Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Pertija asi kritizē U21 izlases trenerus par "Skonto" spēlētāju sabojāšanu

Agris Suveizda

Pertija asi kritizē U21 izlases trenerus par "Skonto" spēlētāju sabojāšanu
Tamazs Pertija
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

SMScredit.lv Virslīgas futbola kluba Rīgas "Skonto" galvenais treneris Tamazs Pertija intervijā kluba mājaslapā asi kritizēja Latvijas U21 izlases treneru štābu par to, ka Ņikita Bērenfelds un Ņikita Ivanovs komandā atgriezušies daudz sliktākā stāvoklī nekā devās uz izlases nometni.

Svētdien būs pirmā spēle pēc pauzes, kura ir saistīta ar izlašu spēlēm, “Skonto” tiksies izbraukumā ar “Spartaku”. Cik gatavi ir tie spēlētāji, kuri nebija izsaukti uz izlasēm?
Šajā pauzē mēs turpinājām daudz strādāt, trenējāmies divas reizes dienā, jo mūsu uzdevums nav gatavoties kādai konkrētai spēlei, bet lai futbolisti ir trenēti un saņem noteikto slodzes daudzumu. Tas īpaši ir svarīgi jaunajiem futbolistiem, jo tomēr mūsu klimats neļauj trenēties visus 12 mēnešus gadā svaigā gaisā, tāpēc mēs maksimāli izmantojam šādus laika apstākļus, kuri mums ļauj to darīt. Mūsu mērķis ir sagatavot spēlētājus izlasēm, un mēs lepojamies, kad mūsu futbolistus izsauc kādā no izlasēm. Tāpēc mēs vienmēr ļoti daudz strādājam, un dažreiz tādēļ mums nākas spēlēt uz neliela noguruma fona, bet mēs tiekam ar to galā. To pierāda arī mūsu spēlētāju izsaukumi uz dažādām izlasēm – četri tika izsaukti nacionālajā izlasē, trīs U-21 izlasē, viens U-19, vēl divi vēl jaunākās vecumu grupu izlasēs. Fakts, ka ap 10-12 cilvēkiem tiek izsaukti izlasēs, liecina par to, ka mēs ļoti daudz strādājam.

Kādā stāvoklī ir atgriezušies spēlētāji no izlasēm?
Esmu sarūgtināts, jo mēs sagatavojam katru futbolistu, mēs viņus iedvesmojam, ka pats galvenais ir, lai viņi tiktu izlasēs, un nav svarīgi kurā – nacionālajā, U-21, U-19 vai kādā citā. Mēs maksimāli cenšamies, lai viņi ir labā formā, tiek uz izlasi un atgriežas no tās vismaz tajā pašā stāvoklī, kādā mēs viņus palaidām uz to izlasi. Runa ir konkrēti par U-21 izlasi, par Bērenfeldu un Ivanovu, jo viņi netika vispār pie spēles laika. Sanāk viņi astoņu dienu laikā gatavojās divām spēlēm un izlaida abas spēles, tātad viņiem nebija tās slodzes, tātad mēs mēnesi vai pat divus gatavojam spēlētājus, un viņi astoņu dienu laikā tiek izsisti no ierindas, lūk, tas mani visvairāk apbēdina. Īpaši nepatika situācija ar Ivanovu, viņš netika pat pieteikumā uz spēli, man varēja piezvanīt kāds no Latvijas U-21 izlases trenera korpusa un pateikt, ka puisis netiks pieteikumā un ka viņš mierīgi var atgriezties kluba rīcībā un trenēties ar jums, lai nezaudētu tās pāris dienas.

Diemžēl man neviens nepiezvanīja, un sanāk, ka futbolists nav tonusā, viņam nebija pietiekami daudz slodzes, un šodien treniņā es ieraudzīju izjauktus futbolistus, kuriem, dodoties uz izlasi, pilnīgi dega acis. Ļoti apbēdināja viņu pašreizējais stāvoklis, un es saprotu, ka spēlētāji, kurus mēs gatavojam izlasēm, zaudē savu formu. Es redzēju, cik labā garastāvoklī atgriezās spēlētāji no nacionālās izlases, pat tie, kuri netika pie spēles laika – Jermolajevs un Kozlovs. Viņi atgriezās labā tonusā, labā noskaņojumā, viņi sajūta to atmosfēru, lūk, tas mani priecē. Protams, arī Karašausks un Višņakovs emocionāli kļuva stiprāki, labāki, jo viņi spēlēja augstā līmenī. Bet, kas attiecas uz U-21 izlasi, es ļoti nopietni domāšu par to, vai vispār laist tādus spēlētājus kā Bērenfelds un Ivanovs uz turieni, ja viņi tur nav vajadzīgi.

Man nav vajadzīga kaut kāda laipnība kā “Skonto” trenerim, ka manus spēlētājus it kā aicina uz izlasi. Bērenfelds un Ivanovs spēlē Virslīgā, bet tur sastāvā tiek tādi spēlētāji, kuri pat netiek Virslīgas spēļu pieteikumos un pārsvarā spēlē tikai dublieru čempionātā. Tas viss ir U-21 izlases galvenā trenera kompetencē, kuru laist laukumā, kuru nē, bet es nepieļaušu, īpaši tādā līmenī kā U-21 izlase, lai ar maniem futbolistiem šādi izrīkojas – izsauc uz izlasi, pēc tam atstāj viņus ārpus pieteikuma un man pat par to nepaziņo, lai spēlētājs var atgriezties kluba rīcībā un iesaistīties treniņa procesā. Mēs strādājam katru dienu, lai spēlētāji ir gatavi iziet laukumā, un šīs astoņas dienas pilnībā izsita viņus no ierindas.

Mēs adekvāti uzsveram visu situāciju, tā ir galvenā trenera kompetencē, ja mēs runājam par pieteikumiem un sastāviem. Esmu pārliecināts un varu droši apgalvot, ka tie “skontieši”, kuri dodas uz kādu no izlasēm, ir ļoti labi sagatavoti, es atbildu par šiem vārdiem un par viņu fizisko stāvokli. Es nekādā gadījumā negribu iejaukties izlašu treneru darbā, negribu viņiem teikt, kam un kā ir jāspēlē. Bet šādas situācijas kā ar Ivanovu, ka viņu neiekļauj pieteikumā un nepalaiž viņu atpakaļ klubā, es vairs negribu pieļaut. Ir jābūt šādai sistēmai – spēlētāju izsauc uz izlasi, bet treneris uzskata, ka viņš netiek pieteikumā un viņi atrodas Latvijā, tad viņiem ir jāpaziņo to klubam, kurš jau iekļaus spēlētāju savā treniņu procesā.

Tas ir pats galvenais, ko gribēju pateikt. Nav runa par to, kāpēc Ivanovs vai Bērenfelds nespēlēja, bet gan par profesionālu attieksmi. Jo mums ir jāsagatavo spēlētājs, bet atpakaļ no izlases saņemam netrenētus futbolistus, un mums ir jānodarbojas ar šo spēlētāju formas atjaunošanu gan psiholoģiski, gan fiziski un jāatgriež viņi ierindā. Bet, kas attiecas uz nacionālo izlasi, tad puiši atgriezās iedvesmoti, viņi alkst pēc spēlēm, viņi ir sajutuši, ka spēj vienlīdzīgi spēlēt pret turkiem un čehiem. Un šeit jo biežāk viņi tiks izsaukti uz izlasi, jo pārliecinošāk un emocionāli iedvesmotāki viņi būs. Bet ar U-21 trenera korpusa darbību esmu ļoti vīlies.

Šonedēļ visā Latvijā norisinās vairāki desmiti pasākumi “Futbola dienas” ietvaros. Kā jūs vērtējat šo akciju?
Ļoti pozitīvi. Šāda veida akcijām ir jābūt visu laiku. Ne tikai man futbols ir ļoti svarīgs, daudziem cilvēkiem Latvijā tas ir ne tikai hobijs. Tāpēc ir jātaisa biežāk šādi pasākum, kuros piedalītos gan jaunie futbolisti, gan pieredzējušie, futbols no tā tikai vinnēs. Ir ļoti svarīgi, lai piesaistītie bērni trenējas pie profesionāliem treneriem, vispār visiem, kuri grib nodarboties ar futbolu un nodarbojas ar to, ir jābūt profesionālā trenera rīcībā. Ja mums būs katrā vecuma grupā profesionāls treneris, tad Latvijas futbols strauji augs. Jau tagad Latvijas nacionālā izlase parāda to, ka mums ir ļoti perspektīvi futbolisti, viņi spēj vienlīdzīgi spēlēt pret turkiem, pret čehiem, kas pierāda, ka mums nav nemaz tik zems futbola līmenis. Mūsu izlasē nav Ardas Turana, Sneidera utt., bet mums ir perspektīvi puiši. Bet, kas attiecas uz amatieriem – es vienmēr atbalstu tos, kuriem patīk futbols. Pilsētas čempionāts, rajona čempionāts, amatieru turnīri un pasākumi – es vienmēr to atbalstu. Es pats esmu gatavs piedalīties šādos pasākumos, un mani futbolisti ir gatavi to darīt, jo ir jāpopularizē futbols.

Izmantotie resursi:
Official Skonto FC Website

 +16 [+] [-]

, 2015-09-10 13:45, pirms 9 gadiem
Pasūtījuma raksts!!!
Varēja uzrakstīt vienā teikumā, ka Pertija ir neapmierināts, ka 2 viņa spēlētāji netika iekļauti sastāvā u21 un attiecīgi nesaņēma CV ierakstus par dalību izlases spēlēs!
Kas par sviestu, ka viņi atgriezās sliktākā kondīcijā nekā tika paņemti izlasē! Morāli varbūt, bet fiziski taču viņi tāpat saņēma treniņu! Un tas ir tikai normāli, ka uz izlasi izsauc vairāk futbolistus, nevis 11-14, kas tiks laukumā!
Tad jau var cept rakstus par BK Valmieru, ka viņu spēlētāji trenējās, bet nespēlē basīša izlasē, ka Liepājas FK un Ventspils spēlētāji netika laukumā izlasē! Kam tas ir vajadzīgs!!!
Slēpts komentārs: asta

  +5 [+] [-]

, 2015-09-10 13:49, pirms 9 gadiem
Ne vārda par Čačiašvili?

     [+] [-]

, 2015-09-10 13:56, pirms 9 gadiem
Traks viņš i!

 +13 [+] [-]

, 2015-09-10 13:56, pirms 9 gadiem
Pertija jau ne pirmo reizi kritizē U-21 trenerus. Aizpagājušajā ziemā uz izlasi negribēja uz izlasi laist Gutkovski. Tur ir kautkas personīgs.
Slēpts komentārs: Anonymous187

  +6 [+] [-]

, 2015-09-10 14:04, pirms 9 gadiem
Kazakevičs taču viņus no treniņiem neizslēdza; ja patiešām zaudējuši formu, par 90% tā ir spēlētāju pašu vaina. Ja par konkrētajiem futbolistiem: Ivanova pozīcijā taču spēlēja cits skontietis -- Gutkovskis, kādas tur Pertijam var būt pretenzijas?! Savukārt aizsardzības kreisajā malā priekšroka tika dota Endijam Šlampem, kurš šogad arī Virslīgā spēlējis nedaudz vairāk nekā Bērenfelds; turklāt U21 izlase šoreiz tika veidota galvenokārt no Daugavpils un Liepājas blokiem, kas nodrošināja labāku savstarpējo sapratni.

  -1 [+] [-]

, 2015-09-10 14:06, pirms 9 gadiem
Nu taču dodiet Pertijam iespēju vadīt U-21 izlasi! Viņš parādīs kā vajag!

 +22 [+] [-]

, 2015-09-10 14:12, pirms 9 gadiem
Problēma ir tāda, ka U-21 izlasē viss notiek latviski - paklausieties kaut-vai spēļu laikā VISI norādījumi no malas no Kazakeviča puses tiek izkliegti TIKAI skaidrā latviešu valodā un esmu pārliecināts, ka tas pats arī notiek treniņu procesā... Esmu diezgan drošs, ka vienīgā problēma tur tieši ir tajā, jo tāds Bērenfelds cik es atceros no pagājušā gada viktorinas pat vienkāršus jautājumus latviešu valodā nespēja saprast un noteikti tas pats ir arī Ivanova gadījumā - tad nu šie urļiki atgriezās Skonto rindās un smilkstēja aprobežotā Pertijas piedurknē, ka tur viss notikās valsts valodā, bet mēs neko nesapratām un negribam vairs tur atgriezties... Tāda lūk tur ir tā "problēma"!!
Slēpts komentārs: Brolin
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2015-09-10 15:10, pirms 9 gadiem
golsss rakstīja: Domaaju Pertija labaak vadiitu U-21, nekaa Kazakeviccss.
Nedomāju ka tur sanāktu kaut kas īpaši labāks....Pertija ir treneris kam vajag strādāt un darboties ar spēlētājiem visas sezonas garumā tādējādi viņš daudz piemērotāks trenēt klubus nevis izlases...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-09-10 15:53, pirms 9 gadiem
Skalošanas aparāts pilnā jaudā ieslēgts. Nākotne nav gaiša Tamaz! Vari necensties!

  +1 [+] [-]

, 2015-09-10 16:20, pirms 9 gadiem
Jā, acīmredzot tur tas suns patiešām arī ir aprakts: Tamazs pats pretendē uz U21 izlases trenera vietu. Taču, kā jau kolēģis rakstīja, Tamazs sevi ir labi parādijis kā kluba treneris, spēlētēju audzinātājs, turpretim, kā viņam veiktos izlasē, to nevar prognozēt.
Un vēl -- izlases trenerim nepieciešama solīdāka uzvedība, labākas manieres.

     [+] [-]

, 2015-09-10 16:20, pirms 9 gadiem
Piebilde Lido komentāram: diemžēl ne visi Kazakeviča kunga padomi no laukuma malas skanēja latviski... To es personiski skaidri dzirdēju spēlē ar Čehiju. Tas ir skumji, jo U-21 visi puiki ne tikai saprot latviski, bet arī runā bez problēmām... Par Pertijas kunga komentāriem: cerams, ka paši pieminētie puiši domā savādāk, jo saņemt pat tikai izsaukumu uz izlasi jau ir liels gods! Daudzi par to var tikai sapņot...

     [+] [-]

, 2015-09-10 16:30, pirms 9 gadiem
es-sportists rakstīja: Piebilde Lido komentāram: diemžēl ne visi Kazakeviča kunga padomi no laukuma malas skanēja latviski... To es personiski skaidri dzirdēju spēlē ar Čehiju. Tas ir skumji, jo U-21 visi puiki ne tikai saprot latviski, bet arī runā bez problēmām...
Viņš krieviski runāja savulaik pat ar Karašausku, kurš ir gājis latviešu skolā. Viņš laikam to dara, lai labāku saiti izveidotu ar spēlētāju, neiznu

  +4 [+] [-]

, 2015-09-10 17:23, pirms 9 gadiem
Pertija pats sev bruģē ceļu uz U 21 izlasi jūt ka ar Skonto drīz būs cauri pat sava stadiona vairs nebūs bet varbūt ''mahinators'' Vilerušs ir gatavs nopirkt ''Arkādiju''?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Bekālija
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-09-11 07:06, pirms 9 gadiem
Domāju,ka gan Skonto,gan Pertija neļaus mums garlaikoties līdz sezonas beigām.