Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

"French Open" pusfinālu dienas afiša ar Nadala un Federera dueli

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"French Open" pusfinālu dienas afiša ar Nadala un Federera dueli
Rodžers Federers un Rafaels Nadals "French Open" pēdējoreiz tikās 2011. gadā. Foto: Reuters/Scanpix

Ja laikapstākļi ļaus, šodien Parīzē tiks izspēlēti abu vienspēļu turnīru pusfināli. Vīriešu sacensībās viss norit pēc plāna – četriniekā iekļuva visi ar pirmajiem četriem numuriem izsētie tenisisti, bet pārsteigumiem bagātajā sieviešu turnīrā garantēta jauna "Grand Slam" čempione, turklāt neviena no pusfinālistēm arī nav spēlējusi šāda līmeņa turnīru finālā.

Sieviešu pusfināliem sākotnējā plānā bija jānotiek vakar. Tā kā lietus dēļ tika zaudēta trešdiena, divi ceturtdaļfināli tika pārcelti uz ceturtdienu, bet abi pusfināli uz šodienu, kad jānotiek arī vīriešu pusfināliem. Dāmas tādā situācijā netiek pie spēlēšanas galvenajā kortā, kur šodien būs lielāku auditoriju piesaistīt spējīgie vīrieši. Plkst. 13:50 jāsākas Rodžera Federera un Rafaela Nadala mačam, bet pēc tam būs Novaka Džokoviča duelis ar Dominiku Tīmu. Savukārt abi sieviešu pusfināli notiks vienlaicīgi plkst. 12:00 pēc nozīmes otrajā un trešajā kortā.

Nadals lūkos turpināt dominanci pret Federeru uz māla seguma

"French Open" pusfinālos visi Top 4 izsētie spēlētāji bija 2011. gadā, kad četrinieku veidoja Rafaels Nadals, Novaks Džokovičs, Rodžers Federers un Endijs Marejs. Savukārt pēdējais "Grand Slam" turnīrs ar tādu situāciju bija 2013. gada "Australian Open", kur pirmie četri numuri bija Džokovičs, Federers, Marejs un Davids Ferers.

Nadals un Federers pirms šodienas dueļa nav saskārušies ar lietus radītām problēmām. Viņi ceturtdaļfinālus spēlēja otrdien, kopš tā laika baudot divas plānotās brīvdienas. Abi līdz pusfinālam tikuši bez lieliem enerģijas patēriņiem. Federers piecos mačos iztērējis 10:45 stundas, bet Nadals 10:59. Tāda slodze nozīmē potenciāli labas kvalitātes maču, taču... diez vai šajā turnīrā.

Nadals Federeru pēdējo reizi uzvarēja 2014. gadā "Australian Open" pusfinālā. Rodžers kopā tā laika guvis piecas uzvaras pēc kārtas. Šīs sērijas laikā galvenais ir segums – visi mači notikuši uz "hard". Federera šīs sezonas atgriešanās uz māla nozīmēja to, ka Nadalam būs iespēja pārtraukt ilgās neveiksmes, ja abu ceļi krustosies kādā no trim māla turnīriem. Madridē un Romā tas nenotika, bet "French Open" būs.

Neskatoties uz piecu zaudējumu sēriju, Nadalam pret Federeru kopējā bilancē arvien ir liels 23-15 pārsvars. "Grand Slam" griezumā ir 9-3, bet uz māla 13-2. Federers pirmo uzvaru guva 2007. gadā Hamburgā, bet otro 2009. gadā Madridē uz tur augstienes apstākļos ātrā māla. "French Open" abi tiksies sesto reizi. Nadals četras reizes uzvarējis finālā un vienreiz pusfinālā.

Graujoši beidzies tikai viens mačs – 2008. gada fināls, kur Rafa bija pārāks ar 6:1, 6:3, 6:0. Katrā no pārējiem četriem mačiem Federers uzvarēja vienā setā, pēdējais duelis bija 2011. gada finālā, kur Nadals uzvarēja ar 7:5, 6:7(3), 7:5, 6:1. Nadala un Federera mačos uz māla un agrāk arī uz citiem segumiem viss bija ļoti vienkārši – Rafa sistemātiski spēlēja uz Rodžera "backhand" pusi, kas tradicionāli nav bijusi pietiekami spēcīga, lai varētu sacensties ar Nadalu.

26 "Grand Slam" uzvaras pēc kārtas guvušais Džokovičs sakrājis 6-2 bilanci pret Dominiku Tīmu, kuram vienu no diviem zaudējumiem piedzīvoja 2017. gadā "French Open" ceturtdaļfinālā, kad sev netipiski padevās pēdējā setā – 6:7(5), 3:6, 0:6. Džokovičs 12 mēnešus agrāk Tīmu Parīzē ar 6:2, 6:1, 6:4 uzvarēja pusfinālā. Serbijas tenisists bija pārāks arī šīs sezonas vienīgajā mačā, ar 7:6(2), 7:6(4) uzvarot Madrides pusfinālā.

Džokovičs un Tīms kļuva par lietus radīto problēmu upuriem, savus ceturtdaļfināla mačus spēlējot vakar, nevis trešdien, tāpēc šodien viņiem jāspēlē otro dienu pēc kārtas, bet uzvarētajam finālā būs trešais mačs četrās dienās. Šodienas mača sakarā bažām nevajadzētu rasties, jo vakar ceturtdaļfinālos uzvarēja ātri – Tīms 1:47 stundās, bet Džokovičs 2:09.

Konta vienīgā ar "Grand Slam" pusfinālu pieredzi

"French Open" vēsturē tikai trīs reizes uzvarējusi tenisiste, kura turnīrā nav bijusi izlikta ar Top 10 numuru. Pēdējais gadījums bija pirms diviem gadiem, kad izcēlās ranga 47. vietā bijusī Aļona Ostapenko. Pastāv liela varbūtība, ka tas notiks arī šoreiz, jo starp pusfināla dalībniecēm ir tikai viena pirmā desmitnieka pārstāve, 8. vietā esošā Ešlija Bārtija.

Pusfinālos ir divas tīnes – 17 gadus vecā Amanda Aņisimova un 19 gadus vecā Marketa Vondrušova, kuras var tikties finālā. Ja tā notiks, būs garantēta pirmā tīne ar "Grand Slam" titulu kopš 2006. gada "US Open", kur uzvarēja 19 gadus vecā Marija Šarapova. Ostapenko 2017. gada finālā uzvarēja divas dienas pēc savas 20. dzimšanas dienas. Vondrušova 20. dzimšanas dienu svinēs 28. jūnijā.

28 gadus vecā Johanna Konta ir ne vien vecākā no visām pusfinālistēm, bet arī vienīgā, kura iepriekš ir spēlējusi "Grand Slam" pusfinālā. Lielbritāniju pārstāvošajai ungārietei ir divi zaudējumi pusfinālos – viņa 2016. gadā Austrālijā ar 5:7, 2:6 piekāpās Andželikai Kerberei un 2017. gadā Vimbldonā atzina Venusas Viljamsas pārākumu (4:6, 2:6). Situācija, kad neviena no pusfinālistēm nav spēlējusi finālā, notikusi pirmoreiz kopš 1978. gada "Australian Open".

Abas jaunākās dalībnieces Aņisimova un Vondrušova pusfinālu sasniegušas bez zaudētiem setiem, bet Bārtija un Konta piecās cīņās zaudējusi vienā setā. Bārtijai un Aņisimovai būs pirmā tikšanās, bet Konta un Vondrušova jau ir sacentušās trīs reizes. Konta pavisam nesen – maijā Romā – čehu kreili uzvarēja ceturtdaļfināla mačā ar 6:3, 3:6, 6:1. Vondrušova 14 mēnešus agrāk bija pārāka Indianvelsā ar 7:6(5), 6:4.

     [+] [-]

, 2019-06-07 10:12, pirms 5 gadiem
Kāds Kontai sakars ar Ungāriju? Viņa ir austrāliete.

     [+] [-]

, 2019-06-07 10:21, pirms 5 gadiem
Kokapstrādes meistars Otomārs rakstīja: Kāds Kontai sakars ar Ungāriju? Viņa ir austrāliete.
Austrālijā dzimusi, bet abi vecāki ungāru emigranti.

  +2 [+] [-]

, 2019-06-07 10:41, pirms 5 gadiem
Tad jau Latvijas TOP tenisistes būtu jāsauc par Latviju pārstāvošajām krievietēm un ukrainietēm....

     [+] [-]

, 2019-06-07 11:16, pirms 5 gadiem
Bartonei šodien dubultspēļu 1/4 -fināls

  +2 [+] [-]

, 2019-06-07 11:24, pirms 5 gadiem
kaamis007 rakstīja: Tad jau Latvijas TOP tenisistes būtu jāsauc par Latviju pārstāvošajām krievietēm un ukrainietēm....
te būtiskais ir tas, ka viņa nav dzimusi GB, bet ir tāda kā naturalizētā...nu, mēs cepāmies par Pedijai pilsonības došanu, bet briti nav tik jūtelīgi un tagad viņiem ir top tenisiste....un dēļ tenisa specifikas, ka jābraukā pa turnīriem, tad Anglijā gada laikā viņa uzturas mazāku laiku kā Pedija Latvijā

  +2 [+] [-]

, 2019-06-07 12:15, pirms 5 gadiem
kaamis007 rakstīja: Tad jau Latvijas TOP tenisistes būtu jāsauc par Latviju pārstāvošajām krievietēm un ukrainietēm....
Nu mūsējām tie radu raksti sarežģīti. Ostapenko- ebreju un ukrainu asinis, bet būtībā kārtīgs padomju cilvēks ar georga lentīti pie krūts. . .Sevastovai no tēva puses it kā grieķu asinis, Mums jau žurnālisti vairās no tādiem personīgiem jautājumiem, bet tie ir interesanti- kas par cilvēku, kādas saknes, no kurienes ''kājas aug''

  +1 [+] [-]

, 2019-06-07 12:18, pirms 5 gadiem
Jā, Konta ir tīra ungāriete, tāpat Gergesa ir ungāriete. . .
Krievu sporta portāls gan katru ar krieviskām saknēm , lai kur dzīvotu, apraksta diezgan sīki, kad pārcēlušies, vai vecāki jau agrāk. . .
Kas ar mums latviešiem ir? No visa baidās? baidās pateikt pat , ka krievs ir krievs, vai ebrejs, latviski jau pareizāk žids. Lietuvieši joprojām raksta židas.

     [+] [-]

, 2019-06-07 12:35, pirms 5 gadiem
sinajs rakstīja: Jā, Konta ir tīra ungāriete, tāpat Gergesa ir ungāriete. . .
Krievu sporta portāls gan katru ar krieviskām saknēm , lai kur dzīvotu, apraksta diezgan sīki, kad pārcēlušies, vai vecāki jau agrāk. . .
Kas ar mums latviešiem ir? No visa baidās? baidās pateikt pat , ka krievs ir krievs, vai ebrejs, latviski jau pareizāk žids. Lietuvieši joprojām raksta židas.
Neesmu tik drošs, vai Konta sevi dēvē par ungārieti, lai arī ģimenē runājusi ungāriski.