Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Pasaules kauss klubiem sācies ar Japānas čempionu uzvaru

Andrejs Siliņš

Pasaules kauss klubiem sācies ar Japānas čempionu uzvaru
"Sanfrecce" svinības pēc pirmo vārtu guvuma
Foto: AP/Scanpix

Japānas pilsētā Jokohamā aizvadīta pirmā FIFA Pasaules kausa klubiem spēle - kvalifikācijas mačā Japānas čempione Hirošimas "Sanfrecce" ar rezultātu 2:0 apspēlēja Okeānijas Čempionu līgas čempioni "Auckland City", iekļūstot ceturtdaļfinālā.

FIFA Pasaules kauss klubiem norisinās kopš 2000. gada, bet kopš 2005. gada tam ir formāts, kādā tiek spēlēts arī šobrīd. Turnīram kvalificējušās septiņas komandas: UEFA Čempionu līgas uzvarētāja "Barcelona" (Spānija), "Copa Libertadores" ieguvēja "River Plate" (Argentīna), Āzijas Čempionu līgas uzvarētāja "Evergrande Taobao" (Ķīna), Āfrikas Čempionu līgas uzvarētāja "TP Mazembe" (Kongo), Ziemeļamerikas un Centrālamerikas Čempionu līgas uzvarētāja "America" (Meksika), Okeānijas Čempionu līgas uzvarētāja "Auckland City" (Jaunzēlande) un Japānas čempione Hirošimas "Sanfrecce" kā turnīra organizētāja.

Mājinieki sāka turnīru ar kvalifikācijas spēli, kurā lietainos laika apstākļos tikās ar jaunzēlandiešiem. Jau devītajā minūtē "Sanfrecce" izvirzījās vadībā un kopumā mačā bija krietni pārāki par jaunzēlandiešiem. Otrā puslaika vidū, 70. minūtē sestdien Japānas čempiontitulu izcīnījusī "Sanfrecce" guva vēl vienus vārtus, svinot uzvaru spēlē ar rezultātu 2:0.

Ceturtdaļfinālā "Sanfrecce" tiksies ar Kongo un visas Āfrikas labāko komandu "TP Mazembe", mačs norisināsies 13. decembrī Osakā. Tai pašā dienā turpat Osakā notiks arī otrs ceturtdaļfināls, kurā "America" tiksies ar "Evergrande Taobao". Pirmā pāra uzvarētāja pusfinālā 16. decembrī tiksies ar "River Plate", bet dienu vēlāk otrā ceturtdaļfināla veiksminiece spēlēs pret "Barcelona".

Fināls un mačs par trešo vietu paredzēti 20. decembrī.

Pagājušogad par kausa ieguvēju kļuva Madrides "Real", kas finālā ar 2:0 apspēlēja argentīniešu "San Lorenzo".

"Auckland City" par septīto vietu saņems naudas balvu pusmiljona dolāru apmērā. Sestās vietas ieguvējai tiks miljons un tā līdz pat trešajai vietai pa pusmiljonam pieaugs balvas apmērs. Savukārt čempione saņems piecus miljonus, bet otrai finālistei tiks četri miljoni dolāru.

"Barcelona" un brazīliešu "Corinthians" kausu ieguvušas divreiz, bet pa reizei triumfējušas "Internacional" (Brazīlija), Madrides "Real" (Spānija), Minhenes "Bayern" (Vācija), Milānas "Inter" (Itālija), "Manchester United" (Anglija), "AC Milan" (Itālija) un "Sao Paulo" (Brazīlija).

Finālos spēlējušas 19 dažādas komandas, bet "Barcelona" ir vienīgā, kas finālu pametusi gan kā uzvarētāja (2009, 2011), gan kā zaudētāja (2006). Eiropas klubi triumfējuši septiņas reizes, bet Dienvidamerikas - pārējās četras.

Izmantotie resursi:
Fédération Internationale de Football...