Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Zubs: "Bez vēl viena uzbrucēja vasarā ārpus Latvijas labāk nerādīties"

Agris Suveizda

Zubs: "Bez vēl viena uzbrucēja vasarā ārpus Latvijas labāk nerādīties"
Mareks Zubs
Foto: Raitis Supe/Futbola virslīga

Latvijas čempions Jūrmalas "Spartaks" savā laukumā līderu duelī cīnījās neizšķirti 0:0 ar "Ventspili" un "SynotTip" Virslīgas pirmo apli noslēgs pirmajā pozīcijā. Piedāvājam abu treneru pēcspēles komentārus.

"Ventspils" galvenais treneris Pols Ašvorts: "Pirmās desmit minūtes mēs droši vien sākām nedaudz labāk, bet pirmajā puslaikā kopumā labāks bija "Spartaks". Viņi radīja dažas vārtu gūšanas iespējas, un mūsu vārtsargs [Maksims Uvarenko] ļoti labi nolasīja caururbjošās piespēles un vispār labi lasīja spēli. Savukārt otrajā puslaikā, manuprāt, jau mēs bijām labāki un radījām vairāk izdevību. Taču 0:0 droši vien bija godīgs rezultāts. Kad mēneša laikā spēlē astoņas spēles, tas ir fiziski grūti, tāpat arī pāreja no zāles uz mākslīgo segumu un spēlētāju rotācija. Bet tas ir sarežģīti arī mentālā ziņā – būt gatavam katrai spēlei. Un šo astoto spēli mēneša laikā aizvadījām pret līdervienību. Žēl, ka šāda spēle nenotika agrāk, jo tad būtu redzējuši nedaudz labāku maču ar vairāk iespējām un vairāk vārtiem. Taču kopumā 0:0 ir godīgs rezultāts, esmu apmierināts ar mūsu spēlētājiem un to, ka viņi cīnījās līdz galam."

Jūrmalas "Spartaka" galvenais treneris Mareks Zubs: "Piekrītu trenerim, ka rezultāts bija atbilstošs tam, kas laukumā notika šo 90 minūšu laikā. Gribētu tikai piebilst dažus teikumus, ka varam pateikties vārtsargiem – viņi, manuprāt, bija šīs spēles varoņi. Ņemot vērā abu komandu pozīcijas tabulā, tā bija interesanta spēle. Mačs nebija viegls. Katru reizi šādā situācijā atkārtoju, ka, ja nevaram uzvarēt, tad vismaz nospēlējam neizšķirti. Katri vārti, protams, maina spēles gaitu – ne tikai taktiskā, bet arī psiholoģiskā ziņā. Tāpēc, ja kāds gūtu šos vārtus, spēle varbūt būtu kļuvusi citāda. 0:0, abas komandas bija vienlīdzīgas, abas komandas spēlēja labi – manuprāt, labā līmenī šim brīdim. Gaidām nākamo spēli."

Pirmajā puslaikā "Spartakam" bija četras piecas vārtu gūšanas iespējas. Kas bija galvenā problēma – centra aizsargi, nesaprašanās starp spēlētājiem, kāds cits iemesls?
Ašvorts: "Spēlējām pret labu komandu. "Spartaks" ir ļoti laba, uzbrūkoša komanda, kas līgā guvusi visvairāk vārtu, jo tai ir ļoti labi priekšējās līnijas futbolisti. Šī spēle bija atšķirīga no iepriekšējās pret RFS, kur pretinieki neradīja tik daudz izdevību. "Spartakam" ir nedaudz labāki uzbrucēji – domāju tieši trīs uzbrucējus un divus centra pussargus -, un nebijām tam gatavi. Otrajā puslaikā, domāju, taktiskā ziņā tikām ar to galā un paši radījām vairāk iespēju."

Otro spēli aizvadījāt bez Karlsona. Kā tikāt galā bez viņa, kā pamainījāt savu spēli?
Ašvorts: "Amizanti, ka divi pagājušās sezonas varoņi – Karlsons un Platonovs – bija savainoti, tā ka šajā ziņā abas komandas bija vienādā situācijā un abiem treneriem nācās iztikt bez pagājušās sezonas labākajiem vārtu guvējiem. Taču mums ir plašs sastāvs, un mēs tikām galā, centra uzbrucēja pozīcijā izmantojot Aleksejevu, bet otrajā puslaikā uz šo pozīciju pārvirzījām Tosinu, kuram bija vairākas ļoti labas iespējas. Vārtsargs šajos momentos nospēlēja ļoti labi – kad viņš sita griezienā, jau domāju, ka būs vārti."

Kā jau Pols teica, abām komandām bijis smags grafiks un abas 16 dienās aizvadīja jau piekto spēli. Otrajā puslaikā "Ventspils" iniciatīvu pārņēma šā jūsu noguruma dēļ?
Zubs: "Nepiekrītu. Protams, spēli varam sadalīt divās daļās – pirmajā puslaikā dominēja "Spartaks", bet otrajā puslaikā dominēja "Ventspils". Taču spēle ilgst 90 minūtes, un to ietekmē tik daudz sīku detaļu. Tika runāts par uzbrucējiem, kuri var gūt vārtus, un abiem treneriem bija jāiztiek bez saviem uzbrucējiem. Bet man nepatīk runāt par tik teorētiskām lietām, kas notiktu, ja viņi būtu bijuši. Šobrīd mums ir šāds sastāvs. Varu tikai pateikt vienu, ka, protams, neesmu apmierināts ar mūsu pašreizējo sastāvu, jo mums ir ļoti īss soliņš un trenējamies ar 15-16 spēlētājiem, neskaitot vārtsargus. Nevaru izmainīt spēļu grafiku, tas ir jautājums federācijai. Mēs varam darīt tikai to, kas pašlaik ir mūsu spēkos."

Jevgeņiju Kozlovu nomainījāt savainojuma dēļ?
Zubs: "Gan savainojuma dēļ, gan tādēļ, ka tāds bija mans lēmums. Šodien viņš nebija pietiekami efektīvs. Kad viņš man rādīja, ka nav gatavs līdz beigām cīnīties par 100%, viņu nomainīju. Protams, no otras puses, domājām, ka varbūt varam viņu izmantot līdz pēdējai sekundei, jo visi zina viņa meistarību. Tomēr, ja spēlētājam ir [veselības] problēmas, tad labāk nevajag to darīt – tas pat kļūtu bīstami iespējamā savainojuma sakarā, domājot par nākamo spēli."

Kāda ir situācija ar Boranijaševiču un Karlsonu?
Ašvorts: "Niko sastiepa saites un būs ārā vismaz divas nedēļas. Par Karlsonu ārsti teica, ka viņš neko nedrīkst darīt līdz otrdienai, kad viņam no deguna tiks izņemti tamponi. Līdzko tas tiks izdarīts, viņš varēs sākt trenēties. Un ārsti izlems, vai viņš var spēlēt ar masku. Būs jārunā ar ārstiem, un viņi pieņems lēmumu, kad viņš varēs spēlēt un vai viņš to darīs ar masku vai bez tās."

Līdz kausa finālam viņš pagūs atgriezties?
Ašvorts: "Jā, domāju, ka tas ir iespējams. Tas nav muskuļa savainojums vai kas tāds, tikai lauzts deguns – ar masku var spēlēt. Taču vēl jāskatās, kā viņš ar šo masku jutīsies – citreiz spēlētājiem tā rada grūtības."

Kāda ir situācija ar Korzānu?
Zubs: "Viņš ir savainots, un mēs gaidām. Viņam bija neliela potītes operācija. Nevēlos iedziļināties anatomiskās detaļās, bet redzat, ka šobrīd viņam ir četras kājas [kruķi]."

Otrajā puslaikā Vaskovs un Tīdenbergs samainījās flangiem. Tas notika pēc standartsituācijas, vai tā bija taktiska izmaiņa?
Ašvorts: "Izlēmām Vaskovu likt pret Jevgeņiju Kozlovu, kurš ir ātrs un kurš, zinām, ir ļoti bīstams. Arī Vaskovs ir ātrs. Kad Kozlovs tika nomainīts, samainījām viņus atpakaļ uz normālajām pozīcijām. Tā ka tā bija taktiska izmaiņa."

Kā vērtējat savas komandas pirmo apli?
Ašvorts: "Protams, ka mēs gribējām mazāk neizšķirtu un vairāk uzvaru. Esmu ļoti apmierināts ar aizsargiem, jo esam ielaiduši tikai trīs vārtus. Tāpat arī jāturpina, taču vajadzēs radīt vairāk momentu, lai paši varētu gūt vairāk vārtu."
Zubs: "Šobrīd negribu runāt par konkrētiem rezultātiem. Pirmām kārtām esmu apmierināts ar to, ka īsā laika periodā spējām panākt, lai šis sastāvs spēlētu un ietu vienā un tajā pašā virzienā. Tas pirmajam aplim mums bija pats svarīgākais. Bet tas ir tikai pirmais aplis, redzēsim, kā klāsies turpmāk. Tagad mums būs ļoti interesants periods. Domāju, ka arī otram trenerim, kuru drīzumā gaida kausa fināls. Sezonā kopumā šobrīd esam spēruši tikai vienu mazu soli, un šis nebūt nav izšķirošais brīdis sezonā."

Bieži sakāt, ka jums ir šaurs sastāvs un īss soliņš. Ja pāreju periods sāktos rīt, cik daudz spēlētāju ņemtu klāt?
Zubs: "Desmit. Es gribētu desmit, bet, protams, nezinu, vai tas būtu iespējams. Tāpat arī nezinu, kuru spēlētāju ņemtu. Tas, protams, jokojot. Es gribētu un tā, manuprāt, ir optimāla situācija, ka komandā ir 20 līdzvērtīgi spēlētāji, kuri konkurē par vietu laukumā. Runājot par nākotni un domājot par Eiropu, mēģināsim aplūkot šo jautājumu no šādas perspektīvas. Protams, mums būs jāmeklē uzbrucējs, jo nedomāju, ka Platonovs būs līdz tam gatavs. Bez uzbrucēja labāk palikt mājās un nerādīties ārpus valsts."