Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

FIFA, FIBA un IIHF ar lēmumiem Krievijas sakarā nesteigsies

Rolands Eliņš

FIFA, FIBA un IIHF ar lēmumiem Krievijas sakarā nesteigsies
Renē Fāzels. Foto: TASS/Scanpix

Pasaules Antidopinga aģentūras piespriestā diskvalifikācija Krievijai radījusi pamatīgus jautājumus pasaules vadošajās sporta organizācijās, kuras pagaidām izvairījušās no konkrētu lēmumu paziņošanas.

WADA izpildkomiteja vienbalsīgi nolēma diskvalificēt Krieviju no starptautiskās aprites uz četriem gadiem, liedzot tai dalību olimpiskajās un paralimpiskajās spēlēs, kā arī pasaules čempionātos. WADA pārstāvis Džonatans Teilors preses konferencē norādīja, ka diskvalifikācija attiecas uz turnīriem, kuros tiek noskaidrots pasaules čempions, taču atzina, ka, visticamāk, katra starptautiskā sporta federācija pati izvērtēs, kā rīkoties saskaņā ar WADA lēmumu, taču Teilors apstiprināja, ka WADA nepieļaus tās pārraudzībā esošajās sacensībās Krievijas izlašu dalību ar tās karogu un nosaukumu.

Starptautiskā futbola federācija (FIFA) izplatīja paziņojumu, ka vērsusies pie WADA pēc papildu skaidrojumiem par to, ko īsti nozīmē tās lēmums un kā tas attiecas uz futbola turnīriem. FIFA pagaidām nav oficiāli apstiprinājusi, ka 2022. gada Pasaules kausa finālturnīrā neļaus Krievijai startēt ar savu izlasi (ja Krievija tur vispār tiks). Taču atlases turnīrā Krievijas izlase varēs startēt ierastajos apstākļos, jo tas neesot turnīrs, kurā tiek noskaidrots pasaules čempions

Tikmēr IIHF prezidents Renē Fāzels Krievijas ziņu aģentūrai TASS norādījis, ka šobrīd vēl netaisās pieņemt konkrētus lēmumus: "Mēs iestājamies par cīņu pret dopingu, taču esam pret to, ka tiek sodīti nevainīgi sportisti, un Krievija hokejā ar dopingu nebija problēmu. Tagad mēs gaidīsim Sporta arbitrāžas tiesas lēmumu. Iespējams, tas prasīs pāris mēnešus. Pēc tam arī sapratīsim, ko varam darīt un ko nē."

Krievijas medijs "R-Sport" ar atsauci uz avotiem IIHF iekšienē ziņo par hokeja federācijas noskaņojumu, ka Krievijā ieplānotos starptautiskos turnīros nav paredzēts atcelt. Krievijai paredzēts uzņemt 2021. gada PČ sievietēm un 2023. gada PČ vīriešiem. "Mainīt šo turnīru vietu ir tehniski neiespējami. Tie notiks Krievijā, kā jau plānots. Bet par Krievijas dalību 2022. gada olimpiskajās spēlēs - tas jau būs SOK kompetencē. Šobrīd visi gaidām sīkākas detaļas par WADA lēmumu un sankcijām," "R-Sport" citē anonīmu avotu IIHF vadībā.

Oficiālā paziņojumā līdzīgu nostāju apliecināja arī FIBA, norādot, ka ir informēta par WADA lēmumu, taču konkrētas darbības veiks tikai tad, kad būs iepazinusies ar visiem lietas apstākļiem un sagaidījusi pārējo procesu beigas.

Liels sporta notikums, kas nonācis zem jautājuma zīmes, ir arī F1 posms Sočos. Sacensību organizatori Krievijā uzskata, ka šis posms nav uzskatāms par pasaules čempionātu, tādēļ WADA sankcijas uz to nekādā veidā neattiecas. Šim viedoklim oficiālā paziņojumā piekrita arī Krievijas automobiļu federācija, taču federācija arī atzina, ka teorētiski iespējami sarežģījumi Krievijas autosportistu pieteikšanā PČ posmiem dažādos motoru sporta veidos. Tāpat šī federācija atzīst, ka WADA sankcijas teorētiski varētu piespiest F1 vadību mainīt līgumu par posma rīkošanu Sočos, par ko parakstīts līgums līdz 2025. gadam.

Tikmēr Krievijas sporta ministrs Pāvels Kolobkovs savas valsts medijiem norādījis, ka neuzskata, ka WADA lēmums attiektos arī uz pasaules čempionātiem: "Šajā WADA lēmumā ir punkti, kuri daudziem juristiem un arī man personīgi liekas pretrunā ar SOK hartu." Kolobkovs arī ieturēja nostāju, ka Krievija, izmeklējot iekšējos dopinga skandālus, visu paveikusi pareizi un ka arī viņš pats neko savā rīcībā nemainītu. Viņš preses konferencē arī pauda pārliecību, ka WADA piespriestais sods ir nesamērīgs un pārspīlēts.

Savukārt WADA izmeklēšanas komitejas priekšsēdētājs Ginters Jungers apliecinājis, ka no Krievijas puses sniegtie dati bijuši safabricēti: "Šeit nav runas par ticību vai ko tamlīdzīgu, bet gan par faktiem, kas iegūti izmeklēšanas rezultātā. Tas ir tāpat kā DNS analīze. Ja kaut kas ir ticis izdzēsts, tad ir redzams, ka kaut kas ir izdzēsts. Ja kaut kas ticis izmainīts, arī tas ir novērojams. Kurš to darīja un kāpēc - tie jau bija nākamie jautājumi. No Krievijas puses tika sniegtas liecības, ka tās bija cilvēciskas kļūdas vai datorsistēmas neprecizitātes. Mums savukārt ir pierādījumi, ka kāds ir iegājis sistēmā un veicis konkrētas manipulācijas ar datiem."

Izmantotie resursi:
https://en.as.com/en/2019/12/09/foo...
https://www.championat.com/hockey/n...
https://www.championat.com/auto/new...
https://rsport.ria.ru/20191209/1562...

  +3 [+] [-]

, 2019-12-09 21:34, pirms 4 gadiem
Sports ir korupcija in 21st century

  +3 [+] [-]

, 2019-12-09 21:36, pirms 4 gadiem
Protams, ka nesteigsies. Krievijas naudai ir liels pievilkšanas spēks, grūti no tās atteikties.

     [+] [-]

, 2019-12-09 21:37, pirms 4 gadiem
lupatas

     [+] [-]

, 2019-12-09 21:54, pirms 4 gadiem
Krievijas vietā uz OS kvali basī jāliek Latvija

     [+] [-]

, 2019-12-09 22:02, pirms 4 gadiem
Nekāds baigais pārsteigums nav,tās federācijas ar Krievu naudu ir sen nopirktas, tāpēc arī nesteidzas, par zobārstu viss skaidrs, Infantīno dabūja ordeni no Putina, viņi visi ir mīkstie, vienīgā sakarīgā federācija ir vieglatlētikas, kas tos krāpniekus pirmā diskvalificēja pirmā

  +2 [+] [-]

, 2019-12-09 22:06, pirms 4 gadiem
Var kāds normāli paskaidrot? Ko tas nozīmē? Pa lielam nekas man liekas tipa nav tik karoga un himnas

     [+] [-]

, 2019-12-09 22:07, pirms 4 gadiem
MachimoI rakstīja: Krievijas vietā uz OS kvali basī jāliek Latvija
Būs OAR? Jeb te kas nopietnāks briest?

     [+] [-]

, 2019-12-09 22:15, pirms 4 gadiem
zaipis rakstīja: Var kāds normāli paskaidrot? Ko tas nozīmē? Pa lielam nekas man liekas tipa nav tik karoga un himnas
Startēt varēs tikai tie, kuri varēs pierādīt, ka viņi nav bijuši tajos visos nomanipulētajos sarakstos, ievērojuši visus noteikumus utt. un tikai tad drīkstēs startēt zem neitrālā karoga. Īsāk sakot, tas, manuprāt, ir ļoti sarežģīts process, tāpēc var teikt, ka krievi būs diskvalificēti.

Tiesa, diskvalifikācijas izsludina nevis WADA, bet federācijas un, vismaz teorētiski, tās var novilcināt laiku vai, ja ļoti grib, atteikties no WADA hartas un izstāties no olimpiskās saimes (tas ir, ja ļoti, ļoti gribēs krievus redzēt un paši krievi būs samaksājuši).

  +1 [+] [-]

, 2019-12-09 22:30, pirms 4 gadiem
Diez vai kādas nopietnas diskvalifikācijas būs, tāpat kā ZiemasOS, bez himnas un karoga

     [+] [-]

, 2019-12-10 10:07, pirms 4 gadiem
Cūku nauda vairs nerullē..dzīvniekus ārā no sporta

  -1 [+] [-]

, 2019-12-10 11:13, pirms 4 gadiem
karlsons13 rakstīja: Nekāds baigais pārsteigums nav,tās federācijas ar Krievu naudu ir sen nopirktas, tāpēc arī nesteidzas, par zobārstu viss skaidrs, Infantīno dabūja ordeni no Putina, viņi visi ir mīkstie, vienīgā sakarīgā federācija ir vieglatlētikas, kas tos krāpniekus pirmā diskvalificēja pirmā
Kaadi veel miikstie? Ir jaabuut peedeejam dalbajobam, lai Krieviju no Hokeja izpedereetu
Tas buutu smags trieciens VISAI Hokeja pasaulei, arii Z-Ameeriku ieskaitot Populaaros tajaa krastaa
U-20 un PK arii bez Krievijas riikos, tas tak ir par traku Kanaadas Kauss jau pashos pirmsaakumos tika veidots Kanaadas PRO un Sarkanaas Mashiinas derbijam, citu meerkiu nebija, un tagad she tev... taa nebuus!

     [+] [-]

, 2019-12-10 11:21, pirms 4 gadiem
Fullback rakstīja: Startēt varēs tikai tie, kuri varēs pierādīt, ka viņi nav bijuši tajos visos nomanipulētajos sarakstos, ievērojuši visus noteikumus utt. un tikai tad drīkstēs startēt zem neitrālā karoga. Īsāk sakot, tas, manuprāt, ir ļoti sarežģīts process, tāpēc var teikt, ka krievi būs diskvalificēti.

Tiesa, diskvalifikācijas izsludina nevis WADA, bet federācijas un, vismaz teorētiski, tās var novilcināt laiku vai, ja ļoti grib, atteikties no WADA hartas un izstāties no olimpiskās saimes (tas ir, ja ļoti, ļoti gribēs krievus redzēt un paši krievi būs samaksājuši).
Ko noziimee pieraadiiit? Kur tad ir nevainiiguma prezumpcija? Pieraadiit vajag tam, KURSH izvirza apsuudziibu, nevis, otraadi, PRET KURU, taada ir vispaarpiementa tiesiska norma

     [+] [-]

, 2019-12-10 16:16, pirms 4 gadiem
Hokeja zobārsts jau ir riktīgs zutis. Naudiņa nesmird.