Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Latvietes pret mājiniecēm, Zviedrija un Somija tīkos pēc zelta

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Latvietes pret mājiniecēm, Zviedrija un Somija tīkos pēc zelta
Latvietes centīsies no Bratislavas atvadīties ar pozitīvām emocijām
Foto: Ritvars Raits, Floorball.lv

Pēc astoņām spraigām dienām Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā pienākusi pēdējā pasaules florbola čempionāta diena sieviešu valstsvienībām. Tajā Latvijas izlase pulksten 12:15 sāks maču par piekto vietu, bet vakarā klasiskais fināls starp Zviedriju un Somiju

Latvijas valstsvienība čempionātu aizvadījusi gana sekmīgi, pēc trim zaudējumiem grupu turnīrā uzvarot pirmo "atslēgas" spēli pret Dāniju. Ceturtdaļfinālā likumsakarīga neveiksme pret Zviedriju (pret kādu citu TOP-4 komandu rezultāts varētu būt labāks, bet diez vai ar reālām iespējām uz uzvaru), bet tad tika izcīnīta uzvara otrajā "atslēgas" spēlē pret Poliju, kas nodrošinājis vietu labāko sešniekā. Nu klāt arī trešā "atslēgas" cīņa, kurā būs jāsacenšas ar laukuma saimniecēm slovākietēm.

Slovākijas valstsvienība savā laukumā neapšaubāmi jau tagad izspiedusi teju maksimumu, bet vēl ir iespēja uzlēkt solīti augstāk. Grupu turnīrā tika uzvarētas komandas, kas līmenī pašlaik ir klasi zemāk, bet sev pirmajā svarīgajā cīņā ārpus astotnieka tika atstāta Vācija. Nedaudz vairāk veiksmes un mājinieces varēja aizķerties pat vadošo komandu kvartetā. Šoreiz vēl šim līmenim komanda, acīmredzot, nebija gatava un Somijai tomēr nācās zaudēt. Bet cīņā pret Norvēģiju komanda pierādīja, ka ir mentāli stipra, atgūstoties no vājā spēles sākuma, novadot spēli līdz uzvarošām beigām.

Spēles Latvija - Slovākija tiešraide:

Latvijas un Slovākijas izlases līdz šim savā starpā tikušās četras reizes un ar katru maču latvietēm klājas arvien grūtāk, par ko liecina Slovākijas florbola līmeņa celšanās. Pirmajā tikšanās reizē 2011. gadā latvietes bija pārākas ar 4:2, bet divus gadus vēlāk uzvara izcīnīta ar 4:3. Pirms diviem gadiem Tamperē abas izlases spēkojās mačā par 5. līdz 8. vietu, latvietēm ātri nonākot iedzinējos ar divu vārtu deficītu, kāds saglabājās vēl astoņas minūtes pirms pamatlaika beigām. Tomēr, pateicoties Ingas Ameteres un Elīzas Elizabetes Bērziņas vārtu guvumiem izdevās panākt 4:4, kam sekoja uzvara pēcspēles metienu sērijā, neļaujot slovākietēm pirmo reizi ielauzties labāko sešniekā. Šoreiz viņas to ir paveikušas. Pirms mēneša abas izlases tikās pārbaudes turnīrā citā Slovākijas pilsētā Nitrā, latvietēm panākot 2:0 un vēlāk arī 4:2 vadību, taču astoņas minūtes pirms mača beigām ar 5:4 vadībā bija slovākietes. Izlīdzinājumu Latvijas izlase panāca divas minūtes pirms mača beigām, kad izcēlās Monika Džigure, kura ir izlases sastāvā, taču lielāko čempionāta daļu pavada uz rezervistu soliņa.

Latvijas izlases sākumsastāvs spēlē pret Slovākijas valstsvienību:
1.maiņa: Līga Garklāva (U) – Evelīna Garbare (U) – Diāna Isjomina (U); Elizabete Pavlovska (A) – Gunita Kārkliņa (A).
2.maiņa: Edīte Bankava (U) – Zeltīte Bankava (U) – Laura Gaugere (U); Gundega Vancāne (A) – Elīza Elizabete Bērziņa (A).
3.maiņa: Ieva Priede (U) – Lība Daija Mikova (U) – Paula Egle (U); Madara Adamane (A) – Anna Ankudinova (A).
Vārtos: Lauma Višņevska.
Rezervē: Kristīne Kirilova, Monika Džigure, Paula Sloģe, Evita Rudzīte.

Florbola klasika arī Bratislavā
11.pasaules florbola čempionāts un septīto reizi finālā sacentīsies Zviedrijas un Somijas valstsvienības. Līdzšinējā bilance ir 6:1 par labu zviedrietēm, kuras arī pirms šī fināla ir uzskatāmas par galvenajām favorītēm, jo šajā turnīrā neviena valstsvienība līdz šim viņām nav spējusi izrādīt vērā ņemamu pretestību. Zviedrijas izlase pēdējo reizi bez zelta palika 2005. gadā, kad sensacionāli nācās palikt pat ārpus fināla, samierinoties ar bronzas medaļām. Kopš tā laika čempionu kauss no rokām nav izlaists. Somietes šajā čempionātā dabūja nopūlēties jau ceturtdaļfinālā pret Slovākiju un arī pusfināls pret Šveici nebija tik viegla pastaiga kā viņu ģeogrāfiskajām konkurentēm. Kopš abu komandu iepriekšējā fināla 2015. gada decembrī, kad somietes savu līdzjutēju priekšā piedzīvoja dramatisku 4:5 zaudējumu finālā pēcspēles metienu sērijā, valstsvienības aizvadījušas astoņas savstarpējās spēles. Vēl pērn komandas aizvadīja četras spēles, zviedrietēm savā laukumā divreiz uzvarot ar 5:4, bet izbraukumā triumfējot ar 10:2 un 7:3. Arī šogad visās četrās spēlēs pārākas bijušas zviedru spēlētājas (8:3, 3:2, 8:5 un 7:4). Vai piektā spēle kaut ko mainīs šajā bilancē?

Šveice un Čehija kārtējo reizi uz šaurās laipas
Tikpat ierasts kā fināls, būs arī bronzas duelis, jo gan Šveices, gan Čehijas izlases labāko kvartetā abas ir piekto pasaules čempionātu pēc kārtas, turklāt ceturto reizi pēc kārtas abas spēlēs tieši bronzas finālā. Kopējā vēsture labāka bijusi šveicietēm, kuras 2005.gadā pat kļuva par pasaules čempionēm, kamēr čehietēm nācās samierināties ar septīto vietu, tāpat kā vēl divus gadus iepriekš. Kopš tā laika Čehijas dāmu komanda sniegumā sākusi līdzināties vīru komandai, allaž esot labāko kvartetā, iespēju robežās cenšoties izjaut skandināvu valdīšanu. Pašlaik labākais sasniegums gan bijusi trešā vieta pirms sešiem gadiem, ko komanda šogad alkst atkārtot. Kopumā čempionātā labākas sekmes demonstrējusi Šveice, kas pārliecinošāk nospēlēja ceturtdaļfinālu un pusfinālā spēja līdzvērtīgi cīnīties ar Somiju. Tajā pašā laikā, ja salīdzina Čehijas 1:7 neveiksmi pret zviedrietēm ar Šveices (ne)iespēto (4:12), tad arī šai valstsvienībai varētu būt argumenti uz medaļu. Ja atskaita sagrāvi pret Zviedriju, tad četrās pārējās spēlēs Šveices izlase ielaidusi vien trīs vārtus, kas var radīt nopietnas problēmas arī čehietēm. Pērn bronzas mačā šveicietes bija pārākas ar rezultātu 5:4 (pirms tam grupā 5:3), bet kopš tā čempionāta izlases aizvadījušas četras cīņas, pirmajās trijās uzvarot šveicietēm (4:3, 12:2 un 6:3), bet pirms mēneša čehietēm izdevās reabilitēties un uzvarēt pēcspēles metienu sērijā ar 6:5, tādējādi iegūstot papildu pārliecību.

Pēc izgāztā iepriekšējā čempionāta, kad kvalifikācijas kārtā tika zaudēts dānietēm, kas automātiski lika palikt ārpus labāko astotnieka, vadošo komandu pulkā atkal atgriezusies Norvēģija, kura gan šo čempionātu diez vai var uzskatīt par ļoti izdevušos. Grupu turnīrā tika izmocīta uzvara pār latvietēm, bet kvalifikācijas turnīrā ne mazāk grūtā cīņā apspēlētas arī amerikānietes, taču tas arī viss un augstāk par septīto vietu uzlēkt vairs nav iespējams. Tajā pašā laikā polietes, šķiet, ir sasniegušas maksimāli iespējamo un trešo čempionātu pēc kārtas centīsies turnīru noslēgt ar septīto vietu. Pērn pirms pasaules čempionāta abas izlases savstarpējā cīņā spēlēja neizšķirti 2:2, bet pasaules čempionātā polietes bija pārākas ar 4:2. Arī pirms šī čempionāta izlases aizvadīja savstarpējo dueli, kurā šoreiz pārākas bija norvēģietes (5:4). Bet vai tā iemesla dēļ viņas uzskatāmas par šīs spēles favorītēm? Diez vai.

9.decembra spēļu kalendārs

LaiksSpēleTurnīra stadija
9:30Norvēģija – PolijaSpēle par 7.vietu
12:15Slovākija – LatvijaSpēle par 5.vietu
15:15Čehija – ŠveiceSpēle par 3.vietu
18:08Zviedrija – SomijaSpēle par 1.vietu

     [+] [-]

, 2017-12-09 12:32, pirms 6 gadiem
Labi, ka neizdomāja šo translēt biatlona vietā.