Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Pahars: "Rudņevs atgriezās kā īsts vīrs"

Agris Suveizda

Pahars: "Rudņevs atgriezās kā īsts vīrs"
Marians Pahars
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latvijas futbola izlases galvenais treneris Marians Pahars, ģenerālmenedžeris Roberts Mežeckis un sporta menedžeris Māris Verpakovskis atbildēja uz dažādiem žurnālistu jautājumiem saistībā ar kandidātu izvēli, kā arī gaidāmajām pārbaudes spēlēm Slovākijā (25. martā) un Gibraltārā (29. martā).

Kāds ir Cauņas veselības stāvoklis, cik daudz viņš varētu spēlēt?
Pahars: "Protams, visi ceram, ka viņš būs treniņnometnē un viņš būs gatavs spēlēt, bet šobrīd situācija ir tāda, ka sīkāk varēšu paskaidrot varbūt pēc nedēļas – pats nezinu visas detaļas."

Pastāsti par izmaiņām treneru štābā – klāt Starkovs, prom Munjoss un Caune!
Pahars: "Alehandro līgums beidzās un viņš nepiekrita parakstīt jaunu, jo ir aizņemts ar universitāti. Ne pilnīgi sapratu, kas viņam par lietām, bet būtībā nevarējām ar viņu vienoties. Savukārt Caune gribēja koncentrēties galvenā trenera amatam Jelgavas dublieros. Tagad mēģinājām [atrast aizstājēju], un ceru, ka līdz nometnes sākumam jau būs jauns fiziskās sagatavotības speciālists.

Runājot par Starkovu, esam ļoti priecīgi, ka viņš piekrita pievienoties mūsu štābam. Tas bija mans piedāvājums, jo gribēju viņu aicināt. Manuprāt, galvenais iemesls bija tāds, ka mums, it sevišķi pagājušajā ciklā, trūka pieredzes, kā vajag dabūt rezultātu lielās spēlēs. Viņam ir liela pieredze – ja paskatāmies pasaulē, visur ir pieredzējuši cilvēki, kuri zina, kā panākt rezultātu. Domāju, ka sevišķi viņš bija ļoti lojāls mūsu izlasei, mūsu štābam, tāpēc, manuprāt, tas ir lieliski, ka mums ir tāda iespēja strādāt kopā."

Kurā pozīcijā būs šis liekais spēlētājs? [Pahars pagaidām izsaucis 22, nevis 23 spēlētājus]
Pahars: "Malējā pussarga pozīcija ir viena no problemātiskajām, varbūt, ka tajā. Mums ir kandidāti un manā sarakstā ir pieci seši spēlētāji, kuri var tikt izsaukti. Taču vēlos apmeklēt Virslīgas pirmās spēles, pēc tam izvēlēsimies, kurš būs šis spēlētājs."

Ja Cauņa tomēr nevarēs palīdzēt, tas nozīmēs, ka sauksiet vēl divus spēlētājus?
Pahars: "Jā, tas nozīmēs, ka divus."

Kā Rakela un Karašauska situāciju ietekmē došanās uz citām ārzemju līgām, konkurētspējīgākām līgām?
Pahars: "Pareizi sacīji – uz konkurētspējīgākām līgām, konkurētspējīgākiem treniņiem, spēlēm, un viņi iegūs nopietnāku spēļu pieredzi. Tieši tas mums ir vajadzīgs, un tieši tā mums pagaidām pietrūkst. Biju Spānijā, kad ar Starkovu apmeklēju Maskavas CSKA, un runājām ar Karašauska treneri, redzējām spēli pret Doņeckas "Shakhtar". Redzējām spēlētāju un treniņu līmeni, un kluba trenerim tiešām rūp Artūrs.

Manuprāt, viss ir atkarīgs no Artūra, jo mēs visi zinām, ka viņš var spēlēt labi. Taču dažreiz viņu pieviļ attieksme. Esmu pārliecināts, ka, ja viņa attieksme būs laba, tad viņš sevi pierādīs. Tāpat arī Denisa gadījumā. Gribu, lai viņš sasniegtu vairāk, nekā sasniedzu es. Godīgi! Ja viņš spēs gūt 50 vārtus Premjerlīgā, būšu ļoti priecīgs un pirmais viņu apsveikšu. Taču galvenā ir viņa attieksme."

Ošs pārgāja uz ārzemēm un uzreiz ir izsaukts uz izlasi. Kāpēc tas nenotika agrāk?
Pahars: "Grūti teikt, kāpēc tagad, nevis, piemēram, uz iepriekšējām spēlēm. Ilgu laiku sekoju viņam līdzi, tagad redzēju viņa spēli Polijā, kuru aizvadīja ļoti labi. Viņš bija labā formā, fiziski spēcīgs, jā, arī noraidījums pēdējās minūtēs, bet tas nozīmē, ka viņš grib un cīnās līdz galam. Gribu viņam dot iespēju, varbūt parunāt apstākļos, kad nav nekāda stresa, jo tās nebūs atlases spēles, pavērot treniņos. Mums vajag konkurenci visās līnijās."

Pirms spēles Slovākijā būs nometne Spānijā. Cik tā maksās?
Roberts Mežeckis: "Tā nebūs dārgāka par treniņnometni, kuru aizvadītu Rīgā. Izmaksas būs tādas pašas. No Spānijas uz Slovākiju lidosim 24. datumā ar līgumreisu, tāpat arī atpakaļ, un visas izmaksas par lidošanu sedz Slovākijas Futbola asociācija. Bija tā, ka Slovākijai bija sarunāta spēle ar Izraēlu, taču tā pēdējā brīdī nojuka un viņi steidzīgi meklēja jaunu pretinieku. Arī mēs meklējām, viņi mums piedāvāja tādus noteikumus, un skaidrs, ka nevarējām atteikties no tāda piedāvājuma."

Ja nebūtu Slovākijas piedāvājuma, vai mums bija B plāns?
Pahars: "Bija daudz piedāvājumu."
Roberts Mežeckis: "Pirmā spēle bija sarunāta ar Gibraltāru, un meklējām pretinieku 25. datumam. Bija vairāki varianti, piemēram, Jaunzēlande un vēl dažas izlases. Bet, kad Slovākija izdarīja savu piedāvājumu, piekritām, jo Slovākija ir stipra izlase un šis variants mums bija labs. Kur bija variants spēlēt ar Jaunzēlandi? Spānijā. Taču arī Jaunzēlande pamainīja plānus un pēc tam vairs netaisījās braukt uz Spāniju."

Vai neesi dusmīgs, ka izlasē nav neviena FK "Liepāja" spēlētāja?
Verpakovskis: "Ļoti dusmīgs (smejas). Protams, ka mūsu mērķis ir audzināt spēlētājus izlasei, un esmu pārliecināts, ka tas būs tikai laika jautājums. Varbūt, ka jau šogad un šajā ciklā parādīsies arī mūsu spēlētāju vārdi un uzvārdi. Piekrītu treneru štābam, ka mums ir daži potenciālie spēlētāji, bet viņiem vēl sevi jāpierāda [Latvijas] čempionātā. Esmu pārliecināts, ka tad viņi tiks izsaukti. Skaidrs, ka lielu artavu mūsu čempionu titulā deva pieredzējušie spēlētāji, ar kuriem izlase varbūt vairs nerēķinās un kuri, domāju, vairs netiks izsaukti. Bet esmu pārliecināts, ka daudziem ir potenciāls un viņu būšana izlasē ir tikai laika jautājums."

Turpinot šo tēmu, vai Dāvis Ikaunieks jau varētu būt gatavs izlasei?
Verpakovskis: "Arī ar Marianu esam vairākas reizes runājuši, un uzskatu, ka Dāvis noteikti ir no tiem spēlētājiem, kurus drīzumā redzēsim izlasē. Viņam vēl varbūt mazliet pietrūkst stabilitātes tieši izlasei, un viņam arī ir tāds vecums, lai vēl varētu spēlēt U21 izlasē un krāt pieredzi. Un domāju, ka tā viņam šobrīd vairāk nāks par labu. Tas ir tikai laika jautājums, un vairs nav tālu, kad redzēsim viņu izlasē."
Pahars: "Tieši tā!"

Izlases kapteinis Gorkšs izteicis savu viedokli saistībā ar gaidāmajām vēlēšanām, kurās spēlētāji parasti varbūt iesaistās mazāk. Kā uz to skatās galvenais treneris?
Pahars: "Visi dzīvojam demokrātiskā valstī, un katrs cilvēks var runāt par to, ko grib. Esmu priecīgs, ka Kasparam interesē Latvijas futbola vēsture vai nākotne un viņš par pārdzīvo par futbolu. Tas ir ļoti labi. Bet, manuprāt, galvenais, ko varu pateikt, ir tas, ka futbolistiem un treneriem jādomā vairāk par konkrētām futbola lietām – kā sagatavoties treniņam, pirms spēlēm, pirms cikla, lai iegūtu rezultātu. Mums vajag rezultātu, un tas ir galvenais mērķis. Manuprāt, mums jārunā par futbolu. Taču tas nav slikti, ka viņš runā un pārdzīvo par šīm lietām."

Iepriekš Gorkša sakarā figurēja daudz baumu, ka tas varētu būt viņa pēdējais cikls. Vai tagad ir lielāka skaidrība un Gorkšs ir apņēmies aizvadīt visu šo ciklu?
Pahars: "Tagad grūti teikt. Bieži runāju ar Kasparu, un, kā sapratu, viņš grib spēlēt. Viņš vēl ir izsalcis pēc futbola, grib spēlēt un palīdzēt izlasei. Tas ir tas, ko zinu. Varbūt viņam ir kādi citi plāni, par kuriem nezinu. Bet šodien viņš ir kandidātu sarakstā, bet tas, protams, nenozīmē, ka viņam nav jākonkurē ar citiem un ka viņam nav jābūt optimālā formā. Ir daudz nianšu – taktika, forma, līga, kurā spēlē. Mums tagad ir vēl viens centra aizsargs – Ošs. Redzēsim – Kasparam jābūt optimālā formā. Pašreiz viņš ir mūsu kapteinis un viens no svarīgākajiem spēlētājiem. Ceru, ka viņam ir vēlme strādāt un kaut ko sasniegt kopā ar izlasi. Tas futbolistam ir galvenais."

Kāda bija komunikācija ar Rudņevu, vai izdevās ar viņu aprunāties?
Pahars: "Diemžēl mums nebija laika ar viņu satikties, bet daudz un bieži runājām ar viņu pa telefonu. Jā, arī man ir prieks, ka viņš spēlē. Viņš parādīja, ka pēc neveiksmīgas sezonas un arī neveiksmīga šīs sezonas sākuma atgriezās labākajā formā un ar lielu atdevi laukumā. Viņš to izdarīja kā īsts vīrs. Protams, esmu par to priecīgs. Vēl viens uzbrucējs, spēlētājs, kurš spēlē tik labā līgā. Ja mums būtu daudz tādu spēlētāju, mēs visi tikai iegūtu."
Verpakovskis: "Piebildīšu, ka mums ir prieks par to, ka Artjoms atkal sācis spēlēt. Uz vienas rokas pirkstiem varam izskaitīt spēlētājus, kuri spēlē tik augstā līmenī, tāpēc viņš mums būs liels papildinājums un liels spēks. Gribētos ticēt, ka arī mēs pielikām savu pirkstu, jo [novembrī] izsaucām viņu tik grūtā brīdī, kad viņš [klubā] vispār netika pie spēlēšanas un viņam Hamburgā nebija nekādu variantu. Devām iespēju pierādīt, ka viņš ir formā un ka viņš vēl var spēlēt. Nezinām, vai tā bija, bet ceram, ka arī mēs viņam palīdzējām atgriezties Hamburgas sastāvā. Prieks, ka viņš ir atpakaļ, izgājis cauri grūtam posmam savā dzīvē un ka tas viss ir aiz muguras. Ceram, ka viņš turpinās spēlēt Bundeslīgā un sāks sist vārtus arī Latvijas izlasē."

  +9 [+] [-]

, 2016-03-08 20:00, pirms 8 gadiem
Joprojām ceru,ka manas dzīves laikā izlase kvalificēsies pasaules čempionatam

  +6 [+] [-]

, 2016-03-08 20:08, pirms 8 gadiem
Kurš mani nobanoja bļa? rakstīja: Joprojām ceru,ka manas dzīves laikā izlase kvalificēsies pasaules čempionatam
Cerība ir laba lieta.
Slēpts komentārs: Kurš mani nobanoja bļa?

 +10 [+] [-]

, 2016-03-08 20:22, pirms 8 gadiem
Kurš mani nobanoja bļa? rakstīja: Joprojām ceru,ka manas dzīves laikā izlase kvalificēsies pasaules čempionatam
Mērfija likums saka, ka gadu pēc tavas nāves Izlase kvalificēsies pasaules čempim.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2016-03-08 21:16, pirms 8 gadiem
Kurš mani nobanoja bļa? rakstīja: Bet izskatās ,ka vienīgais ,kur LV varētu kko sasniegt ir basis
Viss tavs basis uz viena Poorzingis? Kad sapņo aizver acis

  +6 [+] [-]

, 2016-03-08 22:00, pirms 8 gadiem
Futbols itkā lēts sportaveids bet progresu neesmu redzejis jau 15 gadus..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-03-10 13:45, pirms 8 gadiem
mrPO rakstīja: Viss tavs basis uz viena Poorzingis? Kad sapņo aizver acis
Viss futbols uz Toto!

     [+] [-]

, 2016-03-10 15:58, pirms 8 gadiem
Pagaidām futbols Latvijā nespēj ieņemt kaut cik pienācīgu vietu. Latviešu publikai arī ir ļoti maza intrese par futbolu. Un tas ir saprotami. Piemēram, spēlē Venspils ar Daugavpili, laukumā dažreiz nav neviena latviešu futbolista. Reizēm iznāk maprunāties ar kolēģiem, cilvēkiem kuriem sports vispār intresē- bieži jādzird-tur jau jābūt slimam, lai skatītos un klausītos to krievu baru kas bezjēdzīgi skrien pa laukumu un ik pa laikam kreftīgi nolamājas. Varbūt ar laiku kaut kas mainīsies- pozitīvi akcenti vērojami mettā, Liepājā.
Bet pagaidām basketbols, hokejs popularitātes ziņā latviešiem ir tālu priekšā futbolam.