Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

"Sēdēt" NBA burbuļa tribīnēs - virtuālā fana sajūtas un pieredze

Rolands Eliņš

"Sēdēt" NBA burbuļa tribīnēs - virtuālā fana sajūtas un pieredze
Foto: EPA/Scanpix

Nacionālajā basketbola asociācijā šī sezona tiek pabeigta Disneja pasaules kompleksā Orlando, kur basketbola zālē ir tikai nepieciešamais personāls, kamēr līdzjutēji laukuma malā atrodas virtuāli, proti, ar projicētiem attēliem. Vietu skaits ir ierobežots, taču šo rindu autoram sadarbībā ar NBA oficiālo sadarbības partneri reģionā „OlyBet” radās iespēja virtuālajā klātienē vērot vienu maču.

NBA virtuālo fanu projekts ir viena no lietām, kas ir specifiski izveidota tieši burbuļa spēļu vajadzībā. Katrā spēlē ir pieejamas 300 virtuālā fana vietas, kas, protams, ir daudzas reizes mazāk nekā ierastais NBA spēļu apmeklējums, un biļetes uz šīm vietām netiek izliktas pārdošanā, bet gan izdalītas ielūgumu veidā, kā arī līdzjutējiem ir iespēja tām pieteikties personīgi.

Daži ielūgumi ar „OlyBet” starpniecību nonāca arī Latvijā, ieskaitot šo rindu autoru. Ielūgumā bija vēstīts, ka „NBA piedāvās iespēju vērot spēli pavisam jaunā veidā”. Tika solīts, ka virtuālajiem faniem tiks sniegta īpaša spēļu izjušanas pieredze, kā arī, ka būs iespēja „sasist rokas” ar citiem tribīnēs esošajiem virtuālajiem faniem un likt spēlētājiem sajust sniegto atbalstu no laukuma malas.

Naktī uz svētdienu virtuālie fani tika aicināti pieslēgties „Celtics” un „Raptors” spēlei vismaz stundu pirms tās sākuma (lai nodrošinātos par to, ka netraucēs tehniskas problēmas). Taču gaidīt pieslēgumu sanāca gandrīz līdz spēles sākumam, un visai ātri kļuva skaidrs, ka NBA šajos pāris mēnešos, kad bija skaidrs par šāda projekta ieviešanu, nav paspējusi radīt brīnumus un ka tiek piedāvāts vienkārši ātrumā sagatavots un basketbolam pielāgots risinājums.

NBA nav savas īpašas platformas virtuālajiem līdzjutējiem, tās vietā tiek izmantots gluži vienkārši „Microsoft Teams”. Līdzjutēji no vienas tribīņu sekcijas pieslēdzas konferences zvanam, kur sagaida NBA cilvēks un pāris minūtēs izskaidro, kur un jāspiež „Teams” programmā. Attiecīgi tiek izveidota virtuālā telpa, kurā attēli no līdzjutēju kamerām tiek projicēti blakus un nogādāti uz lielajiem ekrāniem NBA burbuļa laukuma malā.

Spēles laikā joprojām ir aktīvs konferences zvans un iespējams sarunāties ar citiem līdzjutējiem, taču šīs skaņas līdz spēles laukumam nenonāk. Pēc NBA relīzē minētā bija radies iespaids, ka būs sagatavotas iespējas interaktīvai virtuālā fana pieredzei, piemēram, piespiežot pogu „atbalstīt” vai „radīt troksni” vai „ūjināt”, iespējams vēl kaut kas cits. Taču praksē nav pieejams nekas no tā.

Datora ekrānā paralēli „tribīņu” attēlam parādās arī spēles tiešraides attēls, kas izveidots gluži vienkārši kā viena konferences zvana dalībnieka video. Attiecīgi arī izriet visas iespējamās problēmas ar signāla stabilitāti. Spēles tiešraides video arī nav nekādā veidā unikāls, piemēram, sagatavots ar skatu no malas, iekļaujot tikai spēles skaņas vai jebkādā citādā veidā pielāgots virtuālajiem faniem. Tas ir tas pats spēles tiešraides video, kas pieejams televīzijas ekrānā un „League Pass”.

„Principā jau galvenā priekšrocība būt virtuālajam līdzjutējam ir iespēja pašam sevi redzēt NBA laukuma malā tiešraides laikā,” viedoklī dalījās podkāsta „Sauna” veidotājs Rihards Zeilis, kuram arī bija iespēja vērot minēto „Celtics”-”Raptors” spēli virtuālā fana lomā. „Jautājums tikai, cik nu kuram tas ir svarīgi. Man pašam signāls no spēles video bija ļoti vājš, tāpēc sanāca tā, ka spēli skatījos pa televizoru, NBA virtuālā fana tiešraidi atstājot fonā. Skaidrs, ka nav vienkārši vai pat vispār nav iespējams tik īsā laikā izveidot pašiem savu platformu, taču tāpat bija neliels pārsteigums, ka notiek pieslēgšanās vienkārši „Microsoft Teams” konferences zvanam.”

Zeilis piekrita, ka pašreizējā formātā NBA pelnīt ar virtuālā līdzjutēja biļešu pārdošanu īsti pelnīt nevar. Taču sagaidāms, ka, ja nu patiešām arī nākamās sezonas sākumā līgai nāksies iztikt bez līdzjutējiem tribīnēs Covid-19 pandēmijas dēļ, tad arī būs sagatavots jau specifiski pielāgots virtuālā līdzjutēju projekts.

  +2 [+] [-]

, 2020-09-09 15:18, pirms 4 gadiem
Tas, ka projekts virtuālais fans vismaz šobrīd ir sū...s skaidrs bija arī bez šāda raksta. Un autors varbūt varēja pārlasīt to ko uzskricelējis kaut gan no Sportacentra jau tas laikam par daudz prasīts.
-kur un kas jāspiež
-pa televizoru (rusicims) - televizorā
-pašreizējā formātā NBA pelnīt ar virtuālā līdzjutēja biļešu pārdošanu īsti pelnīt nevar.

     [+] [-]

, 2020-09-09 22:34, pirms 4 gadiem
Ja jau tas viss ir tik primitīvi sataisīts, NBA nav bail, ka agri vai vēlu kāds jokdaris hakeris uzlaidīs tajā konferencē kādu porņuku vai tml?

     [+] [-]

, 2020-09-10 17:22, pirms 4 gadiem
cerams, ka pēc ASV vēlēšanām kovid huiņa beigsies un būs basis ar skatītītājiem, kā arī spēlētājiem nebūs sava veselība jāturpina bendēt nēsājot tos uzpurņus.