Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Šveices ģenerālprokuratūra izbeidz vienu no divām prāvām pret Blateru

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Šveices ģenerālprokuratūra izbeidz vienu no divām prāvām pret Blateru
Zeps Blaters. Foto: AP/Scanpix

Šveices ģenerālprokuratūra apstiprinājusi, ka tā izbeigs vienu no divām tiesas prāvām pret bijušo FIFA prezidentu Zepu Blateru.

Tiesas prāva bija saistīta ar 2010. un 2014. gada Pasaules kausa raidtiesību pārdošanu Karību salu teritorijām. Darījums tika noslēgts 2005. gadā, bet izmeklēšana sākās desmit gadus vēlāk, jo Šveices televīzija publicēja līgumu, kurā bija teikts, ka Karību Futbola savienība translācijas tiesības ieguvusi par tikai 600 tūkstošiem dolāru.

Tālāk tiesības pārdotas Jamaikā reģistrētai televīzijai, kā rezultātā savienība guvusi aptuveni 20 miljonus dolāru lielu peļņu. Savienību vadīja Džeks Vorners – bijušais FIFA viceprezidents, kurš korupcijas dēļ uz mūžu diskvalificēts no futbola. Savukārt Blateram tika piešķirta sešu gadu diskvalifikācija.

Pēc tam, kad Vorners bija spiests kaunā pamest FIFA, viņš apgalvoja, ka raidtiesības zem tirgus vērtības iegūtas, lai palīdzētu Blateram uzvarēt prezidenta vēlēšanās. Šveices ģenerālprokuratūra pauda, ka noslēgtais līgums bijis pret FIFA interesēm un ka Blaters rīkojies savtīgu ambīciju vadīts.

Otra tiesas prāva pret Blateru turpinās. Viņš 2011. gadā apstiprinājis maksājumu divu miljonu apmērā Mišelam Platinī, tā brīža FIFA viceprezidentam, kā nesankcionētu algu.

Paralēli Šveices ģenerālprokuratūrai izmeklēšanu turpina arī Amerikas Savienotās Valstis, kas nesen nāca klajā ar paziņojumu, ka Vorners saņēmis piecu miljonu lielu kukuli, lai palīdzētu Krievijai uzvarēt balsojumā par 2018. gada Pasaules kausa rīkošanas tiesībām. Vorners, kurš nāk no Trinidadas un Tobago, cīnās par to, lai netiktu izdots ASV.

Izmantotie resursi:
https://apnews.com/22e754c1ed7b0b61...