Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Garbares hat-trick nodrošina vietu pasaules sešniekā

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Garbares hat-trick nodrošina vietu pasaules sešniekā
Evelīnai Garbarei tik vērtīgajā cīņā trīs precīzi metieni
Foto: Ritvars Raits, Floorball.lv

Latvijas sieviešu florbola valstsvienība izcīnījusi vērtīgu 5:1 uzvaru pasaules čempionātā cīņā par 5.-8. vietu, apspēlējot Poliju. Līdz ar to mūsu valstsvienība trešo čempionātu pēc kārtas cīnīsies par piekto vietu. Latvijas izlasē ar trim vārtu guvumiem atzīmējās Evelīna Garbare.

Līdz šim vienīgajā savstarpējā spēlē pasaules čempionātos Latvijas izlase svinēja sauso 9:0 uzvaru. Tas notika pirms četriem gadiem Čehijas pilsētā Ostravā. Toreiz ar četriem vārtu guvumiem un divām rezultatīvām piespēlēm atzīmējās Līga Garklāva, bet Lauma Višņevska tika galā ar visiem 20 metieniem pa saviem vārtiem, cīņas izskaņā vietu vārtos dodot Ilgai Jēkabsonei, kura arī neitralizēja visus četrus metienus, kas tika izpildīti pa viņas sargātajiem vārtiem.

Šoreiz cīņa iesākās ļoti uzmanīgi, abām komandām izteikti domājot par savu vārtu drošību. Bumbiņu nedaudz vairāk kontrolēja latvietes, taču bīstamāki momenti veidojās tieši pie Višņevskas sargātajiem vārtiem. Vienā no epizodēm Latvijas izlases vārtsardze sāpīgi dabūja pa pirkstiem, liekot spēli uz mirkli pārtraukt. Polietēm labākā iespēja radās otrās maiņas centra uzbrucējai Juštinai Krživakai, kura neitralizēja izgājienu vienatnē pret mūsu pēdējo cerību vārtos. Tajā pašā laikā Latvijai labākā iespēja bija Zeltītei Bankavai, kura izdarīja bīstamu metienu no vārtu priekšas pēc māsas Edītes piespēles. Lai vai kā, pirmajā trešdaļā neviena no komandām vārtus neguva.

Arī pēc pārtraukuma spēles gaita diži nemainījās. Darba vairāk bija Laumai Višņevskai, nevis 17 gadus jaunajai Patrīcijai Bernackai, kura pirms pāris mēnešiem sava Gdaņskas kluba sastāvā atzīstami cīnījās arī EuroFloorball Cup turnīrā. Tomēr cīņas 34.minūtē Latvijas izlase nopelnīja soda izspēli pie labās laukuma apmales un teju identiski kā spēlē pret Čehiju guva vārtus. Diāna Isjomina atstāja bumbiņu Evelīnai Garbarei, kura izdarīja metienu no distances un bumbiņa atrada ceļu vārtos. Noteikti jāuzteic arī Garklāva, kura labi cīnījās vārtu priekšā, traucējot redzamību pretinieču vārtsardzei. Pagāja vien pāris minūtes, kad Latvijas izlasei izdevās dubultot pārsvaru. No aizvārtes vārtu priekšā centās izlauzties Garklāva, bet viņas metienu atvairīja Bernacka. Kaut gan vārtu priekšā bija divas polietes, veiklākā izrādījās Garbare, kura ar nūjas neērto pusi raidīja bumbiņu vārtos, dubultojot pārsvaru un liekot Polijas izlases treneriem pieprasīt 30 sekunžu pārtraukumu. Tas gan vēlamo rezultātu nedeva, jo latvietes ne vien nosargāja 2:0 pārsvaru, bet bija tuvu arī trešajam precīzajam metienam.

Kā jau to varēja paredzēt, ar dubultu sparu polietes atgriezās laukumā uz trešo spēles nogriezni. Tādēļ vēl jo svarīgāks bija fakts, ka pēc nepilnām trim nospēlētām minūtēm latvietes panāca 3:0 vadību. Pretuzbrukumā pa kreiso malu devās Elizabete Pavlovska un vārtu priekšā pamanīja savu komandas biedreni ne vien izlasē, bet arī "Rubenes" sastāvā Lauru Gaugeri. Sekoja piespēle, pēc kuras vajadzēja "tikai" iemest un Gaugere arī iemeta, līdz ar to divas jaunās florbolistes noorganizēja vērtīgu vārtu guvumu. Pagāja gan vien 12 sekundes un polietes pirmo reizi pasaules čempionātos pārspēja Latvijas izlases vārtsargu. Veronika Noga izdarīja metienu no distances un tieši brīdī, kad Višņevskai vajadzēja tvert bumbiņu, viņai garām noskrēja Krživaka, tādējādi patraucējot vārtsardzei tvert bumbiņu. Cenšoties atspēlēties, nesavaldījās Zuzanna Krživaka un skaitliskā vairākuma pēdējā sekundē latvietes atjaunoja triju vārtu pārsvaru. Elīza Elizabete Bērziņa izpildīja raidījumu no distances, bet vārtu priekšā lieliski nospēlēja Garklāva, mainot bumbiņas lidojuma virzienu, palīdzot tai nonākt vārtos. Pagāja vien minūte, kad vēlreiz izcēlās mūsu pirmā maiņa. Pēc stūra izspēles Diāna Isjomina atspēlēja Garbarei un kārtējais tālšāviens atrada vietu vārtos – 5:1. Jāpiezīmē, ka trešajā trešdaļā Garbare pirmajā maiņā spēlēja kā uzbrucēja, bet laukumā nāca arī trešajā virknējumā, pildot aizsardzes funkcijas.

Brīdī, ka jāspēlē bija vēl vairāk nekā četras minūtes, Polijas izlases vadība spēra pēdējo soli, lai atspēlētos, mainot vārtsardzi pret sesto laukuma spēlētāju. Tas ļāva pārņemt iniciatīvu mačā, bet pārāk daudz momentu pie mūsu vārtiem tā arī neradās.

Līdz ar to sestdien Latvijas valstsvienība spēlē par 5. vietu sacentīsies vai nu ar laukuma saimniecēm slovākietēm vai ar Norvēģiju.

Pasaules čempionāts florbolā

Latvija – Polija 5:1 (0:0, 2:0, 3:1)
Rezultatīvākās Latvijas izlasē: Evelīna Garbare 3 (3+0), Līga Garklāva 2 (1+1), Diāna Isjomina 2 (0+2), Laura Gaugere 1 (1+0), Elizabete Pavlovska 1 (0+1), Elīza Elizabete Bērziņa 1 (0+1)