Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

FIBA Starpkontinentālajā kausā Teodosičs pret argentīniešiem, Tenerife pret G līgas čempioniem

Andrejs Siliņš

FIBA Starpkontinentālajā kausā Teodosičs pret argentīniešiem, Tenerife pret G līgas čempioniem
Foto: Zumapress.com / Scanpix

No 7. līdz 9. februārim Tenerifē norisināsies FIBA Starpkontinentālais kauss basketbolā, kurā spēlēs pagājušās sezonas Čempionu līgas čempione Boloņas "Virtus", Amerikas līgas čempione "San Lorenzo", Nacionālās basketbola asociācijas Attīstības līgas čempione Riograndes "Valley Vipers" un mājiniece "Iberostar Tenerife".

Starpkontinentālais kauss tika radīts pirms 55 gadiem kā ekvivalents Pasaules kausa izcīņai klubiem un, lai arī sākotnēji norisinājās katru gadu, pēc pirmajiem sešiem turnīriem sākās pauzes un tika mainīti izspēles formāti. 2013. gadā FIBA atjaunoja turnīru, kas nebija noticis kopš 1996. gada. Tiesa, 2018. gadā turnīrs netika rīkots, taču šogad atkal, otro gadu pēc kārtas tas notiks.

No 7. līdz 9. februārim Tenerifē pulcēsies četras vienības, no kurām divas bijušas labākās FIBA organizētajos turnīros pagājušajā sezonā - Boloņas "Virtus" uzvarēja FIBA Čempionu līgā, bet argentīniešu "San Lorenzo" bija labākā FIBA Amerikas līgā. Tiesa, šosezon "Virtus", ko pārstāv tādi vīri kā Serbijas izlases aizsargi Stefans Markovičs un Milošs Teodosičs, piedalās ULEB organizētajā Eiropas kausa izcīņā, kur ir viena no favorītēm uz titulu un nav slēpusi vēlmi atgriezties Eirolīgā, kam ir atklāts konflikts ar FIBA.

Šoreiz gan "Virtus" izvēlējušies piedalīties turnīrā un arī FIBA nav likusi šķēršļus, galu galā Boloņas klubs nokomplektējis varenu sastāvu, ar ko iespējams labāk pārdot turnīru līdzjutējiem. Tikmēr Eirolīgas čempioni minētā konflikta dēļ uzaicinājumu piedalīties nesaņem jau vairākus gadus.

"Virtus" pusfinālā spēlēs tieši pret "San Lorenzo", kas ir arī Argentīnas čempionvienība un turnīrā startēs otro gadu pēc kārtas. Tikmēr otrā pusfinālā mājinieki "Tenerife", kas ir 2017. gada Čempionu līgas čempioni un togad uzvarēja Starpkontinentālajā kausā, tiksies ar NBA Attīstības līgas čempioni "Valley Vipers", kas ir Hjūstonas "Rockets" fārmklubs.

Pēdējie desmit FIBA Starpkontinentālie kausi

GadsUzvarētājaFināliste3. vieta4. vieta
1985Barcelona (SPA)Monte Libano (BRA)Cibona (YUG)San Andres (ARG)
1986Žalgiris (PSRS)Ferro Carril Oeste (ARG)Ciboina (YUG)Corinthians (BRA)
1987Olimpia Milano (ITA)Barcelona (SPA)Cibona (YUG)Maccabi Tel Aviv (ISR)
1996Panathinaikos (GRE)Olimpia (ARG)
2013Olympiacos (GRE)Pinheiros Sky (BRA)
2014Flamengo (BRA)Maccabi Tel Aviv (ISR)
2015Real Madrid (SPA)Bauru (BRA)
2016Guaros de Lara (VEN)Fraport Skyliners (GER)
2017Tenerife (SPA)Guaros de Lara (VEN)
2019AEK (GRE)Flamengo (BRA)San Lorenzo (ARG)Austin Spurs (NBA G līga)