Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Rožlapa: "Nepaliku TTT, jo vēlos izmantot savas idejas kā galvenais treneris"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Rožlapa: "Nepaliku TTT, jo vēlos izmantot savas idejas kā galvenais treneris"
Matīss Rožlapa. Foto: Renārs Koris

"Latvijas Universitāte deva iespēju apvienot manā vadībā strādājušās meitenes ar pieredzējušākām spēlētājām. Sākotnējais veidols pamainījās, taču jaunās meitenes var turpināt progresēt," pēc pirmās uzvaras Latvijas, Igaunijas un Lietuvas basketbola līgā teica LU sieviešu komandas galvenais treneris Matīss Rožlapa.

Latvijas Universitāte startēja 26 no pirmajām 27 Latvijas Sieviešu basketbola līgas sezonām – izņemot 2009. gada sezonu, bet 2018. gada vasarā izstājās no turnīra. Divus gadus vēlāk, 2020. gada 7. augustā, LU paziņoja par apvienošanos ar basketbola klubu “Kolibri” un atgriešanos līgā.

Kluba vadība nolēma izveidot divas vienības. Pirmā vienība – Latvijas Universitāte – Rožlapas vadībā startē Latvijas, Igaunijas un Lietuvas līgas pirmajā divīzijā. Komandā pulcētas 14 spēlētājas, kuras savulaik bijušas "TTT Rīga" sistēmā. Otrā vienība – Kolibri/LU – treneres Mudītes Gūtmanes vadībā spēlēs otrajā divīzijā. “Kolibri” pirmo reizi LSBL startēja 2014. gada sezonā – toreiz komandā spēlēja Anna Buša, bet Rožlapa bija Gūtmanes palīgs.

Ko izdevās paveikt, komplektējot komandu?
Visas meitenes, kuras izrādīja interesi un gribēja pārstāvēt Latvijas Universitāti, ir sastāvā. Baiba (Eglīte) gribēja spēlēt – viņas klātbūtne treniņos ir ideāls piemērs jaunajām spēlētājām. Luīze (Šepte) vēlas saglabāt sasniegto līmeni, izrādot gatavību nākt un strādāt. Tāpat Anita Miķelsone pauda vēlmi turpināt.

(RSU absolvente) Anna Buša gribēja pamainīt dažas lietas savā spēlē, savukārt Elizabete Zumenta vēlējās turpināt spēlēt pirmajā divīzijā. Arī pārējās jaunās meitenes apliecināja interesi. Otrdien visas spēlētājas nemaz netika pieteiktas – divas meitenes palika malā un viena nevarēja ierasties. Pārbaudes mači un sezonas atklāšanas spēle parādīja, ka viņas var labi spēlēt.

Septembrī ar mums trenējās Ieva Veinberga. Pieredzējusī uzbrucēja pirms nedēļas parakstīja līgumu ar Itālijas otrās līgas klubu “Edelweiss Albino” un devās uz Apenīnu pussalu. Viņa, tāpat kā Baiba, daudz palīdzēja jaunajām meitenēm. Esmu ļoti apmierināts ar komplektāciju. Visas spēlētājas grib būt šeit un trenēties – man (kā trenerim) tas ir pats svarīgākais.

Komandā ir daudz labu pirmo un otro numuru. Tāpat bagātīgi pārstāvēta trešā pozīcija. Kā visām spēlētājām sadalīt laiku?
Latvijas līgā tikai vienā komandā ir pilnvērtīga garo spēlētāju rotācija. Daļēji Liepājā, arī BJBS “Rīga” ir jaunas un talantīgas meitenes. (Nav tik daudz garo), tāpēc izrunājām, ka spēlēsim ātrāku, neordināru basketbolu.

Nosacīti noņemam ceturto pozīciju nost – laukumā drīzāk ir divi trešie numuri, nekā pa vienam trešajam un ceturtajam. Tādā veidā mēģinu pielāgoties spēlētājām. Augumi atļauj spēlēt un agresīvi segt – pārsvars ātrumā dod dažādas iespējas uzbrukumā.

Kā izdevās sagatavoties sezonai?
Sākām trenēties trešdien, 2. septembrī. Laika bija pietiekami. Nespēlējām sarežģīti – tā, lai saprotam, ko darām. Aizvadījām piecas pārbaudes spēles – ieguvām video materiālu gan individuālai, gan komandas analīzei. Septembrī trenējāmies ļoti daudz – piemēram, sestdienas rītā plkst. 09:00 ieradās 17 spēlētājas. Manuprāt, studentēm tas ir ļoti apsveicami.

Tagad pārejam spēļu režīmā – sākot no oktobra, paredzēti trīs treniņi nedēļā. Jaunajām meitenēm – vairāk. Skolnieces no rītiem darbojas trenažieru zālē, bet vecākas meitenes var nākt gan no rīta, gan vakarā. Ir spēlētājas, kuras ieiet atpakaļ formā. Citām būs progress, palielinot treniņdarba apjomu. Uzskatu, ka “Elektrum” sporta centrā mums nodrošināts viss nepieciešamais.

Komandā ir meitenes no dažādām augstskolām. Kāds ir LU studentu skaits?
Zinu, ka komandā ir piecas Latvijas Universitātes studentes. Anita Miķelsone studē Rīgas Stradiņa Universitātē, bet izvēlējās spēlēt pie mums. Anna Buša maģistratūras studijas, visticamāk, sāks nākamgad. Domāju, ka pirmajam gadam tas ir labs rādītājs. Ja cilvēki redzēs, ka progresējam, interese par mums katru gadu tikai augs.

Mans redzējums – izveidot meitenēm tādu pašu sistēmu kā Latvijas Universitātes vīriešu komandā, kur labākajiem studentiem var pievienoties atsevišķi skolēni. Daži varbūt domā, ka ar Baibu Eglīti sastāvā neesam īsti jauniešu komanda. Skatos uz to citādi – spēlējot ar pieredzējušām partnerēm, jaunās meitenes var ieraudzīt citas basketbola dimensijas. Baiba pie mums var uzturēt sevi formā un gatavoties startam Latvijas 3x3 izlasē.

Baibai ir zaļā gaisma spēlēšanai 3x3 izlasē?
Pārbaudes spēli pret Daugavpils Universitāti aizvadījām bez Baibas, jo viņai (26.-27. septembrī) bija jāpiedalās “Top Gun” finālturnīrā “Akropolē”. Uzskatu, ka Baiba šeit nāk, lai labāk sagatavotos spēlēšanai 3x3 izlasē – nav nekādu iebildumu.

Kāds ir LU atbalsts mācībās?
Luīzei Šeptei tiek 100% apmaksātas studijas Latvijas Universitātē. Vairākas meitenes nokļuvušas budžeta grupā. Dažām sevi vēl jāpierāda – vairāk disciplīnas un treniņu apmeklējuma, nekā basketbola prasmju ziņā. Jāgrib un jāvar trenēties, tad nākotnē varēsim runāt par lielāku atbalstu.

Pirms sezonas nonāci krustcelēs – varēji turpināt strādāt par TTT galvenā trenera palīgu vai izvēlēties kļūt par galveno treneri citā komandā. Cik ilgi domāji, kamēr nonāci pie lēmuma?
Domāju ilgi – saņēmu piedāvājumus gan no Latvijas Universitātes, gan zēnu basketbola. Nosliecos par labu Latvijas Universitātei, par prioritāti izvirzot darbu ar jauniešu komandu. Uzskatu, ka iepriekšējos divos gados (TTT sistēmā) paveikts labs darbs ar šīm meitenēm – alternatīvajā variantā neredzēju iespēju, kā varu turpināt darbu ar jaunietēm.

Otrs iemesls – četrus gadus esmu strādājis kā asistents. Divus gadus kā (trenera Mārtiņa) Gulbja palīgs Latvijas basketbola līgā, divus gadus kā Mārtiņa Zībarta asistents. Gribu pamēģināt savas idejas nedaudz augstākā līmenī kā ar juniorēm un kadetēm. Vīrusa dēļ šobrīd nav ideāla situācija – četras lietuviešu un divas igauņu komandas vēl labu laiku neredzēsim. Ceru, ka sezonas turpinājumā varēsim pret viņām spēlēt, jo Latvijā visi viens otru zinām.

Esmu ļoti priecīgs par izvēli – komandā nodrošināts teicams treniņdarbs un meitenes trenējas.

Izlašu vasara pajuka visiem. Biji Latvijas U18 izlases galvenais treneris ar iespēju šovasar mērķēt uz kvalificēšanos Pasaules U19 kausam. Kas gaida tālāk?
Domāju, ka kopā ar treneri Kasparu Mājenieku noorganizējām meitenēm ļoti kvalitatīvu treniņprocesu. Četras nedēļas strādājām intensīvā režīmā – ar sešiem treniņiem no pirmdienas līdz ceturtdienai. Daudz spēlējām – divreiz pret U16 izlasi, divreiz pret sieviešu izlasi.

Pievērsām lielu uzmanību fiziskajai sagatavotībai – tā bija prioritāte. Manuprāt, pārbaudes spēlēs parādījām, ka varam labi spēlēt. Ēnas puse – vasaras darba apmeklējums. Neesmu dusmīgs vai aizvainots, taču tas parāda, cik ļoti katram gribas būt izlasē. Uz čempionātu aizbraukt grib visi, bet trenēties brīvā vasarā – mazāk. Zinu, ka bija spēlētājas, kuras nenāca uz treniņiem, taču labi darbojās citur. Jo vairāk treniņdarba ārpusē, jo vieglāk spēlēt izlasē.

Kāda ir Latvijas Universitātes komanda aiz komandas?
Menedžeris – Edijs Eglītis. Fizioterapeite – Līga Folkmane-Eglīte. Fizisko sagatavotību palīdz noslīpēt Ivars Ikstens – treneris, kurš vairākus gadus nostrādāja LU puišu komandā. Sastāvā ir valstsvienības kandidātes – Luīze Šepte, Anita Miķelsone, tāpat jaunatnes izlašu kandidātes. Ivars atbalsta viņu progresu fiziskajos treniņos un palīdz man izplānot ikdienas darbu. Viņa paveiktā darba apjoms ir neticams. Milzīgs paldies!