Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Džokovičs piecos setos uzveic Vavrinku un finālā sacentīsies ar Nadalu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Džokovičs piecos setos uzveic Vavrinku un finālā sacentīsies ar Nadalu
Novaks Džokovičs un Stanislass Vavrinka
Foto: Reuters/Scanpix

"US Open" vīriešu vienspēļu turnīrā pirmdien būs 2010. un 2011. gada fināla atkārtojums – Novaks Džokovičs pret Rafaelu Nadalu. Pusfinālos grūtāk gāja Džokovičam, kuram vajadzēja piecus setus, lai pie vietas noliktu Stanislasu Vavrinku. Tikmēr Nadals ar Rišāru Gaskē izrēķinājās trīs setos.

Džokovičs piecos setos tiek galā ar Vavrinku

Novaks Džokovičs pusfināla sākumu "nokavēja". Pirmajā geimā viņš servi noturēja viegli, taču pēc tam sākās problēmas – pirmo reizi "Grand Slam" pusfinālā spēlējušajam Stanislasam Vavrinkam trīs breiki pēc kārtas. Džokovičs spēlēja ļoti slikti, daudz kļūdījās (1. setā 14 nepiespiestās kļūdas!), kamēr Vavrinka diktēja spēli, brīžiem spēlējot pacietīgi, bet brīžiem pārsteidzot ar agresīvu uzbrukumu. Tas šveicietim ļāva pirmajā setā uzvarēt ar 6:2. Džokovičs uzvarēja tikai vienā no deviņām izspēlēm pie otrās serves.

Ranga līderis uz otro setu izgāja ar atbilstošu koncentrēšanos un pirmais varēja iegūt breiku. Vavrinka 10 minūtes ilgušajā ceturtajā geimā atspēlēja trīs breikbumbas. Vislabākā iespēja Novakam bija pēdējā mēģinājumā, taču sekoja kārtējais pārforsētais "forehand" sitiens autā. Nākamajā geimā trīs breika iespējas bija Stanam, kurš izmantoja pēdējo, piespiežot Džokoviču izsist autā – 3:2 Vavrinkam seta un breika pārsvars.

Džokovičs tūlīt saņēma brīdinājumu par trenera padoma saņemšanu spēles laikā. Vavrinka apstiprināja breiku, bet Džokovičs setu neatlaida un no 2:4 uzvarēja trīs geimos pēc kārtas. Vavrinka breiku zaudēja ar vairākām kļūdām, geimu pabeidzot ar norāvušos sitienu. Seta uzvarētājs noskaidrojās taibreikā. Tajā Vavrinkam divas rupjas kļūdas liedza iegūt 2-0 pārsvaru setos – Džokovičam uzvara ar 7:6(4). Tāpat kā janvārī Melburnā, Vavrinka no seta un breika pārsvara bija spiests samierināties ar 1-1.

Vavrinka 3. seta ievadā pēc dubultkļūdas bija spiests atspēlēt breikbumbu, ko viņš paveica ar teicamu pirmo servi. Stans bija pārgājis uz krietni agresīvāku spēli, taču Vavrinkam bija nepieciešama liela Džokoviča dāvana, lai uzvarētu setā. Novaks astotajā geimā pēkšņi nospēlēja ļoti slikti, savu servi zaudējot uz nulles. Vavrinkam pēc 5:3, 30:0 pārsvars, servējot par uzvaru setā. Džokovičs pēc divām Vavrinkas kļūdām ieguva cerības. Tās izgaisa zaudētā 35 sitienu izspēlē, kurā Džokovičam bija jāuzvar. Novaks kļūdījās pie tīkla, neiegūstot breikbumbu. Vavrinka punktu pielika ar pirmo setbumbu – 6:3.

Džokovičs pēc neveiksmes ātri savācās, labi uzbruka un kombinācijā ar pretinieka kļūdām 4. seta otrajā geimā ieguva divas breikbumbas. Vavrinka pirmās divas novērsa, taču pēc tam Stanam dubultkļūda. Vavrinka trešajā geimā pie 15:15 uzvaramā izspēlē iesita tīklā "bekhendu", tūlīt iznīcinot raketi. Ņemot vērā to, ka Vavrinkam tas bija otrais brīdinājums mačā (pirmais par bumbiņas sišanu dusmās), Šveices tenisists saņēma punkta sodu, ļaujot Džokovičam viegli tikt priekšā ar 3:0. Vavrinkam pēc piektā geima bija neilgs medicīnas pārtraukums (labā kāja), pēc kura atspēlēties neizdevās – Džokovičam sets ar 6:3 un, tāpat kā "Australian Open", jāspēlē piektais sets.

Turnīra gaitā 4.5 stundas vairāk kortā pavadījušajam Vavrinkam izšķirošajā setā problēmas sākās ātri. Ja pirmo geimu izdevās uzvarēt no 0:30, tad nākamā servēšanas reize izvērtās par "maratonu". 21(!) minūti ilgušajā geimā, kurā 12 reizes bija "vienādi", Vavrinka atspēlēja piecas breikbumbas (Džokovičs darbojās pasīvi) un ar milzu pūlēm noturēja servi – 2:1. Novaks pēc tam ātri "paņēma" ceturto geimu un atkal apdraudēja Stana servi. Neizmantojis vēl divas breika iespējas, trešo viņš realizēja – Vavrinkas sitiens autā Džokovičam deva 3:2 pārsvaru.

Piekusušais Vavrinka savu servi mača turpinājumā nosargāja, bet uzņemšanā neko izdarīt nespēja. Tādējādi Džokovičs šogad otro reizi Vavrinku uzveica piecos setos – 2:6, 7:6(4), 3:6, 6:3, 6:4. Abiem tenisistiem vienāds iegūto punktu skaits – 165, bet Vavrinkam par vienu uzvarētu geimu vairāk – 25:24. Džokovičam piektā "US Open" fināla (ceturtais pēc kārtas) sasniegšana ļaus arī pēc turnīra būt ranga 1. vietā.

Nadals beidzot nobreikots, taču uzvar trīs setos

Ja pirmais pusfināls bija aizraujošs un pat nedaudz dramatisks, tad otrais neitrālajai auditorijai sagādāja vilšanos. Sezonas līderis Rafaels Nadals 11. reizi tikpat mačos ATP turnīros pārspēja Rišāru Gaskē – 6:3, 7:6(1), 6:2.

Pirmo divu setu sākumi bija līdzīgi. Gaskē abos setos pirmajā geimā zaudēja savu servi, bet ceturtajā geimā ieguva breikbumbu. 1. setā to realizēt neizdevās, tas pats arī 2. setā, taču šoreiz Gaskē uzreiz tika pie otrās iespējas. Nadals izsita autā, savu servi zaudējot pirmo reizi šajā turnīrā, bet kopumā pirmo reizi kopš 17. augusta, kad viņš Sinsinati pusfinālā uzveica Tomāšu Berdihu. Spānis savu servi kopš tā laika bija noturējis 88 reizes pēc kārtas, ieskaitot 73 reizes Ņujorkā.

Gaskē 2. setā uz brīdi atrada iedvesmu lieliskam tenisam un astotajā geimā izkārtoja sev divas breikbumbas. Rafam vispirms eiss, pēc tam vēl viena laba serve. Rišārs tika līdz taibreikam, taču tajā bija bezcerīgs – sākts un beigts ar dubultkļūdu, bet vienīgais punkts iegūts pēc Nadala sitiena autā. Zaudējis pirmos divus setus, Gaskē nolaida rokas. Rišārs arī 3. setu un līdz ar to arī maču pabeidza ar dubultkļūdu.

Nadals ar Džokoviču "US Open" finālā tikās arī 2010. un 2011. gadā. Pirmajā gadījumā četros setos pārāks bija Nadals, bet gadu vēlāk četros setos uzvarēja Džokovičs. Abiem tā būs 37. savstarpējā spēle, tādējādi sasniedzot jaunu rekordu. Līdz šim pa 36 spēlēm bijis Nadalam ar Džokoviču un Ivanam Lendlam ar Džonu Makinroju. Nadals pret Džokoviču ir vadībā ar 21-15.

Pirmo reizi kopš 2000. gada "Australian Open" "Grand Slam" ietvaros abu vienspēļu turnīru finālā iekļuvuši ar pirmajiem diviem numuriem izliktie tenisisti – Džokovičs un Nadals, kā arī Viljamsa un Azarenka. Ņujorkā tāda situācija pēdējo reizi bija 1996. gadā.

  -3 [+] [-]

, 2013-09-08 07:44, pirms 11 gadiem
Džokovičs bija tizls bezgalīgi....

  +3 [+] [-]

, 2013-09-08 08:24, pirms 11 gadiem
Vavrinka beidzot arī būtu pelnījis kādu Grand Slam. Jau kuro reizi viņam izcils piecu setu trilleris,bet tomēr zaude.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-09-08 09:08, pirms 11 gadiem
Vavriknkam tiesam kaut kas nebija kartiba ar kajam :/
Bet nu tas 21 minutes games bija vnk pzd

  +2 [+] [-]

, 2013-09-08 09:18, pirms 11 gadiem
visu cieņu vīriem par izsturību! 4 h rādīt augstas raudzes spēli ir netikai fisziski, bet arī mentāli ļoti,ļoti sarežģīti!
pie 21min geima skatītāju ovācijas bija kaut kas fantastisk!

Paldies vīri, noturē'jat mani visu laiku pie Tv.

Finālā par Džekeri

     [+] [-]

, 2013-09-08 12:19, pirms 11 gadiem
eh, žēl, ka tomēr uzvarēja džoko...5. seta 3. geims bija labs...

     [+] [-]

, 2013-09-08 12:22, pirms 11 gadiem
Pilnīgi piekrītu - 1.mačs tiešām aizraujošs, 2. - ja godīgi - mazliet miegs "uzmācās".Varbūt tas atslābums pēc Džoko mača spiedzes.Pēc zaudētā 3.seta likās, ka tas arī būs viss- Vavrinka vinnējis.Nole maču izvilka, bet...Ai, ai ar tādām kļūdām pret Rafu izredžu maz.

     [+] [-]

, 2013-09-08 12:31, pirms 11 gadiem
Ak, jā - visu cieņu Vavrinkam.Spēlēja lieliski.Abi bija pelnījuši uzvaru (tāpat kā Austrālijā).
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-09-08 14:38, pirms 11 gadiem
Žēl ka Vavrinka zaudēja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja