Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Ervīns Muštukovs miljonu negaida. Iespēju gan

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Ervīns Muštukovs miljonu negaida. Iespēju gan
Ervīns Muštukovs
Foto: Fabien Baldino, bruleursdeloups.com

Pagājušajā pavasarī Ervīns Muštukovs beidzot sagaidīja iespēju un debitēja pasaules čempionātā, tomēr duelī pret nākamo uzvarētāju Kanādu tika nomainīts pēc 23 minūtēm un pieciem ielaistiem vārtiem. "Tobrīd nezinājām, cik spēcīgi ir kanādieši. Ja pirms tam redzētu, ka viņi citām komandām iemet deviņas un desmit ripas, varbūt ļautu aizvadīt pilnu maču," prāto 32 gadus vecais vārtsargs. Viņš sezonu pavadīja Francijā, kļūstot par komandas labāko spēlētāju. Tagad Muštukovs apsver domu par atgriešanos Anglijā, jo piedāvāts par desmit tūkstošiem eiro lielāks atalgojums. Augstākā līmenī viņš būtu gatavs spēlēt par mazākumu summu, tomēr iespēju neviens nedod. "Austrijā ir 12 komandas. Pusei jau ir vārtsargi. Trīs nemaz neizskata tavu kandidatūru, bet pēdējie trīs ņem tikai kanādiešus. Neteikšu, ka esmu labāks vai sliktāks, jo paņem vārtsargus, kuri spēlējuši labās komandās. Neņem nekādus bomžus. Nu, baigi reti."

Būt detektīvam

2014. gadā Ervīns Muštukovs nonāca Dānijas policijas redzeslokā, jo palīdzēja atklāt spēļu sarunāšanas skandālu. Komandas biedri piedāvājuši naudu par ielaistajiem vārtiem, bet viņš sarunu ierakstījis un devies pie treneriem. Starp diskvalificētajiem spēlētājiem bija arī uzbrucējs Kirils Starkovs, kurš joprojām pārstāv Dānijas valstsvienību. Laukumā satikušies novembrī, kad Muštukovs kaldināja Latvijas izlases uzvaru ar 4:1. "Negribēju, lai viņš man iemet," atceras vārtsargs. Pēc dueļa izdevies arī aprunāties. Lai gan skandālam iets apkārt ar līkumu, Starkovs nebija pārāk priecīgs, arī žestu valoda norādīja neapmierinātību, atceras Muštukovs.

2016. gadā Muštukovs palīdzēja jau Latvijas policijai, atrodot 15 gadus veco skolnieci, kura divas nedēļas bija pazudusi. Ja iepriekšējais gājiens bija izplānots, šoreiz viss noticis spontāni. Vārtsargs pat atzīst: neticēju, ka kāds pacels telefonu, ka runās, ka piekritīs, ka sanāks. Telefona numuru iedevuši draugi, bet pēc sarunas Muštukovs informēja policiju. "Viņi pajautāja, vai varu norunāt tikšanos. Nezinu, vai varu, bet pamēģināšu. Uz pirmo policija nepaspēja, jo viss notika desmit minūšu laikā, bet izdevās vienoties vēlreiz. Pēc tam saņēmu īsziņu ar vienu vārdu: aizturējām," norāda Muštukovs. "Hokejā un sportā rezultāts ir nepieciešams par katru cenu, un šeit bija tas pats. Citi gribēja, lai viņa atgriežas mājās, drošībā." Ja citi pēc karjeras beigām domā par trenera darbu, Muštukovs varētu kļūt par detektīvu.

Taču vēl pāris gadus visa uzmanība tiks veltīta ripu ķeršanai - ir gan mērķi, gan vēlēšanās. Pērn izdevās piepildīt sapni un debitēt pasaules čempionātā, taču pirmajā mačā pret nākamo zelta medaļnieci Kanādu Muštukovs vārtos izturēja tikai 23 minūtes un četras sekundes. "Nekad nav patīkami, ja nomaina, bet tobrīd spēle nevienam negāja. Tas bija pareizais lēmums. Vienīgi slikti, ka tik ilgi gaidīju iespēju, nekad nespēlēju. Tad izgāju pret spēcīgāko komandu un... Ja tā būtu trešā vai ceturtā spēle turnīrā, ja redzētu, ka viņi Vāciju uzvarējuši ar 10:0 un baltkrievus ar 9:0, vismaz būtu aizvadījis pilnu maču," norāda Muštukovs.

Pirmo reizi tik maz metienu un tik daudz vārtu

Viņu divas reizes pārspēja Džeisons Speca, kurš kļuva par pasaules čempionāta rezultatīvāko spēlētāju un labāko uzbrucēju. Speca Nacionālajā hokeja līgā draftēts ar otro numuru. Pirmo ripu Muštukova vārtos raidīja 2013. gada drafta pirmais numurs Neitans Makinons. 3:0 panāca Mets Dušeins, kurš 2009. gadā draftēts ar trešo numuru, bet pārsvaru līdz četriem vārtiem palielināja Tailers Tofoli, kurš 23 gadu vecumā izcīnījis gan pasaules čempionāta zeltu, gan Stenlija kausu.

"Viņi pa vārtiem nemeta daudz, bet, kad meta, tad precīzi devītniekā. Šad un tad arī nepaveicās - viena ripa ielidoja no nūjas. Pilnīgi nevienu metienu neuzmeta virsū - tikai devītniekā vai pašā stūrī. Pirmā reize karjerā, kad bija tik maz metienu un tik daudz vārtu. Gaidīju, ka metīs no visām pozīcijām, bet meta tikai brīžos, kad radās labas izdevības. Sešas izdevības un pieci vārti. Vismaz būtu 40 metieni. Bet nebija," Muštukovs neslēpa vilšanos. "Sēdēju un domāju: trīs pirmajā un vēl divi otrajā ir maz vai daudz? Beigās redzējām, ka pat finālā pret Krieviju viņi pusē bija panākuši 4:0."

Par debiju viņš uzzināja pirmajā treniņā pēc ierašanās norises vietā. Līdzi nāca padoms spēlēt mierīgi un neņemt vērā rezultātu. "Sagatavoties mačam psiholoģiskajā ziņā nebija grūti, jo klubos esmu aizvadījis tik daudz spēļu - nekad neesmu sēdējis uz soliņa. Jau vairākus gadus aizvadu praktiski visas spēles, tāpat izlasē bijuši draudzības mači. Pirms Kanādas dueļa domāju, ka nav, ko zaudēt. Bet viņiem gāja no rokas, kamēr man negāja. Kas zina, būtu otrādi, varbūt pēc pirmās trešdaļas rezultāts būtu tikai 0:1."

"Nedomāju, ka tā būs pirmā vai pēdējā spēle visā turnīrā. Protams, cerēt vienmēr gribas. Sanāca, ka visi mači bija cīņa par izdzīvošanu. Ja būtu kāda, kas neko nenozīmē, varbūt ieliktu. Ja katra spēle ir par izdzīvošanu, protams, uzticies cilvēkam, kas tur spēlē desmit gadus, nevis man. Loģiski. Nebija nekādu domu vai apvainošanās," pauda Muštukovs.

17 spēles pēc kārtas un savainojums

Taču klubos Muštukovs ir viens no veiksmīgākajiem Latvijas vārtsargiem. Pēc pārbaudes spēles pret Franciju viņš saņēma piedāvājumu no Grenobles, uz kuru bija paredzēts doties jau 2014. gadā, tomēr treneris pēdējā brīdī izšķīries par labu savam tautietim - kanādietim. Atzīts par labāko spēlētāju komandā, ar 92,3% atvairīto metienu bija labākais visā līgā, bet piedzīvoti arī grūti brīži.

Sezonas 17. spēlē pretinieks izrāvies uz vārtiem un pēc sadursmes ar aizsargu uzlidojis virsū Muštukovam. Latvietis maču aizvadīja līdz galam, nākamajā dienā kļuvis vēl labāk, tāpēc neticējis magnētiskās rezonanses rezultātam - jāizlaiž sešas nedēļas ieplīsušu ceļgala saišu dēļ. "Izgāju uz ledus un tad sapratu, ka kāja vispār nestāv vietā, neko nevaru izdarīt," atceras vārtsargs. "Trīs četras nedēļas nepalika labāk, tāpēc parādījās šaubas, vai vispār jelkad sadzīs."

Staigāju uz rehabilitāciju un saņēmu naudu - tā sešas nedēļas atceras Muštukovs. Pēc trim mačiem savainojumā iedzīvojies arī otrais numurs, tāpēc "Grenoble" pievienojies čehs Lukāšs Horāks. 32 gadus vecais vārtsargs norāda, ka citas izejas nebija, tomēr vēl viena konkurenta parādīšanos neuztvēra ar smaidu - šādās līgās spēlējot tikai viens vārtsargs, laika dalīšana uz pusēm nenotiekot.

"Ierindā atgriezos tieši uz izslēgšanas spēļu sākumu - sešas nedēļas nebiju neko darījis. No rīta patrenējos un gāju laukumā. Zaudēju divas dienas pēc kārtas, tāpēc komanda pamēģināja otru vārtsargu. Tā arī visu zaudējām." Zaudējums ar 0-4 tika piedzīvots pret Ruānas komandu, kas vēlāk kļuva par čempioni un kurai naudas ir daudz vairāk nekā jebkurai citai vienībai Francijā.

35 tūkstoši Anglijā, 25 tūkstoši Francijā un 20 tūkstoši Dānijā

"Ja sēdēsi vienā līgā un komandā, katru gadu pieliks algu. Ja aizej uz citu līgu, sāc no apakšas. Sak, šis ir jauns, lai vispirms pierāda, bet mēs paskatīsimies," norāda Muštukovs. "Nespēlēju naudas dēļ. Interese, pieredze, arī sevis dēļ. Gribu uzspēlēt visādās valstīs, nevis sēdēšu vienā klubā un būšu meistars. Visās līgās esmu bijis pirmais vai otrais vārtsargs. Visos klubos mani atzinuši par labāko spēlētāju. Reizēm esmu bijis arī labākais vārtsargs visā līgā." Pēc viņa vārdiem, spēlētāji var mānīties visu sezonu, bet vārtsarga vājās vietas un līmenis parādīsies uzreiz.

Lai gan Francija līmeņa ziņā sekojusi Zviedrijas pēc spēka otrajai līgai (Čempionu līgā izdevās pacīkstēties ar somu Espo "Blues", divu spēļu summā zaudējot tikai ar vienu vārtu starpību; nepalīdzēja arī vārtsarga nomainīšana pret sesto spēlētāju), Muštukovs apsver iespēju atgriezties Anglijā, kur 2011. gadā tika atzīts par līgas labāko vārtsargu.

"Tur dod vairāk piķa, kaut gan hokejs arī ir labs. Piedāvāja 35 tūkstošus uz nākamo sezonu. Par desmit vairāk nekā Francijā, par 15 vairāk nekā Dānijā. Būs nopietna līga, jo labi maksā. Uz turieni brauc tādi paši hokejisti kā uz Franciju, tikai Anglijā valodas dēļ viņiem būs vieglāk. Vienoties ar mani ir viegli - ja dod 25 tūkstošus, tad neprasu 26, jo tā gribu. Vai 40, jo neviens nedos. Vai miljonu. Neprasu un nemaz negaidu."

"Nedomāju, ka tas būs solis atpakaļ - drīzāk mīņāšanās uz vietas," novērtē Muštukovs. Vācijā vai Čehijā viņu nekad neņemtu, bet Slovākijā var palikt bez algas. Arī Austrija ir nesasniedzama. "Viņiem ir sava sistēma, savi aģenti, no kuriem ņem tikai kanādiešu vārtsargus. Nemaz neapsver iespēju paņemt citus. Jābūt baigajai veiksmei, lai tur paņemtu. Protams, var sēdēt līdz vasaras beigām, atteikt dāņiem, angļiem, frančiem, bet tas ir baigais risks. Sēdēt un gaidīt, ka būs viena vieta, uz kuru pretendēs 50 vārtsargi. Baigi naivi.

Beigās, ja būs divi spēkos līdzvērtīgi vārtsargi, vēl paņems to, kuram mazāk jāmaksā. Jābūt apstākļu sakritībai, veiksmei - kāds treneris, ar kuru esi kopā strādājis, tiek uz augstāku līgu.

Līgās, kurās esmu spēlējis, visi mani zina, darbu varu atrast. Tikt augstāk - tikai ar labu sniegumu pasaules čempionātā. Austrijā ir 12 klubi. Sešiem jau ir vārtsargi. Trīs nemaz neizskatīs tavu kandidatūru, vēl trīs ņems tikai kanādiešus. Neteikšu, ka esmu labāks vai sliktāks par viņiem, jo tie ir vārtsargi ar nopietnām komandām aiz muguras. Tur neņem nekādus bomžus. Nu, baigi reti."

Grenobles ģenerālsponsors bija McDonald's, līdz ar to spēlētāji varēja iepirkties ar 50% atlaidi. Muštukovs norāda, ka piedāvājumu izmantojis reti. "Nē, mans uzturs neatšķiras no citiem. Bet zinu, ka citiem pirms spēles patīk paņemt pāris gramu."

Ervīns Muštukovs kopš Rīgas "Dinamo"

SezonaKomandaLīgaStatistika
2015/2016GrenobleFrancija17 spēles; 92.3%; 2.47
2014/2015Aalborg PiratesDānija35 spēles; 92.0%; 2.79
2013/2014Esbjerg EnergyDānija30 spēles; 92.2%; 2.77
2012/2013Mora IKZviedrijas otrā27 spēles; 90.2%; 2.74
2011/2012Odense BulldogsDānija38 spēles; 92.5%; 2.43
2010/2011Sheffield SteelersAnglija60 spēles; 92.2%; 2.50

Kļuva par Anglijas čempionu, labāko vārtsargu un sakrāja labāko statistiku. Nākamajā gadā Dānijā sakrāja visvairāk uzvaru un tika pie sudraba. 2014. gadā tika atzīts par komandas labāko spēlētāju un tika iekļauts līgas otrajā simboliskajā izlasē. Pērn septembrī un janvārī ieguva komandas labākā spēlētāja balvu. Šosezon tika atzīts par "Grenoble" labāko spēlētāju un sakrāja labāko statistiku Francijas līgā.

restorāni Rīgā - saņem atlaides