Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Četrus Krievijas olimpiskos čempionus apsūdz dopinga lietošanā

Rolands Eliņš

Četrus Krievijas olimpiskos čempionus apsūdz dopinga lietošanā
Soču olimpiādē tiek sveikti Krievijas sportisti
Foto: Itar-Tass/Scanpix

Vitālijs Stepanovs, bijušais Krievijas Anti-dopinga aģentūras pārstāvis, intervijā ASV medijam CBS atklājis, ka viņa rīcībā ir informācija par četriem Krievijas sportistiem, kas 2014. gada olimpiādē ieguva zelta medaļas ar aizliegto vielu palīdzību.

Vitālijs Stepanovs un viņa sieva Jūlija Stepanova, bijusī 800 metru skrējēja Krievijas izlasē, plašu sabiedrības uzmanību izpelnījās 2014. gada nogalē, kad Vācijas medijiem sniedza liecības par sistemātiskiem dopinga lietošanas pārkāpumiem Krievijas sportā. Tam sekojošā izmeklēšana noveda pie Krievijas vieglatlētu diskvalifikācijas no starptautiskām sacensībām, un šobrīd Krievijas sportisti ir ārpus Rio olimpisko spēļu dalībnieku saraksta.

Savukārt Stepanovi, raizējoties par iespējamo atbildes reakciju, lūdza patvērumu Amerikas Savienotajās Valstīs, un savā pirmajā intervijā ASV medijiem Vitālijs Stepanovs norādījis, ka vismaz četri Krievijas olimpiskie čempioni Soču olimpiādē 2014. gadā izmantoja sniegumu uzlabojošas aizliegtās vielas. Krievijas sportisti savā valstī notiekošajā olimpiādē triumfēja medaļu ieskaitā, iegūstot 13 čempionu titulus un kopumā 33 medaļas.

Stepanovs norāda, ka ierakstījis sarunas ar Krievijas dopinga pārbaužu laboratorijas bijušo vadītāju Grigoriju Rodčenkovu. Rodčenkovs pastāstījis, ka viņam bijušas iespējas panākt, lai tiktu noklusētas pozitīvas dopinga analīzes un viņa rīcībā ir īpašs „Soču saraksts”, kurā ir krievu sportisti, kas olimpiādē piedalījušies, lietojot aizliegtus steroīdus. Viņu vidū esot četri zelta medaļu ieguvēji.

Konkrēti vārdi netiek nosaukti, taču CBS pagaidām publicējis tikai nelielu daļu no intervijas ar Stepanovu. Savukārt Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko izskanējušos apvainojumus noraidījis kā parastas spekulācijas.

„Tas laikam vēl ilgi turpināsies. Stepanovs atradis savu jājamzirdziņu,” Krievijas medijiem teica Mutko. „Viņš vienmēr turpinās runāt par dopingu Krievijas sportā. Visi tā sauktie viņa atklājumi ir balstīti uz parastām spekulācijām un tiek aktīvi izplatīti. Soču olimpiāde sen beigusies. Ar dopinga pārbaudēm toreiz nodarbojās ne tikai Krievijā, un viss bija pakļauts ļoti stingrai kontrolei. Pat nezinu, vai man vērts turpināt katru reizi noliegt Stepanova vārdus. Ja būs kādi juridiski riski, tad arī sāksim domāt par aizstāvēšanos.”

Izmantotie resursi:
Russian doping at Sochi Winter Olympics exposed...
ТАСС: Спорт - Мутко: обвинения против...

  +2 [+] [-]

, 2016-05-07 15:04, pirms 8 gadiem
Zubkova 4nieks?

     [+] [-]

, 2016-05-08 08:05, pirms 8 gadiem
Treķakovs?