Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

PSG veic iekšējo izmeklēšanu par etnisko kritēriju izmantošanu skautu ziņojumos

Rolands Eliņš

PSG veic iekšējo izmeklēšanu par etnisko kritēriju izmantošanu skautu ziņojumos
PSG spēlētāji treniņā. Foto: Reuters/Scanpix

Turpinot nopludināto futbola materiālu jeb „Football Leaks” publiskošanu, Francijas medijs „Mediapart” vēsta, ka Parīzes „Saint-Germain” no 2013. līdz 2018. gadam savu jauno spēlētāju atlasē kā kritēriju izmantoja futbolistu etnisko atlasi, priekšroku dodot etniskajiem Francijas spēlētājiem. Komentējot šo, PSG apstiprināja, ka kluba skautu daļas vadītājs patiešām ir izmantojis etniskos kritērijus, taču tā bijusi viņa personīga iniciatīva, par kuru PSG sākusi iekšējo izmeklēšanu.

„Mediapart” publikācijā norādīts, ka PSG skauti vairāku gadu garumā savos ziņojumos par Francijas spēlētājiem iekļāva atsevišķas ailītu par spēlētāja etnisko izcelsmi. Tajā tika atzīmēts, vai jaunajam spēlētājam ir Francijas, Āfrikas, Karību vai Magrebu jeb Ziemeļāfrikas izcelsme.

„Mediapart” norāda uz atsevišķiem piemēriem, kuros šī informācija izmantot, pamatojot vai nepamatojot spēlētāja iekļaušanu PSG akadēmijā. Kā piemērs tiek minēts tobrīd U13 vecuma grupas pussargs Jans Gobo, kuru pēc gada savā akadēmijā pieņēma „Rennes”. Publikācijā citēts PSG vietējās skautu daļas vadītājs Marks Vesterlops, kurš 2014. gadā sapulcē izteicies, ka „Parīzē ir pārāk daudz indiešu un āfrikāņu”. Vesterlops sapulcē arī esot teicis, ka „žēl meklēt tāda profila spēlētājus, kādi jau ir Parīzē”, kā arī norādījis, ka tāda politika ir saskaņā kluba vadības vēlmēm.

„Mediapart” ziņo, ka par Vesterlopa nostāju šogad vasarā ticis informēts kluba direktors Žans Klods Blāns, kurš viņu esot izsaucis uz tikšanos, tāpat tiek minēts, ka arī bijušais skautu daļas vadītājs Olivjē Letangs esot kluba sarunās minējis līdzīgus argumentus kā Vesterlops. Pats Letangs gan to noliedz.

Savukārt PSG nenoliedz, ka patiešām nesen atklājusi savu skautu ziņojumos etniskās izcelsmes uzskatīšanu par kritēriju. PSG paziņojumā norādīts, ka kluba vadība neesot bijusi informēta par šādu praksi un uzsākusi iekšējo izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kurš un kā atbildīgs par tādas ieviešanu. PSG toties uzskata, ka publicētie Vesterlopa komentāri nav apstiprināmi un pārbaudāmi, taču to saturu klubs nosoda. Klubs arī paziņojis, ka jau ilgus gadus cīnās pret rasismu futbolā un turpinās to darīt, kā arī jau veiktas attiecīgās izmaiņas kluba skautu politikā.

Jāpiemin, ka Francijas likums par personu datu, kas tieši vai netieši atklāj personas rasi vai etnisko izcelsmi, kolekcionēšanu un apstrādāšanu nosauc par kriminālpārkāpumu, par kuru paredzēts cietumsods līdz pieciem gadiem un 300 tūkstošu eiro liela soda nauda.

Izmantotie resursi:
Paris Saint-Germain investigating youth...

  -1 [+] [-]

, 2018-11-09 13:23, pirms 5 gadiem
spēlētāji ,kas nākuši no Āfrikas nekad nevar īsti zināt cik patiesībā viņi ir veci , jo dati reti ,kad ir pareizi norādīti

     [+] [-]

, 2018-11-09 13:29, pirms 5 gadiem
Nav neviena vilka foto.

     [+] [-]

, 2018-11-09 13:30, pirms 5 gadiem
Es vel saprastu, ka ja tas būtu lielajā komandā, bet akadēmijā? Lielie klubi tak pelna nopērkot potenciālu labu pusaudzi kuru visticamāk vēlāk smuki pārdod.

  -1 [+] [-]

, 2018-11-09 16:10, pirms 5 gadiem
Problēma patiešām vārdos neaprakstāma... Francijas futbola klubs dod priekšroku spēlētājiem no Francijas!?!!!!!

     [+] [-]

, 2018-11-10 00:17, pirms 5 gadiem
Tu esi stulbs vai tikai izrādi savu stulbumu?

Ja būtu lasījis rakstu tad zinātu, ka iet runa par Francijas pilsoņiem nevis vnk ārzemniekiem.

Vari saderēt, ka tu būtu viens no galvenajiem brēcējiem, ja Latvijā kāds klubs neņemtu jauniešu komandā spēlētājus kuru tautība nav latviešu!
Un zini tie Francijas spēlētāji kuri nav etniskie franči, bet pārstāv šo valsti zin franču valodu un ir lojāli Francijai.

Tikmēr krievi LV futbolā kā zināms ir ļoti nosacīti. Ar TU uz latviešu valodu un nacionālajos jautājumos.

Tā kā nokaunies pretīgais rasist! Tādus jāiznīdē no zemes virsmas!