Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Šveices fināls paralēlajā milzu slalomā un uzvara Garmišā-Partenkirhenē

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Šveices fināls paralēlajā milzu slalomā un uzvara Garmišā-Partenkirhenē
Loīks Meilārs uzvar paralēlā milzu slaloma kopvērtējumā. Foto: Ledauphine.com

Izcila diena kalnu slēpošanas Pasaules kausa izcīņā aizvadīta Šveices izlasei, kuras pārstāvji izcīnīja uzvaras gan paralēlajā milzu slalomā Šamonī, kur Loīks Meilārs tādējādi kļuva arī par šīs disciplīnas pirmo kopvērtējuma uzvarētāju PK vēsturē, gan supergiganta sacensībās sievietēm Vācijas ziemas sporta galvaspilsētā Garmišā-Partenkirhenē.

Sieviešu supergiganta sacensībās šajā sezonā iepriekš tika aizvadīti četri posmi, kuros visos bija atšķirīgas uzvarētājas (Viktorija Rēbensburga Leikluisā, Sofija Godža Sanktmoricā, Mikaēla Šifrina Bansko un Federika Brinjone Sočos). Savukārt pagājušajā sezonā Garmišas supergigantā uzvarēja austriete Nikole Šmidhofere. Jāatgādina, ka Garmiša-Partenkirhene kandidēs uz 2025. gada pasaules čempionāta rīkošanu, tādēļ aizvadīt veiksmīgi sarīkotus Pasaules kausa posmus vāciešiem ir ļoti svarīgi. Šodien laikapstākļi Vācijas Alpos atkal bija labi, kaut gan temperatūra bija nedaudz par siltu (saulains, +4 grādi). Pirms sacensībām vakardienas nobrauciena uzvarētāja Rēbensburga atzina, ka trase pa nakti ir apledojusi.

Teju nevainojamu braucienu aizvadīja šveiciete Korīna Zutere, kura līdz finišam tika 1:19,46 minūtēs un izcīnīja savu otro uzvaru Pasaules kausa sacensībās karjerā. Otrajā vietā bija 2017. gada pasaules čempione Nikole Šmidhofere no Austrijas (otrais pjedestāls šosezon un divpadsmitais karjerā), savukārt uz pjedestāla zemākā pakāpiena šodien varēja kāpt uzvarētājas tautiete Vendija Holdenere.

Jau no paša sākuma ļoti samocītu braucienu rādīja vakardienas galvenā varone Viktorija Rēbensburga, kā rezultātā trases vidusdaļā viņa pazaudēja līdzsvaru un piedzīvoja sāpīgu kritienu. Labā ziņa, ka vāciete bija spējīga saviem spēkiem tikt līdz kalna lejai. "Viss ir kārtībā, tikai atsitu celi pret vienu no aizsargvārtu stabiem. Bija ļoti slīdīgs, trase ir apledojusi, un es nespēju nokontrolēt slēpes. Taču tā ir daļa no procesa. Ja vēlies uzvarēt, vajag riskēt, un vakar tas atmaksājās ļoti labi," vācu žurnālistiem pastāstīja Rēbensburga.

Pārsteidzoši neveiksmīgas sacensības aizvadīja Itālijas izlase. Iepriekšējā posmā Sočos itālietes bija svinējušas dubultuzvaru, turklāt šīs dienas trasi sagatavoja tieši Itālijas treneris Džovanni Feltrins, kas lika domāt, ka itālietēm būtu zināmas priekšrocības un pārliecība. Tomēr Federika Brinjone no uzvarētājas atpalika gandrīz sekundi, Marta Basino pusotru sekundi (10. vieta), bet Sofija Godža līdzīgi kā Rēbensburga piedzīvoja kritienu (arī viņai par laimi lielas traumas netika gūtas). Līdz ar to līderpozīciju supergiganta kopvērtējumā Brinjonei atņēma Korīna Zutere, kamēr trešajā vietā, pakāpusies par piecām pozīcijām, ir Šmidhofere.

Supergigants sievietēm, PK 5. posms Garmišā-Partenkirhenē

V.SportisteValstsRezultāts
1.Korīna ZutereŠveice1:19.46
2.Nikole ŠmidhofereAustrija+0.43
3.Vendija HoldenereŠveice+0.70
4.Tifanija GotjēFrancija+0.71
5.Federika BrinjoneItālija+0.90
6.Stefānija FenīraAustrija+0.93

Olimpiskajā Francijas ciematiņā Šamonī šodien tika aizvadītas sestās paralēlā milzu slaloma sacensības Pasaules kausa izcīņas vēsturē. Šis bija sezonas otrais un arī pēdējais posms. Pirmajā posmā, kas notika 23. decembrī Alta Badijā (Itālija), uzvaru izcīnīja Norvēģijas sportists Rasmuss Vindingstads, finālā pārspējot Stefanu Luicu no Vācijas. Viņi abi piedalījās arī šīs dienas sacensībās, taču tik augstvērtīgus rezultātus nespēja sasniegt. Rīta kvalifikācijā pirmo vietu ieņēma Itālijas pārstāvis Džovanni Borsoti.

Paši slēpotāji pirms sacensību sākuma atzina, ka sarkanajā trasē sniega kondīciju dēļ (lielāks apledojums) ir grūtāk attīstīt lielāku ātrumu. To vēlāk arī apliecināja sacensību norise, jo gandrīz visi kritieni notika tieši sarkanajā trasē. Sešpadsmitdaļfinālā iztika bez lieliem pārsteigumiem - tikai norvēģis Henriks Kristofersens pirmajā braucienā zaudēja 0,10 sekundes austrietim Marko Švarcam, taču spēja sasmelt izlieto ūdeni otrajā braucienā, kur bija priekšā austrietim par 0,23 sekundēm.

Astotdaļfinālā amerikānis Tomijs Fords spēja izslēgt kvalifikācijas uzvarētāju Džovanni Borsoti no Itālijas. Šajā sacensību posmā nācās izstāties arī Kristofersenam, kuru par 0,13 sekundēm apsteidza Žans Kraņecs (Slovēnija). Zilās trases priekšrocības ļoti labi apliecināja tieši astotdaļfinālu braucieni, jo pilnīgi visos astoņos braucienos (!) uzvaru svinēja tieši zilajā trasē startējošie sportisti, turklāt četras reizes sarkanās trases slēpotāji nesasniedza finišu.

Vissīvākā cīņa ceturtdaļfinālā izvērtās starp Žanu Kraņecu un Aleksandru Šmidu no Vācijas. Abi slēpotāji finišēja vienādi līdz sekundes simtdaļai, tomēr ātrāka iepriekšējā brauciena rezultāta dēļ pusfinālam kvalificējās tieši vācietis. Tikmēr šveicietim Tumleram pusfinālu izdevās sasniegt tādēļ, ka gan astotdaļfināla konkurents Linuss Štrasers, gan ceturtdaļfināla pretinieks Simons Maurbergers brauciena laikā paši kļūdījās un nefinišēja.

Abi pusfināli noslēdzās ar kritieniem. Tumlers atkal izcīnīja uzvaru, jo kļūdu zilajā trasē pieļāva Tomijs Fords, nespējot savaldīt slēpes, bet otrs šveicietis Loīks Meilārs finālā iekļuva pēc tam, kad Šmids kļūdījās trīs pagriezienus pirms finiša līnijas. Mazajā finālā Aleksandrs Šmids diezgan pārliecinoši spēja apsteigt Tomiju Fordu (+0,28). Bet lielajā finālā Meilārs jau no starta bija priekšā savam tautietim un, pārsvaru noturot līdz finiša līnijai (+0,25), izcīnīja savu pirmo Pasaules kausa uzvaru karjerā. Līdz ar to viņam arī triumfs vēsturē pirmajā PK paralēlā milzu slaloma kopvērtējumā.

Vīriešu paralēlais milzu slaloms, PK 2. posms Šamonī

V.SportistsValsts
1.Loīks MeilārsŠveice
2.Tomass TumlersŠveice
3.Aleksandrs ŠmidsVācija
4.Tomijs FordsASV
5.Žans KraņecsSlovēnija
6.Tibo FavroFrancija
7.Aleksandrs Omots KildeNorvēģija
8.Simons MaurbergersItālija

Nākamais Pasaules kausa posms kalnu slēpošanā risināsies 13. februārī Zālbahā-Hinterglemmā (Austrija), kur notiks nobrauciena sacensības vīriešiem, kuras uz turieni tika pārceltas no koronavīrusa skartās Ķīnas.

     [+] [-]

, 2020-02-09 17:32, pirms 4 gadiem
Nu šajās sacensībās bija ļoti uzskatāmi redzama atšķirība starp zilo un sarkano trasi. Zilās trases braucējiem bija lielas priekšrocības, un, ja vien viņi nepieļāva lielas kļūdas, sarkanās trases braucējiem šādā trasē nebija reālu cerību uzvarēt. Kopš 1/8 fināla reāli iespējas uzvarēt noteica izloze. Tīk dramatiskas atšķirības trasēs vēl nebiju redzējis. Fui organizatoriem!