Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

LOV galvenā ārste: "IAAF pasaules čempionātā piedāvāja norīt kapsulu"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

LOV galvenā ārste: "IAAF pasaules čempionātā piedāvāja norīt kapsulu"
LOV galvenā ārste Līga Cīrule. Foto: Romāns Kokšarovs. F64

Latvijas Olimpiskās vienības galvenā ārste Līga Cīrule sarunā ar mūsu vieglatlētikas savienību atklāj, ka ir daudz pozitīvu dopinga testu, taču LOV atlēti jau "izdresēti" - klausa un visu saskaņo.

Šajā organizācijā Cīrule strādā jau 17 gadus - no Soltleiksitijas ziemas olimpiskajām spēlēm. Kopš tā laika olimpiskās vienības iespēju izaugsme ir ievērojama. Vēl būtu labi, ja blakus LOV atrastos sporta bāze.

Saistībā ar aizliegtajām vielām ir atšķirīga situācija olimpiskās vienības sportistiem un atlētiem, kas nav šīs organizācijas paspārnē. "LOV sportisti paši nelieto nekādus medikamentus un uztura bagātinātājus. Viss tiek pilnībās saskaņots. Viņi tiešām ir jau tā izdresēti, ka uzreiz zvana un prasa, vai kaut kādas citas zāles var lietot," atklāj Līga Cīrule. "Bet kopumā Latvijas sportā ir ļoti daudz pozitīvu testu. Par mildronātu runā daudzus gadus, taču vienalga nepārtraukti kāds ir noķerts ar mildronātu. Nezinu, man šķiet, ka tā ir arī kaut kāda negribēšana."

Dohā aizvadītajā pasaules čempionātā vieglatlētikas vadība pārsteidza ar dīvainu kapsulu soļotājiem un maratonistiem. "IAAF pirmoreiz piedāvāja norīt kapsulu, kurā ir mikročips un sava atmiņa. Slodzes laikā tā mēra tavu temperatūru. Kad tu beidz sacensības, tad ar speciālu aparātu nolasa informāciju no šīs kapsulas - un tad var redzēt, kāda bija temperatūra, ko var salikt ar savu dzeršanas un dzesēšanas režīmu. Tā var sekot līdzi un uz nākamajām sacensībām jau plānot, kā labāk darīt, lai pazeminātu šo temperatūru. Ja temperatūra ir virs 40 grādiem, tad tas ir ļoti bīstami dzīvībai - iet bojā smadzeņu šūnas. To kapsulu piedāvāja visiem, kuri gribēja, bet mūsu sportisti diemžēl negribēja, jo bija jāierodas trīs stundas pirms starta, lai to varētu izdarīt. Pirms starta viņi negribēja tik ilgi sēdēt tajā karstumā. Rezultāti būs pēc divām nedēļām, tad mēs varēsim saprast, kā ir gājis citiem sportistiem," stāsta LOV galvenā ārste.

Cīrule atklāj, ka Kataras galvaspilsētā notikušajā pasaules čempionātā Latvijas vieglatlētiem praktiski nebija problēmu ar veselību, tikai mikrotraumas. "Ņemot vērā apstākļus, kad šeit ārā bija ļoti karsts un telpās ļoti auksts, neviens, man liekas, pat iesnas nedabūja." Šis temperatūru kontrasts noteikti ietekmēja rezultātus, uzskata mūsu ārste.

.

Izmantotie resursi:
Latvijas Vieglatlētikas savienība

  +4 [+] [-]

, 2019-10-09 18:25, pirms 4 gadiem
beigtu reiz muldēt par to mildronatu. Jeņķi izdomāja, kā izrēķināties ar krievu sportistiem un, pie reizes, velk aŗī pārējos līdzi! Mildronats nav nekāds dopings!

  +1 [+] [-]

, 2019-10-09 18:55, pirms 4 gadiem
igor_amelka_1951703601711192 rakstīja: beigtu reiz muldēt par to mildronatu. Jeņķi izdomāja, kā izrēķināties ar krievu sportistiem un, pie reizes, velk aŗī pārējos līdzi! Mildronats nav nekāds dopings!
Tieši tā. Ja manam 16 gadīgajam dēlam veiktu dopinga proves, būtu 3.14. Jo ģimenes daktere silti ieteica mildronātu, kam alternatīvas īsti neesot.

     [+] [-]

, 2019-10-09 18:55, pirms 4 gadiem
es arī nerītu tādu kapsulu!

     [+] [-]

, 2019-10-09 18:56, pirms 4 gadiem
ja nu tajā kapsulā ir mildronāta atliekas?