Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Federeram un Marejam mači pret servētājiem Isneru un Andersonu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Federeram un Marejam mači pret servētājiem Isneru un Andersonu
Rodžers Federers
Foto: AP/Scanpix

Pirmdien Ņujorkā tiks pabeigta 4. kārtas izspēle. Vīriešu turnīrā pacietība būs nepieciešama Rodžeram Federeram un Endijam Marejam, kuri sacentīsies ar lielisku servju īpašniekiem Džonu Isneru un Kevinu Andersonu.

Federers un Marejs pret servētājiem

ASV pirmais numurā numura Džona Isnera 2015. gada "US Open" nevar nosaukt par normālu turnīru. Isners nospēlējis trīs mačus un nevienā no tiem nav bijis taibreika. Ar 6:2, 6:3, 6:4 pieveikts Maleks Džaziri, pēc tam 6:3, 6:4, 6:4 uzvara pār Mihailu Južniju, visbeidzot Jirži Veselijs sestdien izturēja divus setus, izstājoties pie rezultāta 3:6, 4:6. Isners turnīrā vēl nav nobreikots un Ņujorkā 4. kārtu sasniedzis pirmo reizi kopš 2011. gada, kad viņš spēlēja ceturtdaļfinālā.

Cerēt uz to, ka Isners ne reizi savu servi nezaudēs mačā pret Rodžeru Federeru, būtu naivi, zinot to, ka šveicietis pret servētājiem spēlē gudri. Tas ir, cenšas servi atsist laukumā un tad mēģināt uzvarēt garākā izspēlē, nevis Isnera un viņam līdzīgo spēlētāju serves atsit uz dullo.

Isners ir vienreiz uzvarējis Federeru, turklāt to paveica Šveicē un uz māla seguma, Rodžeru 2012. gadā četros setos pieveicot Deivisa kausā – 4:6, 6:3, 7:6(4), 6:2. Pārējos četros mačos uzvarējis Federers. Abi nav tikušies kopš Londonas olimpiādes ceturtdaļfināla, bet Ņujorkā tā būs otrā spēle. Pirmā bija 2007. gadā, kad Federers tobrīd nepieredzējušo Isneru uzveica pēc zaudēta 1. seta – 6:7(4), 6:2, 6:4, 6:2. Isneram tas bija tikai piektais ATP līmeņa turnīrs, viņš tobrīd rangā atradās 184. vietā un Ņujorkā spēlēja ar "wild card". Isneram šoreiz cerības uz labu rezultātu vairo vieglie pirmie trīs mači, kuros viņš nav uzkrājis būtisku nogurumu.

Arī Endijs Marejs spēkosies ar tenisistu, kura spēle ir ļoti atkarīga no serves. Skots savu nākamo pretinieku Kevinu Andersonu ir uzvarējis piecas reizes sešos mačos. Marejs viņam 2011. gadā Monreālā zaudēja ar 3:6, 1:6, kas drīzāk bija pārpratums, nevis Andersona spēju apliecinājums. Marejs toreiz bija ļoti lēns un spēlēja slikti. Šogad viņš Andersonu apspēlējis jau divas reizes, to izdarot trīs setos Maiami un divos setos Londonā. "Grand Slam" 4. kārta ir Andersona spēju griesti, viņam Top 16 posmā 0-7 bilance. Andersonam ir 4-44 bilance pret Top 10 spēlētājiem, kurus nesauc Stens Vavrinka. Andersons Vavrinku kopš pagājušā gada marta uzvarējis četras reizes, bet pret citiem Top 10 spēlētājiem viņam šajā laika posmā ir 0-16 rādītājs.

Vavrinka šodien sacentīsies ar Donaldu Jangu, kuram pirms četriem gadiem Ņujorkā pārsteidzoši zaudēja piecos setos. Abi togad tikās arī Šanhajā, kur Vavrinkam bija vēl viens grūts mačs pret amerikāņu kreili, viņu uzvarot trīs setos. Stens tolaik vēl nebija Top 10 spēlētājs, bet tagad spēlē labāk. Jangs patiesībā varēja zaudēt jau 1. kārtā, taču viņu pažēloja Žils Simons, kurš izlaida 2-0 pārsvaru setos un 3:0 trešajā setā. Aizvakar Jangu ar divu setu pārsvaru neprata pieveikt Viktors Troickis.

Pēc potenciāli interesantākā mača izskatās Tomāša Berdiha un Rišāra Gaskē duelis. Savstarpējās cīņās neizšķirts 6-6, tiesa Berdihs uzvarējis trīs mačus pēc kārtas un ik reizi to paveicis divos setos. Šodien, protams, tikai divi seti nebūs. "Grand Slam" turnīros abi tikušies vienreiz, Berdihs bija pārāks 2011. gadā Austrālijā, toreiz uzvarot trīs setos ar rezultātu 6:2, 7:6(3), 6:2. Gaskē "Grand Slam" 4. kārtas mačos ir nelāga 3-16 bilance, tiesa, francūzis uzvarējis divas no pēdējām trim spēlēm šajā stadijā – 2013. gadā "US Open" pret Milošu Raoniču un šogad Vimbldonā pret Niku Kirjosu.

Vai Kvitova beidzot tiks līdz ceturtdaļfinālam?

Petra Kvitova trešo reizi sasniegusi "US Open" 4. kārtu, bet tālāk Ņujorkā līdz šim nav tikusi. Lai to beidzot paveiktu, jāpārtrauc Johannas Kontas 16 uzvaru sēriju. Britu otrā rakete līdz 4. kārtai tikusi no kvalifikācijas, tātad kopumā Ņujorkā guvusi jau sešas uzvaras. Konta pirms "US Open" uzvarēja divos "Challenger" turnīros Kanādā. Arī Kvitovai ir uzvaru sērija. Petra pirms "US Open" uzvarēja Ņūheivenā un šobrīd zaudējumus nepazīst jau septiņus mačus pēc kārtas. Pirms tam čehietei bija trīs neveiksmes pēc kārtas. Kvitova pirmajās trīs spēlēs darbojusies pārliecinoši, sešos setos zaudējot tikai 12 geimus.

Simona Halepa 2011. gada jūlijā Sabīnei Liziki ar 1:6, 2:6 smagi zaudēja Stenfordā. Kopš tā laika Rumānijas pirmā rakete Vācijas tenisisti pieveikusi trīs cīņās pēc kārtas. Liziki bieži vien iegāzis stabilitātes trūkums. Kad viņai darbojas serve un arī uzbrukums, tad Sabīne ir ļoti bīstama. Kad abas minētās lietas pazūd, tad viņai ir milzīgas problēmas. Liziki iepriekšējā kārtā pēdējā setā bija iedzinējos ar 2:5 pret Barboru Stricovu. Čehiete pažēloja. Halepa šobrīd nav tādā noskaņojumā.

Flāvija Penneta atkal labi spēlē Ņujorkā. Itālijas tenisiste "US Open" piecas reizes tikusi līdz ceturtdaļfinālam un vienreiz (2013. gadā) pat sasniegusi pusfinālu. Arī šogad ceturtdaļfināls ir reāls mērķis, jo pretī pat ļoti parocīgā Samanta Stousura. Flāvija 2011. gada čempioni uzveikusi visos sešos mačos, to izdarot ar daudzveidīgāku tenisu. Kamēr Stousurai ir lieliska serve un "forehand" sitiens, bet trausls "backhand", tikmēr Pennetai ir vairāk, ko likt priekšā. Serve tā gluži nav, taču izspēlēs noteikti vairāk opciju ir Itālijas tenisistei.

Viktorija Azarenka trīs reizes pēc kārtas uzvarējusi Varvaru Lepčenko un viņai vienīgo zaudējumu piedzīvoja 2005. gadā, kad Vikai bija nepilni 16 gadi. Lepčenko ir agresīva kreile, kura noteikti nebūs viegli uzveicama, par ko Azarenka šovasar pārliecinājās Birmingemā. Azarenka toreiz ASV pārstāvi pārspēja divos grūtos setos ar rezultātu 7:6(7), 6:4. Lepčenko līdz "Grand Slam" 4. kārtai tikusi otro reizi. Pirmā viņai beidzās ar sagrāvi 2012. gadā Parīzē pret Kvitovu (2:6, 1:6).

Šodienas spēļu programma pieejama šeit. Turnīru rāda abi Eurosport kanāli.