Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Vai mums ir pa ceļam?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Vai mums ir pa ceļam?
Gunta Baško-Melnbārde
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Sestdien, 7. oktobrī, plkst. 17:00 "Elektrum" Olimpiskajā centrā Rīgā sāksies Latvijas-Igaunijas basketbola līgas sestā sezona. "TTT Rīga" uzņems "Liepājas Papīru". Spēles pārtraukumā notiks tālmetienu sacensības, skatītājiem būs iespēja piedalīties "Gutta", "Sporta punkts" un "Zelta rieksts" konkursos.

Tiešraide TTT Rīga – Liepājas Papīrs

Līgas dalībnieku galīgais sastāvs kļuva zināms 27. septembrī, kad Latvijas basketbola savienības valde ārkārtas sēdē apstiprināja Latvijas Universitātes piedalīšanos. Sezonas pirmās puses kalendārs tika publicēts 4. oktobrī, taču, iespējams, ka gaidīšana attaisnosies.

LBS vasarā izvēlējās spert divus soļus uz priekšu. Pirmkārt, sadarbībā ar Igaunijas basketbola savienību tika nolemts pāriet uz “divīziju sistēmu” – no pirmās dienas sadalīt komandas divās pēc spēka dažādās grupās, nevis veikt pārdali janvārī, kā iepriekšējās četrās sezonās.

Otrkārt, reģionu komandas saņēma pievilcīgu piedāvājumu startēt otrajā divīzijā. Tas nozīmē iespēju sacensties pret līdzvērtīgiem pretiniekiem, nevis nonākšanu vienā “gaļas mašīnā” ar tādām meistarkomandām kā TTT un Liepāja.

Piedāvājums atrada dzirdīgas ausis Saldū, Liepājā un Daugavpilī. Ja pērn virslīgā startēja tikai viena ne-Rīgas komanda – "Vega 1/Liepāja", tad šosezon to skaits četrkāršojies. Skaidrs, ka otrajā divīzijā nebūs augsts sportiskais līmenis – arī pirmajā divīzijā tas ir ierobežots, taču labāk vēlu nekā nekad.

Īstie izaicinājumi vēl priekšā. Viena lieta ir palielināt Latvijas pārstāvniecību apvienotajā līgā no sešām līdz 10 komandām, cita – to saglabāt un noturēt. Pievienoto vērtību izdosies iegūt tikai tad, ja reģionu komandu klātbūtne iegūs pastāvīgu raksturu.

Atbilde uz virsrakstā uzdoto jautājumu – vai Latvijas un Igaunijas komandām jāturpina startēt vienā līgā – ir jā. Ar nosacījumu, ka abu valstu vadība turpinās domāt par līgas attīstību. Pašreizējais modelis nevar apmierināt profesionālo komandu intereses, taču ar pareizajiem akcentiem labvēlīgi ietekmējis jauno spēlētāju attīstību. Līdz vidusskolas beigšanai.

Lielākais panākums – Latvijas U16 izlases līdzdalība. Tās vērtība mērāma nevis uzvaru skaita ziņā, bet komandas saliedēšanā un spēlētāju attīstībā. Rezultāts – komanda piecus gadus pēc kārtas finišējusi Eiropas desmitniekā, četrreiz sasniegusi ceturtdaļfinālu un divas reizes kvalificējusies Pasaules U17 kausa izcīņai.

Jaunajā sezonā projekts iet plašumā. Otrajā divīzijā startēs gan U16, gan U17 izlase. Abas vadīs talantīgi treneri – attiecīgi Matīss Rožlapa un Kaspars Mājenieks, kuri šovasar Francijas pilsētā Buržā ar kadetu izlasi sasniedza visu laiku labāko rezultātu.

U17 izlases līdzdalība pagaidām ir aktuāla tikai pašreizējās sezonas kontekstā. Par eksperimentālu devējams arī Liepājas Sporta spēļu komandas starts. Līdz šim līgā jau spēlēja divas U19 vecuma komandas – “TTT juniores” un Tallinas “Audentes/G4S Noorteliiga”. Tagad pievienojusies trešā.

Daugavpils Universitāte virslīgā atgriezusies pēc piecu gadu pārtraukuma, savukārt BK “Saldus” startēs pirmo reizi. Ja viss notiks, kā iecerēts, nākamgad reģionu komandu loku varētu papildināt Ventspils – vismaz septembrī Ventas krastos bija jūtama interese par jauno piedāvājumu.

Izspēles kārtība

Trīspadsmit komandas, tai skaitā 10 no Latvijas, ir sadalītas divās divīzijās. Pirmās divīzijas komandas – Liepājas papīrs, RSU, TTT juniores, Tallinas Universitāte, Latvijas Universitāte – izspēlēs sešus apļus (28 spēles). TTT, ņemot vērā aizņemtību vēl divos turnīros, piedalīsies četros apļos (20 spēles).

Otrās divīzijas komandas – Tartu Universitāte, Tallinas “Audentes”, Daugavpils Universitāte, Saldus, Liepājas sporta spēļu skola, Latvijas U16 izlase un Latvijas U17 izlase – izspēlēs četrus apļus (24 spēles), pa divām reizēm sacenšoties mājās un izbraukumā.

Pirmās divīzijas stiprākās komandas pirms Ziemassvētkiem cīnīsies par Latvijas-Igaunijas kausu, bet 3.-5. vietas īpašnieces un otrās divīzijas līderes cīnīsies par Izaicinājuma kausu, izspēlējot pusfinālus un finālu. "Četru finālam" kvalificēsies pirmās divīzijas pirmo trīs vietu ieguvējas, kā arī uzvarētājas pārspēlēs starp Elites grupas ceturtās vietas īpašniecēm un otrās divīzijas uzvarētājām.

Latvijas Sieviešu basketbola līgas izslēgšanas spēlēs piedalīsies sešas komandas – četras labākās Latvijas vienības no pirmās divīzijas, labākā Latvijas komanda no otrās divīzijas, kā arī uzvarētājas pārspēlēs starp pirmās divīzijas piekto un otrās divīzijas otro labāko Latvijas vienību. Cīņas notiks sērijās līdz divām uzvarām, finālsērijā – līdz trīs uzvarām.

Jaunā klasika

No 2007. līdz 2015. gadam Latvijas sieviešu klubu basketbola centrālais notikums bija TTT un Cēsu duelis, kurš dāvāja daudzas intrigas ziņā izcilas spēles un vairākas lieliskas finālsērijas. Pirms gada Vidzemes kluba darbība tika pārtraukta. Cēsu vietā stafeti pārņēma Liepāja, kura turpina katru gadu progresēt, tai skaitā otro sezonu startē Austrumeiropas sieviešu basketbola līgā.

TTT un Liepājas sastāva komplektācijas iespējas, arī mērķi un uzdevumi atšķiras. Pagaidām Vēju pilsētai pietrūkst spēka, lai mestu rīdziniecēm izaicinājumu sērijā, taču atsevišķi ņemtā spēlē liepājnieces var pakutināt pretinieču nervus. Lai tas notiktu, jāpiepildās diviem apstākļiem – Liepājai teicami jāspēlē uzbrukumā un TTT pieticīgi jānospēlē aizsardzībā. Jāatceras, ka rīdzinieces arī sliktā dienā var samest daudz.

     [+] [-]

, 2017-10-07 08:57, pirms 6 gadiem
Tev piedzims bērns! 😂

     [+] [-]

, 2017-10-07 11:53, pirms 6 gadiem
Neraudi Susurin