Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

D`Antoni: "Atstāju "Knicks", kad Entonijs ieteica komandai izvēlēties viņu vai mani"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

D`Antoni: "Atstāju "Knicks", kad Entonijs ieteica komandai izvēlēties viņu vai mani"
Maiks D`Antoni, Džeremijs Lins un Karmelo Entonijs 2012. gada 20. februārī Ņujorkā
Foto: AP/Scanpix

Ņujorkas "Knicks" galvenais treneris Maiks D`Antoni 2012. gadā nolēma atstāt basketbola klubu brīdī, kad Karmelo Entonijs ieteica komandai izvēlēties starp viņu un treneri, pirmdien, 9. maijā, vēstīja ESPN.

“Iegāju iekšā un izstājos,” piecus gadus vēlāk atcerējās D`Antoni. “Nesaki “izstājos,”” vīru pārtrauca sieva Lorela. “Ienīstu šo vārdu. Tu atkāpies no amata. Tu aizgāji projām. Aizgāji pēc abpusējas vienošanās.”

"Es izstājos," atkārtoja D`Antoni un sāka jokot. "Un, ja tas neies cauri šeit (Hjūstonā – Sportacentrs.com), vienkārši aiziešu projām. Tā es vienmēr daru. Man ir devīze. Kad pūlis tevi dzen ārā no pilsētās, tu uzvedies, it kā atrastos parādes priekšgalā."

Tagad D`Antoni atrodas parādes priekšgalā. Pērn noslēdzis četru gadu līgumu ar Hjūstonas “Rockets” par 16 miljoniem ASV dolāru, viņš pirmajā sezonā spējis aizvest Teksasas komandu līdz Rietumu konferences pusfinālam.

“Viņš ir trenējis Ņujorkā un Losandželosā – divos lielākajos (NBA) tirgos – un Fīniksā, Hjūstonā un Denverā,” turpina Lorela. “Viņš ir trenējis divos Olimpiskajos ciklos (2008. gadā D`Antoni, būdams Maika Kžiževska palīgs, izcīnīja zelta medaļu Pekinas spēlēs – Sportacentrs.com). Viņš ir piedalījies Visu zvaigžņu spēlē. Viņš bija gada labākais treneris. Par ko viņš sūdzas?”

“Es nesūdzos,” atbild D`Antoni, paceļot galvu no krustvārdu mīklas risināšanas. “Es nesūdzos. Zinu, kas es esmu: basketbola Forests Gamps (atsauce uz 1994. gada iznākušo Roberta Zemeka filmu “Forests Gamps”).

Laulātie draugi mēdz strīdēties par gandrīz jebko. Viens no šādiem strīdiem kļuva par iemeslu tam, kāpēc 2016. gada maijā D`Antoni šķīrās no slavenajām ūsām. Stūrgalvīgais Maiks bija pārliecināts, kā pareizi jāizrunā "Rockets" vārds, taču Lorela domāja savādāk. Abi noslēdza derības – treneris zaudēja un atvadījās no ūsām.

D`Antoni ieviesa spēles stilu, kura tagad uzskata par “Golden State Warriors” firmas zīmi. Tas nozīmēja ierobežot spēli ar muguru pret grozu un viens-pret-vienu, kā arī uzlabot bumbas kustību – otrie, trešie un ceturtie numuri tika mudināti biežāk mainīties, turklāt treneris pieprasīja mest vairāk tālmetienu.

D`Antoni “izkliedē-dalies-met” sistēmu (spread-share-shoot) pirmo reizi izmantoja 1996. gadā Itālijā, kad veica Trevīzo “Benetton” galvenā trenera pienākumus. Komanda pēc 6-0 starta piedzīvoja sešas neveiksmes pēc kārtas un tad treneris ieviesa jauno sistēmu. “Benetton” uzvarēja 19 no nākamās 21 spēles, savukārt D`Antoni drīzumā pārcēlās uz NBA.

Dekādi vēlāk D`Antoni guva panākumus ar Fīniksas “Suns”, četras sezonas pēc kārtas (2004-2008) uzvarot vismaz 54 spēlēs. Vēlāk viņš trenēja "Knicks" un "Lakers", taču viņam bija grūti vadīt komandas, kurās dominēja tādas superzvaigznes kā Karmelo Entonijs un Kobe Braients – spēlētāji, kuri nepakļāvās D`Antoni izlolotajai sistēmai.

Trenerim neizdevās pilnībā plūkt sava darba augļus, taču stafeti pārņēma kādreizējais “Suns” ģenerālmenedžeris Stīvs Kers (Steve Kerr). Libānā dzimušais speciālists 2015. gadā izteicās, ka “Warriors” čempionu komanda pabeidza D`Antoni iesākto.

Trenera pirmais darbs Hjūstonā bija pateikt komandas īpašniekiem, ka viņš pārcels (Džeimsu) Hārdenu no otrā uz pirmo numuru. “Viņi īsti nezināja, kā tas var izdoties, taču viņi juta, ka var.” Nākamais lēmums bija piezvanīt Hārdenam un pateikt, ka treneris vēlas viņu pārveidot par Stīvu Nešu (D`Antoni saspēles vadītājs Fīniksā).

Hārdena sezona – viņš ieņēma pirmo vietu NBA rezultatīvajās piespēlēs un otro vietu punktu gūšanā – apliecināja D`Antoni lēmuma pareizību. Nepieejamais spēlētājs tagad zvana vai raksta īsziņas trenerim pēc vairākuma spēļu. D`Antoni ciena tādus vīrus kā Hārdens: izcilus spēlētājus, kuri ir gatavi atdot daļu no sevis kopēja labuma vārdā.

Izmantotie resursi:
Houston Rockets coach Mike D'Antoni is having...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2017-05-10 19:07, pirms 7 gadiem
"D`Antoni ciena tādus vīrus kā Hārdens: izcilus spēlētājus, kuri ir gatavi atdot daļu no sevis kopēja labuma vārdā."

Karamelei to nesaprast vai vnk neintresē uzvarēt.

  +5 [+] [-]

, 2017-05-10 20:39, pirms 7 gadiem
Virsraksts - D`Antoni: "Atstāju "Knicks", kad Entonijs ieteica komandai izvēlēties viņu vai mani"

Rakstā pilnībā neviena atsauce uz šo teikumu. Neviena.

     [+] [-]

, 2017-05-10 21:52, pirms 7 gadiem
Hārdens ir lielākais strītbolists kāds redzēts. NBA kļuvis par strītbolistu un trīņu puļīšanas līgu.

Slavināt viņu var, taču nedrīkst aizmirst par to, cik lielu kļūdu skaits viņam ir vidēji sezonā 5-6 kļūdas spēlē

     [+] [-]

, 2017-05-10 23:21, pirms 7 gadiem
Laikā, kad Spurs cīnās par konferences finālu, slavināt pretinieku treneri? Kaut arī jauks cilvēks šķiet.

     [+] [-]

, 2017-05-11 02:59, pirms 7 gadiem
zaxx rakstīja: Hārdens ir lielākais strītbolists kāds redzēts. NBA kļuvis par strītbolistu un trīņu puļīšanas līgu.

Slavināt viņu var, taču nedrīkst aizmirst par to, cik lielu kļūdu skaits viņam ir vidēji sezonā 5-6 kļūdas spēlē
Tas vēl būtu piedodams. Lielākā problēma ir aizsardzība,kuras vispār nav. Pie Popoviča domāju,ka vinjs laukuma netiktu ar tādu spēli. Tāpēc arī nedabus vinjs mvp, ja nemainis savu stilu

     [+] [-]

, 2017-05-11 08:44, pirms 7 gadiem
nedomāju, ka vispār ir baigi daudz spēlētāju, treneru, staffa, kas gribētu būt vienā komandā ar karameli. Tāpēc arī mūsu Kristaps visādus LA Clippers mētā pa twitteriem , jo pa diviem gadiem pats ir sapratis ko nozīmē būt vienā komandā ar aroganto karameli

     [+] [-]

, 2017-05-11 14:12, pirms 7 gadiem
PēterisP rakstīja: nedomāju, ka vispār ir baigi daudz spēlētāju, treneru, staffa, kas gribētu būt vienā komandā ar karameli. Tāpēc arī mūsu Kristaps visādus LA Clippers mētā pa twitteriem , jo pa diviem gadiem pats ir sapratis ko nozīmē būt vienā komandā ar aroganto karameli
KP uz Bostonu Clippers ar labs variants