Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Latvija arī bez Krištopāna gatava pacīkstēties ar titulētajiem zviedriem

Jānis Pārums

Latvija arī bez Krištopāna gatava pacīkstēties ar titulētajiem zviedriem
Foto: Anton Eriksson

Trešdien plkst. 19:35 Latvijas vīriešu handbola izlase aizvadīs priekšpēdējo spēli Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, savā laukumā Dobelē uzņemot četrkārtējo Eiropas un pasaules čempioni Zviedriju.

Tieši pret Zviedriju latvieši uzsāka kvalifikācijas turnīru, pērnā gada oktobrī viesos kapitulējot ar 18:28. Tam sekoja pārliecinoša neveiksme pret Slovēniju savā laukumā (28:39), bet šī gada pavasarī Latvijas handbolisti beidzot tika pie pirmajām divām uzvarām, divreiz pieveicot Slovākiju – gan savā laukumā (25:18), gan viesos (23:22), turklāt atspēlējoties no septiņu vārtu deficīta.

Zviedrijas izlase handbola pasaulē komentārus neprasa – zviedru "zelta laiki" bija pagājušā gadsimta piecdesmitajos, sešdesmitajos un arī deviņdesmitajos gados, kad zviedri vairākkārt ne tikai izcīnīja Eiropas un pasaules čempionātu medaļas, bet arī kļuva par čempioniem – četrreiz gan pasaules (1954., 1958., 1990., 1999.), gan Eiropas čempionātos (1994., 1998., 2000., 2002.). Pēdējais spilgtais panākums ir sudrabs 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs, bet šī gada sākumā notikušajā pasaules čempionātā Katarā nācās samierināties vien ar desmito vietu.

Zviedrijai spēle pret Latviju ir gana nozīmīga – panākums spēlē pret Latviju nodrošinās uzvaru grupā un vietu Eiropas čempionāta finālturnīrā. Tiesa, ja Slovēnija negaidīti zaudē Slovākijai, tādu pašu iznākumu var atļauties arī zviedri. Taču to, ka Zviedrija Latvijā ieradusies ar visaugstākajiem mērķiem apliecina tas, ka skandināvi būs praktiski spēcīgākajā sastāvā. Kreisā insaida pozīcijā spēlējošajam Jūnasam Kēlmanam mačs pret Latviju būs 200.spēle Zviedrijas izlasē un otrdien preses konferencē Uģis Vikštrems pajokoja, ka labprāt sagādātu zviedru handbolistam "jauku" dāvanu zaudējuma formā.

Diemžēl Latvijas valstsvienība šoreiz nebūs spēcīgākajā sastāvā, jo nevarēs palīdzēt mūsu rezultatīvākais spēlētājs Dainis Krištopāns, kurš sava līdzšinējā kluba "Al Rayyan" vainas dēļ aizkavējies Katarā. Laikus nav izdevies nokārtot visas formalitātes, tāpēc pret Zviedriju Krištopāns nespēlēs, bet ir cerība, ka Dainis varēs palīdzēt izbraukuma mačā pret Slovēniju 13.jūnijā. Dažādu iemeslu dēļ ierindā nebūs arī Māris Veršakovs un Evars Klešniks, kurš šajā atlases ciklā nav spēlējis.

"Zviedrija ir divas galvastiesas par mums pārāka, tā ir realitāte. Taču mēs spēlējam mājās un varam sagādāt pārsteigumu," otrdien uzsvēra Vikštrems, norādot, ka viņu, protams, sarūgtina situācija ar Krištopānu, taču neaizvietojamu spēlētāju nav un latvieši mēģinās zviedriem sarežģīt dzīvi arī bez sava līdera.

Arī spēlētāji apzinās, ka bez Krištopāna būs grūti, un galvenokārt jau aizsardzībā, taču nav nekā neiespējama. Viens no izlases vadošajiem spēlētājiem Jānis Pavlovičs pirms mača ar zviedriem norādīja, ka "zviedri nav supermeni, tādi paši cilvēki kā mēs. Jā, mēs izbraukumā zaudējām ar desmit vārtu starpību, bet tas viss bija mūsu pašu kļūdu dēļ gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Ja izpildīsim trenera norādījumus, iespējas pacīnīties mums ir."

Latvijas un Zviedrijas spēlei tiešraidē varēs sekot portālā TVPlay.lv un kanālā Viasat Sport Baltic. Spēli komentēs Anatolijs Kreipāns.

Latvijas handbola izlase 2016. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā spēlē 3. Apakšgrupā kopā ar Zviedrijas, Slovēnijas un Slovākijas valstsvienībām. Tieši Zviedrija ar septiņiem punktiem ir līdere, kam seko Slovēnija ar pieciem punktiem un Latvija ar četriem punktiem, savukārt Slovākija pie punktiem nav tikusi. Katras grupas divas labākās un viena trešās vietas ieguvēja iekļūs 2016. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā Polijā. Tajā no 15. līdz 31. janvārim piedalīsies 16 komandas.

Latvijas izlases sastāvs:
Viktors Turkupols, Edgars Kukša, Artūrs Kuģis, Raimonds Trifanovs, Austris Tuminskis, Jānis Pavlovičs, Ģirts Lilienfelds, Uldis Lībergs, Elvijs Borodovskis, Andis Ērmanis, Nils Kreicbergs, Oskars Arājs, Ingars Dude, Toms Lielais, Aivis Jurdžs, Einārs Kiršteins.

Zviedrijas izlases sastāvs:
Matiass Andersons, Andreass Palička, Mikaels Apelgrēns, Jūnass Kēlmans, Fredriks Petersens, Markuss Ulsons, Viktors Estlunds, Lukass Karlsons, Džims Godfridsons, Juhans Jakobsons, Andreass Cederholms, Niklass Ekbergs, Matiass Zahrisons, Andreass Nilsons, Jespers Nīlsens, Niklass Baruds, Tobiass Karlsons.

Izmantotie resursi:
Latvijas Handbola federācija - Handball.lv

  +5 [+] [-]

, 2015-06-10 10:14, pirms 9 gadiem
Beidzot zviedru uzvārdi nav izķēmoti.

  -1 [+] [-]

, 2015-06-10 11:23, pirms 9 gadiem
Sarauj, Latvija!

  +1 [+] [-]

, 2015-06-10 12:34, pirms 9 gadiem
mxs rakstīja: Beidzot zviedru uzvārdi nav izķēmoti.
Nav jau ļ. cien. Arja Župeizdas kungs.

  +2 [+] [-]

, 2015-06-10 12:44, pirms 9 gadiem
Žēl ka Krištopāns nebūs!!

     [+] [-]

, 2015-06-10 20:14, pirms 9 gadiem
Paskatījos pirmo puslaiku, radās mazvērtības sajūta un kauns.