Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

ASV pirmo zeltu sagādā snovbordists Džerards

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

ASV pirmo zeltu sagādā snovbordists Džerards
Redmonds Džerards
Foto: EPA/Scanpix

Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs sadalīts pirmais medaļu kompleks snovobrdā. Slopstaila disciplīnā vīriešiem par olimpisko čempionu, līdzīgi kā pirms četriem gadiem Sočos, kļuva ASV sportists - šoreiz tādā godā Redmonds Džerards.

Pirms četriem gadiem Sočos triumfēja Seidžs Kotsenburgs no ASV, finālā labākajā mēģinājumā 93.50 punktus. Šajās olimpiskajās spēlēs viņš nestartēja, atstājot olimpiskā čempiona vietu vakantu. Par to nu varēja cīnīties Soču ziemas olimpisko spēļu vicečempions Stāle Sandbehs no Norvēģijas un bronzas ieguvējs Marks Makmoris no Kanādas. Tāpat nopietnu konkurenci bija gatavi sastādīt Maksens Paro no Kanādas, kurš Sočos palika piektais. Žēl, ka traumas dēļ šīm sacensībām neizdevās kvalificēties Latvijas snovbordistam Tomam Petrusevičam.

Sacensības sākās ar kvalifikāciju. Pirmajā grupā labāko rezultātu uzstādīja norvēģis Markus Klīvlends, tiekot pie 83.71 punkta, bet 80 punktu robežu šajā grupā pārsniedza vairs tikai Karlos Garsija no Jaunzēlandes. Kopumā no grupas finālam kvalificējās seši labākie sportisti. Otrajā grupā nopietni sevi parādīja favorīti Paro un Makmoris, kuri izcēlās ar diviem stabiliem mēģinājumiem, iegūstot labākajā no tiem attiecīgi 87.36 un 86.83 punktus.

No 12 finālam kvalificējušajiem sportistiem uz starta neizgāja norvēģis Mons Roislands, cīņu turpinot 11. Pirmajā no trīs fināla mēģinājumiem nevienam no sportistiem pilnībā neizdevās realizēt savas ieceres. Labāko rezultātu uzrādīja Karlos Garsija no Jaunzēlandes, tiekot pie 78.60 punktiem. Viņam sekoja Markus Klīvlends no Norvēģijas un kanādietis Marks Makmoris.

Pēc otrā mēģinājuma Makmorisam izdevās pārņemt vadību, ar cienījamu rezultātu, kas varēja dot arī medaļu šeit Phjončhanā, bet Sočos ar to būtu krietni par maz - 85.20 punkti. Par sevi atgādināja norvēģis Stāle Sandbehs, arī pārsniedzot 80 punktu slieksni, bet trešo vietu saglabāja Garsija. Slopstaila disciplīnas specifika ir tajā, ka jebkurš varēja parādīt savu labāko sniegumu trešajā mēģinājumā un pilnībā sajaukt kārtis finālā.

Trešajā mēģinājumā jau trases sākumā savas cerības samazināja Garsija, vēl pirms pirmā lēciena pieļaujot kļūdu, paliekot ar pirmajā mēģinājumā iegūto rezultātu. Ar to beigās pietika vien piektajai vietai. Līdzīgi nostartēja arī norvēģis Markus Klīvlends, paliekot sestais. Tikai retajam pēdējais mēģinājums izvērtās sekmīgs, jo lielākā daļa pēc otrā vai trešā lēciena piedzīvoja kritienu. To skaitā bija Stāle Sanbehs, kurš palika līderos ar 81.01 punktu.

Par pārsteigumu finālā parūpējās Redmonds Džerards, kurš kvalifikācijā labākajā mēģinājumā sasniedza 82.55 punktus, bet finālā neko nespēja parādīt līdz pat pēdējam mēģinājumam. Tajā viņš lieliski izpildīja savu programmu un ar sarežģītiem lēcieniem garantēja sev 87.16 punktus. Nu atbildēt vajadzēja kanādiešiem. Marks Makmoris aizvadīja sliktāko no trīs fināla mēģinājumiem, tobrīd ieņemot otro vietu, bet beigās paliekot jau Sočos ieņemtajā bronzas pozīcijā. Pēdējais startēja čempiona titulu alkstošais Maks Paro. Arī viņam bija ļoti laba kombinācija, bet līdz Sočos sasniegtajam rezultātam, kas dotu uzvaru Phjončhanā viņš neaizsniedzās. Godam nopelnītie 86 punkti ļāva izcīnīt sudraba medaļu, bet Redmonds Džerards kļuva par pirmo olimpisko čempionu no ASV šajās olimpiskajās spēlēs, kā arī izcīnīja savai valstij pirmo medaļu kā tādu.

Snovbords, slopstails vīriešiem, fināls

V.SportistsValstsRezultāts
1.R. DžerardsASV87.16
2.M. ParoKanāda86.00
3.M. MakmorisKanāda85.20
4.S. SandbehsNorvēģija81.01
5.K. GarsijaJaunzēlande78.60
6.M. KlīvlendsNorvēģija77.76
7.T. NikolsonsKanāda76.41
8.T. BergrēmsNorvēģija75.80

Finālā piedalījās 11 sportisti

Snovborda programma olimpiskajās spēlēs Phjončhanā

DatumsSākumsDisciplīnaČempions/-e
11.02.3:00Slopstails vīriešiemR. Džerards (ASV)
12.023:00Slopstails sievietēm
13.023:00Rampa sievietēm
14.023:30Rampa vīriešiem
15.024:00Snovborda kross vīriešiem
16.023:00Snovborda kross sievietēm
23.022:30Big Air sievietēm
24.023:00Bir Air vīriešiem
24.025:00Paralēlais slaloms sievietēm
24.025:15Paralēlais slaloms vīriešiem