Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Viljamsai trešais mēģinājums šogad uzvarēt "Grand Slam" finālā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Viljamsai trešais mēģinājums šogad uzvarēt "Grand Slam" finālā
Serēna Viljamsa
Foto: AFP/Scanpix

Serēna Viljamsa pirmoreiz karjerā zaudējusi divus "Grand Slam" finālus pēc kārtas. Viens no tiem bija janvārī Austrālijā, kur viņa piekāpās Andželikei Kerberei, savai šodienas pretiniecei Vimbldonas finālā. Lielā mača sākums plkst. 16:00.

Kerbere līdz finālam bez zaudētiem setiem

Vācijas tenisiste visos sešos mačos uzvarējusi divos setos, bet tuvāk kādam zaudētam setam bija 3. kārtas mačā pret Karīnu Vitheftu, kura nemācēja izservēt 1. setu, kā arī taibreikā neizmantoja četras setbumbas.

Viljamsai vienīgais zaudētais sets bija 2. kārtas mačā pret Kristīnu Makheilu, turklāt viņas tautietei 3. setā bija agrs breiks, bet Makheila nespēja izmantot iespēju iegūt trīs geimu pārsvaru (2:0, 40:15), trešo geimu tomēr zaudējot.

Lai arī Viljamsa ir zaudējusi vienu setu, bet Kerbere nav, Vācijas tenisiste zaudējusi vairāk geimu: 39-37. Līdz finālam kortā pavadītais laika daudzums lielāks ir amerikānietei – 7:51 stundas pret 7:28 stundām.

Tas attiecas tikai uz vienspēlēm. Jāatzīmē, ka Viljamsa finālu sasniegusi arī dubultspēlēs, kur spēlē kopā ar māsu Venusu. Tādējādi Serēnai vakar brīvdienas nebija, kamēr Kerbere varēja atpūsties. Šodien notiks gan vienspēļu, gan dubultspēļu fināls.

Ceļš uz finālu

R.Viljamsas pretinieceRezultātsR.Kerberes pretinieceRezultāts
1.Amra Sadikoviča6:2 6:41.Lora Robsone6:2 6:2
2.Kristīna Makheila6:7(7) 6:2 6:42.Varvara Lepčenko6:1 6:4
3.Annika Beka6:3 6:03.Karīna Vithefta7:6(11) 6:1
4.Svetlana Kuzņecova7:5 6:04.Misaki Doi6:3 6:1
¼Anastasija Pavļučenkova6:4 6:4¼Simona Halepa7:5 7:6(2)
½Jeļena Vesņina6:2 6:0½Venusa Viljamsa6:4 6:4

Viljamsai joprojām viena titula attālumā no Grāfas

Viljamsa pēdējo "Grand Slam" titulu ieguva pirms tieši pirms gada, kad sesto reizi uzvarēja Vimbldonā. Trīs lielie turnīri pēc kārtas bez galvenās balvas viņas sakarā uzskatāma par krīzi. Un iespēju nav trūcis. Pērn "US Open" pusfināls zaudēts Robertai Vinči, kurai viņa nekad iepriekš nebija zaudējusi. Finālā būtu jātiek galā ar Flāviju Pennetu. Savukārt šogad fināls zaudēts gan Austrālijā, gan Francijā.

Minētās neveiksmes lielā mērā skaidrojas ar psiholoģiju, ko ir atzinusi arī pati Viljamsa. Viņa kopš pagājušā gada triumfa Vimbldonā arvien cenšas iegūt 22. "Grand Slam" titulu, kas ļautu atkārtot Štefijai Grāfai piederošo Atklātās ēras rekordu.

Divi zaudēti "Grand Slam" fināli pēc kārtas Viljamsai ir pirmoreiz karjerā. Viņai "major" finālos ir 21-6 bilance, to nedaudz sabojājot ar neveiksmēm mačos pret Kerberi un Garbinji Mugurusu. Zaudējums Parīzē spēcīgajai Spānijas tenisistei lielā mērā notika Mugurusas labās spēles dēļ. Fiasko janvārī Melburnā pret Kerberi ir cits stāsts.

Viljamsas uzbrukums vai Kerberes aizsardzība?

Kerberei nav tāda kalibra uzbrukuma, kāds ir, piemēram, Mugurusai, tāpēc viņai mačos pret Viljamsu jāpaļaujas uz aizsardzību. Viljamsa "Australian Open" finālu zaudēja, nevis Kerbere uzvarēja. Protams, viedokļi šajā jautājumā dalās, bet situācija Melburnā bija ļoti vienkārša un nepārprotama. Kerbere tajā mačā izmisīgi aizsargājās (kā to dara vairumā maču pret labākām tenisistēm), bet Viljamsa bumbiņu regulāri sita tīklā un autā. Kerbere vairāk nekā pusi punktu (46/91) todien ieguva ar Viljamsas nepiespiestajām kļūdām. Šajā svarīgajā statistikas rādītājā viņai bija tikai 13, kamēr Viljamsai 46! Uzbrukums labāks bija Viljamsai, taču kļūdu bija pārāk daudz, lai gūtu uzvaru.

Kerberes spēle ir balstīta uz aizsardzību un pretuzbrukumiem. Atklātā uzbrukuma tenisā viņa ar Viljamsu sacensties nevar, tāpēc jāpaļaujas uz savu uzticamo aizsardzību un jācer uz Viljamsas kļūdām. Citādāk viņa uzvarēt vienkārši nevar. "Australian Open" finālā viņa paveica lielisku darbu Viljamsas iespaidīgās serves uzņemšanā un ar aizsardzību dzina amerikānieti izmisumā, tāpāt regulāri produktīvi pielietoja "dropšotu" taktiku.

Salīdzinot to maču ar šodien gaidāmo cīņu, kā būtiskākais jāizceļ segums. Melburnā ir vidēja ātruma "hard", bet Vimbldonā – zālājs. Tas ir segums, uz kura ir visgrūtāk spēlēt aizsardzībā. Pašai Kerberei vājā vieta ir otrā serve, kas ir patiešām ļoti vāja un tāda, kurai Viljamsas līmeņa spēlētājas var uzbrukt pēc pilnas programmas.

Viljamsa turnīra pirmajā nedēļā brīžiem spēlēja nepārliecinoši, bet pēdējos divos mačos ir pārslēgusi ātrumus. Ne Anastasijai Pavļučenkovai ceturtdaļfinālā, nedz arī Jeļenai Vesņinai pusfinālā nebija nevienas breikbumbas, turklāt pusfināla mačā Viljamsa ar servi zaudēja tikai trīs punktus. Pret Kerberi tāda statistika nav iedomāja, jo viņa labāk lasa Serēnas serves. Un ne tikai Viljamsas. Kerbere šogad Vimbldonā spējusi atsist laukumā 85% pretinieču servju, sekmējot 28 breiku iegūšanu.

Kerbere pusfinālā itin viegli tika galā ar Serēnas māsu Venusu, kura bija acīmredzami nogurusi, nespējot nospēlēt pietiekami precīzi, kas mačos pret Kerberi ir ļoti svarīgi. Šodien Endžija centīsies izdarīt to, kas līdz šim bijis pa spēkam tikai septiņām tenisistēm. Runa ir par abu māsu pieveikšanu vienā turnīrā.

Tas nav noticis kopš 2010. gada, kad Romā abas apspēlēja Jeļena Jankoviča, Venusu uzvarot ceturtdaļfinālā, bet Serēnu pusfinālā. "Grand Slam" turnīrā pēdējā to iespēja Kima Klijstersa, kura Venusu uzvarēja 4. kārtas mačā, bet Serēnu pusfinālā. Beļģijas tenisiste ir vienīgā, kura abas māsas vienā turnīrā uzvarējusi divreiz, to izdarot arī 2002. gadā WTA finālturnīrā.

Vācija Vimbldonas titulu gaida kopš 1996. gada, kad pēdējo no saviem septiņiem tituliem šeit ieguva Grāfa. Kopš tā laika Vācijai divi zaudēti fināli – Grāfa 1999. gadā zaudēja Lindsijai Devenportei, bet Sabīne Liziki 2013. gadā piekāpās Marionai Bartoli.

Ostapenko cīņa par finālu jauktajās dubultspēlēs

Aļona Ostapenko kopā ar Austrijas tenisistu Oliveru Maraku šodien ap plkst. 17:00 aizvadīs Vimbldonas jaukto dubultspēļu turnīra finālu, sacenšoties ar Lielbritānijas un Somijas duetu Hezere Vatsone/Henri Kontinens. Tas ir mača aptuvenais sākuma laiks – kortā Nr.1 pirms tam no plkst. 15:00 jāizspēlē meiteņu turnīra fināls.

Ostapenko jauktajās dubultspēlēs pieaugušo līmenī spēlē pirmoreiz. Sadarbība ar Maraku izveidojās, pateicoties Aļonas menedžerim, kurš pazīst Austrijas tenisistu. Ostapenko ar Maraku būtu spēlējuši jau "French Open", taču Parīzē neizdevās iekļūt pamatturnīrā. Vimbldonā tas ir noticis, abi kopā plāno spēlēt arī Ņujorkā.

Ostapenko savā jaukto dubultspēļu debijā pozitīvā nozīmē izcēlusies ar daudzveidīgu tenisu, gan aktīvi un asi spēlējot no gala līnijas, gan arī prasmīgi darbojoties pie tīkla, tāpat jāatzīmē pretinieku komandās esošo vīriešu servju labā uzņemšana. Negatīvais – pašas brīžiem vājā servēšana ar jau tik ļoti pierastajām dubultkļūdām. Lai vai kā, sapratne kortā ar Maraku izveidojusies tik laba, ka jau pirmajā turnīrā sasniegts pusfināls.

Arī Latvijas un Austrijas komandas pusfināla sāncenši pirmoreiz spēlē kopā. Vatsones un Kontinena tikšana līdz pusfinālam bijusi savdabīgā ceļā. Viņi pirmās divas kārtas pārvarēja, nemaz nespēlējot, jo no mačiem atteicās gan ASV duets Luisa Čiriko/Deniss Kudla, gan arī Krievijas un Brazīlijas komanda Jeļena Vesņina/Brunu Suaress.

Pirmais mačs Vatsonei un Kontinenam bija tikai 3. kārtā, kur izdevās sarūpēt sensāciju, ar 3:6, 6:3, 6:2 pieveicot titulētos Martinu Hingisu un Leanderu Paesu (pagājušā gada Vimbldonas čempioni), bet vakar ceturtdaļfinālā sagrauts Skota Lipskija un Allas Kudrjavcevas duets – 6:3, 6:2.

Būdama Lielbritānijas tenisiste, Vatsone Vimbldonā sieviešu dubultspēlēs un "mikstā" startējusi bieži. Interesanti, ka pērn viņa spēlēja kopā ar Maraku, zaudējot jau pirmajā mačā. Kontinens, kurš ir dubultspēļu speciālists, vairākas reizes ir spēlējis pret Marahu un viņu maijā uzveica Minhenes ATP dubultspēļu turnīra pusfinālā.

Pirmais Vimbldonas pusfināls jau tika izspēlēts vakar, kad titula maču sasniedza ar 15. numuru izliktais Annas-Lēnes Grēnefeldas un Roberta Faraha duets (Vācija/Kolumbija).

     [+] [-]

, 2016-07-09 11:27, pirms 8 gadiem
Ja spēlēs tik precīzi un jaudīgi, kā pret Vesņinu, tad AUS Open laža neatkārtosies, bet vēl spēki jāpietaupa lai vakarā vecāko māšeli dubļos atkal glābtu ārā, jo vakar bez Serēnas māsiņas nebūtu izvilkušas uz finālu.

     [+] [-]

, 2016-07-09 11:44, pirms 8 gadiem
Serēna nogurusi, Kerberei zāliena nepatīk, es par Kerberu (kofs 3

     [+] [-]

, 2016-07-09 11:49, pirms 8 gadiem
Viljamsu var uzvarēt tikai tad, ja viņai ir slikts ''garīgais'' vai ļoti lielas veiksmes gadījumā.

     [+] [-]

, 2016-07-09 12:11, pirms 8 gadiem
Paldies ekspertam, ka daudzmaz neitrāli aprakstījis Kerberes tenisu. Parasti jau nievas (... janvārī Melburnā sagaidot Serēnas zaudējumu), mūžīgā atsišanās utt

Angelike ir pasaules 2.numurs, ieguldot milzīgu darbu. Viņai nav graujošas serves, forehand, jo fizioloģiski rokas nespēj dot bumbiņai paātrinājumu. Piemēram var nolikt blakām Kamillu Džordži - trausla meitene ar lielu jaudu.
Man liekas, ka ir tikai interesanti, ja spēlētāji ir tik ļoti dažādi.

Ja Serēnai būs galva kārtībā, nevajadzētu būt satraukumam par uzvaru. Cerams, ka līdz oktobrim spēs pārrakstīt lielāko daļu vēstures.

     [+] [-]

, 2016-07-09 12:26, pirms 8 gadiem
par Kerberi. pietiek Serēnai uzvarēt