Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Grosberga un Timo Silds kļūst par Latvijas čempioniem orientēšanās vidējā distancē

Ints Megnis
Ints Megnis

Grosberga un Timo Silds kļūst par Latvijas čempioniem orientēšanās vidējā distancē
Sandra Grosberga. Foto: Gintaras Šiuparys

Krāslavas novada Tartaka mežos noskaidroti Latvijas čempioni orientēšanās sportā vidējā distancē. Elites grupā sievietēm titulu aizstāvēja Sandra Grosberga, savukārt vīriem nu jau par trīskārtēju Latvijas čempionu šajā distancē kļuva igaunis Timo Silds.

Sacensībās piedalījās pēdējos gados lielākais dalībnieku skaits – uz starta izgāja 667 orientieristi visās vecuma grupās kopā, tostarp arī sportisti no Igaunijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Krievijas. Vissīvākā cīņa par uzvaru bija vīru elites grupā, kur 32 dalībnieku konkurencē uzvarēja 2011. un 2012. gada Latvijas čempions šajā distancē, Igaunijas izlases līderis, pasaules ranga 11. vietā esošais Timo Silds, kurš pārstāv Latvijas klubu "Alūksne-Ape".

Silds 6,2 kilometrus garo distanci veica 31 minūtē un 53 sekundēs, tikai par 18 sekundēm piekāpjoties šī brīža labākajam Latvijas orientieristam Rūdolfam Zērnim no "Saldus”, bet trešajā vietā bija vēl viens Latvijas izlases dalībnieks - Artūrs Pauliņš no kluba "Azimuts”, kurš uzvarētājam zaudēja divas minūtes un 36 sekundes.

Timo Silds atzinis, ka trešais Latvijas čempiona tituls viņam nācis grūti. "Redzot cik blīvi rezultāti, tad – jā! Cīņa par sekundēm bija uz katru kontrolpunktu. Etapi nebija gari, tāpēc bija grūti kļūdīties, galvenais bija noturēt pareizu virzienu. Protams, Igaunijas čempionam būt ir labāk, taču arī Latvijas čempiona tituls ir garšīgs," saka Silds, kura tēvs
ir savulaik viens no labākajiem orientieristiem pasaulē Sikstens Silds, bet māte – Latvijas orientieriste Sarmīte Silda.

"Dažas kļūdas bija distances plānošanā, kad izvēlējos sliktāko variantu ceļā uz kontrolpunktiem, tomēr fiziski jutos labi. Par zaudējumu Timo Sildam īpaši nepārdzīvoju, jo viņš ir pasaules augstākā līmeņa sportists, arī nesen notikušajā pasaules čempionātā Norvēģijā izcīnīja 13. vietu, tāpēc nav kauns tādam sportistam zaudēt tikai pāris
sekundes. Šobrīd primārais man ir sagatavoties Pasaules kausa posmam Šveicē, kas notiks septembra beigās, un jūtu, ka esmu labā formā," stāsta Zērnis.

Dāmām elites grupā pārliecinoši uzvarēja un pagājušā gada čempiones titulu aizstāvēja Sandra Grosberga. "Meridiāns-CPSS-Pārgauja” kluba pārstāve 5,1 kilometra garo distanci veica 31 minūtē un 58 sekundēs, pieredzes bagāto Aiju Skrastiņu, kura ir četrkārtēja Latvijas čempione šajā distancē, apsteidzot par septiņām minūtēm un 13 sekundēm. Skrastiņai šī ir ceturtā sudraba medaļa Latvijas čempionātā vidējā distancē. Savukārt 2016. gada čempione Irita Puķīte šoreiz tika pie bronzas medaļas.

"Protams, labāk var vienmēr,” pēc finiša izteicās Latvijas čempione Sandra Grosberga, izsakot atzinību par interesanti un labi sastādītu distanci. "Bija vairāki varianti, kā izvēlēties pareizo ceļu uz kontrolpunktiem, un uz dažiem pieļāvu mazas kļūdiņas tieši pareizā maršruta izvēlē. Taču kopumā par savu sniegumu esmu apmierināta. Vai cīņa bija sīva? Ne gluži, jo distancē panācu vairākas konkurentes. Tas man deva papildus stimulu un palīdzēja vairāk koncentrēties nepielaist kļūdas, lai viņas mani nepanāktu.”

Svētdien tajā pašā apvidū notiks Latvijas čempionāts stafetēs, kur sacensībām pieteikušās 189 komandas. Līdz šim titulētākā komanda elites grupā vīriešiem ar sešiem tituliem ir Silda pārstāvētais klubs "Alūksne-Ape". Savukārt elites grupā dāmām labākā ir Grosbergas pārstāvētā "Meridiāns-CPSS-Pārgauja" komanda, kas uzvarējusi trīs gadus pēc kārtas.

Latvijas čempionāta vidējā distancē rezultāti pieejami ŠEIT.