālistes iepriekš tikušās trīs reizes, allaž sacenšoties "Grand Slam" turnīros. 2013. gadā Austrālijā Viljamsa uzvarēja ļoti viegli ar 6:2, 6:0. Pagājušajā gadā Parīzē Mugurusa amerikānieti sagrāva ar 6:2, 6:2, sagādājot Viljamsai lielāko zaudējumu "Grand Slam" turnīros! Jāuzsver, ka Viljamsa tajā mačā bija ļoti tālu no sava labākā tenisa, divos setos izceļoties ar 29 nepiespiestajām kļūdām, viņai toreiz bija tikai astoņas tīri uzvarētas izspēles.

Visbeidzot trešais mačs notika šogad Melburnā, kur Mugurusa pusotru setu dominēja, bet tādā tempā visu maču pret pasaules pirmo raketi izturēt nespēja un zaudēja ar rezultātu 6:2, 3:6, 2:6. Mugurusa toreiz cīņas pirmajā pusē labi izmantoja iespējas pie pretinieces otrās serves un arī bija izteikti labāka garajās izspēlēs.

Skaidrs, ka Venecuēlā dzimušajai Spānijas tenisistei ir ieroči, lai ne tikai pabiedētu, bet arī uzvarētu Viljamsu. Noteikti labākas iespējas nekā Šarapovai, kura jau 11 gadus nespēj pieveikt Viljamsu. Vai Mugurusa augsta līmeņa tenisu var nospēlēt visa mača garumā, turklāt "Grand Slam" finālā? Aizvakar pirmoreiz spēlējot "Grand Slam" pusfinālā, Garbinje nebija uztraukusies un sāka ļoti strauji, grāva Agņešku Radvaņsku, taču no 2. seta vidus zaudēja sešus geimus pēc kārtas, apliecinot savu nestabilitāti.

Pret Radvaņsku viņai bija iespēja pēc atelpas izdarīt nākamo uzbrukumu vilni, jo Mugurusas uzbrukums nospieda maigā tenisa spēlētāju Radvaņsku. Pret Viljamsu ar pašas spēli vien var nepietikt. Jau kārtējo reizi uzsvēršu šī turnīra nozīmi Viljamsai. Pieci vai seši Vimbldonas tituli – tam vairs nozīmes tik spilgtā karjerā. Serēna iet pēc kalendārā "Grand Slam". Viņa šogad uzvarējusi gan Melburnā, gan Parīzē. Panākums arī Vimbldonā ir nākamais mērķis, kura sasniegšanai motivācijas netrūkst.

Mugurusas panākuma atslēga teorētiski ir sekojoša: censties atvairīt Viljamsas lielisko servi un pēc iespējas vairāk pagarināt sitienu apmaiņu pēc serves. Tiesa, arī viņai patīk punktus pabeigt pēc iespējas ātrāk, taču mačā pret Viljamsu vērtīgāk ir censties piespiest Serēnu iesaistīties garākās izspēlēs. Garbinje spējusi atsist laukumā 80% pretinieču servju! Tas ir labāks rādītājs nekā Serēnai (71%). Cita lieta, ka Spānijas tenisiste pirmajās sešās cīņās ar tādu servi kā Viljamsai nesastapās. Viņai ir gan spēks, gan viss pārējais nepieciešamais, lai ar Viljamsu cīnītos sitienu apmaiņā no gala līnijas. Jau pieminēju šāgada "Australian Open" maču, kurā Mugurusa to pusotru setu darīja lieliski. Jo īsākas izspēles, jo Viljamsa jutīsies komfortablāk.

Mugurusa ir viena no retajām tenisistēm, kura nebaidās no Viljamsas. To apzinās abas finālistes. Garbinje runā tiešu valodu: "Serēna zina, ka varu viņu uzvarēt, es nebaidos. Nedomāju, ka Viljamsa ir pieradusi pie tādām situācijām. Tas ir svarīgi, jo redzam, ka arī Viljamsa var būt uztraukusies. Fināls būs manas tenisa karjeras labākā diena. Ja uzvarēšu, tā kļūs vēl lieliskāka.

Tas ir dīvaini. Astoņu gadu vecumā sapņoju par to [spēlēšanu "Grand Slam" finālā], tagad tas notiks. Esmu strādājusi, lai šeit nokļūtu. Viljamsa man bija kā iedvesma. Agrāk skatījos tenisu TV, Serēna spēlēja finālos un bija pirmā pasaulē. Tagad viņa arvien ir labākā un joprojām spēlē finālos. No viņas var daudz mācīties. Man sava spēle jāspēlē ne tikai pret Viljamsu, bet katrā mačā, jākoncentrējas. Es gribu uzvarēt finālā. Es ticu, ka to varu, jo spēlēju labi. Jā, tas būs grūtākais mačs, kāds vien var būt, taču man jātic."

Pēdējā reize, kad kādai tenisiste izdevās izcīnīt karjeras pirmo "Grand Slam" titulu, notika tieši Vimbldonā, kad pirms diviem gadiem Mariona Bartoli finālā sakāva Sabīni Liziki – 6:1, 6:4. Francijas tenisistei tas bija otrais "major" fināls, kamēr Liziki pirmais. Vācijas tenisiste, kurai pret Bartoli bija 3-1 bilance, finālā "sasala" un neko daudz nespēja izdarīt. Kāds būs Mugurusas liktenis pirmajā finālā? Ja spriežam pēc pusfināla, tad Sabīnes variantam nevajadzētu būt.

Lai cik labi noskaņotos un spēlētu Mugurusa, jāatceras, ka Viljamsa tik lielos mačos kā "Grand Slam" fināli nezaudē. Precizēšu – gandrīz nezaudē. Viņai finālos ir fantastiska 20-4 bilance. Serēna uzvarējusi pēdējos septiņus finālus. Četri zaudējumi bijuši divreiz pret māsu Venusu (2001. gadā "US Open" un 2008. gadā Vimbldonā) un vienreiz gan pret Mariju Šarapovu (2004. gadā Vimbldonā), gan Samantu Stousuru (2011. gadā "US Open"). Serēna šogad zaudējusi tikai vienu oficiālu maču, kas notika maijā Madridē pret Petru Kvitovu.

Viljamsa turpina cīņu par "Serena Slam"

Visa tenisa pasaule turpina runāt par diviem sasniegumiem, kas Viljamsai šogad var izdoties. Ja viņa uzvarēs šodienas finālā, viņa otro reizi karjerā būs izcīnījusi četrus "Grand Slam" titulus pēc kārtas. Šis sasniegums savulaik tika nodēvēts par "Serena Slam". Ja Viljamsa uzvarēs gan šodien, gan arī triumfēs "US Open", ranga līderei izdosies rets kalendārais "Grand Slam". Pēdējā tenisiste ar tādu izcilību bija Štefija Grāfa 1988. gadā.

Pati Viljamsa cenšas no šīm runām novirzīties: "Esmu uzvarējusi tik daudz "Grand Slam" turnīros, ka man nav nepieciešams vēl viens Vimbldonas tituls. Protams, zaudējuma gadījumā nebūšu laimīga. Tikt līdz 18 tituliem bija ļoti sarežģīti. Es biju izmisumā, lai piepildītu šo mērķi. Pēc tam vienkārši guvu baudu no spēlēšanas. Spēlēšana pret Mugurusu man nav viegla. Viņa man ir radījusi problēmas agrāk un nebaidās no manis."

Mugurusa ar tikšanu līdz finālam ir nodrošinājusi Top 10 debiju, ieņemot vismaz 9. vietu. Titula izcīnīšana ļaus ierindoties sestajā pozīcijā. Neatkarīgi no fināla iznākuma, Viljamsa vēl vairāk palielinās pārsvaru pār tuvākajām sekotājām. Viņa pērn Vimbldonā zaudēja 3. kārtā.

Mugursa šodien lūkos kļūt par tikai piekto tenisisti, kurai Viljamsu "Grand Slam" turnīros izdevies pieveikt vairāk par vienu reizi. Venusai ir piecas uzvaras, Dženiferai Kapriati un Žustīnei Enānai pa četrām bet Stousurai divas.

Savukārt Viljamsa uzvaras gadījumā kļūs par vecāko "Grand Slam" čempioni Atklātās ēras laikā. Rekords pieder Martinai Navratilovai, kura 1990. gadā Vimbldonā uzvarēja 33 gadu un 263 dienu vecumā. Viljamsa būtu par 26 dienām vecāka. Viņai jau pieder vecākās čempiones gods pārējos trīs "Grand Slam" turnīros. Minēju, ka Viljamsa šogad vienu maču ir zaudējusi, bet tas nenotika "Grand Slam" turnīrā. Šajā līmenī viņai 27 uzvaras pēc kārtas.

Finālistu turnīra statistikas salīdzinājums (IBM dati)

ViljamsaKategorijaMugurusa
68Eisi27
13Dubultkļūdas18
60%Pirmās serves %60%
78%Pirmās serves punkti71%
55%Otrās serves punkti44%
8Zaudēta serve14
27Pretinieču breikbumbas49
87%Uzvarētie serves geimi80%
71%Laukumā atsistās serves80%
37%Uzvarētie punkti uzņemšanā pret 1. servi39%
63%Uzvarētie punkti uzņemšanā pret 2. servi61%
25Breiki26
59Breikpunkti62
42%Realizācija42%
39%Uzvarētie geimi uzņemšanā38%
52Forehand tīri uzvarētās izspēles65
48Forehand nepiespiestās kļūdas63
54Backhand tīri uzvarētās izspēles50
37Backhand nepiespiestās kļūdas66
206Visas tīri uzvarās izspēles180
101Visas nepiespiestās kļūdas153
57/80Spēle pie tīkla98/145
51%Uzvarētie punkti uz gala līnijas48%
47Zaudētie geimi57
2Zaudētie seti3
9:08Laiks kortā10:29

     [+] [-]

, 2015-07-11 13:46, pirms 9 gadiem
jācer ka statistika kļūdās un Mugurusa vinnēs citādi mūžīgie čempioni sāk apnikt

     [+] [-]

, 2015-07-11 13:54, pirms 9 gadiem
Lai Mugurusa nes man naudiņu mājas