Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Ģenētisku slimību piedzīvojušais Ostins atgriežas basketbolā

Emils Ozerinskis

Ģenētisku slimību piedzīvojušais Ostins atgriežas basketbolā
Ādams Silvers un Aizeja Ostins 2014. gada NBA draftā
Foto: Getty Images

2014. gada NBA draftā savu sapni par spēlēšanu pasaules spēcīgākajā līgā gatavojās piepildīt Beiloras universitātes centra spēlētājs Aizeja Ostins, tomēr jaunā basketbolista cerības sagrāva skarba diagnoze - Marfāna sindroms. Divus ar pusi gadus vēlāk Ostins gatavojas uzsākt savu profesionālo karjeru, pievienojoties Serbijas komandai FMP.

2014. gada vasarā pirms ikgadējā NBA darafta basketbola sabiedrību satrieca Aizejas Ostina sirdi plosošais stāsts. Tobrīd 20 gadus vecais centra spēlētājs pēc diviem Beiloras universitātē pavadītiem gadiem, kuros vidēji Ostins guva 12,1 punktu, izcīnīja 6,9 atlēkušās bumbas un bloķēja 2,4 pretinieku metienus, gatavojās pievienoties pasaules spēcīgākajai līgai. Ostinam tika paredzēta vieta pirmā raunda beigās, kas nozīmētu garantētu līgumu ar NBA komandu.

Ostinam piedaloties NBA drafta nometnē Čikāgā, kur tika veikti spēlētāja fiziskie mērījumi un pārbaudīts veselības stāvoklis, ārsti konstatēja ģenētisko slimību - Marfāna sindroms. Slimība skar saistaudus, kas satur kopā visas organisma šūnas, orgānus un audus. Ostinam tika konstatēti vairāki traucējumi sirdī, asinsvados, kaulos, locītavās un acīs. Tieši slimības dēļ Ostins 16 gadu vecumā zaudēja redzi labajā acī, slēpjot šo faktu no plašākas publikas, lai neietekmētu savas izredzes tikt draftētam.

Diagnoze nozīmēja jaunā basketbolista profesionālā sportista karjeras beigas. Kā labas gribas žestu NBA komisārs Ādams Silvers drafta naktī nosauca Aizeju Ostinu kā NBA izvēli, ļaujot basketbolistam kāpt uz drafta skatuves un aizkustinot daudzos basketbola līdzjutējus, kuri vēroja tradicionālo jauno spēlētāju izvēles ceremoniju.

Aizvadītā gada decembrī, pēc izmeklējumu veikšanas, ārsti devuši zaļo gaismu, lai 23 gadus vecais Aizeja Ostins atsāktu nodarboties ar sportu. Iespēju uzsākt profesionālo karjeru 216 cm garais basketbolists atradis Eiropā, janvārī parakstot līgumu ar Serbijas komandu FMP. Belgradas komanda spēlē Adrijas līgā, kur ar 5 uzvarām un 11 zaudējumiem ieņem desmito vietu turnīra tabulā.

"Viņa situācija ir unikāla. Ir daudz nezināmā, vienlaikus tā ir lieliska iespēja. Aizejam teica, ka viņš nekad vairs nespēlēs, tādēļ viņš ir sajūsmā par iespēju atgriezties laukumā. Viņam joprojām ir talants, to viņš nav zaudējis, tā pat kā mīlestību pret spēli. Esmu ļoti priecīgs par viņu. Debesis ir viņa spēju limits un Belgrada ir īstā vieta kur Aizejam atgūt spēles garšu," stāsta Ostina aģents Dvons Kliftons.

2014. gada draftā tika izvēlēti tādi šobrīd pazīstami spēlētāji kā Endrū Viginss, Džabarī Pārkers, Džoels Embīds un daudzi citi, kas spēlē nozīmīgas lomas savās komandā. Tomēr nenoliedzami Aizeja Ostina stāsts bija viens no tiem, kas palicis atmiņā daudziem basketbola līdzjutējiem.

Izmantotie resursi:
NBA | FOX Sports
NBA - National Basketball Association Teams,...

     [+] [-]

, 2017-01-10 16:53, pirms 7 gadiem
Kur VEFs bija, kāpēc līgumu nepiedāvāja, diezvai viņš daudz prasija!

  +1 [+] [-]

, 2017-01-10 16:58, pirms 7 gadiem
Tiešām tas bij aizkustinošs stāsts par šo džeku!
Forši, ka var atsākt spēlēt basīti. Lai veselība turas un viss izdodas!

     [+] [-]

, 2017-01-10 17:43, pirms 7 gadiem
Tā tak ir mēnesi veca ziņa.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-01-11 00:54, pirms 7 gadiem
lai veicaas!!!!