Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Mārtiņš Zībarts: "Līguma apmērs, strādājot ar izlasi, nav galvenais"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Mārtiņš Zībarts: "Līguma apmērs, strādājot ar izlasi, nav galvenais"
Mārtiņš Zībarts un Latvijas basketbolistes
Foto: FIBA

Latvijas basketbola savienība ceturtdien, 8. martā, preses konferencē "Mercure" viesnīcā paziņoja par līguma pagarinājumu ar sieviešu valstsvienības galveno treneri Mārtiņu Zībartu. Valstsvienības direktors Edijs Eglītis atklāja, ka Latvijas izlases vasarā daudz strādās Liepājā, kur notiks arī ASV U17 izlases viesošanās.

Valdis Voins, LBS prezidents

“Pēc nepilniem sešpadsmit mēnešiem – 2019. gada 27. jūnijā – Latvijā un Serbijā sāksies Eiropas čempionāts basketbolā sievietēm. Šajā laikā ir pamats veltīt uzmanību sieviešu basketbolam – 2018. gada vasarā pirmo reizi divas Latvijas izlases spēlēs Pasaules kausa izcīņā.

Tuvākajā laikā Latvijā notiks virkne starptautiskas nozīmes spēļu:
1) Austrumeiropas Sieviešu basketbola līgas “Četru fināls” (17.-18. martā Daugavas sporta namā, informācija eewbl.eu);
2) astotā "Rozā lentītes" spēle 10. jūnijā – Rīgā viesosies Somijas valstsvienība;
3) plānotas četras pārbaudes spēles Rīgā, orientējoši 23.-24. augustā un septembra otrajā nedēļā.

Daudzi pasākumi iecerēti Liepājā:
1) Latvijas-Igaunijas līgas sestās sezonas “Četru fināls”;
2) Latvijas U17 izlases treniņnometne, gatavojoties Pasaules kausa izcīņai 21.-29. jūlijā Minskā;
3) starptautisks U17 izlašu pārbaudes turnīrs 14.-16. jūlijā – Liepājā ieradīsies trīskārtējā pasaules čempione ASV, kā arī Spānijas un Kanādas komandas;
4) sieviešu valstsvienība augusta vidū vienu nedēļu trenēsies Liepājā.

Esam ieinteresēti, lai Liepājā pastāvētu konkurētspējīga sieviešu basketbola komanda. Amatpersonas strādā – nākotnes plāni būvēti labā ticībā, ka komanda būs. Nākamais Liepājas mērs (AS “Liepājas Papīrs” valdes priekšsēdētājs) Jānis Vilnītis, pēc manā rīcībā esošās informācijas, strādā, lai viss tiktu turpināts. Sarunas aktualizēsies pēc sezonas noslēguma.

Katru gadu dažādās tikšanās reizēs mēģinām pārliecināt Lietuvas pārstāvjus par iespējama kopīga turnīra izveidi, taču tas pagaidām nav realizējies. Signāli par sadarbību nav tas pats, kas reāli darbi. Pašreizējā informācija liecina, ka sadarboties būs grūti.”

Mārtiņš Zībarts, Latvijas sieviešu valstsvienības galvenais treneris

"Darbi runā skaļāk par vārdiem – labi jāsagatavojas Pasaules kausa izcīņai. Zinām pretiniekus un daļēji sagatavošanās plānu. Uz "Rozā lentītes” spēli 10. jūnijā aicināsim spēlētājas, kuras mazāk redzētas – spēlē Amerikā. Aicināsim arī spēlētājas no Latvijas-Igaunijas čempionāta.

Jūlijā notiks izvēles treniņi fiziskās sagatavotības uzlabošanai. Oficiālā treniņnometne sāksies 6. augustā. Trīs nedēļas strādāsim Rīgā un Liepājā. Turpinājumā paredzēts pārbaudes turnīrs Spānijā – 31. augustā pusfinālā spēlēsim ar Franciju, otrajā pārī Spānija tiksies ar Beļģiju.

Meklējam iespēju aizvadīt vēl divas pārbaudes spēles mājās. Sagatavošanās noslēgums būs Tenerifes salā – 20. septembrī tiksimies ar Kanādu. Pasaules kausu sāksim D grupā – 22. septembrī pret Ķīnu, 23. septembrī pret Senegālu, 25. septembrī pret ASV.

Zināms, ka ASV basketbolistes būs labākajā sastāvā, Daianu Taurasi un Sjū Bērdu ieskaitot. Ķīna izcīnīja trešo vietu Āzijas čempionātā – komandā ir lielas centra spēlētājas. Par Senegālu ir vismazāk informācijas.

Artūrs Visockis-Rubenis jūnijā zinās, vai varēs palīdzēt valstsvienībai. Cer, ka varēs mums pievienoties, ja turpinās sadarbību ar BK “Ogre”. Klāt nāks vēl viens treneris – Latvijas Universitātes stūrmanis Guntis Endzels.

Augustā trenēsies 15-16 spēlētājas. No pagājušā gada kandidātu lokā būs 11. Nav vienīgi Anna Dreimane – viņa šosezon nav spēlējusi. Valstsvienības treniņprocesā piekritusi piedalīties Zenta Meļņika, pēc krustenisko saišu pārraušanas atgriezusies Dita Rozenberga.

Pērn nebija Zentas Meļņikas un aicinājām Sabīni Niedolu, piedāvājot vismaz 15-20 minūtes laika pārbaudes spēlēs ar iespēju atkal parādīt savas spējas starptautiskā izlašu līmenī. Šogad, paldies Dievam, ir veselas visas mūsu pamatcentra spēlētājas, un šo minūšu, ko varētu dot katrai spēlētājai ir daudz mazāk. Šovasar pirmo reizi manā praksē valstsvienības gatavošanās notiks vasaras otrajā pusē. Tāpēc vēlamies daudz spēļu, lai spēlētājas sajustu spēļu garšu un viena otru. Ja kandidātu būtu vēl vairāk, saskaņu atrast būtu daudz grūtāk.

Ar Kitiju Laksu sākām runāt 2017. gada vasarā – nosūtījām viņai sagatavošanās plāna pirmo variantu. Nav šķēršļu viņas spēlēšanai Pasaules kausa iekšienē, tiesa, augusta beigās – septembra sākumā viņai jābūt ASV, lai sagatavotos ceturtajam studiju gadam.

Kitija katru gadu spēlē arvien labāk. Pirmo reizi iepazinu viņu, strādājot “Kolibri”. Pēdējos gados notikusi liela personības izaugsme – Kitija tikusi labā skolā, pie laba trenera, kurš viņai tic. Hosē Fernandess ar dzīvesbiedri apmeklēja arī Eiropas čempionātu Prāgā.

Dignai Strautmanei ir pirmais gads ASV, paredzams, ka viņa varēs piedalīties “Rozā lentītes” spēlē. Paula Strautmane meklē prakses vietu ASV vai Latvijā – tas var ietekmēt viņas līdzdalības iespējas.

Strādāt ar izlasi nav lemts daudziem treneriem – līguma apmērs nav svarīgākais."

Gunta Baško, Latvijas valstsvienības spēlētāja

“Eiropas čempionāta spēles Čehijā bija aizraujošas – spējām izcīnīt vietu Pasaules kausā. Ceru, ka spēsim uzvarēt, ne tikai piedalīties. Galvenais, lai būtu veselas – izklausās, ka būs karsta gatavošanās. Ceru, ka labi sagatavosimies.

Atceroties 2009. gada Eiropas čempionātu Latvijā, uznāk zosāda. Īpaši, kad spēlē un dziedi himnu. Esi pozitīvi uzvilkts, nevis saspringts. Un, kad uzvari – tā ir līmeni augstāka sajūta. Labi un sirdi sildoši. Parādījām piemēru, kā jārīko Eiropas čempionāts. Saņēmu ļoti daudz labu atsauksmju.”

Ieva Krastiņa, Latvijas valstsvienības spēlētāja

“Astoto gadu notiks “Rozā lentītes” spēle un krūts veselības mēnesis “Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu”. Statistikas rādītāji uzlabojušies – 2017. gadā 83% sieviešu zināja, ka pieejamas valsts apmaksātas pārbaudes sievietēm vecumā virs 55 gadiem. Jāuzlabo līdzdalība – pagaidām tikai 36% sieviešu veic krūts veselības pārbaudes.

Precizēsim, vai spēle pret Somiju notiks Rīgas arēnā vai “Elektrum” Olimpiskajā centrā. Pasaules kausu gaidu ar lielu nepacietību – šogad tas ir lielais mērķis un lielākā motivācija. Gatavosimies!”

Edijs Eglītis, sieviešu izlašu direktors

“Šovasar startēsim ar piecām izlasēm – prieks, ka U17 izlase un valstsvienība spēlēs Pasaules kausa izcīņā. Lai labāk sagatavotos, U16 un U17 izlases spēlē Latvijas-Igaunijas līgā. Tāds modelis sevi attaisnojis – U16 izlase pēdējos gados vienmēr finišējusi Eiropas spēcīgāko komandu desmitniekā.

Ceram, ka būs labs gads. Visas izlases ir konkurētspējīgas, piemēram, U17 Pasaules kausa izcīņā startēs 2001. gadā dzimušās meitenes, kuras izcīnīja ceturto vietu Eiropas čempionātā. Laba cīņu pieredze ir 1998. un 1999. gadā dzimušajām meitenēm.

Stājusies spēkā jauna kvalifikācijas kārtība Olimpiskajām spēlēm. Kvalificēšanās notiks vairākās kārtās un tajā varēs piedalīties “EuroBasket Women 2019” divpadsmit spēcīgākās valstsvienības, tātad mājās varam izcīnīt ceļazīmi uz OS kvalifikāciju.

Sagaidāms, ka 12 komandas tiks sadalītas trīs apakšgrupās pa četrām komandām katrā. Kvalifikācijas spēles notiks “izlašu logos” 2019. gada novembrī un 2020. gada februārī – katras grupas divas labākās komandas kvalificēsies globālajam atlases turnīram 2020. gada vasarā.”

  +1 [+] [-]

, 2018-03-09 18:30, pirms 6 gadiem
Ja nav nozīmes, tad jau ar 97 proči jāatdod šnupim