Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Sieviešu dienā pasaules čempiones tiesā sūdzas par diskrimināciju

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Sieviešu dienā pasaules čempiones tiesā sūdzas par diskrimināciju
ASV sieviešu futbola izlase. Foto: Mark Zaleski / Associated Press, latimes.com

Starptautiskajā sieviešu dienā ASV futbola izlases spēlētājas iesniegušas pieteikumu tiesā pret nacionālo federāciju, sūdzoties par dzimumu diskrimināciju un pieprasot atalgojumu, kas būtu līdzvērtīgs vīriešu izlases futbolistu saņemtajam.

8. martā 28 spēlētāju prasība tika iesniegta Losandželosas tiesā. Dāmas norāda, ka tiek pakļautas sistēmiskai diskriminācijai pēc dzimuma pazīmēm. Sieviešu un vīriešu izlases spēlētāju darba apmaksa nav līdzvērtīga, kaut gan tiek veikti tie paši pienākumi, turklāt dāmu izlasei ir labāki panākumi. ASV sievietes ir trīskārtējās pasaules čempiones, bet vīrieši kopš 1930. gada nav tikuši pat pusfinālā.

Futbolistes pieprasa ne tikai vienlīdzīgu atalgojumu, bet arī zaudējumu atlīdzību. ASV futbola vadībai nav izdevies veicināt dzimumu līdztiesību, bez tam federācijas amatpersonas argumentējušas, ka "tirgus realitāte ir tāda, ka sievietes nav pelnījušas, lai būtu vienlīdzīgas vīriešiem."

Atgādinām, ka 2016. gadā amerikāņu izlases piecas spēlētājas iesniedza līdzīgu sūdzību federālajai komisijai, kuras kompetencē ir līdztiesības iespējas nodarbinātībā. Gada laikā izdevās panākt algas palielinājumu par 30 procentiem, futbolistes tika arī pie paaugstinātām prēmijām un citiem labumiem.

ASV futbolistes ir pašreizējās pasaules čempiones.

2019. gada sieviešu Pasaules kausa izcīņa notiks Francijā. FIFA divkāršojusi Pasaules kausa kopējo naudas balvu fondu - starp 24 sieviešu izlasēm tiks sadalīti 30 miljoni ASV dolāru, arī uzvarētāju naudas balva ir divkāršota - čempiones nopelnīs četrus miljonus. Kā zināms, 2018. gada vīriešu Pasaules kausā starp 32 izlasēm tika sadalīti 400 miljoni, pasaules čempioni franči saņēma 38 miljonus.

Izmantotie resursi:
latimes.com

  +3 [+] [-]

, 2019-03-09 15:24, pirms 5 gadiem
Viņām taču ir iespēja "neveikt tos pašus pienākumus", ja kaut kas neapmierina?!

     [+] [-]

, 2019-03-09 16:24, pirms 5 gadiem
Aitas!!! 1930.gadā ASV spēlēja pusfinālā.

  +6 [+] [-]

, 2019-03-09 18:38, pirms 5 gadiem
Ja sieviešu futbols klubu līmenī būs tikpat pelnošs kā vīriešu futbols, tad arī federācijai būs pamatojums atvēlēt līdzvērtīgu finansējumu. Tad jāsāk ar klubiem, ar dāmu-skatītāju regulāru piesaisti, kas varētu piesaistīt TV/sponsorus utt. Soli pa solim būs iespēja godīgā veidā panākt līdzīgu iznākumu (vienlīdzība ir vienādas iespējas startēt nevis vienāds laiks finišā). Nevis mākslīgā veidā pievilkt aiz matiem, kas pat vēl vairāk degradē vienlīdzīguma jēgu, jo tiek tieši atzīts, ka nav spējīgas paveikt to pašu.
Par vienlīdzību reālo!

  +2 [+] [-]

, 2019-03-09 18:58, pirms 5 gadiem
Nesapratu, kur ir diskriminācija! Drīzāk ir otrādi, jo sievietes, pilnīgi vienlīdzīgi un bez ierobežojumiem, drīkst trenēties un pretendēt uz vietu vīriešu futbola izlasē, saņemot visas tur esošās prēmijas algas, bonusus un citus labumus.
Vīriešiem, diemžēl, tāda iespēja nepastāv, jo viņiem neviens neļauj startēt sieviešu izlasē, lai vāktu kaudzēm pasaules čempionu titulus un medaļas!
Un pašām izlasē arī tikai viena nēģeriene un viena latīņamerikāniete, pārējās visas baltās- varbūt tur ir par ko cīnīties, lai būtu līdztiesība?

  +6 [+] [-]

, 2019-03-09 20:11, pirms 5 gadiem
Man patīk tas, ka sievietes nevis ies normālu ceļu, izsitīsies, piesaistīs spēlei skatītājus, padarot tās interesantākas sponsoriem, kuri ieguldītu naudu...
Nē, viņas pagaidīs, kad vīrieši to visu izdara un tad prasīs vienlīdzību!
Pasaule iet sviestā

  +2 [+] [-]

, 2019-03-09 21:18, pirms 5 gadiem
Visiem CEO ir jāsaņem vienāda samaksa, neatkarīgi no tā kur atrodas kompānija. Viņi tak veic tos pašus pienākumus.

  -2 [+] [-]

, 2019-03-10 12:26, pirms 5 gadiem
nevajag jaukt klubus/privātos sponsorus ar publisko naudu. Dāmas necīnās par to, lai viņu klubos viņām būtu līdzīgi atalgojumi kā vīriešu klubos - runa ir par izlasi, kur tiek dalīta valsts nauda vai sponsoru nauda, kas iegūta pateicoties nodokļu atvieglojumiem, kas šā vai tā ir uzskatāma par publisko naudu. Manuprāt strīds vietā. Valsts izlase reprezentē valsti un mudina jauniešus pievērsties sportam. Nenoliedzami, ka ASV sieviešu izlase to ir darījusi daudz labāk par ASV vīriem attiecībā uz futbolu. Hopu Solo zin visi, a kāds var nosaukt kaut vienu ASV vīru izlasē spēlējošu čali?

     [+] [-]

, 2019-03-10 19:26, pirms 5 gadiem
marksis rakstīja: nevajag jaukt klubus/privātos sponsorus ar publisko naudu. Dāmas necīnās par to, lai viņu klubos viņām būtu līdzīgi atalgojumi kā vīriešu klubos - runa ir par izlasi, kur tiek dalīta valsts nauda vai sponsoru nauda, kas iegūta pateicoties nodokļu atvieglojumiem, kas šā vai tā ir uzskatāma par publisko naudu. Manuprāt strīds vietā. Valsts izlase reprezentē valsti un mudina jauniešus pievērsties sportam. Nenoliedzami, ka ASV sieviešu izlase to ir darījusi daudz labāk par ASV vīriem attiecībā uz futbolu. Hopu Solo zin visi, a kāds var nosaukt kaut vienu ASV vīru izlasē spēlējošu čali?
Tas pavisam nav tik vienkārši- nevar salīdzināt vīriešu izlašu spēļu popularitāti ar sieviešu, attiecīgi arī FiFA sadala prēmijas, tad no tām ar izmaksāt atalgojumu izlasēm, bet ne jau automātiski novienādot. Vēl jau jāņem vērā ,cik spēlētāji un spēlētājas saņem klubos- atalgojumam izlašu līmenī kaut kādā mērā ar to jākorelē, nevis automātiski jānovienādo, kas manuprāt tieši būtu diskriminācija pēc dzimumiem. Jo būsim godīgi- futbola popularitāti pasaulē izkaroja vīru futenis, ne sieviešu, meitenes jau tā izmanto šo vīru izkaroto nišu, bet cepšanās ir 100% tikai modernā pārprastā feminisma sekas. Jo kāpēc tad jāmaksā vienādas algas vīriešu un sieviešu futbola izlasei? Varbūt jāmaksā vienādas algas pilnīgi visiem pasaulē , neatkarīgi no dzimuma? Jā, piekrītu, ka lielāki panākumi- tad uz to arī vajag spiest, bet neiesaistot tur vīriešu izlasi, jo savādāk šis ir mazliet zemiski un netīri visur iet ar piekarināto feminisma birku

     [+] [-]

, 2019-03-10 23:59, pirms 5 gadiem
maģiskais rakstīja: Tas pavisam nav tik vienkārši- nevar salīdzināt vīriešu izlašu spēļu popularitāti ar sieviešu, attiecīgi arī FiFA sadala prēmijas, tad no tām ar izmaksāt atalgojumu izlasēm, bet ne jau automātiski novienādot. Vēl jau jāņem vērā ,cik spēlētāji un spēlētājas saņem klubos- atalgojumam izlašu līmenī kaut kādā mērā ar to jākorelē, nevis automātiski jānovienādo, kas manuprāt tieši būtu diskriminācija pēc dzimumiem. Jo būsim godīgi- futbola popularitāti pasaulē izkaroja vīru futenis, ne sieviešu, meitenes jau tā izmanto šo vīru izkaroto nišu, bet cepšanās ir 100% tikai modernā pārprastā feminisma sekas. Jo kāpēc tad jāmaksā vienādas algas vīriešu un sieviešu futbola izlasei? Varbūt jāmaksā vienādas algas pilnīgi visiem pasaulē , neatkarīgi no dzimuma? Jā, piekrītu, ka lielāki panākumi- tad uz to arī vajag spiest, bet neiesaistot tur vīriešu izlasi, jo savādāk šis ir mazliet zemiski un netīri visur iet ar piekarināto feminisma birku
pa lielam piekrītu, bet tikai līdz vienai niansei - tas stāsts jau ir par to, ka US dāmas, pēc savas uzvaras PČ saņēma 4 miljonus no FIFA, cik saņēma US veči par palikšanu priekšpēdējā vietā savā apakšgrupā es ātrumā infu īsti neatradu, bet tie noteikti nebija 4 miljoni.. tad par ko tiem nīkuļiem maksāt vairāk nekā džusēm, jadžuses reāli ienesa vairāk piķi federācijas kasē?

  +1 [+] [-]

, 2019-03-11 10:03, pirms 5 gadiem
Tad jau ikviens darbinieks arī var sūdzēties Eiropas tiesā, jo Skandināvijā algas ir daudz lielākas stādājot to pašu darbu šeit, Latvijā.

  +1 [+] [-]

, 2019-03-11 12:37, pirms 5 gadiem
marksis rakstīja: pa lielam piekrītu, bet tikai līdz vienai niansei - tas stāsts jau ir par to, ka US dāmas, pēc savas uzvaras PČ saņēma 4 miljonus no FIFA, cik saņēma US veči par palikšanu priekšpēdējā vietā savā apakšgrupā es ātrumā infu īsti neatradu, bet tie noteikti nebija 4 miljoni.. tad par ko tiem nīkuļiem maksāt vairāk nekā džusēm, jadžuses reāli ienesa vairāk piķi federācijas kasē?
Džuses galīgi nevelk, lai viņām maksātu tādu naudu - pirms sava kārtējā čempiona titula pad-irsa bez variantiem U15 puikām. Tie vidusskolnieki arī var prasīt tikpat daudz, cik maksā tām džusēm.