Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2936, Did:0, useCase: 3

Latvijas pretinieces Eiropas čempionātā aizvada pēdējās pārbaudes un sijā liekos

Agris Suveizda

Latvijas pretinieces Eiropas čempionātā aizvada pēdējās pārbaudes un sijā liekos
Spānijas handbolisti. Foto: rfebm.com

Jau parīt Norvēģijas pilsētā Tronheimā Eiropas čempionāta finālturnīrā debitēs Latvijas handbola izlase, kas plkst. 21:30 pēc Latvijas laika tiksies ar pašreizējo čempioni Spāniju. Sestdien plkst. 17:00 gaidīs cīņa pret atlasē jau uzvarēto Nīderlandi, bet pirmdien plkst. 19:15 pretī stāsies 2016. gada Eiropas čempione Vācija.

Eiropas čempione un Latvijas pirmā pretiniece Spānija pēdējo pārbaudes spēli pirms došanās uz Tronheimu aizvadīja svētdien, pārspējot Krieviju (32:24) un triumfējot četru komandu turnīrā savās mājās. Iepriekš spāņi apspēlēja arī portugāļus (30:25) un poļus (35:31). Svētdien Spānija arī atsijāja pēdējo lieko, kurš nelidos uz Norvēģiju. Par to kļuva Leonas "Ademar" labais ārējais spēlētājs Davids Fernandess. No palikušajiem 17 handbolistiem tikai pieci nepārstāv Čempionu līgas komandas, turklāt visi četri pārstāvētie Čempionu līgas klubi pašlaik savās grupās neatrodas zemāk par trešo vietu.

Pa pieciem spēlētājiem ir no Spānijas un Francijas klubiem, bet lielākā individuālā pārstāvniecība ir "Barça" un Polijas "Vive Kielce" – pa četriem spēlētājiem. No septiņpadsmitnieka Norvēģijā gan vēl būs jāatrod viens liekais, jo turnīra kopējā pieteikumā drīkstēs ierakstīt tikai 16 spēlētājus. Titula sargātāja Spānija, kas pirms diviem gadiem Zagrebā pārspēja Zviedriju (28:23) un pirmoreiz kļuva par Eiropas čempioni, bija vienīgā izlase, neskaitot mājinieces Austriju, Norvēģiju un Zviedriju, kura finālturnīram kvalificējās automātiski. No finālspēles sešpadsmitnieka Tronheimā nebūs tikai četru spēlētāju. Ierindā palikuši arī 2018. gada finālturnīra simboliskās izlases dalībnieki Ferrans Solē un Alekss Dujšebajevs, kura brālis Danjels arī būs Tronheimā - pirms diviem gadiem viņš tika svītrots no sastāva jau turnīra gaitā.

Otrā pretiniece Tronheimā būs Nīderlande, kas finālturnīram kvalificējās tikai kā viena no labākajām trešās vietas ieguvējām. Nīderlande un Latvija atlasē bija vienā apakšgrupā – Latvija mājās bija pārāka ar 29:25, bet pēdējā kārtā, kurā Latvijai vairs neko nevajadzēja, Nīderlande savā laukumā revanšējās ar 25:21. Pirms došanās uz Norvēģiju nīderlandieši finālturnīram gatavojās Šveicē, piedaloties četru komandu turnīrā. Vienīgā uzvara tika izcīnīta pār Ukrainu (30:27), taču tika atzīts Āfrikas čempiones Tunisijas (29:30) un mājinieces Šveices (27:31) pārākums. Atšķirībā no citām izlasēm Nīderlande svētdien paziņoja visu sešpadsmitnieku. Vienīgais pārstāvis Čempionu līgā ir 200 centimetrus garais un 19 gadus vecais "Flensburg-Handewitt" labais ārējais spēlētājs Nīlss Versteinens. Vācijas Bundeslīgā kopumā spēlē seši Nīderlandes izlases handbolisti, bet 38 gadus vecais "Lemgo" kreisais ārējais spēlētajs Fabians van Olfens sastāvā netika ceļgala savainojuma dēļ.

Latvijas pēdējā pretiniece pirmajā posmā būs Vācija, kas aizvadīja divas pārbaudes spēles. 4. janvārī vācieši Mannheimā pieveica Islandi (33:25), bet vakar Vīnē ar 32:28 pārspēja arī Austriju. Uz Tronheimu Vācija šorīt devās 17 spēlētāju sastāvā, un šis virknējums bija zināms jau kopš 30. decembra, kad Štutgartes labais ārējais spēlētājs aizvietoja savainoto Francu Zemperu ("Leipzig"). Iepriekš no paplašinātā sastāva traumu dēļ tika svītroti vēl pieci spēlētāji: krustenisko saišu plīsuma dēļ finālturnīrs ies secen pat trīs saspēles vadītājiem Timam Sutonam, Zīmonam Ernstam un Martinam Štrobelam (ir atgriezies ierindā, bet vēl nav pietiekami labā formā), un traumas ārstē vēl divi labie ārējie Fābians Vīde un Štefens Vainholds. Vācijai ir četri Čempionu līgas pārstāvji, ieskaitot vienīgo leģionāru Andrēasu Volfu no Kjelces komandas.

Finālturnīra dalībnieču skaits ir palielināts no 16 uz 24 komandām, kas šogad būs sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām vienībām. Otrajam posmam kvalificēsies katra kvarteta divas stiprākās izlases, un kopumā 12 valstsvienības otrajā posmā tiks sadalītas divās apakšgrupās – A, B un C kvartetu veiksminieces spēlēs Vīnē, bet D, E un F grupu komandas pulcēsies Malmē. Pēc otrā posma cīņu par medaļām Stokholmā turpinās katra seksteta divas stiprākās komandas.

Lai arī dienu pirms pirmās spēles izlasēm būs jāiesniedz 16 spēlētāju sastāvs, finālturnīra gaitā tajā drīkstēs veikt līdz pat sešām izmaiņām – pa divām katrā no trim posmiem (pirmajā grupu turnīrā, otrajā grupu turnīrā, izslēgšanas spēlēs).

Spānijas sastāvs (17 spēlētāji)

PozīcijaSpēlētājsVecKlubs
VārtsargsGonsalo Peress28Barça
Rodrigo Korraless28PSG (Francija)
Kreisā malaAnhels Fernandess31Vive Kielce (Polija)
Aitors Arinjo27Barça
Kreisais ārējaisJosu Gonji30Pays d'Aix Université (Francija)
Žuans Kanjeljass33Pick Szeged (Ungārija)
Virans Morross36PSG (Francija)
Danjels Dujšebajevs22Vive Kielce (Polija)
Saspēles vadītājsRauls Entrerrioss38Barça
Danjels Sarmjento36Saint-Raphaël (Francija)
Labais ārējaisHorhe Makeda31Pick Szeged (Ungārija)
Alekss Dujšebajevs27Vive Kielce (Polija)
Labā malaFerrans Solē27Fenix Toulouse (Francija)
Alešs Gomess22Barça
LīnijaŽulens Aginagalde37Vive Kielce (Polija)
Adrija Figerass31Fraikin Granollers
Gedeons Gvardiola35Rhein-Neckar Löwen (Vācija)

Vecums norādīts 9. janvārī

Nīderlandes sastāvs (16 spēlētāji)

PozīcijaSpēlētājsVecKlubs
VārtsargsBarts Ravensbergens26Nordhorn-Lingen (Vācija)
Gerrijs Eilerss39Volendam
Kreisā malaDžefrijs Bomhauvers31Bergischer HC (Vācija)
Tims Remers34Techniek Hurry-Up
Kreisais ārējaisRobins Shūnakers24Sporting NeLo (Beļģija)
Kajs Smitss22Holstebro (Dānija)
Jaspers Adamss30Limburg Lions
Efrahims Džerrijs23Sporting NeLo (Beļģija)
Saspēles vadītājsDani Baijenss21Lemgo (Vācija)
Luks Steinss24Fenix Toulouse (Francija)
Labais ārējaisNīlss Versteinens19Flensburg-Handewitt (Vācija)
Iso Sleiterss29Gornik Zabrze (Polija)
Labā malaBobijs Shagens29Lemgo (Vācija)
LīnijaSamirs Benghanems26Green Park/Aalsmeer
Tons Lēnderss33Nordhorn-Lingen (Vācija)
Ivo Steinss27Limburg Lions

Vecums norādīts 9. janvārī

Vācijas sastāvs (17 spēlētāji)

PozīcijaSpēlētājsVecKlubs
VārtsargsJohanness Biters371898 Stuttgart
Andrēass Volfs28Vive Kielce (Polija)
Kreisā malaPatriks Cīkers261898 Stuttgart
Ūve Genshaimers33Rhein-Neckar Löwen
Kreisais ārējaisJūliuss Kīns26Melsungen
Fābians Bēms30Hannover-Burgdorf
Saspēles vadītājsMarians Mihalčiks22Minden
Pols Drukss24Füchse Berlin
Labais ārējaisFilips Vēbers27Leipzig
Kajs Hefners30Melsungen
Dāvids Šmits261898 Stuttgart
Labā malaTobīass Raihmans31Melsungen
Tīmo Kastenings24Hannover-Burgdorf
LīnijaPatriks Vīnčeks30Kiel
Hendriks Pēkelers28Kiel
Janniks Kolbahers24Rhein-Neckar Löwen

Vecums norādīts 9. janvārī

Izmantotie resursi:
Jordi Ribera define su lista definitiva para el...
https://www.handbal.nl/blog/2020/01...
https://www.dhb.de/de/redaktionsbau...
https://www.dhb.de/de/redaktionsbau...