Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:123, Did:0, useCase: 3

"Schalke" uz trim mēnešiem diskvalificē kluba priekšsēdētāju

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

"Schalke" uz trim mēnešiem diskvalificē kluba priekšsēdētāju
Klemenss Toniess. Foto: Reuters/Scanpix

LETA--AFP. Vācijas bundeslīgas futbola klubs Gelzenkirhenes "Schalke 04" uz trim mēnešiem diskvalificējis savu priekšsēdētāju Klemensu Toniesu par rasistiskiem izteikumiem.

Otrdien notikušajā ētikas komisijā tika paziņots, ka Toniess ir pārkāpis kluba statūtus, kuros atrunāti punkti par diskrimināciju. Šīs sēdes laikā pašam apsūdzētajam bija arī jāattaisno sava rīcība. Ētikas komisija noraidīja spriedumu par to, ka uzrādītā apsūdzība ir nepamatota un piešķīra vaininiekam diskvalifikāciju.

63 gadus vecais priekšsēdētājs ticis asi kritizēts pēc tam, kad viņš izteicās, ka Āfrikā būtu nepieciešams izbūvēt vairāk elektrostacijas, lai cilvēki pārstātu izcirst kokus. Tāpat elektrība Āfrikā, viņaprāt, nepieciešama, lai cilvēki, iestājoties tumsai, nemēģinātu ieņemt bērnus.

Ar šādiem apgalvojumiem biznesmenis nāca klajā pagājušās nedēļas ceturtdienā, kad uzstājās Paderbornas pilsētā notikušajā forumā, runājot par klimata pārmaiņām. Tāpat Toniess kritizēja nodokļu sistēmu.

Sociālajos tīklos vairāki "Schalke 04" līdzjutēji un futbolisti pieprasījuši priekšsēdētāja atkāpšanos no amata, bet vairākas Vācijas futbola amatpersonas, kā arī politiķi nosodījuši viņa izteikumus.

Tikmēr Tieslietu ministre Kristīne Lambrehta uzdevusi Vācijas Futbola federācijai (DFB) tikt galā ar radušos situāciju. "Rasisms būtu skaidri un skaļi jāaizliedz pie katras iespējas," medijam "Funke group" teica politiķis. "Nekur citur integrācija nenoris tik ātri un veiksmīgi kā sportā, tāpēc mums nevajadzētu to apdraudēt."

Savukārt pats Toniess aizvadītās nedēļas nogalē atvainojies par pausto viedokli, piebilstot, ka viņš ciena kluba vērtības, kas attiecas uz rasismu un diskrimināciju.

Priekšsēdētāja izteikumi aizēnojuši jaunā trenera Dāvida Vagnera gaidāmo debiju pie komandas stūres, kas paredzēta 17.augustā ar Menhengladbahas "Borussia".